Με όποια κυβέρνηση οι Ιταλοί εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν τα ίδια αδιέξοδα
Ο λεγόμενος «κεντροαριστερός συνασπισμός» του Ρομάνο Πρόντι ανακηρύχτηκε τελικά χτες το βράδυ, αν και απολύτως οριακά, ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Ιταλίας, τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία.
Σύμφωνα με τα οριστικά επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χτες στις 21.25 ώρα Ελλάδας στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, η «Ενωση» του Ρομάνο Πρόντι, εξασφαλίζει 158 έδρες (σε σύνολο 315 εδρών) στη Γερουσία, και 348 έδρες (σε σύνολο 630 εδρών) ή 49,8 στη Βουλή - μια έδρα στο ίδιο Σώμα καταλαμβάνει ένας ανεξάρτητος βουλευτής. Ο συνασπισμός «Οίκος της Ελευθερίας» του απερχόμενου πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξασφαλίζει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, 156 έδρες στη Γερουσία και 281 ή (49,7) στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι στη νέα Βουλή ανακοινώθηκε πως υπάρχει διαφορά περίπου 25.000 ψήφων στο σύνολο των περίπου 38 εκατομμυρίων ψήφων.
Ωστόσο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός αρνήθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε να παραδεχτεί την ήττα του, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν πολλές παρατυπίες και λάθη στην εκλογική διαδικασία, που παρουσιάστηκαν κυρίως στην ψηφοφορία στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, εγείρει αμφισβήτηση για 43.028 ψηφοδέλτια για τη Βουλή και για άλλα 39.833 για τη νέα Γερουσία και θα περιμένει την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μάλιστα πρότεινε να ακολουθήσει η Ιταλία το παράδειγμα της Γερμανίας και να δημιουργηθεί ένας «ευρύς κυβερνητικός συνασπισμός» των λεγόμενων αριστερών και δεξιών. «Είναι μια ενέργεια που φανερώνει ταπεινότητα εκ μέρους και των δύο πλευρών, επίσης όμως και ρεαλισμό. Δε νομίζω ότι θα είναι καλό για τη χώρα μας να προχωρήσει σε ένα είδος εμφυλίου πολέμου», υπογράμμισε.
Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και υπογράμμισε ότι «η συμμετοχή των ψηφοφόρων με απόλυτη τάξη στην εκλογική διαδικασία αποτελεί απόδειξη της δημοκρατικής ωριμότητας και των πολιτικών υποχρεώσεων του ιταλικού λαού», επισφραγίζοντας έτσι την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας.
Από τη μεριά του, ο Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε την αισιοδοξία του για το σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης και την πεποίθηση ότι θα έρθει η ηρεμία στην Ιταλία, ενώ μίλησε για μια κυβέρνηση όλων των Ιταλών. Ανέφερε μάλιστα ότι «δε χρειάζεται να ψάχνουμε για νέες συμμαχίες, πέρα απ' αυτές που συγκροτήσαμε, για να παρουσιάσουμε στο εκλογικό σώμα ένα κοινό πρόγραμμα». Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνησή του θα θέσει την Ευρώπη στο κέντρο της πολιτικής της, υποσχόμενος παράλληλα «εποικοδομητικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Απέκρουσε μάλιστα την ιδέα ότι η χώρα είναι «χωρισμένη στα δύο», αναφέροντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν αδύναμες και διακήρυξε πως ο συνασπισμός του είναι «πολιτικά και τεχνικά δυνατός». Βεβαίως, τα δείγματα γραφής του Πρόντι, και ως πρώην πρωθυπουργού και ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η αντιλαϊκή πολιτική, η πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Οποίο σενάριο και αν επιβεβαιωθεί. Είτε αυτοδύναμης κυβέρνησης, είτε συνεργασίας, είτε της λεγόμενης «κυβερνητικής αστάθειας».
Το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεών τους εξετάζουν οι φοιτητικές οργανώσεις
Associated Press |
Και πάλι χτες στους δρόμους του Παρισιού οι φοιτητές |
Με διαδηλώσεις σε πανηγυρικό κλίμα αντέδρασαν οι φοιτητές στην ανακοίνωση απόσυρσης του άρθρου 8 από το νομοσχέδιο «ισότητας και ισότιμων ευκαιριών», του γνωστού ως «Συμβολαίου Πρώτης Πρόσληψης». Οι χτεσινές συγκεντρώσεις ήταν σαφώς μικρότερες σε όγκο από αυτές των περασμένων βδομάδων, καθώς δε συμμετείχαν σε αυτές, παρά μόνο ως αντιπροσωπείες, τα εργατικά συνδικάτα. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, ενώ δεν έλειψαν και οι αποκλεισμοί δρόμων και σιδηροδρομικών σταθμών.
