ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προεκλογικές φιέστες στον Πειραιά

Προεκλογική φιέστα, μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων και του τόπου, ήταν η χθεσινή περιοδεία του πρωθυπουργού στον Πειραιά.

Πρώτη στάση του Κώστα Σημίτη, το εργοτάξιο της υπό κατασκευής λεωφόρου, που θα συνδέει το Νέο Φάληρο με το Σχιστό, οδικής αρτηρίας που γίνεται κατά κύριο λόγο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Υποτίθεται ότι ενημερώθηκε για την πορεία του έργου και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη. Στην πραγματικότητα, αυτό έγινε για να πάρουν πλάνα οι τηλεοράσεις και πόζες οι φωτογράφοι ενός πρωθυπουργού, που επί των ημερών του γίνονται έργα. Το ίδιο σκηνικό στήθηκε στη συνέχεια και στο Παλιό Ταχυδρομείο, όπου ο Κώστας Σημίτης απλώς μπήκε και βγήκε και επαναλήφθηκε λίγο μετά στο σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Παλιά Κοκκινιά.

Οταν ο πρωθυπουργός για τις ανάγκες του σκηνοθέτη ανέβηκε στην υπό κατασκευή γέφυρα στο Νέο Φάληρο, είναι αδύνατον να μην είδε το βρικολακιασμένο εργοστάσιο της «Πειραϊκής Πατραϊκής», το κλειστό εργοστάσιο του «Αιγαίον», να μην ξέρει ότι κάποια μπάζα είναι ό,τι απέμεινε από το εργοστάσιο της «Βέλκα», για να απαριθμήσουμε μόνο τα κλειστά εργοστάσια που βρίσκονταν στο οπτικό του πεδίο. Πίσω από αυτά, υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα, στα οποία πριν λίγα χρόνια έβρισκαν δουλιά χιλιάδες εργαζόμενοι και τώρα παραμένουν θλιβερά κουφάρια. Το μόνο εργοστάσιο που είδε το φουγάρο του να καπνίζει ο πρωθυπουργός ήταν του «Κεράνη», που, όμως, και αυτό ετοιμάζεται να φύγει από τον Πειραιά.

Αφού ο Κώστας Σημίτης ολοκλήρωσε τις βόλτες του στα προεπιλεγμένα σημεία, κατευθύνθηκε στο Μέγαρο του ΟΛΠ για να εκφωνήσει τον προεκλογικό του λόγο. Πηγαίνοντας, όμως, εκεί, υποχρεωτικά πέρασε από το σημείο, όπου μοιράζονται συσσίτια στους άνεργους και άστεγους της πόλης, θύματα της πολιτικής της κυβέρνησής του. Τι είπε γι' αυτούς τους ανθρώπους; «Για τις βιομηχανίες που έφυγαν εδώ και καιρό από τον Πειραιά, η λύση δεν είναι να ξαναγυρίσουν, αλλά να αντικατασταθούν από νέες επιχειρηματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, κυρίως σε τομείς όπου υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα, οι οποίες και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας». Ποιες είναι αυτές; Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «οι τραπεζικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες, η ναυτιλία, το εμπόριο, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, η αναψυχή, ο πολιτισμός, η βιοτεχνία και άλλοι τομείς παροχής υπηρεσιών».

Ηταν σαφέστατος. Στη θέση της παραγωγής οι υπηρεσίες, γιατί αυτό επιτάσσει ο καταμερισμός που αναλογεί στην Ελλάδα, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Κώστας Σημίτης μίλησε και για ανάπτυξη, όχι όμως στην κατεύθυνση των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά των μονοπωλίων. Είπε ότι θα προχωρήσει οπωσδήποτε το ξεπούλημα του λιμανιού και η υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου ανάπλαση της Δραπετσώνας. Δεν είπε όμως τίποτα για τους ναυτεργάτες που από 55.000 που ήταν πριν λίγα χρόνια μειώθηκαν στις 22.000 και η μείωση συνεχίζεται.

