ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Νέες κυβερνητικές διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών

Σε απολογία καλούνται 50 περίπου μαθητές - μέλη μαθητικών συμβουλιών στη Νέα Ιωνία Βόλου. «Η τρομοκρατία δε θα περάσει», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου

Νέες διώξεις σε βάρος αγωνιστών μαθητών προστίθενται στον κρίκο των τρομοκρατικών μεθόδων που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα όλων όσοι παλεύουν για την ανατροπή της βάρβαρης - αντιλαϊκής πολιτικής της. Αυτή τη φορά τ' αυταρχικά κυβερνητικά «πυρά» στρέφονται εναντίον μαθητών, μελών μαθητικών συμβουλίων σχολείων της Νέας Ιωνίας Βόλου, που πρωτοστάτησαν στις περσινές μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που θέτει ταξικούς φραγμούς στην παιδεία.

Συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα έχουν κληθεί και απολογηθεί στον πταισματοδίκη Βόλου Βασ. Καντερέ, μέλη των περσινών μαθητικών συμβουλίων του 2ου και 3ου Γυμνασίου, του Πολυκλαδικού και του 2ου ΤΕΕ Νέας Ιωνίας, ενώ αύριο θα απολογηθεί το 15μελές του 1ου Ενιαίου Λυκείου της πόλης για την πρωτοπόρα δράση του στους μαθητικούς αγώνες του Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 1998 και του Γενάρη του 1999.

Το μπαράζ διώξεων σε βάρος των μαθητών ξεκίνησε ύστερα από εντολή της εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου Ελένης Μετσοβίτου. Αφού οι μαθητές κλήθηκαν να καταθέσουν στο Αστυνομικό Τμήμα, «έπιασε δουλιά» για τις συμπληρωματικές καταθέσεις και απολογίες ο πταισματοδίκης. Με την ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας η δικογραφία για το «έγκλημα» του αγώνα που «διέπραξαν» οι μαθητές, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόρφωση, θα σταλεί και πάλι στην Εισαγγελία.

Οι τρομοκρατικές διώξεις των αγωνιζόμενων μαθητών «έρχονται» να προστεθούν στην κυβερνητική «Μαύρη Βίβλο», λίγο μετά τις φετινές δυναμικές μαθητικές κινητοποιήσεις, στις οποίες οι μαθητές της Μαγνησίας συμμετείχαν με επιμονή, απαράμιλλο θάρρος και αποφασιστικότητα, καταγγέλλοντας τις αυταρχικές μεθόδους που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα, όπως έγινε με τη σύλληψη 7 συμμαθητών τους.

Να σημειωθεί ότι πριν δύο βδομάδες και στη Λάρισα είχε κληθεί σε απολογία το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του 7ου Ενιαίου Λυκείου Λάρισας που πρωτοστάτησε στις μαθητικές κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη.

Οι κυβερνητικές διώξεις εναντίον της αγωνιζόμενης νεολαίας εντάσσονται στα πλαίσια των γενικότερων διώξεων που ασκεί η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων, των αγροτών, του «Ριζοσπάστη» και όλων όσοι αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει.

Οι μαθητές, ωστόσο, προειδοποιούν πως δεν τρομοκρατούνται και δηλώνουν ότι ο αγώνας τους για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόρφωση και για την υπεράσπιση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων θα συνεχιστεί και θα ενταθεί μέχρι την τελική δικαίωσή τους. Στο πλευρό τους θα έχουν συμπαραστάτες τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, όλα τα λαϊκά στρώματα.

Ο αγώνας των μαθητών είναι αγώνας όλου του λαού

Τις κυβερνητικές διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, στην οποία επισημαίνει: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας ολοένα και περισσότερο το αποκρουστικό της πρόσωπο, χτυπά ό,τι αντιστέκεται. Την ίδια ώρα που χτυπά τους εργάτες με τα ΜΑΤ, την ίδια ώρα που φακελώνει τους ανέργους που ζητούν δουλιά, ενεργοποιεί την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και καλεί σε ανάκριση τους πρωτοπόρους αγωνιζόμενους μαθητές. Με την πολιτική της η κυβέρνηση θυμίζει παλιές και μαύρες εποχές. Εμείς της θυμίζουμε ότι και τότε η τρομοκρατία δεν πέρασε. Ετσι και σήμερα δε θα περάσει. Ο αγώνας των μαθητών και των μαθητριών για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία είναι αγώνας και αίτημα όλου του λαού. Στηρίζοντας τους αγώνες των μαθητών, καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα τις διώξεις και το χτύπημα των δημοκρατικών συνδικαλιστικών ελευθεριών εναντίον του μαζικού λαϊκού κινήματος. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, η κοινή δράση μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών, εργατοϋπαλλήλων είναι ιστορική αναγκαιότητα για να αποκρουστεί αυτή η πολιτική».

