ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαράδεκτη Οδηγία για την προεκλογική περίοδο ψήφισε το ΕΣΡ

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, που να διασφαλίζουν την ίση και αντικειμενική προβολή όλων των κομμάτων, ψηφίστηκε χτες από την πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης το σχέδιο οδηγίας, που αφορά στους όρους και στο χρόνο προβολής των πολιτικών κομμάτων από τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο Μάκης Κοψίδης, τακτικό μέλος του ΕΣΡ, που έχει υποδειχτεί από το ΚΚΕ, καταψήφισε το σύνολο της Οδηγίας, κρίνοντας ως απαράδεκτη την «αναλογική ισότητα», που αποτελεί και το πιο κύριο σημείο της Οδηγίας. Η αναλογική ισότητα λειτουργεί σε βάρος της προβολής των κομμάτων, που διαθέτουν μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη και ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις προβολής των δύο μεγάλων κομμάτων ιδιαίτερα από τα ιδιωτικά κανάλια. Στην ΕΡΤ, όπως είπε ο Μάκης Κοψίδης, τον πρώτο λόγο τον έχει η κυβέρνηση και σε δεύτερο «πλάνο» η ΝΔ, ενώ για τα άλλα κόμματα δε διατίθεται ο ανάλογος χρόνος.

Καθημερινή, άλλωστε, είναι η «εικόνα» των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, «εικόνα» που αντανακλά το δικομματικό παιχνίδι που παίζεται και θα παιχτεί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με τον πλήρη σχεδόν αποκλεισμό των μικρότερων κομμάτων. Το «προνόμιο» της προβολής των δύο μεγάλων κομμάτων, που ερίζουν για την εξουσία, είναι πλέον ορατό όχι μόνο μέσα από τα δελτία ειδήσεων των μεγάλων τηλεοπτικών ιδιωτικών σταθμών, αλλά και από τις ενημερωτικές, πολιτικές εκπομπές τους.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης υποστήριξε ότι η Οδηγία στηρίζεται στο Σύνταγμα και στους ισχύοντες νόμους και πως το ΕΣΡ δεν μπορεί να νομοθετεί. Σύμφωνα με την Οδηγία που εγκρίθηκε χθες, ως ισοτιμία νοείται η αναλογική ισότητα με κριτήρια την «κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος στην παρούσα Βουλή ή Ευρωβουλή, την οργάνωσή του σε εθνική κλίμακα και το ρόλο που ιστορικά το κόμμα αυτό έχει παίξει στην πολιτική ζωή της χώρας, ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για τις θέσεις και τις δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων».

Την Οδηγία καταψήφισε και ο Δημήτρης Ψυχογιός μέλος του ΕΣΡ που έχει υποδειχτεί από το ΠΑΣΟΚ. Η Οδηγία θα ισχύσει από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου. Την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη το ΕΣΡ θα έχει συνάντηση με τη Διακομματική Επιτροπή.

Μία ακόμη παραίτηση

Την παραίτησή του υπέβαλε χθες, στον υπουργό Τύπου το αναπληρωματικό μέλος του ΕΣΡ Αντώνης Μακρυδημήτρης (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών) που είχε υποδειχτεί από τη ΝΔ. Ο Αντώνης Μακρυδημήτρης, για την κρίση που δημιουργήθηκε στο ΕΣΡ και για τις παραιτήσεις που έχουν προηγηθεί, όπως του πρώην Προέδρου Παύλου Σούρλα, του αναπληρωτή Προέδρου Αντώνη Μανιτάκη και μελών του ΕΣΡ, επιρρίπτει ευθύνες στον υπουργό Τύπου. Στην επιστολή παραίτησης προς τον Δ.Ρέππα, αναφέρεται σε όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα το ΕΣΡ να τελεί σε αδυναμία να φέρει εις πέρας την αποστολή του για τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, που παραμένει θολό και άναρχο. Το ΕΣΡ, όπως τονίζει ο Αντώνης Μακρυδημήτρης, έγινε μάρτυρας της επιμονής του υπουργού Τύπου στη «συντήρηση και διαιώνιση μιας νοσηρής κατάστασης οιονεί ομηρίας και αιχμαλωσίας του ΕΣΡ από την εκτελεστική εξουσία». Οι εκλογές, όπως επισημαίνει, βρίσκουν το ΕΣΡ σε κατάσταση όχι μόνο ανεπαρκούς ετοιμότητας, αλλά και κρίσης αξιοπιστίας, με «κλονισμένο το κύρος και ψαλιδισμένη την ανεξαρτησία και την αποφασιστική του αρμοδιότητα».

Εμπλέκει πολιτικούς ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος

Προκαταρκτική έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Δημ. Παπαγγελόπουλος, με εντολή του προϊσταμένου του Ι. Σακελλάκου, για τη βασιμότητα ή μη των ισχυρισμών του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου γύρω από την «ερωτική» ζωή κάποιων επωνύμων και την τέλεση του εγκλήματος της παιδεραστίας.