Είπε ότι στόχος είναι η πρωινή βάρδια για όλα τα σχολεία. Δεν είπε, όμως, ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης των μαθητών, όπως δεν είπε πότε θα καλυφθούν τα κενά των 130 δασκάλων και καθηγητών, που σήμερα λείπουν από τα σχολεία του Πειραιά. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, της κατεύθυνσης που σπρώχνουν τα παιδιά των εργαζόμενων οι διάφοροι «εκπαιδευτικοί» νόμοι είναι ότι κάθε χρόνο αποφοιτούν από τα ΤΕΕ της περιοχής 700 κομμώτριες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην υποτιθέμενη αναβάθμιση της Υγείας. Χθες όμως απεργούσαν οι γιατροί του νοσοκομείου «Μεταξά», διεκδικώντας δεδουλευμένες αποδοχές. Πόσο αναβαθμισμένες είναι οι υπηρεσίες Υγείας, φαίνεται από το γεγονός ότι μπορεί μεν να τοποθετήθηκαν αξονικοί τομογράφοι, δουλεύουν όμως κάθε τρεις μέρες διότι δεν υπάρχει τα ειδικευμένο προσωπικό. Στο μεταξύ, οι ιδιώτες κάτοχοι τομογράφων συνεχίζουν να αποκομίζουν τεράστια ποσά.

«Ο Πειραιάς αλλάζει», κατέληξε ο πρωθυπουργός. Μόνο που αυτή η αλλαγή δεν έχει καμία σχέση με την αλλαγή που θέλουν οι εργαζόμενοι της περιοχής και έχει ανάγκη ο τόπος.


Γ.Κ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αλλα βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για τη χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού:

«Τα προεκλογικά, ψηφοθηρικά πυροτεχνήματα, που εκτοξεύτηκαν με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στον Πειραιά, αποσκοπούν στην απόκρυψη της πραγματικής εικόνας, της επώδυνης κατάστασης που έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και βιώνει καθημερινά ο εργαζόμενος λαός του Πειραιά. Η ομιλία του πρωθυπουργού συμπυκνώνει τις θέσεις και προβάλλει τις κατευθύνσεις του εφοπλιστικού, χρηματιστικού, γενικότερα του μεγάλου κεφαλαίου για την ανάπτυξη του Πειραιά.

Πειραιάς: Πόλη της βιομηχανικής ερήμωσης, τσιφλίκι των εφοπλιστών, των χρηματιστών, των τραπεζιτών, ορμητήριο των πολυεθνικών συμφερόντων.

Πειραιάς: Πόλη των χιλιάδων ανέργων, των υποαπασχολούμενων, των συσσιτίων, της εξαθλίωσης, των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων. Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που καλύπτεται πίσω από τα μεγάλα λόγια της πρωθυπουργικής ομιλίας.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εφάρμοσαν συγκεκριμένη ταξική, αντιλαϊκή πολιτική. Τα αποτελέσματά της δεν μπορούν να αποσιωπηθούν. Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι της πόλης μας, αντιπάλεψαν αυτή την πολιτική με σκληρούς, μαζικούς, ταξικούς αγώνες. Αντιμετώπισαν τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Ποια είναι η πραγματικότητα: Το κλείσιμο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων και χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνδέεται με την αντιαναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόστηκε με την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, την ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τον καταμερισμό εργασίας που επιβλήθηκε, τη θεοποίηση του τομέα των υπηρεσιών και των εν γένει παρασιτικών δραστηριοτήτων.

Η συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, το ξεπούλημα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας είναι το τίμημα της πολιτικής που προικοδοτεί τα πολυεθνικά συμφέροντα άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ιδιωτικοποίηση, το ξεπούλημα του λιμανιού συνιστά πολιτικο-οικονομικό έγκλημα που υπαγορεύεται από την πολιτική εκχώρησης βασικών μοχλών ανάπτυξης στο μεγάλο κεφάλαιο, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου επιβολής συνθηκών εργασιακού μεσαίωνα για χιλιάδες εργαζόμενους. Ο διωγμός των χιλιάδων ναυτεργατών από τα πλοία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ικανοποιεί τις εφοπλιστικές αξιώσεις και εκτινάσσει τα εφοπλιστικά κέρδη στα ύψη.