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου καλεί όλα τα σωματεία «να καταδικάσουν την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης και τις διώξεις εναντίον των μαθητών, δείχνοντας την αντίθεσή τους με την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές και στηρίζοντας όλους όσοι αγωνίζονται για μια άλλη πολιτική, για μια λαϊκή διακυβέρνηση της χώρας, για τη συγκρότηση μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας».

Kοινοβουλευτικός μανδύας στο Ιδιώνυμο

Η κυβερνητική πλειοψηφία ενέκρινε χτες στη Βουλή το Ιδιώνυμο κατά των μαθητών

Με νομοθετικό μανδύα έντυσε χτες η κυβέρνηση το Ιδιώνυμο, που ποινικοποιεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία ενέκρινε τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που είχε εκπονηθεί τον περασμένο Δεκέμβρη για να σταματήσει τους σε εξέλιξη μαθητικούς αγώνες.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής κατήγγειλε την πρωτοφανή ποινικοποίηση των αγώνων όλων των στρωμάτων του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης είναι ο πραγματικός υποκινητής των μαθητικών αγώνων, τους οποίους δεν μπόρεσαν να σταματήσουν και να κάμψουν τα πρωτοφανή αυταρχικά και αντιδημοκρατικά μέσα στο χώρο των σχολείων.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα το ζήτημα δεν είναι πλέον εάν συμφωνεί κανείς ή όχι με την «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», αλλά ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Επιβεβαιώθηκε, είπε, για μία ακόμα φορά ότι αυταρχικά μέτρα και αυταρχισμός πάνε μαζί και η συγκεκριμένη Πράξη δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά αποτελεί ένα ακόμα βήμα στον ολισθηρό, επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει επιλέξει, ποινικοποιώντας τους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς αγώνες.

Ερχεται, τόνισε, σαν συνέχεια της πολιτικής της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, των μηχανισμών παρακολούθησης και των προβοκατόρικων μηχανισμών, που δρουν σε λαϊκές κινητοποιήσεις, των συστηματικών απαγορεύσεων, με τις οποίες ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία έχει μπει στο «γύψο».

Ο Αχ. Κανταρτζής είπε ότι κάθε φορά η κυβέρνηση, όταν έχει να αντιμετωπίσει λαϊκές κινητοποιήσεις, ανακαλύπτει τον «κομμουνιστικό δάκτυλο» για να χτυπήσει τους αγώνες και ανέφερε ότι και άλλα κόμματα με τη στάση τους έστρωσαν το δρόμο στην Πράξη, όπως η ΝΔ, που έλεγε δίκαια τα αιτήματα των μαθητών και κακές τις καταλήψεις, ενώ τα ίδια περίπου έλεγε και ο ΣΥΝ.

Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής υπενθύμισε την πρωτοφανή αυταρχική δράση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος βρίζει τους πάντες, μηνύει εφημερίδες, όπως το «Ρ» και το περιοδικό «Νέμεσις» και απειλεί με μήνυση ακόμα και την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ. «Ομως δεν πιάνουν οι απειλές στους κομμουνιστές», είπε ο Αχ. Κανταρτζής, τονίζοντας ότι «είναι μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια».

Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταδίκασαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ο εισηγητής του ΣΥΝ Π. Κουναλάκης θεώρησε φρόνιμο να αξιοποιήσει το βήμα της Βουλής και αντί να απαντήσει στην κριτική που έκανε ο Αχ. Κανταρτζής στη στάση του ΣΥΝ την περίοδο των μαθητικών κινητοποιήσεων, εξετράπη σε ένα παραλήρημα γενικά κατά της πολιτικής του ΚΚΕ.

Συνταγματική θεώρησε την Πράξη ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Ανθόπουλος, λέγοντας ότι ήταν αναγκαία, επειδή οι διευθυντές δεν κάρφωναν τους μαθητές τους γιατί είχαν «συναισθηματικό κώλυμα».

