ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ
Εβγαλαν στο δρόμο την οργή τους

Να μπει τέρμα στην εξάμηνη κοροϊδία, αξίωσαν, χτες, με διαδήλωση στη Φιλαδέλφια. Στη «Ρικομέξ» ακόμα περιμένουν το πόρισμα για τις ευθύνες.

Κατέβασαν την οργή τους στο δρόμο, για να θυμίσουν σε αυτούς που τους ξέχασαν τόσο νωρίς, πως τα τρομακτικά προβλήματά τους - έξι μήνες μετά το καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη - παραμένουν άλυτα, ενώ όσο περνά ο χρόνος οξύνονται όλο και περισσότερο. Κατέβηκαν με πανό και συνθήματα στην Εθνική Οδό, αποκλείοντάς τη συμβολικά για μία ώρα στον κόμβο της «Ρενό» στη Φιλαδέλφεια, για να απαιτήσουν ό,τι ακριβώς δικαιούνται. Ο,τι, δηλαδή, η κυβέρνηση τους έταξε αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, ό,τι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα - αδιαφορώντας και εμπαίζοντας - αρνείται να υλοποιήσει.

«Κύριε πρωθυπουργέ δεν έγινε σεισμός. Είμαστε σεισμοπαθείς - μαϊμού», έγραφε το πανό του Συλλόγου Σεισμοπαθών Νέας Φιλαδέλφειας και είναι ίσως οι πιο ενδεικτικές φράσεις, που μπορούν να αποδώσουν τα συναισθήματα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι μισό χρόνο μετά, ακόμα περιμένουν να «σουλουπωθεί» κάπως η ζωή τους.

Η χθεσινή κινητοποίηση, σύμφωνα με τους διοργανωτές (Σύλλογοι Σεισμοπαθών Αιγάλεω, Νέας Φιλαδέλφειας και Νέα Κηφισιάς, ο Σύλλογος Σεισμοπαθών Μεταμόρφωσης "Νέμεσις", ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης «Καποδίστριας» και ο Σύλλογος Σεισμοπαθών «Εγκέλαδος») έγινε κάτω από την πίεση των προβλημάτων που προέκυψαν από το σεισμό και την ανυπαρξία μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών και των σεισμοπλήκτων. Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων, αλλά και οι κάτοικοι που παραβρέθηκαν χθες στη συμβολική κατάληψη της Εθνικής Οδού δεσμεύτηκαν πως οι κινητοποιήσεις τους «θα συνεχιστούν όσο τα προβλήματα υπάρχουν, όσο τα αιτήματά μας δεν ικανοποιούνται».

Πάντως, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή στη χτεσινή διαμαρτυρία του Συλλόγου Σεισμοπαθών «Εγκέλαδος», ο οποίος εκπροσωπεί τα 43 θύματα του εργοστασίου «Ρικομέξ». Ο πρόεδρος του Συλλόγου και δικηγόρος Ανδρέας Αναγνωστάκης κατήγγειλε πως το πόρισμα πραγματογνωμοσύνης, που θα έπρεπε να έχει βγει το πολύ μετά από ένα μήνα, ακόμα δεν έχει παραδοθεί , αφού η Επιτροπή των 13 μελών που έχει οριστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ για να ερευνήσει τις αιτίες του δυστυχήματος ακόμα δεν έχει παρουσιάσει το παραμικρό. «Θεωρώ πως αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε ιδία παρέμβαση και αδιαφορία», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Αναγνωστάκης. Αποσαφηνίζοντας μάλιστα τι εννοεί με τον όρο «παρέμβαση» έγινε ακόμα πιο αποκαλυπτικός: «Υπάρχουν πολλοί που δε θέλουν να βγει αυτό το πόρισμα. Για να γλιτώσουν και από τις ποινικές ευθύνες και από τις αστικές αποζημιώσεις, που πρέπει να καταβληθούν στους συγγενείς των θυμάτων, γιατί μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει πάρει δραχμή». Χρακτήρισε, έλος, έγκλημα εσχάτης απανθρωπιάς» το γεγονός ότι μένουν σήμερα άνθρωποι σε κόκκινα σπίτια,γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.

Πέρα, όμως, από τα ειδικά ζητήματα, στη χτεσινή κινητοποίηση, υπήρξε ένα κοινό πλαίσιο διεκδίκησης και κοινά αιτήματα από τους διοργανωτές συλλόγους. Συγκεκριμένα ζητούν την άμεση και ολική αποκατάσταση των ζημιών και των σεισμοπαθών, το πάγωμα των δανείων και των λογαριασμών της εφορίας, ουσιαστικά μέτρα για τους ανέργους και συνταξιούχους σεισμόπληκτους, παράταση της επιδότησης ενοικίου, έργα αποκατάστασης στα σχολεία, και αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Αιτήματα που φάνηκαν έκδηλα από τα πανό («Ασφαλείς εργατικές κατοικίες, όχι αυριανά φέρετρα», «Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η εγκατάλειψη. Δώστε άμεσα λύση στο πρόβλημά μας»), αλλά και από τα συνθήματά τους («Η Πίνδου και η Ψυχάρη είναι εδώ κοντά μας, δε θέλουμε αύριο να είναι η σειρά μας», «Οι παροχές σας είναι μια απάτη, όχι άλλα βάρη στου λαού την πλάτη». «Δεν το ζητιανεύουμε, αλλά το απαιτούμε, σπίτια αντισεισμικά στους δήμους μας, να δούμε».