Η ανεργία στον Πειραιά ξεπέρασε το 20%. Η υποαπασχόληση επεκτείνεται. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η κατάργηση θεμελιακών εργασιακών κατακτήσεων, η τρομοκρατία στους τόπους δουλιάς εντείνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων της πόλης. Η λιτότητα και οι συντάξεις πείνας βασανίζουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Η σκοταδιστική αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση συμβαδίζει με τις κραυγαλέες ελλείψεις σε υποδομές και διδακτικό προσωπικό. Οι διπλοβάρδιες, τα ετοιμόρροπα κτίρια, τα κενά 130 εκπαιδευτικών Φλεβάρη μήνα, ο διωγμός των μαθητών από το Λύκειο και η συγκέντρωσή τους στα ΤΕΕ της υποβάθμισης (750 μαθητές φοιτούν στον κλάδο της κομμωτικής), το φούντωμα της παραπαιδείας είναι συνέπειες αυτής της πολιτικής. Η οικονομική ασφυξία, οι σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η γενικότερη εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Τα συγκοινωνιακά, κυκλοφοριακά προβλήματα του Πειραιά, η καθημερινή απερίγραπτη ταλαιπωρία είναι προϊόν αυτής της πολιτικής.

Οι εργαζόμενοι του Πειραιά έχουν πλούσια εμπειρία από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και τα "μεγάλα έργα" που υπηρέτησαν και υπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Το βιοτικό επίπεδο του πειραιώτικου λαού χειροτέρευσε. Η μετα-ΟΝΕ εποχή επιφυλάσσει νέα δεινά για τους εργαζόμενους. Η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων.

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της πόλης να καταδικάσουν συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές, να δυναμώσουν την αντίστασή τους, να ενισχύσουν το ΚΚΕ, να συμβάλουν αποφασιστικά στη συγκρότηση του ΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΛΗΣ».

Εξόρμηση «κοινωνικής ευαισθησίας»

Μάλλον θα... συγκινήθηκαν μέχρι δακρύων όσοι είδαν χθες στην τηλεόραση την εξόρμηση «κοινωνικής ευαισθησίας» που έκαναν οι δύο μονομάχοι στο Λεκανοπέδιο. Ο ένας έκανε «άνω κάτω» - στις μακέτες - τον Πειραιά και άλλος μοίραζε χαμόγελα συμπόνιας στους σεισμοπαθείς των Ανω Λιοσίων. Κανείς φυσικά δε σκέφθηκε πονηρά και κακοπροαίρετα, ότι δηλαδή θυμήθηκαν εντελώς συμπτωματικά λίγο πριν τις εκλογές τις υποβαθμισμένες και πληγωμένες γειτονιές της Αττικής ή ότι πασχίζουν με τη βοήθεια της κάμερας να εμφανίσουν ένα κοινωνικό προσωπείο, απαραίτητο «αξεσουάρ» για την υφαρπαγή της ψήφου των λαϊκών στρωμάτων...

Αν... πραγματικά αυτός ήταν ο στόχος τους, τότε απέτυχαν παταγωδώς. Πρώτον γιατί αποδείχτηκε πανηγυρικά ότι δεν έχουν κάνει τίποτα για τα ατελείωτα και καυτά προβλήματα των «ιθαγενών» και δεύτερο γιατί αυτά που τους υποσχέθηκαν δεν ήταν παρά «χάντρες και καθρεφτάκια». Ο Κ. Σημίτης, για παράδειγμα, δεν είχε στην κυριολεξία τίποτα να παρουσιάσει στον απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας για τον Πειραιά! Προτίμησε έτσι να «πουλήσει» οράματα, μακέτες και υποσχέσεις, μακριά όμως και σε χτυπητή αντίθεση με τις ανάγκες και τις αγωνίες των λαϊκών στρωμάτων του Πειραιά. Αναπόφευκτα προκάλεσε την οργή των εργαζομένων και των ανέργων όταν αντί να απολογηθεί για τα δεκάδες εργοστάσια που έκλεισαν ή για το μαράζωμα της Ζώνης στο Πέραμα, ισχυρίστηκε ότι αυτά ήταν ένα νομοτελειακό φαινόμενο επειδή οι βιομηχανίες «έχασαν την ανταγωνιστικότητά τους»! Ο εμπαιγμός όμως δε σταμάτησε εδώ. Υποσχέθηκε έναν παράδεισο με θέσεις εργασίας σε τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, εμπόριο, τουρισμό και «σε άλλους τομείς παροχής υπηρεσιών», χωρίς φυσικά να μπει στον κόπο να εξηγήσει πώς θα ζήσουν μέχρι τότε...

