Παρέμβαση της ευρωβουλευτού του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου στη σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο
Στα αντιλαϊκά μέτρα που περιέχονται στους γενικούς προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ για το 2006 αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της σχετικής έκθεσης, στα πλαίσια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι είναι μέτρα «που θα φέρουν περισσότερη ακρίβεια, ανεργία, ανισότητα, φτώχεια, αβεβαιότητα, δυστυχία για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και περισσότερα πλούτη για το ευρωενωσιακό κεφάλαιο» και τα οποία εξασφαλίστηκαν «μέσα από τα Εθνικά Προγράμματα Μεταρρύθμισης (ΕΠΜ), που συμφώνησαν οι αρχηγοί των κρατών - μελών και τα εποπτικά όργανα της ΕΕ, ώστε με ταχύτητα και ακρίβεια να σφίγγει στο λαιμό των λαών η θηλιά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που ευαγγελίζεται η στρατηγική της Λισαβόνας».
Στην παρέμβασή της, η Διαμάντω Μανωλάκου κατήγγειλε τα ψεύτικα άλλοθι που χρησιμοποιεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που τη στηρίζουν για να δικαιολογούν την αντιλαϊκή πολιτική τους: «γήρανση του πληθυσμού για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ώστε να δουλεύουν οι εργαζόμενοι μέχρι τα βαθιά γεράματα, αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και ενεργειακή ασφάλεια για την ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα και τη μετατροπή του από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, μείωση των ελλειμμάτων όπως απαιτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, μέσα από τη συγκράτηση των δημόσιων δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες, σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, ώστε να εξασφαλιστεί η μείωση μισθών και συντάξεων, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικότερο το ευρωπαϊκό κεφάλαιο».
Ολα αυτά είναι οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται για να επιβάλλονται στους λαούς οι επιλογές του κεφαλαίου και να εφαρμόζονται μέτρα όπως: «φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, απλούστευση των διαδικασιών για τη δημιουργία επιχειρήσεων, ευέλικτες μορφές εργασίας, διά βίου κατάρτιση για τις ανάγκες της αγοράς και όχι μόρφωση για ολοκληρωμένες προσωπικότητες, χρήσιμες στην κοινωνία, κρατικές ενισχύσεις και έρευνα στην υπηρεσία των επιχειρηματιών και όχι των αναγκών της κοινωνίας». Να εφαρμόζονται δηλαδή μέτρα «για την ελεύθερη διακίνηση του κεφαλαίου, για να μπορεί να εκμεταλλεύεται χωρίς εμπόδια, εύκολα, γρήγορα, αποτελεσματικά την εργατική δύναμη και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, που ουσιαστικά θα έπρεπε να είναι λαϊκή περιουσία, για να δυναμώνει την κερδοφορία και κυριαρχία του».
Καταλήγοντας, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι στη νέα αυτή επίθεση της ΕΕ στην εργατική τάξη και τη νεολαία μοναδική απάντηση θα είναι μόνο «ένα δυνατό μαζικό κίνημα, που θα ανοίγει δρόμους, ώστε ο τεράστιος κοινωνικός πλούτος που παράγεται να τον καρπώνονται οι δημιουργοί του, οι εργαζόμενοι και όχι οι εκμεταλλευτές τους».
Στη Λευκωσία η Ντόρα Μπακογιάννη, στον ελληνικό εναέριο χώρο τα τουρκικά μαχητικά
Στις ευχές για επικράτηση των «ευρωπαϊκών δυνάμεων» στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό, στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση την πολιτική της έναντι της Τουρκίας. Αυτές τις ευχές εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με τον Κύπριο ομόλογό της, στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Την ίδια στιγμή τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη συνέχιζαν τη γνώριμη τακτική των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.
Για τις τουρκικές παραβιάσεις η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε πως «τέτοιες συμπεριφορές δε συνάδουν με την εκπεφρασμένη βούληση της Τουρκίας να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Πάντως, η υπουργός συμπλήρωσε πως «διατηρώ την αισιοδοξία ότι στην Τουρκία θα επικρατήσουν οι δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν το ευρωπαϊκό, δημοκρατικό μέλλον της χώρας» και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή επιλογή θα αποβεί προς όφελος του ίδιου του τουρκικού λαού.
Για την υπόθεση του Κυπριακού η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε ότι μία νέα πρόταση για επίλυσή του θα πρέπει να βασίζεται πάνω στις αποφάσεις του ΟΗΕ, στην προεργασία που έχει κάνει ο ΟΗΕ και στη νέα πραγματικότητα, δηλαδή στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι τώρα μέλος της ΕΕ.
Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ένα νέο μομέντουμ στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως «στηρίζουμε την προσπάθεια ώστε να μη χαθεί μια καινούρια ευκαιρία». Επανέλαβε πως το «σχέδιο Ανάν» έτσι όπως έχει προταθεί καταψηφίστηκε από τον κυπριακό λαό και είναι, πλέον, ιστορία.
Οπως δήλωσαν οι δυο υπουργοί, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συζητήθηκε πρωτίστως το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. «Εχουμε συμφωνήσει σε όλα», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και προέβλεψε ότι η επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη «θα είναι επωφελής για τις επιδιώξεις των δυο χωρών τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και αλλού».
