ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο λαός της Κοζάνης γνωρίζει καλά τους υπεύθυνους

Ανακοίνωση της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ για τη πρόσφατη περατζάδα του κυβερνητικού κλιμακίου στο νομό

Προεκλογικά «θυμήθηκαν» τους άνεργους, τους αγρότες και όλο το λαό της Κοζάνης, προκειμένου να ακούσουν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. Ο λόγος για το πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο που περιόδευσε στο νομό την περασμένη Τρίτη.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του νομού και καλεί το λαό με την ψήφο του να στείλει μήνυμα καταδίκης και εναντίωσης στην πολιτική που συνθλίβει τα όνειρα του λαού και της νεολαίας. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ για να είναι αποτελεσματική η πάλη τους, για να γίνει πράξη το Λαϊκό Μέτωπο και να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων στη χώρα.

«Προεκλογικά θυμήθηκαν τους ανέργους, τους εργαζομένους, τους αγρότες, τους εμπόρους, τους μαθητές και τους συνταξιούχους. Και με "συμπόνια" τους πλησιάζουν για να ακούσουν τα δίκαια αιτήματά τους, ενώ το προηγούμενο διάστημα τους αντιμετώπισαν με περιφρόνηση, με ΜΑΤ και εισαγγελείς.

Επιδιώκουν με κάθε μέσο να εξασφαλίσουν εκλογική πελατεία, προκειμένου μετά τις εκλογές όχι μόνο να μην αλλάξει τίποτα, αλλά όλα να γίνουν χειρότερα. Εκβιάζουν, ρουσφετολογούν και τσαλακώνουν την αξιοπρέπεια, ιδιαίτερα των νέων.

Ομως ο εργαζόμενος λαός του Νομού Κοζάνης γνωρίζει τους υπεύθυνους για το κλείσιμο βιομηχανιών όπως ΑΕΒΑΛ - μεταλλείων Σκούμτσας, την ιδιωτικοποίηση της ΜΑΒΕ, την ανεργία και τις απολύσεις. Αντί να φροντίσουν για θέσεις εργασίας, με την ανάπτυξη των παραγωγικών τομέων, σπαταλούν το δημόσιο χρήμα σε σεμινάρια δήθεν κατάρτισης για να ετοιμάσουν απασχολήσιμους.

Οι αγρότες που ξεκληρίζονται και εγκαταλείπουν τα χωράφια και τα χωριά τους. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι στον κλάδο της γούνας. Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ΕΒΕ και οι έμποροι που με τη δυσβάσταχτη φορολογία βλέπουν να εκτοπίζονται από μεγαλοκαταστήματα και πολυεθνικές, βιώνουν τη λεγόμενη "ελεύθερη αγορά" και τα αγαθά της.

Οι εργαζόμενοι στους εργολάβους της ΔΕΗ που με 120.000δρχ... μισθό(!!), γνωρίζουν τι σημαίνει σύγχρονο δουλεμπόριο και ποια πολιτική φταίει για όλα αυτά.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που ζουν με το άγχος της απόλυσης ενόψει του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, που δε γνωρίζουν αν θα βγουν στη σύνταξη μετά τη διάλυση του ασφαλιστικού ταμείου τους.

Οι γονείς, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που βιώνουν από πρώτο χέρι τα "αγαθά" της εκσυγχρονιστικής "μεταρρύθμισης", με τις συγχωνεύσεις των σχολείων που μεθοδεύουν στο Νομό Κοζάνης, οι νέοι που μαζικά εγκαταλείπουν τα υποβαθμισμένα ΤΕΕ.

Οι κάτοικοι του Νομού Κοζάνης και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι πείνας βιώνουν τις άθλιες συνθήκες της παρεχόμενης περίθαλψης, με βασικές ελλείψεις στα δυο κρατικά Νοσοκομεία σε προσωπικό, τμήματα, υποδομή, με ελλείψεις στα πολυιατρεία του ΙΚΑ, χωρίς Περιφερειακό Νοσοκομείο στο νομό.

Οι κάτοικοι της Μαυροπηγής, του Κόπανου, του Κλείτους, του Πτελεώνα, του Προαστείου που ζουν, κυριολεκτικά, μέσα στα ορυχεία και τους ΑΗΣ που κοντεύουν να τους καταπιούν, γνωρίζουν πολύ καλά την τακτική της καθυστέρησης για μετεγκατάσταση, ώστε να εγκαταλείψουν τα χωριά τους από μόνοι τους.

Ο λαός του νομού Κοζάνης βιώνει καθημερινά, τις συνέπειες του πιο επιβαρυμένου περιβάλλοντος της χώρας.