Στον παραπάνω ισχυρισμό, απάντησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Τασούλας, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Σύνταγμα κατοχυρώνει και το δικαίωμα του ενός να διαδηλώνει.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αδιαφορεί για τα παιδιά των μεταναστών

Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρου Παναγιώτου, συζητήθηκε χτες στη Βουλή

 

Τα προβλήματα που προκαλεί στους μαθητές - παιδιά των μεταναστών η περίφημη «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» έφερε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ

Σταύρος Παναγιώτου, με Ερώτησή του η οποία συζητήθηκε. Με αριθμούς επιχείρησε να εντυπωσιάσει ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχουν 2.000 μαθητές και πάνω από 4.000 θέσεις στα πανεπιστήμια για τους μετανάστες, ενώ πρόσθεσε παράλληλα ότι οι απολυτήριοι τίτλοι των σχολείων του εξωτερικού είναι ισότιμοι με αυτούς του εσωτερικού, σημειώνοντας ότι όλα προβλέπονται στις ισχύουσες μεταβατικές διατάξεις μέχρι το έτος 2002-2003. Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου, σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο νόμο 2525: «Τι μπορούσαν να περιμένουν οι μετανάστες μας από το νόμο που ψηφίσατε, όταν αυτός αποκλείει τη δυνατότητα να αποκτήσει απολυτήριο η πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας; Το γεγονός ότι δεν προβλέψατε τίποτε στο νόμο για τα παιδιά των μεταναστών δείχνει την αδιαφορία σας και την περιφρόνηση για το πιο φτωχό και αδικημένο κομμάτι του λαού μας, που υποχρεώθηκε να μεταναστεύσει». Σχολιάζοντας το θέμα των ρυθμίσεων, στις οποίες αναφέρθηκε ο υφυπουργός Παιδείας, τόνισε ότι «δε λύνουν τα προβλήματα», σημειώνοντας ότι για το λόγο αυτό κινητοποιούνται οι μετανάστες. Μάλιστα έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς το υπουργείο σχετικά με το τι θα γίνει με την παρέλευση της μεταβατικής περιόδου. Πρόσθεσε ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα παιδιά που ήδη έχουν παλιννοστήσει και φοιτούν σήμερα στη Γ` Λυκείου και έχουν επιλέξει την τεχνολογική κατεύθυνση», αφού τώρα δεν μπορούν να αλλάξουν. Αναφερόμενος στο θέμα της υποτιθέμενης ισοτιμίας των τίτλων των σχολείων του εξωτερικού, αναρωτήθηκε «γιατί στερείτε από αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα έγγραφης στα ΤΕΙ;», προσθέτοντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα ισοτιμίας.

«Οχι στον Καιάδα του εκσυγχρονισμού»

Συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή χτες έξω από τη Βουλή

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την «εκπαίδευση ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και άλλες διατάξεις», η συζήτηση του οποίου στη Βουλή θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη, απαίτησαν χτες το απόγευμα άτομα με ειδικές ανάγκες και εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή που συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή. Απέναντι στο προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που συρρικνώνει την ειδική αγωγή και ανοίγει το δρόμο για ανεξέλεγκτη ιδιωτική δραστηριότητα στο χώρο της ειδικής αγωγής, οι συγκεντρωμένοι αντέταξαν το αίτημα για δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας ειδική αγωγή, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες.

Στη χτεσινή συγκέντρωση, συμμετείχαν ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών και Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, που φωνάζοντας το σύνθημα «όχι στον Καιάδα του εκσυγχρονισμού» δήλωσαν την αντίθεσή τους στην ενσωμάτωση των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα κοινά σχολεία, χωρίς να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ζητώντας ενδυνάμωση της ειδικής αγωγής με εκπαιδευτικό, ειδικό προσωπικό κλπ., για να παρέχεται ειδική εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων, βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, ο οποίος συζήτησε με τους συγκεντρωμένους για τα προβλήματα της ειδικής αγωγής και σχολιάζοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου τόνισε ότι εξαρτάται από τη γενικότερη κυβερνητική επιλογή, που υπαγορεύει την υποταγή όλων στους νόμους του ανταγωνισμού και τα υπόλοιπα είναι «φαρισαϊσμός» από πλευράς της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ο δρόμος του αγώνα είναι αυτός που οδηγεί στην καθιέρωση ειδικής αγωγής που να υπηρετεί τις ανάγκες.

Παραλήρημα Κουναλάκη

Σε παραλήρημα κατά του ΚΚΕ προχώρησε χτες από το βήμα της Βουλής ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Π. Κουναλάκης, κινούμενος στο γνωστό κλίμα των ημερών. Αντί να απαντήσει σε συγκεκριμένη κριτική για τη στάση του κόμματός του την περίοδο των μαθητικών κινητοποιήσεων, σηκώθηκε στο βήμα και προετοιμασμένος προφανώς προέβη σε επίθεση κατά του ΚΚΕ και την πολιτική των συμμαχιών του, λέγοντας ότι «θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι» με την τακτική του ΚΚΕ. Ας κάνει υπομονή λίγο καιρό μέχρι τις εκλογές ο εν λόγω βουλευτής και θα δει με τι πράγμα και για ποιο λόγο θα «γελάσει και το παρδαλό κατσίκι» και ποιοι θα κλαίνε την επομένη των εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