Οι συνελεύσεις στα σχολεία και στα πανεπιστήμια αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα προκειμένου να ληφθούν τελικές αποφάσεις για τη συνέχεια ή τον τερματισμό των κινητοποιήσεων. Ηδη, βέβαια, σε αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν αρθεί οι καταλήψεις καθώς η χώρα έχει εισέλθει στη βδομάδα των διακοπών για το Πάσχα. Μεταξύ των φοιτητικών οργανώσεων, εκτός από τη γενική ικανοποίηση για την απόσυρση του επίμαχου άρθρου, υπάρχουν διαφωνίες για το αν πρέπει να συνεχιστούν με την ίδια ένταση οι κινητοποιήσεις ή όχι με στόχο να αποσυρθεί το σύνολο του νομοσχεδίου καθώς και άλλα εργατικά νομοθετήματα που τους αφορούν. Τελικές αποφάσεις, πάντως, δεν αναμένονται οπωσδήποτε μέχρι τα τέλη της βδομάδας λόγω των διακοπών.
Συγκεκριμένα, μεγάλη μερίδα των φοιτητών ζητά την απόσυρση ολόκληρου του νομοσχεδίου, το οποίο, εκτός του «Συμβολαίου», εισάγει, επίσης, την έναρξη της επαγγελματικής εκμάθησης από τα 14 χρόνια, αλλά και της υιοθέτησης νυχτερινής εκπαίδευσης για τους νέους πάνω από 15 χρόνων που εργάζονται, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές που αντιμετωπίζουν χρόνια οικονομικά προβλήματα και προέρχονται από υποβαθμισμένες περιοχές, όπως τα γκέτο, θα εξωθηθούν σταδιακά εκτός της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Επίσης, ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου γνωστού ως «Συμβόλαιο Νέας Πρόσληψης» - CNE - το οποίο δίνει δικαίωμα στις επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερους από 15 εργαζόμενους, να απολύουν χωρίς αποζημίωση νεοπροσληφθέντες, ανεξαρτήτου ηλικίας. Το μέτρο υιοθετήθηκε το καλοκαίρι και έχει, ήδη, εφαρμοστεί.
Την ίδια ώρα, στη Βουλή άρχισε, χτες το βράδυ, η συζήτηση του νέου άρθρου που παρουσιάζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να αντικατασταθεί το «Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης». Το νέο άρθρο έχει εγκριθεί από την κοινοβουλευτική επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και δεν αποκλείεται να τεθεί σε ψηφοφορία μέχρι τα τέλη της βδομάδας. Ουσιαστικά, αποτελεί επέκταση των, ήδη, υπαρχόντων μέτρων που προβλέπουν οικονομική ενίσχυση από το κράτος των εργοδοτών, που προσλαμβάνουν νέους με χαμηλή ειδίκευση ή νέους που προέρχονται από υποβαθμισμένες συνοικίες.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Ο χαρακτηριζόμενος ως πραγματιστής και μετριοπαθής και συνάμα αντιπρόεδρος του αρχαιότερου γερμανικού κόμματος Κουρτ Μπεκ, αναλαμβάνει την ηγεσία των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών μετά την απόφαση του Ματίας Πλάτσεκ να παραιτηθεί για λόγους υγείας.
Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας Παλατινάτου, Κουρτ Μπεκ, ο οποίος θριάμβευσε στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές με ποσοστό της τάξεως του 46%, που του διασφάλισε κυβερνητική αυτοδυναμία, ανέλαβε ήδη καθήκοντα προέδρου, αν και προσωρινά μετά από πρόταση του προεδρείου.
Η ανάδειξη του Μπεκ στην ηγεσία του SPD θα γίνει επίσημα στις 14 Μάη κατά το έκτακτο συνέδριο του SPD. Πάντως, έσπευσε με δηλώσεις του στο γερμανικό Τύπο να διαβεβαιώσει ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τη Μέρκελ. «Ημουν υπέρ αυτού του σχηματισμού από την πρώτη στιγμή και θέλω να πετύχει. Οι πολίτες μάς έδωσαν την εντολή να κυβερνήσουμε μαζί με την CDU και θα τηρήσουμε μέχρι κεραίας τη δέσμευσή μας» κατέληξε.