Ο εν λόγω δημοσιογράφος επισκέφθηκε χτες επί δίωρο τον εισαγγελικό λειτουργό και του παρέδωσε, όπως δήλωσε αργότερα, τα «στοιχεία» που είχε στη διάθεσή του, με την παράκληση να μη διαρρεύσουν στον Τύπο, ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Λες και η καχυποψία, που έσπειρε ο ίδιος όλο τον τελευταίο καιρό γύρω από την προσωπική ζωή ακόμα και πολιτικών προσώπων, δεν είναι αρκετή για να δηλητηριάσει όλη την προεκλογική περίοδο.

Οσον αφορά τα «στοιχεία», που προσκόμισε στον εισαγγελέα, τα προσδιόρισε αργότερα στους συναδέλφους του δημοσιογράφους, ως εξής: «Είναι τα στοιχεία μιας οχτάμηνης έρευνας, που αφορά την παιδεραστία, τη χρήση ναρκωτικών, την παιδική πορνεία και τα υπόλοιπα. Δεν αποτελούν κασέτες, όπως αρέσκονται μερικοί να τις αποκαλούν. Εφερα όλα τα στοιχεία και αυτά που αφορούν σε συγκεκριμένο πολιτικό και εμπλέκουν και άλλους. Από δω και πέρα αρχίζει το απόρρητο». Σε ερώτηση, αν με βάση τα «στοιχεία» του εκτιμά ότι θα ασκηθούν νέες ποινικές διώξεις, απάντησε ότι δεν εκτιμά τίποτα, αλλά εξέφρασε την επιθυμία του στον εισαγγελέα, «επειδή εμπλέκεται επώνυμο πολιτικό πρόσωπο, ενόψει της προεκλογικής περιόδου, να μείνουν απόρρητα όλα τα στοιχεία» της κατάθεσής του «μέχρι τη μέρα των εκλογών». Σε άλλη ερώτηση, αν αναφέρεται σε ένα πολιτικό πρόσωπο ή περισσότερα, αποκρίθηκε αόριστα: «Για ένα, το οποίο εμπλέκει και άλλα».

Στη συνέχεια, επιχείρησε να δώσει και μαθήματα δημοσιογραφίας στους συναδέλφους του, λέγοντας: «Σήμερα έχω παραβεί το δημοσιογραφικό μου καθήκον, αυτό που επιτάσσει να δημοσιοποιούνται πράγματα και όχι να κάνεις τον κλητήρα της Εισαγγελίας, ήτοι να πραγματοποιείς την έρευνά σου και μετά να καλείσαι από τον εισαγγελέα, αφού έχει λάβει γνώση ο κόσμος, γιατί αυτή είναι η δουλιά του δημοσιογράφου. Αναγκάστηκα να προσκομίσω τα στοιχεία στον εισαγγελέα και να μη δώσω το δικαίωμα στους καταγγέλλοντες ή τους καταγγελλόμενους να λάβουν γνώση των καταγγελιών. Επαναλαμβάνω, αυτή είναι η δουλιά του δημοσιογράφου, να απαντήσει δημόσια εφόσον το επιθυμεί και όχι να προσέλθει στον εισαγγελέα. Αυτή είναι η άποψη περί νέας δημοσιογραφίας της ΕΣΗΕΑ και των διαφόρων κηνσόρων αυτού του τύπου. Μέχρι σήμερα επιτίθενται στο δημοσιογράφο, γιατί δημοσιοποιεί και δεν προσκομίζει το υλικό στον εισαγγελέα. Εδώ και δυο μέρες βλέπω με έκπληξη ότι άρχισαν να επιτίθενται και στον εισαγγελέα, μιλώντας για χούντες και διάφορα τέτοια».

Παρέμβαση Γιαννόπουλου

Παρέμβαση στην υπόθεση με τα «ροζ σκάνδαλα», που ταλαιπωρούν το δημόσιο βίο της χώρας, έκανε και χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, προαναγγέλλοντας τη θέσπιση νόμου, ο οποίος θα προστατεύει την προσωπικότητα του πολίτη από την ασυδοσία των ΜΜΕ.

Με έγγραφό του προς τον Κ. Δαφέρμο, πρόεδρο της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να σταλούν στο υπουργείο του οι προτάσεις της Αρχής για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, σχετικά με την περιφρούρηση της προσωπικής τιμής, της υπόληψης και της προσωπικότητας του πολίτη, από την εισβολή των μέσων ενημέρωσης στην προσωπική τους ζωή. Το ίδιο έγγραφο ο υπουργός κοινοποίησε και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Παράλληλα, ο Ε. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι προτίθεται να θεσπίσει νόμο, προκειμένου να προστατευτεί ο πολίτης από τα ΜΜΕ. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν θα είναι νόμος περί Τύπου, διευκρίνισε ότι πρόκειται για νόμο που θα προστατεύει την προσωπικότητα του πολίτη από την ασύδοτη περιφρόνηση και κατασπίλωση των μέσων ενημέρωσης.

