ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ

Προσυνέδριο της ΝΔ για τ' αγροτικά θέματα, σήμερα και αύριο στη Λάρισα και ο Κ. Καραμανλής, που θα παρευρεθεί και θα μιλήσει, θα βρει την ευκαιρία να τάξει «λαγούς με πετραχήλια» στους αγρότες, προς άγραν ψήφων. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχτηκε η Λάρισα, για να παρουσιαστούν οι θέσεις της ΝΔ για τους αγρότες. Ο Κ. Καραμανλής και το κόμμα του θεωρούν ότι μπορούν να επενδύσουν, προεκλογικά, στη διακηρυγμένη αντίθεση του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να εκμεταλλευτούν τους μακρόχρονους αγώνες κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, προς ίδιον όφελος στις εκλογές. Μάλιστα, πολλά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν δημοσίως πως ήδη «έχουν την ψήφο των αγροτών στο τσεπάκι τους» και εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η αγροτική ψήφος θα κρίνει και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα στις 9 Απρίλη, υπέρ της ΝΔ.

Αλλά, όπως λένε στη Θεσσαλία, η ΝΔ θυμίζει εκείνον τον ανυπόμονο και συνάμα ανήξερο κάτοικο της πόλης που βρέθηκε στην ύπαιθρο και βλέποντας να κουνιούνται τ' αχαμνά του κριαριού, περίμενε να πέσουν! Διότι, μπορεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ν' αποτελεί το «κόκκινο πανί» για τον αγροτικό κόσμο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως οι αγρότες θα στραφούν μαζικά προς τη ΝΔ. Γιατί, άλλωστε; Για να μετατραπούν σε «καλούς Σαμαρείτες», ελεώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που «ζητιανεύει» ψήφους και «λιγουρεύεται» την κυβερνητική εξουσία, απ' τη «μάσα» της οποίας έχει αποκλειστεί πολλά χρόνια; Ή για να πάνε «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη», μακραίνοντας το δρόμο για την Ιθάκη;

***

Βεβαίως, ελέω του ληστρικού εκλογικού νόμου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποιο από τα κόμματα του δικομματισμού θα «κερδίσει» τις εκλογές και θα αναλάβει την κυβερνητική εξουσία. Εχει, όμως, τεράστια σημασία να πάρει, σ' αυτές τις εκλογές, όσο το δυνατόν μικρότερο ποσοστό ο δικομματισμός, ώστε η «νίκη» του οποιουδήποτε εκ των δύο κομμάτων να είναι «Πύρρειος» και η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να είναι τόσο ανίσχυρη, ώστε να μην έχει λυμένα τα χέρια της να επιτεθεί ακόμα πιο σκληρά στα λαϊκά στρώματα και, εν προκειμένω, στους αγρότες.

Αυτό το έχει συνειδητοποιήσει ο αγροτικός κόσμος και θα πράξει τα «δέοντα» στην κάλπη. Μια βόλτα στα χωριά και τις επαρχίες της Θεσσαλίας κι ολόκληρης της ελληνικής υπαίθρου, είναι αρκετή, για να πειστούν όλοι ότι η αγροτιά είναι αποφασισμένη, αυτή τη φορά, ν' αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την ψήφο της. Φαίνεται, όμως, ότι τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ, που διαλαλούν και βαυκαλίζονται πως «έχουν στο τσεπάκι τους την ψήφο των αγροτών», κάνουν τους υπολογισμούς τους από τα πολυτελή γραφεία τους στην Αθήνα και δεν έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς γίνεται «εκτός των τειχών του άστεως». Αν έκαναν τον κόπο να επισκεφτούν τα χωριά και να συνομιλήσουν με τους αγρότες - αλλά είναι μπανάλ να κατέβουν από τα σαλόνια στ' αλώνια και να συναναστραφούν με τους χωριάτες - θ' άκουγαν παντού να τους λένε: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι μια από τα ίδια, για μας». Και πολλούς ν' απαντούν στον όψιμο φιλοαγροτισμό και το λαϊκισμό της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη λαϊκή παροιμία «ο λύκος τρίχα αλλάζει, χούι όχι».

