ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να ξεγελάσουν πάλι το λαό

Σε εκδήλωση κλαδικών οργανώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας μίλησε χτες ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει τις ρούγες και τα χωριά, ενόψει των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών, προκειμένου να ξεγελάσουν πάλι το λαό, αποκρύπτοντας την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν και να τους αποσπάσουν την ψήφο».

Αυτό τόνισε χτες το βράδυ ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του Κόμματος σε συγκέντρωση που οργάνωσαν από κοινού οι ΚΟ Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Λογιστών της ΚΟΑ, για τις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές, στα γραφεία του εκλογικού κέντρου, στην οδό Θεμιστοκλέους.

«Η ΝΔ θέλει, μέσω και των τοπικών εκλογών, να υπερασπίσει το κυβερνητικό έργο της και - ουσιαστικά - καλεί τον κόσμο να την ψηφίσει, εγκρίνοντας το αντιλαϊκό έργο της.

Την ίδια ώρα, επιδιώκει να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ώστε να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερα προνόμια στην πλουτοκρατία», σημείωσε.

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του και μάλιστα ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρόεδρος της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, καλεί τον κόσμο να στηρίξει τις σοσιαλδημοκρατικές συνταγές, δηλαδή, ανάμεσα στ' άλλα, η ΤΑ να αναλάβει εξ ολοκλήρου το ζήτημα της Παιδείας, της Υγείας, της απασχόλησης, να είναι αυτή, δηλαδή, που θα παραδώσει γυμνούς τους εργαζόμενους στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές.

Τα κόμματα του δικομματισμού και από κοντά και ο ΣΥΝ, συνέχισε ο ομιλητής, συνέπραξαν πλήρως σε όλα τα όργανα της ΤΑ στην προσαρμογή της στις ανάγκες της πλουτοκρατίας. Ψήφισαν όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις που αφορούν στην επιβολή πρόσθετων φόρων, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας».

Ακολούθως, αναφερόμενος στον κλάδο του εμπορίου, επισήμανε σχετικά: «Στο εμπόριο απασχολείται σήμερα το 17,3% των εργαζομένων της χώρας. Από αυτό το ποσοστό, το 40% είναι γυναίκες, ιδιαίτερα νέες, και 150.000 νέοι. Τα κέρδη ανά εργαζόμενο για τις πολυεθνικές ήταν καθαρά, τον προηγούμενο χρόνο, 10.380 ευρώ. Οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου κλάδου έχουν μια και μόνη επιλογή: Να καταψηφίσουν τους υποψήφιους Νομάρχες και Δημάρχους που ανήκουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να υπερψηφίσουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Η δύναμη του ΚΚΕ βρίσκεται στην κοινωνική συμμαχία των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών. Βρίσκεται στους οπαδούς και φίλους που συσπειρώνονται γύρω από την πρόταση διεξόδου που προβάλλει το ΚΚΕ.

Αποτελεί, συμπλήρωσε, πρώτη προτεραιότητα, για όλες αυτές τις δυνάμεις, η συγκρότηση επιτροπών που θα οργανώσουν τους αγώνες, για την απεργία που ακολουθεί μεθαύριο, μετά για την Πρωτομαγιά και τις πορείες ειρήνης που έρχονται, να συγκροτηθούν, τελικά και σε εκλογικές επιτροπές για τις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές.

Οι εργαζόμενοι, ως πρώτο κριτήριο ψήφου πρέπει να έχουν τα προβλήματα που βιώνουν στο χώρο εργασίας τους, την τρομοκρατία που κυριαρχεί σε αυτούς, τους χαμηλούς μισθούς τους οποίους επιδεινώνει ακόμη περισσότερο η φορομπηχτική πολιτική των δήμων».

Ενιαίο λαϊκό δημόσιο σύστημα όλων των βαθμίδων Υγείας και Πρόνοιας

Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην ΤΑ, πέραν των άλλων, θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, υπογράμμισε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Αχτίδα Υγείας της ΚΟΑ

Η ανάγκη να εντάξουν οι εργαζόμενοι την πάλη των τοπικών εκλογών στη γενική πάλη για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης και για τη συγκρότηση ενός μετώπου για τη λαϊκή εξουσία, αναδείχτηκε στη χτεσινή εκδήλωση της Αχτίδας Υγείας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