Πάντως, για το θέμα της θέσπισης ενός επιπλέον νόμου, επικρατεί προβληματισμός στο νομικό και δικηγορικό κόσμο. Τι θα προσφέρει άλλος ένας νόμος, διερωτώνται πολλοί και θεωρούν ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο, αν εφαρμοστεί, μπορεί να προστατεύσει την προσωπικότητα του πολίτη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε, τέλος, ότι προτίθεται να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής με συμμετοχή ανώτατων δικαστικών λειτουργών, καθηγητών πανεπιστημίων και εκπροσώπων της Ενωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), για να εξεταστούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. «Τώρα έχει γίνει κάτι το τραγελαφικό, κατέληξε ο Ε. Γιαννόπουλος. Σπιλώνονται υπολήψεις πριν ακόμη αρχίσουν οι δίκες στα δικαστήρια».

«Πράσινο φως» στον αποκλεισμό των μικρών κομμάτων

Δήλωση του Μάκη Κοψίδη, εκπροσώπου του ΚΚΕ στο ΕΣΡ

Για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου μεταξύ των κομμάτων, στην προεκλογική περίοδο και τη σχετική οδηγία που ψήφισε σήμερα το ΕΣΡ, ο Μάκης Κοψίδης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΕΣΡ, έκανε την εξής δήλωση:

«Πράσινο φως στον πλήρη, ουσιαστικά, αποκλεισμό του ΚΚΕ και γενικότερα των κομμάτων με μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη από τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και στη μονοπώληση του τηλεοπτικού χρόνου από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και στην προεκλογική περίοδο, αποτελεί η οδηγία που ψήφισε, κατά πλειοψηφία, το ΕΣΡ.

Η οδηγία κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις αντιδημοκρατικές επιλογές της κυβέρνησης που μέσα από νόμους, αλλά και την πρακτική της, καθώς και με τη συνδρομή του κεφαλαίου που ελέγχει τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, έχει μεγάλα ιδιωτικά κανάλια ως πολιτικά της φερέφωνα. Πάει περίπατο το δικαίωμα του λαού να ενημερώνεται για την πολιτική που αντιτίθεται σ' αυτήν που υπηρετεί την κυρίαρχη πολιτική, έστω και μόνο προεκλογικά.

Η "αναλογική ισότητα" που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οδηγίας, είναι προάγγελος για παρόμοιες αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής.

Το κυριότερο, η οδηγία αυτή, δίνει ΑΛΛΟΘΙ στην κυβέρνηση να αποφασίσει τις χειρότερες και αντιδραστικότερες προεκλογικές ρυθμίσεις από τη μεταπολίτευση, τσαλαπατώντας κάθε έννοια πραγματικής ισοτιμίας.

Το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της οδηγίας θα 'ναι να συνεχιστεί και προεκλογικά η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, όπου στα μεν μεγάλα ιδιωτικά κανάλια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μονοπωλούν την πληροφόρηση, ενώ τα άλλα κόμματα εμφανίζονται για το "θεαθήναι", τόσο στις ειδήσεις όσο και στις πολιτικές εκπομπές. Στα κρατικά κανάλια θα συνεχιστεί τη "μερίδα του λέοντος" στην πληροφόρηση να την έχουν κυβέρνηση και δευτερευόντως η ΝΔ.

Η οδηγία του ΕΣΡ, ψηφίστηκε από τα μέλη του ΕΣΡ που υποδείχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ (πλην ενός), τη ΝΔ αλλά και τον ΣΥΝ, με διάφορες δικαιολογίες που αποτελούν προσχήματα (ισχύον νόμος κλπ.).

Η "αναλογική ισότητα" της οδηγίας συνάντησε την άρνηση μόνο του εκπροσώπου του ΚΚΕ και εγκρίθηκε από τους συμβούλους που υποδείχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ, πλην ενός, που απείχε όπως απείχαν και οι σύμβουλοι που υποδείχτηκαν από ΝΔ και ΣΥΝ. Τα κόμματα που συνέβαλαν με τον α' ή β' τρόπο στην έγκριση αυτής της απαράδεκτης οδηγίας, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες. Ο λαός ας τους κρίνει!!!».

Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Την Κυριακή 20 του Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, διοργανώνει εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Στην εκδήλωση που θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, θα χαιρετίσει η πρέσβειρα της Κούβας, Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουάρεζ και στη συνέχεια θα ακολουθήσεις καλλιτεχνικό πρόγραμμα με λατινοαμερικάνικα τραγούδια.

Σύσκεψη Ηπειρωτών

Σύσκεψη των Ηπειρωτών της Αθήνας διοργανώνεται τη Δευτέρα, 21/2, στις 6μ.μ., στην ΚΟΑ, Κοτοπούλη και Βερανζέρου, με θέμα τις βουλευτικές εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