***

Θα δώσει, σήμερα από τη Λάρισα, πολλές υποσχέσεις προς τους αγρότες, ο Κ. Καραμανλής. Βλέπετε «το τάμα δε χαλάει σπίτια» και, μάλιστα, προεκλογικά. Θα τάξει επίδομα στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, λες και είναι ζητιάνοι και δεν πρόσφεραν, δουλεύοντας μια ζωή στα χωράφια. Βοηθήματα στους γεωργούς και κτηνοτρόφους των παραμεθόριων περιοχών, λες και με «ψίχουλα» χορταίνουν οι ακρίτες. Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, μέριμνα για τους νέους αγρότες κ.ά. Λόγια παχιά, που ακόμα κι αν ήταν αληθινά και οι υποσχέσεις υλοποιούνταν, δε θα έλυναν το ουσιαστικό αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Διότι το ουσιαστικό πρόβλημα του αγρότη είναι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η πολιτική που επιβάλλει περιορισμούς στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας στους παραγωγούς, επειδή κάνουν σωστά τη δουλιά τους και παράγουν πολλά και καλής ποιότητας προϊόντα και οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα από τη γη τους και σε αναγκαστική μετανάστευση από τα χωριά τους.

Αλλά με αυτή την πολιτική συμφωνεί πλήρως η ΝΔ. Είδατε να διαφωνήσει, επί της ουσίας, με τα μέτρα Ανωμερίτη, στα πλαίσια των εντολών από τις Βρυξέλλες, για τη δραστική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας; Αντιθέτως, στελέχη της ψιθύριζαν στ' αυτιά των αγροτών ότι τα μέτρα είναι θετικά, αλλά απλώς ανεπίκαιρα. Είδατε να καταγγείλει τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ για πάγωμα και μείωση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, να πει μια «κακή κουβέντα» για την ΚΑΠ, την «Ατζέντα 2000», τον ΠΟΕ, την ΟΝΕ, όπου καθορίζεται και επιβάλλεται το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς; Το μόνο που λέει είναι ότι οι υπουργοί Γεωργίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν τα λένε καλά στους Βρυξελλιώτες και γι'αυτό δεν τους πείθουν, ενώ αν πάει εκεί ο Σ. Τσιτουρίδης π.χ. ή και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής θα τους πείσει! Και, φυσικά, λέξη κατά της ΕΕ, αλλά η ΟΝΕ να 'ναι καλά και «γαία πυρί μειχθήτω» στην Ελλάδα.

Κι όταν οι αγρότες της Θεσσαλίας βγαίνουν στους δρόμους για να ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, ο Κ. Καραμανλής τούς ζητάει να πάρουν τα τρακτέρ και να φύγουν άπραγοι και με «την ουρά στα σκέλια», για να μη στενοχωρηθούν τα αφεντικά των Βρυξελλών, δίνοντας έτσι χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση Σημίτη.

***

Δε θα χαραμίσουν, λοιπόν, οι αγρότες την ψήφο τους, δίνοντάς τη στη ΝΔ. Μπορούν και πρέπει να «μαυρίσουν», εξ αδιαιρέτου, τα κόμματα του δικομματισμού και, ταυτόχρονα, να ενισχύσουν εκλογικά το ΚΚΕ, το κόμμα που, πάντα και παντού, στέκεται στο πλευρό τους και τα αγροτικά στελέχη του δεν τους πρόδωσαν ποτέ, πρωτοπορώντας σε όλους τους αγώνες για το ψωμί και το δίκιο τους.

Ετσι, η ψήφος τους θα «πιάσει τόπο» και θα συμβάλει αποτελεσματικά στο δυνάμωμα της πάλης τους για την επίλυση των προβλημάτων, για να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν τη γη τους. Παράλληλα, ενισχύοντας το ΚΚΕ, θα συμβάλουν στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου - όπου η μικρομεσαία αγροτιά έχει βασική θέση, μαζί με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα και τις πολιτικές δυνάμεις που θα τα εκπροσωπούν - το οποίο, στην πορεία, θα αναλάβει τις ευθύνες λαϊκής διακυβέρνησης, για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής και, γενικότερα, φιλολαϊκής πολιτικής.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Μ. Μπαγτζή, γραμματέα του Συνδικάτου Πωλητών - Οδηγών Εμφιαλωμένων Ποτών
Υπερασπιζόμαστε τη συνδικαλιστική δράση

- Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Ι. Λυμπερόπουλος»;

- Είχαμε πληροφορίες ότι η επιχείρηση σκόπευε να απολύσει 4 νέα μέλη μας. Επισκεφθήκαμε τη διεύθυνση που μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ομως στις 31 Δεκέμβρη η επιχείρηση απέλυσε τους δυο από τους τέσσερις αυτούς εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό πως στα 25 χρόνια που λειτουργεί η επιχείρηση, δούλεψαν εκεί πολλοί οδηγοί, πωλητές και βοηθοί. Μόνο τα δυο τελευταία χρόνια πάνω από 20, όμως δεν έμειναν πολύ και αυτό γιατί με το που αξίωναν να συνδικαλιστούν, ο εργοδότης τους απέλυε. Ο εργοδότης - όπως και πολλοί εργοδότες - δε θέλει συνδικαλισμένους τους εργαζόμενους στην επιχείρησή του. Στα χέρια μας έχουμε γνωμάτευση της Τοπικής Επιθεώρησης Εργασίας ότι παραβιάστηκε το άρθρο 14 του ν. 1264/82.

- Πριν λίγες μέρες, μπροστά στην αστυνομοκρατούμενη είσοδο της επιχείρησης, ο εργοδότης είχε δηλώσει στις τηλεοπτικές κάμερες, πως το σωματείο σας είναι «συμμορία» και γι' αυτό πρέπει να κηρυχτεί παράνομο. Πώς το σχολιάζετε;

- Εκπληκτοι εργαζόμενοι και Διοικητικό Συμβούλιο ακούσαμε από τα ΜΜΕ αυτούς τους χαρακτηρισμούς του κ. Λυμπερόπουλου. Πρόκειται για συκοφαντικούς και δυσφημιστικούς χαρακτηρισμούς για το συνδικαλιστικό κίνημα, που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Με δική μας πρωτοβουλία και μαζί με το Εργατικό Κέντρο της πόλης μας σήμερα Παρασκευή, καλούμε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, σε συνέντευξη Τύπου, στις 11 το πρωί, για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Να προσθέσουμε ότι εκείνη τη μέρα όλα τα κανάλια πήραν δηλώσεις και από τον εργοδότη και από εμάς. Ωστόσο, στη συνέχεια διαπιστώσαμε πως μεταδόθηκε ολόκληρη η δήλωση του εργοδότη, κάπου 3 - 4 λεπτά, ενώ σε μας δε δόθηκαν πάνω από 2-3 δευτερόλεπτα!

- Ποια είναι η κατάσταση στις επιχειρήσεις εμφιαλωμένων ποτών, από την άποψη της εφαρμογής ή όχι της εργατικής νομοθεσίας;

- Ο νόμος 1264/82 δεν εφαρμόζεται στο χώρο μας, από το '85 και πέρα. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης να παρθούν μέτρα για την εφαρμογή του. Η κυβέρνηση επιτρέπει στον κάθε εργοδότη να συμπεριφέρεται ασύδοτα προς τους εργαζόμενους. Νόμοι υπάρχουν, όμως η δημοκρατία είναι άγνωστη στους τόπους δουλιάς. Μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός πως για τους κυβερνώντες όλα βαίνουν καλά σ' αυτό το κράτος, παρά τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Στη στάση αυτή της κυβέρνησης στηρίζεται και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Ι. Λυμπερόπουλος», για να ενεργεί ασύδοτα. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι εμείς, όπως κάθε ταξικό σωματείο, που σέβεται το καταστατικό και τις αρχές του, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα μέλη μας. Θεωρούμε το δικαίωμα του εργαζόμενου στη δουλιά αναφαίρετο. Εμείς δηλώσαμε και εξακολουθούμε να δηλώνουμε ότι θα απεργούμε μέχρι που ο εργοδότης να συμμορφωθεί με τους νόμους και να σεβαστεί το δικαίωμα των εργατών να συνδικαλίζονται. Αν αφήσουμε τον κάθε εργοδότη να απολύει όποτε θέλει τους εργαζόμενους επειδή συνδικαλίζονται, τότε δεν υπάρχει συνδικαλιστικό κίνημα.


Σ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