Από την άλλη ο Κ. Καραμανλής έμεινε ικανοποιημένος από την... τηλεοπτική εικόνα που τον έδειξε να εκδηλώνει το «ενδιαφέρον» του για τους σεισμόπληκτους στα Ανω Λιόσια. Ετσι δε βρήκε να πει κουβέντα για τις 60.000 οικογένειες που ζουν στα πληγωμένα από το σεισμό σπίτια τους, για το γεγονός ότι τα στεγαστικά δάνεια δίνονται με το σταγονόμετρο, για τις κατεδαφίσεις που έχουν «παγώσει» κ.ο.κ., παρ' όλο που οι σεισμόπληκτοι με δραματικό τρόπο του ζήτησαν να τους βοηθήσει. Δεν το έκανε για τον ίδιο λόγο που δεν το έχει κάνει η κυβέρνηση Σημίτη μέχρι τώρα. Γιατί πιστεύει ότι μόνοι τους οι σεισμοπαθείς θα πρέπει να σηκώσουν το σταυρό στο Γολγοθά τους. Γι' αυτό τους ξέχασε και αυτός παρά τις γενναιόδωρες προτάσεις που είχε μοιράσει τις πρώτες ημέρες μετά τους σεισμούς.

Χθες το βράδυ οι Σημίτης και Καραμανλής θα επέστρεψαν στην «έδρα» τους γεμάτοι ικανοποίηση που έκαναν το «καθήκον» τους. Ας γνωρίζουν όμως, ότι δεν κορόιδεψαν κανέναν.


Π.Κ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προστάτης των σεισμόπληκτων!

Προστάτης των σεισμόπληκτων εμφανίστηκε χθες ο Κ. Καραμανλής με την προεκλογική περιοδεία του στα Ανω Λιόσια, με στόχο να δείξει ότι διαθέτει κοινωνική ευαισθησία. Αυτό που κατάφερε ήταν να δείξει ότι το «ενδιαφέρον» ήταν υποκριτικό και υπαγορευόταν καθαρά από ψηφοθηρικούς λόγους. Και αυτό γιατί, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους τους σεισμόπληκτους, όσο και η κυβέρνηση Σημίτη. Πρώτον, έχει να πατήσει το πόδι του στις σεισμόπληκτες περιοχές από τον περασμένο Σεπτέμβρη και δεύτερον δεν έχει κάνει το παραμικρό για να υποστηρίξει τον αγώνα επιβίωσής τους, παρά τις γενναιόδωρες προτάσεις που είχε κάνει στην αρχή.

Ομως ούτε χθες κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, όπου αρκετοί σεισμόπληκτοι του περιέγραψαν με συγκινητικό τρόπο το δράμα τους, έκρινε σκόπιμο να δεσμευτεί για το παραμικρό, προφανώς γιατί δεν έχει να πει και να κάνει τίποτα περισσότερο απ' ό,τι κάνει η κυβέρνηση. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν άσκησε καμία κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ούτε καν περιέγραψε, όπως το συνηθίζει, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, παρ' όλο που γνωρίζει πολύ καλά τα στοιχεία. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η κατάσταση είναι τριτοκοσμική» και «να χτυπήσει φιλικά στην πλάτη» τα θύματα του σεισμού, αγνοώντας επιδεικτικά ακόμα και τις αγωνιώδεις εκκλήσεις τους να τους βοηθήσει.

Κι όμως ο Κ. Καραμανλής άκουσε πολλές φορές τους κατοίκους να του καταγγέλλουν ότι τα στεγαστικά δάνεια δεν έχουν δοθεί, ότι οι κατεδαφίσεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ότι το πρόβλημα της στέγασης έχει λυθεί προσωρινά και ότι πολλοί μένουν στα πληγωμένα από το σεισμό σπίτια τους κ.ο.κ. Αυτό που ενδιέφερε τον Κ. Καραμανλή ήταν να δείξουν οι κάμερες ότι «είναι κοντά στο λαό». Αυτό το σκοπό εξυπηρετούσε ο περίπατος στα σεισμόπληκτα και το «ουζάκι» που είχε στηθεί με ομάδα, κυρίως κομματικών φίλων, στην πλατεία. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ μακριά από τους αγώνες και τις αγωνίες τους και βέβαια αυταπατάται αν πιστεύει ότι με τέτοιες παλαιομοδίτικες μεθόδους θα παραπλανήσει και θα υφαρπάξει την ψήφο τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