Το ενδιαφέρον της Λευκωσίας, πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, επικεντρώνεται τώρα στο ραντεβού της Τουρκίας με την ΕΕ όπου θα κριθεί εάν και κατά πόσον η Αγκυρα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους «25». Ο ίδιος δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δε θα δεχτεί εκπτώσεις, ενώ τόνισε ότι είναι πρόωρο να βγάλει κανείς συμπεράσματα για τη μελλοντική πορεία της Τουρκίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Κληθείς να σχολιάσει αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία κυρίως των νέων Ελληνοκυπρίων δεν επιθυμεί τη συμβίωση με τους Τουρκοκυπρίους, ο Γ. Ιακώβου εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι εάν παρουσιαστεί ένα καλό σχέδιο λύσης και δημιουργηθεί ευνοϊκή προοπτική η κατάσταση θα αλλάξει. «Μια καλή λύση θα υποστηριχτεί από όλα τα στρώματα του κυπριακού λαού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.
Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος δήλωσε ότι «κοινή βούλησή μας είναι να εργαστούμε ώστε οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό να έχουν συνέχεια και αποτέλεσμα», ενώ επισήμανε την ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των θέσεων της Λευκωσίας και της Αγκυρας όσο το δυνατόν συντομότερα «ώστε να φθάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση η οποία θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες».
«Εξέταση» του υπουργού Αμυνας στο μάθημα «Προτεραιότητες του ΝΑΤΟ»
«Εξετάσεις» στο μάθημα «Νέες προτεραιότητες για την ασφάλεια σε ένα περιβάλλον αλλαγών. Οι στόχοι της Ελλάδος», που ήταν άλλωστε και το θέμα της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο συνέδριο του περιοδικού «Εκόνομιστ» στην Αθήνα, εμφανίστηκε να δίνει με τη σχετική ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης.
Δίνοντας το στίγμα της ελληνικής προσαρμογής στους νεοταξικούς θεσμούς και της ανταπόκρισης στο νέο αμερικανικό επιθετικό δόγμα περί «αντιτρομοκρατικού πολέμου», σημείωσε: «Πρέπει να επανεκτιμήσουμε τις στρατηγικές μας και αν χρειαστεί να προσαρμόσουμε περαιτέρω τους θεσμούς μας και να συνεργαστούμε στενά ειδικά στα θέματα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών με παράλληλο σεβασμό των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας».
Μάλιστα, εξέφρασε «ανησυχία αν επαρκούν τα υφιστάμενα αμυντικά εργαλεία για αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών». Και πρόσθεσε: «Η μεταμόρφωση του ΝΑΤΟ και η προσαρμογή του στα νέα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά δεδομένα είναι απολύτως κατανοητή, όσο και η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναπτύξει στρατιωτικές δυνατότητες, προσανατολισμένες κυρίως προς επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων και μάλιστα σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ». Συνεχίζοντας, είπε ότι «προσβλέπουμε σε κοινές, κατάλληλες και αλληλέγγυες πολιτικές αντίδρασης στις σημερινές απειλές, σε υπερεθνικό επίπεδο».
Πλέκοντας το εγκώμιο του ΝΑΤΟ, είπε: «Το ΝΑΤΟ είναι πριν απ' όλα μια συμμαχία που μας ενώνει. Εξακολουθεί να είναι ανοιχτό στα ευρωπαϊκά κράτη, που είναι πρόθυμα και ικανά να αναλάβουν τις ανάλογες ευθύνες της ιδιότητας του μέλους, αποδεικνύοντας ότι παραμένει ένας διεθνής οργανισμός που διέπεται από τις αξίες και τα ιδανικά του φιλελεύθερου - δημοκρατικού κόσμου».
Δείχνοντας το βαθμό εμπέδωσης του «μαθήματος», σημείωσε: «Ο ουσιαστικός συνδετικός κρίκος της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, αυτή την περίοδο, είναι ακριβώς οι στόχοι και τα μέσα για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών με προεξάρχουσα αυτήν της τρομοκρατίας. Και όλοι γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δε θα είναι σύντομος. Η επιτυχής αντιμετώπισή της προβάλλει ως ιδιαίτερα δύσκολο έργο, αφού αποτελεί μη καθαρά στρατιωτική απειλή κατά της ασφάλειας του κράτους και της κοινωνίας. Και πρέπει να ομολογήσουμε ότι ακόμα δεν είμαστε θωρακισμένοι από νέες και μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιχειρήσεις. Αυτό προϋποθέτει ακόμη περισσότερη συνεργασία στους τομείς των πληροφοριών, της δικαιοσύνης και του δημοσιονομικού ελέγχου».
Ειδικά για την Ελλάδα, σημείωσε: «Η μακρά πορεία της χώρας μας, στο πλαίσιο της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθιστά τη χώρα μας "κράτος πυλώνα" για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή». Και πρόσθεσε: «Δραστηριοποιούμαστε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία εσωτερικής αναδιοργάνωσης και εξωτερικής προσαρμογής του. Προσαρμόζουμε και εμείς τις δυνάμεις μας σταδιακά στο νέο περιβάλλον, επαναπροσανατολίζοντας θέματα στρατιωτικών δογμάτων, επάρκειας και ετοιμότητας».