ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑμΕΑ
Προεκλογική πλευρά με ακατάσχετη υποσχεσιολογία

Ο πρωθυπουργός , Κ. Σημίτης, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το βήμα του 4ου Συνεδρίου της ΕΣΑΕΑ, για να δείξει την ευαισθησία της κυβέρνησης προς τα ΑμΕΑ. Ωστόσο και απ' αυτό το βήμα έκανε ...περικοπές των υποσχέσεων που η ίδια η κυβέρνηση έδωσε πριν ένα μήνα για τα επιδόματα !

Απ' το βήμα του 3ου Συνεδρίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες - στις 25.2.1997 - ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε υποσχεθεί ότι η μελλοντική φροντίδα της κυβέρνησής του θα ήταν για εκείνους που δεν ανήκουν στην πλευρά που φωτίζει ο ήλιος.

Χτες - τέσσερα χρόνια μετά - απ' το βήμα του 4ου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας (ΕΣΑΕΑ), η μόνη... φροντίδα της κυβέρνησης φάνηκε καθαρά, ήταν μια προεκλογική πασαρέλα με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί έναν απολογισμό έργων που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και περιθωριοποιούν τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ). Ακόμα και τις υποσχέσεις για αυξήσεις στα εξευτελιστικά επιδόματα των ΑμΕΑ τις «περιέκοψε» ο πρωθυπουργός απ' το βήμα του Συνεδρίου για να πιάσει τους δείκτες της ΟΝΕ.

Κατά τα άλλα τον πρωθυπουργό συναγωνίστηκε ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Καραμανλής, στην επίκληση των προτύπων κανόνων του ΟΗΕ για τα ΑμΕΑ και χωρίς να παρουσιάσει καμιά δέσμευση ή πρόταση.

Την απάντηση στη δικομματική κενολογία, αλλά και στο συμβιβασμό της ηγεσίας της ΕΣΑΕΑ έδωσαν οι σύνεδροι με συνθήματα όπως: «Δώστε λεφτά για πρόνοια - παιδεία. Οχι στη φιλανθρωπία».

Ο Κ. Σημίτης

Η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν - εν πολλοίς - μια επανάληψη της ομιλίας του το 1997, ενώ υπήρχαν σημεία που προσπαθούσε να εξωραΐσει το έργο της κυβέρνησης στο χώρο των ΑμΕΑ.

Μια γενική άποψη του Συνεδρίου της ΕΣΑΕΑ
Μια γενική άποψη του Συνεδρίου της ΕΣΑΕΑ
Ετσι επανέλαβε μια φορά ακόμα την Κάρτα Αναπηρίας που θεσπίστηκε απ' το 1996, αλλά δεν καθιερώθηκε ακόμα.

Αναφερόμενος στον τομέα της εκπαίδευσης, επικέντρωσε στο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή που κατατέθηκε στη Βουλή ενώ μιλώντας για την απασχόληση, μίλησε για το νόμο 2643/98 για τη μέριμνα και απασχόληση των ειδικών κατηγοριών. Μόνο που η εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας χρησιμοποιείται ως προεκλογικό μέσο καθώς το ΙΚΑ κάλεσε όσους ενδιαφέρονται να περάσουν από υγειονομικές επιτροπές, να καταθέσουν χαρτιά μέχρι την 31.3.2000 ενώ οι κρίσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 20.4.2000.

Μίλησε για την επέκταση των μονάδων τεχνητού νεφρού όταν ακόμα ισχύει η λίστα λόγω ελλείψεων, ενώ αναφερόμενος στον τομέα της πρόνοιας εκθείασε το νόμο 2646/98 - που διαλύει το δημόσιο χαρακτήρα της πρόνοιας - παρουσιάζοντας δομές που στην πλειοψηφία τους υπάρχουν μόνο στα χαρτιά - όπως τα 23 Κέντρα Κοινωνικής Υποστήριξης ή το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας.

Τέλος, πρόσφερε με την ίδια ευκολία όπως και στην Τρίτη Ηλικία, το «πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι» και στα ΑμΕΑ.

Ο Κ. Καραμανλής

Απ' τη μεριά του ο Κ. Καραμανλής παρουσίασε μια δέσμη φραστικών προτάσεων ενώ κινήθηκε στην πεπατημένη της κυβερνητικής πολιτικής αναγνωρίζοντας ως κινητικότητα την καθιέρωση της 3ης Δεκέμβρη ως ημέρας των ΑμΕΑ και την καθιέρωση της κάρτας αναπηρίας ενώ δεν αμφισβήτησε τις προθέσεις του νομοσχεδίου για την Ειδική Αγωγή.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυναν ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Κουναλάκης και ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Θ. Καραμπάτσος.

Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, υπουργοί, και βουλευτές από όλα τα κόμματα.

Ουσιαστική παρέμβαση της ΕΣΚ - ΑμΕΑ

Στην καθ' αυτή διαδικασία του Συνεδρίου και παρά τις διαμαρτυρίες αρκετών συνέδρων και κυρίως της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης ΑμΕΑ (ΕΣΚ - ΑμΕΑ), η πλειοψηφία του Συνεδρίου προχώρησε στη νομιμοποίηση συνέδρων νομαρχιακών σωματείων, που δεν είχαν κάνει εκλογές μέσα στις προκαθορισμένες προθεσμίες. Η ΕΣΚ - ΑμΕΑ, παρά το γεγονός ότι από το προεδρείο επιχειρήθηκε να μην της δοθεί ο λόγος, έθεσε το ζήτημα της νομιμότητας του Συνεδρίου και αναφέρθηκε ειδικότερα στους νόθους συνέδρους των νομαρχιακών σωματείων, τα οποία εγγράφουν σαν μέλη τους, οποιονδήποτε δηλώσει ανάπηρος ή κηδεμόνας αναπήρου, παρά το γεγονός ότι είναι και σύμφωνα με το καταστατικό, παράνομο.

Παράλληλα, ενημέρωσε τους συνέδρους για την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που έχει ασκηθεί κατά παντός υπευθύνου για ατασθαλίες που σημειώθηκαν στη θητεία του απερχόμενου Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑΕΑ και υπογράμμισε ότι ένα Συνέδριο που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από κρατικούς οργανισμούς με το ποσό των 50 εκατομμυρίων, θα λήξει σήμερα, Σάββατο με την εκλογή Γενικού Συμβουλίου και Εκτελεστικής Γραμματείας, χωρίς να έχει ουσιαστικά δοθεί ο λόγος στους συνέδρους.

Στην απογευματινή συζήτηση μίλησε και ο Παναγιώτης Κουρουπλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επίτιμος πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές και έθεσε ζήτημα ηθικής στην ηγεσία της ΕΣΑΕΑ. Συνολικά όμως επιχείρησε να συγκαλύψει τον αντιαναπηρικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης κάνοντας κριτική σε ανώδυνα ζητήματα.

Να σημειωθεί ότι η Ελεγκτική Επιτροπή ζήτησε, ουσιαστικά, τη μη ψήφιση του οικονομικού απολογισμού, μιας και τρία από τα πέντε μέλη της έβαλαν σοβαρά ζητήματα, για τη διαχείριση των οικονομικών της Συνομοσπονδίας και με δεδομένο ότι αναμένεται νέο πόρισμα της επιθεωρήτριας του ΣΔΟΕ για την περίοδο '97 - '99.

Οι περικοπές και των ... υποσχέσεων !

Ενα δείγμα της κοροϊδίας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δίνουν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης μέσα σε διάστημα μόλις ενός μηνός.

Ετσι λοιπόν, στις 17.1.2000 η Γραμματεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας με έγγραφό της προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους ενημέρωσε ότι τα «επιδόματα που καταβάλλονται στα ΑμΕΑ αυξάνονται από 1.1.2000 κατά 10%». Δηλαδή το επίδομα των τυφλών εργαζομένων θα έπρεπε να διαμορφωθεί σε 41.140 δραχμές - από 37.400 - απ' την 1.1.2000.

Ηρθε όμως χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ανακοίνωσε αύξηση 12% σε δύο δόσεις. Αν και δε διευκρίνισε πότε θα δοθούν οι δύο δόσεις, εντούτοις η πρακτική είναι να δίνεται το μισό ποσοστό στην αρχή του χρόνου και το άλλο μισό στην αρχή του δεύτερου εξαμήνου: Δηλαδή 6% από την 1.1.2000 και 6% απ' την 1.7.2000.

Ετσι λοιπόν, το επίδομα ενός τυφλού εργαζόμενου θα είναι 39.650 απ' την 1.1.2000 και 42.030 απ' την 1.7.2000.

Ομως, με το 6%+6% ένας τυφλός εργαζόμενος θα χάσει - σε ετήσια βάση - 3.600 δραχμές σε σχέση με την εφάπαξ αύξηση 10% από 1.1.2000. Ητοι: 12 Χ 41140 = 493680 - {(6 Χ 39.650 = 237.900 ) + (6 Χ 42030 = 252.180)}. Δηλαδή: 493.0680 - 490.080 = 3.600 δραχμές.