Τις επιδιώξεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, τη σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα στις υγειονομικές υπηρεσίες και τη σταδιακή ιδιωτικοποίησή τους, επισήμανε στην εισήγησή του ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Αυτές οι επιδιώξεις θα περάσουν το επόμενο διάστημα μέσα και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε. Και συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας ότι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην ΤΑ, οι οποίες θα έπρεπε να βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και να παρέχονται σε όλους τους εργαζόμενους δωρεάν και σε υψηλό επίπεδο, δε γίνεται για να υπάρξει «αποκέντρωση» και «αναβάθμιση» της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Τόνισε ότι «σκοπός τους είναι η μείωση των κρατικών δαπανών, η μετακύληση του κόστους στην ΤΑ και μέσω αυτής στους εργαζόμενους, η ιδιωτικοποίηση και η προώθηση του λεγόμενου εθελοντισμού, δηλαδή της ελεημοσύνης για τους απόρους, ανέργους και ΑμΕΑ. Στο βαθμό που θα υλοποιούνται αυτές οι πολιτικές, οι συνέπειες θα είναι πολύ βαριές για το σύνολο του εργαζόμενου λαού, τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας, τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας».

Ο Κ. Παρασκευάς εξήγησε ότι «μέσω της ΤΑ, οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα υποβαθμίζονται ποιοτικά ακόμα περισσότερο. Η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας που ανατίθενται στην ΤΑ δεν εξαρτάται μόνο από τους οικονομικούς πόρους, εξαρτάται κυρίως από το επίπεδο αξιοποίησης των επιστημονικών γνώσεων, των επιτευγμάτων και της επιστημονικής έρευνας.Αυτά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, αν δεν υπάρχει ένα ενιαίο λαϊκό δημόσιο σύστημα που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη όλων των υπηρεσιών και όλων των βαθμίδων Υγείας και Πρόνοιας».

Ιδιαίτερα στάθηκε στο ότι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες δε διασφαλίζονται με την αξιοποίηση εθελοντών ή υποαπασχολούμενων και χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων, όταν ο δήμος έχει την ευθύνη για ένα Κέντρο Υγείας ξεκομμένο από το ενιαίο σύστημα Δημόσιας Υγείας, αλλά ούτε και με προγράμματα όπως αυτό της «βοήθειας στο σπίτι» που στηρίζονται σε περιορισμένες παροχές και με προοπτική να λειτουργήσουν με πλήρη ανταποδοτικότητα.

Με το ερέθισμα που έδωσε η εισήγηση του Κ. Παρασκευά, η οποία έθιξε τα περισσότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζομένους, τη νεολαία και τη λαϊκή οικογένεια, όπως είναι η Παιδεία, οι εργασιακές σχέσεις, ο Πολιτισμός, ακολούθησε πλούσια συζήτηση από τους παρευρισκομένους. Οι περισσότερες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις είχαν ως σημείο αναφοράς τον γενικό πολιτικό χαρακτήρα που πρέπει να αναδειχτεί σε αυτές τις εκλογές και ότι βασικό κριτήριο ψήφου πρέπει να αποτελέσουν οι πολιτικές του κάθε κόμματος. Ιδιαίτερα στάθηκαν αρκετοί ομιλητές στο θέμα της προσέγγισης της νεολαίας, με δεδομένη την ισχυροποίηση των μέσων της ιδεολογικοπολιτικής της χειραγώγησης, μέσω των αλλαγών που προωθούνται στην Παιδεία, του εθελοντισμού και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση

Συνεχίζονται οι δραστηριότητες, ενταγμένες στην πολιτική εξόρμηση της ΚΟΑ «Η απάντηση του ΚΚΕ στην αντιλαϊκή επίθεση και οι νομαρχιακές - δημοτικές εκλογές».

Τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται οι εξής περιοδείες και εκδηλώσεις:

Σήμερα, Τρίτη

- Στις 5 μ.μ. συγκέντρωση των ΚΟ Επισιτισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΚΟΑ, στο ξενοδοχείο «PALACE ΕΣΠΕΡΙΑ», με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση της Αχτίδας Μεταφορών της ΚΟΑ στην αίθουσα Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου, με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στη Νέα Ιωνία, ΚΕΠ, Πατριάρχου Ιωακείμ 3 (ηλεκτρικός σταθμός Ν. Ιωνίας), με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά.

- Στις 9 π.μ. περιοδεία στο Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ με τον Λευτέρη Παπακωνσταντόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

Αύριο, Τετάρτη

- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση της Αχτίδας Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟΑ, αίθουσα Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου, με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας.

- Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη, Δημαρχείο, αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στη Γούβα (γραφεία ΚΚΕ, Φιλολάου και Πλυτά), με ομιλητή τον Κώστα Μαρκέτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