Παρόντες στη χθεσινή εκδήλωση ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μεταμόρφωσης Κ. Μαρκέτης και Δ. Τάσσης, Ν. Φιλαδέλφειας Μ. Γεωργούτος και Αιγάλεω, Γ. Σαντζαρίδης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγώνας η απάντηση στα προεκλογικά «θα»

Απολογισμός δράσης από το συνδυασμό «Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα»

Το μέχρι τώρα απολογισμό δράσης της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα» παρουσίασε, σε μεγάλη εκδήλωση στο θέατρο «Αυλαία», ο επικεφαλής της, δημοτικός σύμβουλος Αγάπιος Σαχίνης. Ολοι οι ομιλητές που παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν στην εκδήλωση δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν το ρόλο που έπαιξε η παράταξη στην ανάπτυξη του κινήματος αλληλεγγύης προς το γιουγκοσλαβικό λαό και στις εκδηλώσεις καταδίκης της ΝΑΤΟικής επιδρομής στα Βαλκάνια.

Οπως σημείωσε στην αρχή του λόγου του ο Αγ. Σαχίνης, το μοντέλο ανάπτυξης αυτής της πόλης προσδιορίζεται από συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα, τις Βρυξέλλες. «Τι σημαίνει αυτό - πρόσθεσε - το ζήσαμε ωμά την περίοδο των γεγονότων στη Γιουγκοσλαβία». «Εχει προσδιοριστεί το αύριο της Θεσσαλονίκης όχι ως μιας πόλης παραγωγικής ανάπτυξης, αλλά πόλης παροχής πολύμορφων και πολύπλευρων υπηρεσιών», τόνισε.

Αναφερόμενος στη νέα διοίκηση του δήμου, είπε ότι αυτή μέσα σε 14 μήνες αύξησε τα δημοτικά τέλη κατά 30%. Υπογράμμισε ότι με μεθοδικότητα, καθοριστικής σημασίας για την ύπαρξη της ΤΑ δραστηριότητες, τις μεταβιβάζει σε ιδιώτες, οδηγώντας σε απραξία το μεγάλο δυναμικό των 4.500 εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή που η τοπική διοίκηση χαρατσώνει τον δημότη, η κεντρική διοίκηση παρακρατεί δισ. από το Δήμο Θεσσαλονίκης και ο δήμαρχος αρέσκεται σε απλές λεκτικές διαμαρτυρίες.

«Είναι τόση η υποκρισία της διοίκησης που στον απολογισμό των 18 σελίδων που παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν τόλμησε να αναφέρει ούτε μια λέξη για ό,τι έχει συμβεί κι ό,τι έχει ζήσει την περίοδο του καλοκαιριού η πόλη μας, που κατάντησε προγεφύρωμα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Τότε έχυναν κροκοδείλια δάκρυα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα δεινά του γιουγκοσλαβικού λαού εξαιτίας των βάρβαρων βομβαρδισμών. Τώρα σιωπούν. Γιατί; Γιατί την ίδια μέρα που παρουσίαζε τον απολογισμό, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντήθηκε με τον Αμερικάνο πρέσβη κ. Μπερνς και νομίζω ότι αυτό εξηγεί πολλά», επισήμανε ο Αγ. Σαχίνης.

«Βρισκόμαστε παραμονές βουλευτικών εκλογών και θα ακούσουμε πολλά "θα". Ομως, μοναδικός τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων της Θεσσαλονίκης είναι η συμμετοχή και η ενεργοποίηση των πολιτών και προς αυτή την κατεύθυνση κάνουμε ό,τι περνάει από τα χέρια μας», κατέληξε ο Αγ. Σαχίνης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί άνθρωποι της πολιτικής, της τέχνης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και εκπρόσωποι φορέων. Χαιρέτισαν ο διεθνής ποδοσφαιριστής Μπ. Φορτούλα και ο οικονομολόγος Γιάννης Μαύρος, γιος του αείμνηστου πολιτικού Γεωργίου Μαύρου.