Τελικά λοιπόν, το 6%+6% δεν είναι 12% αλλά 9,2%. Δηλαδή μικρότερο και από 10%.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι για το 2000 έχει προωθηθεί «νωρίτερα από κάθε άλλη φορά» η αύξηση των επιδομάτων και ότι οι αυξήσεις για το 1999 κατά 8% ήταν «κατά πολύ περισσότερο του πληθωρισμού».

Ωστόσο, όμως, ο πρωθυπουργός απέφυγε να πει ότι οι αυξήσεις για το 1999 ήταν οι μικρότερες της τετραετίας και ότι η καταβολή τους έγινε με καθυστέρηση και ενός χρόνου απ' την ανακοίνωσή τους, ενώ για τις αυξήσεις του 2000 δεν έχει υπογραφεί καμιά απόφαση ακόμα.

  • Ετσι οι αυξήσεις για το 1997 ήταν 15% και δόθηκαν το Μάρτη του 1998.
  • Οι αυξήσεις του 1998 ήταν 10% και δόθηκαν στις αρχές του 1999.
  • Η απόφαση για τις αυξήσεις του 1999 δημοσιεύτηκε τον Ιούλη του 1999 και η καταβολή άρχισε πολύ αργότερα.

Υπάρχουν όμως και ΑμΕΑ χωρίς επιδόματα, όπως οι κωφοί από 18 έως 65 χρόνων, ενώ οι νεφροπαθείς, εκτός απ' το επίδομα διατροφής ύψους 14.000 δρχ., έμειναν τελικά με τις υποσχέσεις για τα άλλα επιδόματα που ζητούν.

ΟΡ. ΚΟΛΟΖΩΦ
Περιορισμός δαπανών κατ' εντολήν του Διευθυντηρίου

«Το συνέδριο θα ήταν πιο αποδοτικό, αν γινόταν μακριά απ' τις εκλογές», είπε στο χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ.

«Υπάρχουν, πρόσθεσε ο Ορ. Κολοζώφ, τα χρονικά πλαίσια του καταστατικού, όμως έχω την ανησυχία όσα πω μπορεί να χρωματιστούν από την προεκλογική περίοδο και την αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ των κομμάτων, ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση. Είναι γεγονός, τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ, πως από τότε που άρχισε το κυνηγητό για να πιαστούν οι δείκτες της ΟΝΕ, όλο και λιγότερα λεφτά πηγαίνουν στην Πρόνοια. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια φάση που ολοκληρώνεται εν πάση περιπτώσει μια πολιτική που έλεγε ότι πρέπει να μπούμε στην ΟΝΕ - μάλιστα οι εκλογές έγιναν πρόωρα γι' αυτόν το λόγο, για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με μια νέα κυβέρνηση τους όρους ένταξης στην ΟΝΕ. Ομως πρέπει να πούμε ότι στην ΟΝΕ πρέπει να ακολουθήσουμε ακόμη περισσότερο αυτά που το Διευθυντήριο απαιτεί για όλους όσοι μπαίνουν στην ΟΝΕ. Και ο προσανατολισμός είναι να περιοριστούν οι κοινωνικές δαπάνες».

«Είμαστε πεπεισμένοι, τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ, ότι οι τομείς της πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας μπορούν να ανταποκριθούν και σε αυτές τις συνθήκες, μόνο αν ανήκουν στο δημόσιο. Εάν η πρόνοια περάσει είτε στον εθελοντισμό είτε στα χέρια των ιδιωτών, πιστεύουμε ότι δε θα μπορέσει να ολοκληρώσει τους στόχους που εσείς οι ίδιοι βάλατε αυτή τη στιγμή και φυσικά μελλοντικά θα είναι ακόμα χειρότερα, γιατί η κοινωνία μας τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και οι απαιτήσεις θα αυξάνουν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από τις όποιες προθέσεις».

«Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ανάγκη για την ανάπτυξης στη χώρα μας ενός αναβαθμισμένου, υψηλής ποιότητας δημόσιου συστήματος ειδικής αγωγής, που με επιστημονικό και δημοκρατικό τρόπο θα απευθύνεται με τον ιδιαίτερο τρόπο που απαιτείται ανάλογα με την κατηγορία των ΑμΕΑ», είπε ο Ορ. Κολοζώφ, για να καταλήξει με την εξής πρόταση για τη διαμόρφωση των επιδομάτων: «Νομίζω μια καλή βάση είναι το παλαιότερο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους ανίκανους για εργασία και τους άνεργους και τα δέκα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