Γνωρίζουν ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της "εκσυγχρονιστικής - σοσιαλιστικής" πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ των Σημίτη, Τσοχατζόπουλου, Αρσένη και Σία, που υπηρετεί πιστά την πλουτοκρατία. Ευθύνες έχουν και τα κόμματα τα οποία δεν αμφισβητούν τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Γιατί η λεγόμενη μετα-ΟΝΕ εποχή βρίσκεται το επίκεντρο της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης;

Ηελληνική πλουτοκρατία έχει στρατηγικό στόχο την είσοδο της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση και στο κοινό νόμισμα, το ΕΥΡΩ. Αυτό το στόχο υπηρετεί η πολιτική της κυβέρνησης, μ' αυτόν συμφωνούν αντικειμενικά τα κόμματα που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αυτά που συμφωνούν στην ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα διαβόητα «κριτήρια σύγκλισης», που τέθηκαν ως απαράβατοι όροι για την ένταξη στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ (μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, μείωση των ελλειμμάτων του δημοσίου και του εξωτερικού χρέους), τέθηκαν ακριβώς γιατί η πραγματοποίηση τους απαιτούσε πολιτική έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων, προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών.

***

Αυτή την πολιτική υπηρετούν οι λεγόμενες αναδιαρθρώσεις, που εφαρμόζονται με ένταση στην Ελλάδα. Οι ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων κρατικής ιδιοκτησίας με στρατηγική σημασία για την οικονομία, τομέων του δημοσίου για έδιναν δωρεάν παροχές στα λαϊκά στρώματα, της παιδείας της υγείας, της πρόνοιας. Η κατάργηση του σταθερού εργάσιμου χρόνου, (8ωρο-7ωρο), η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, η καθιέρωση της μερικής απασχόλησης και της λεγόμενης ευελιξίας στην εργασία, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η κατάργηση κάθε δημόσιας παροχής προς το λαό, για να μειωθούν δήθεν τα ελλείμματα του δημοσίου.

Επίσης σ' αυτά τα πλαίσια, εντάσσεται η πολιτική μείωσης της αγροτικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους της, τη μείωση των τιμών αγροτικών προϊόντων, αλλά και η επιβολή αλλαγής στις καλλιέργειες, με βάση τα συμφέροντα των πολυεθνικών, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες.

Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής διαρκούς και εντατικής λιτότητας, μεγάλωσαν τις κοινωνικές ανισότητες, αύξησαν τον πλούτο της ολιγαρχίας, επέφεραν τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων, αύξησαν την ανεργία, άνοιξαν το δρόμο στη μερική απασχόληση κλπ.

Στη Συνθήκη του Αμστερνταμ, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατέληξαν στο λεγόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας μετά την ένταξη των κρατών - μελών στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ. Το συγκεκριμένο Σύμφωνο αποφασίστηκε ακριβώς με τη λογική της διατήρησης των «δεικτών σύγκλισης» και μετά την ένταξη των κρατών - μελών στην ΟΝΕ. Αυτή η απόφαση η οποία φαίνεται να «δεσμεύει» τις κυβερνήσεις των επιχειρηματιών, συναποφασίστηκε απ' αυτές ακριβώς για να συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση η επιβολή της ίδιας πολιτικής, όπως και πριν.

***

Απ' αυτό ακριβώς προκύπτει ότι η κυβέρνηση, όταν προπαγανδίζει ότι τώρα μετά την ένταξη στην ΟΝΕ θα δρέψουμε τους καρπούς των κόπων και των θυσιών, λέει το πιο μεγάλο ψέμα, προκειμένου να εγκλωβίζει τις λαϊκές συνειδήσεις στο μονόδρομο της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Καλλιεργεί φρούδες ελπίδες. Βεβαίως, καρπούς θα δρέψουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι μεγαλέμποροι, τα κέρδη των οποίων θα αυξάνονται.

Τα λαϊκά στρώματα τα περιμένει ο καταπέλτης, ακόμη πιο βαρύς με την εντατική εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων, της πλήρους ιδιωτικοποίησης, της καθολικής εφαρμογής των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης, της διάλυσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, νέων μέτρων κατά της αγροτικής παραγωγής και του μικρού νοικοκυριού (ήδη αποφασίστηκε η μείωση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, η μείωση καλλιέργειας στο βαμβάκι) και με την αιτιολογία της μείωσης των δαπανών του δημοσίου, η κατάργηση των όποιων κοινωνικών παροχών έχουν απομείνει.

Προσχώρηση Κηπουρού

Στο κόμμα που ίδρυσε το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μ. Χαραλαμπίδης, με την επωνυμία «Δημοκρατική Περιφερειακή Ενωση», προσχώρησε ο ανεξάρτητος βουλευτής (διαγραμμένος από το ΠΑΣΟΚ) Χ. Κηπουρός.

Στη δήλωση προσχώρησης αναφέρει ότι ο «χώρος του μορφώματος που θέλει να διατηρεί ακόμα το όνομα ΠΑΣΟΚ αποτελεί χώρο αλλοίωσης, εκφυλισμού και παραχάραξης ενός ιστορικού σχεδίου και αλλοτρίωσης ανθρωπίνων και πολιτικών συνειδήσεων».

Ο Χ. Κηπουρός, στη δήλωσή του, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την εκλογική επιτυχία του κόμματός του, αφού τονίζει ότι «στις επόμενες εκλογές η παρουσία μας στο Κοινοβούλιο δε θα μείνει μόνο στη δική μου σημερινή συμμετοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