ΘΡΑΚΗ
Θυμήθηκαν και τους παλιννοστούντες

Αρνήθηκαν να γίνουν «γλάστρες» σε φιέστα της υπουργού Εσωτερικών οι νομάρχες της περιοχής

Μάλλον «ξινή» της βγήκε η προεκλογική περιοδεία στη Θράκη. Λόγος γίνεται για την υπουργό Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, η οποία δεν μπόρεσε να πείσει τους νομάρχες, ούτε βέβαια τον κόσμο της Κομοτηνής για το ξαφνικό ενδιαφέρον της για τα προβλήματα της περιοχής. Σε ανοιχτή συγκέντρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, στην Κομοτηνή, όπου μίλησε χτες η υπουργός, οι νομάρχες αρνήθηκαν να παραστούν, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή τους στην προεκλογικού χαρακτήρα φιέστα της.

Η υπουργός αναλώθηκε σε προεκλογικές υποσχέσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μουσουλμάνων και παλιννοστούντων Ποντίων της περιοχής, αυτών που βιώνουν χρόνια τώρα την εκμετάλλευση ως φτηνό εργατικό δυναμικό, κυρίως. Ενώ σε μια φιέστα υποκρισίας, στην ειδική εκδήλωση που ακολούθησε, η Β. Παπανδρέου μοίρασε 600 οικόπεδα, μετά από κλήρωση, στους παλιννοστούντες Ποντίους της περιοχής. Για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα εν λόγω οικόπεδα, η κυβέρνηση τους... διευκολύνει παρέχοντάς τους δάνειο, ύψους έντεκα εκατομμυρίων δραχμών. Πέραν του ότι δύσκολα μπορεί αυτός ο κόσμος να αντεπεξέλθει ακόμα και σ' αυτή τη... διευκόλυνση, το ζήτημα είναι πως αυτός θα πληρώσει. Πως, τέλος πάντων, δεν έχει ανάγκη από τέτοιες ανώδυνες «χάρες», αλλά από ουσιαστικά μέτρα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Προεκλογικό σόου χαρακτήρισε τη συγκέντρωση της υπουργού στην Κομοτηνή και ο πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, Κ. Τάτσης. Ο ίδιος απαντώντας στην... απορία της Β. Παπανδρέου, τι το σημαντικότερο είχαν οι νομάρχες της περιοχής και δεν παρέστησαν στη φιέστα της, σημείωσε: «Πιστεύω πως ασφαλώς κάτι πολύ πιο σοβαρό θα είχαν από το να παραστήσουν τις "γλάστρες" σε μια συγκέντρωση σόου, καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα».

ΟΕΚ
Διαγραφές οφειλών σεισμοπλήκτων

Κατατέθηκε τελικά η σχετική τροπολογία

Η παροχή δυνατότητας προς τους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για διαγραφή οφειλών από δάνεια αγοράς ή αποπεράτωσης κατοικίας, εφοσον οι δικαιούχοι είναι σεισμόπληκτοι, προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσε χθες στο νομοσχέδιο για το Ολυμπιακό Χωριό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Προϋπόθεση για τη διαγραφή οφειλών είναι, σύμφωνα με τη ρύθμιση, να έχουν εξοφληθεί όλες οι μέχρι την ημερομηνία του σεισμού ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης δανείου ή κατοικίας στους δικαιούχους, που είχαν παραχωρηθεί εργατικές κατοικίες ή διαμερίσματα, εφόσον οι κατοικίες τους έχουν εκτιμηθεί ως οριστικά κατεδαφιστέες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΥΚΗΣ
Στρουθοκαμηλισμοί

Η πλειοψηφία αρνήθηκε να συζητήσει ψήφισμα συμπαράστασης στο «Ριζοσπάστη»

Με το πρόσχημα πως αποτελεί πάγια τακτική του Δημοτικού Συμβουλίου Πεύκης να μην ασχολείται με πολιτικά θέματα, πέραν αυτών που αφορούν την πόλη, ο πρόεδρος του Σώματος αρνήθηκε να θέσει σε συζήτηση και ψηφοφορία ψήφισμα συμπαράστασης στο «Ριζοσπάστη», που κατέθεσε η «Ενωτική Δημοτική Κίνηση».

«Τα δημοτικά συμβούλια παράγουν πολιτική. Για κάθε θέμα που αφορά το λαό, έχουν λόγο και πρέπει να παίρνουν θέση», ήρθε η απάντηση από τον επικεφαλής της «Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης», Στέργιο Λαμπρόπουλο, που κατέθεσε το ψήφισμα. Αυτό προσυπέγραψε μόνο ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Η πόλη μας η Πεύκη», Θανάσης Κοσμίδης. Οι υπόλοιποι σύμβουλοι συντάχθηκαν με το πρόσχημα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι ο ρόλος τους δεν είναι να ασχολούνται με πολιτικά θέματα.

Στο ψήφισμα που κατέθεσε ο Στ. Λαμπρόπουλος σημειώνεται πως με την αγωγή του Γιαννόπουλου κατά του «Ριζοσπάστη» επιχειρείται η φίμωση της αντικειμενικής, έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης των πολιτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