ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά

Σήμερα στις 11.30 π.μ. στα Περιβολάκια

Με την απαίτηση να μπει φραγμός στη μάστιγα όλων των ναρκωτικών πραγματοποιείται σήμερα στις 11.30 π.μ. στα Περιβολάκια συλλαλητήριο που διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Σχολείων Κορινθίας μαζί με Συλλόγους Γονέων και άλλους φορείς.

Χτες, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού, πραγματοποιήθηκε στο ΕΚ Κορίνθου σύσκεψη φορέων για την αντιμετώπιση της μάστιγας που διαρκώς εξαπλώνεται στην περιοχή. Παρευρέθηκαν πολλοί Σύλλογοι Γονέων, Σύλλογοι Γυναικών, εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη αφύπνισης και κινητοποίησης όλων για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ΟΛΑ τα ναρκωτικά. Με την απουσία τους έλαμψαν τόσο η Νομαρχία Κορινθίας και ο Δήμος Κορίνθου όσο και η διοίκηση του ΕΚ.

«Οπου το κέρδος πρωτεύει, ο άνθρωπος περιττεύει», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΝΣ Κορινθίας της ΚΝΕ, σημειώνοντας πως «την ίδια στιγμή που οι έμποροι του λευκού θανάτου ανενόχλητοι συνεχίζουν να μοιράζουν το θάνατο και μέσα στα σχολεία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει εντολή να παρέμβουν οι εισαγγελείς για να μαζέψουν τους «άτακτους» μαθητές που αγωνίζονται για ουσιαστική γνώση, για σχολείο που θα δίνει εφόδια στη ζωή». Το ΝΣ Κορινθίας προσθέτει πως «τα ναρκωτικά είναι όχημα για την περιθωριοποίηση του νέου από τη ζωή, τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις», σημειώνοντας τις προσπάθειες κυβερνητικών στελεχών για νομιμοποίηση των λεγόμενων «μαλακών» ναρκωτικών. Επίσης, στην ανακοίνωση τονίζεται πως «το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είμαστε οι μόνοι που τοποθετούμαστε κατηγορηματικά από θέση αρχής ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά» και πως «η πάλη ενάντια στη ναρκομανία συνδέεται με τον αγώνα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες της νεολαίας».

Ακόμα στις μελέτες για 40 σχολεία

Οσα κριθούν επισκευάσιμα θα παραδοθούν για λειτουργία το Σεπτέμβρη του 2000

Η χτεσινή συγκέντρωση των γονιών απ' τα δυό σχολεία της Νέας Ιωνίας έξω απ' τον ΟΣΚ
Η χτεσινή συγκέντρωση των γονιών απ' τα δυό σχολεία της Νέας Ιωνίας έξω απ' τον ΟΣΚ
Στο τέλος του Φλεβάρη αναμένεται η ολοκλήρωση των μελετών για την τύχη 40 σχολείων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες απ' το σεισμό, σύμφωνα με όσα είπε χτες ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) ΑΕ, Μ. Μπαλτάς, στους γονείς των 1ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων της Νέας Ιωνίας.

Με βάση τις μελέτες αυτές θα γίνει γνωστό ποια απ' αυτά θα επισκευαστούν και ποια πιθανώς θα χρειαστεί ακόμα και να κατεδαφιστούν. Στις περιπτώσεις της επισκευής θα έχουν ολοκληρωθεί και οι σχετικές μελέτες μέχρι το τέλος του Απρίλη του 2000 με την προοπτική να παραδοθούν αυτά τα σχολεία το Σεπτέμβρη του 2000. Για τα σχολεία που πιθανώς θα κατεδαφιστούν ο Μ. Μπαλτάς δεν προσδιόρισε χρονικό ορίζοντα παράδοσης.

Οι γονείς των δύο σχολείων και ο Δήμος Νέας Ιωνίας έκαναν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ' τα γραφεία του ΟΣΚ, καθώς δεν έχουν ακόμα καθαρές απαντήσεις για την τύχη του 1ου Δημοτικού Σχολείου που έπαθε σοβαρές βλάβες απ' το σεισμό της 7.9.1999. Ετσι, οι μαθητές του 1ου Δημοτικού φιλοξενούνται στο 3ο Δημοτικό Σχολείο σε διπλοβάρδιες, με αφάνταστες επιπτώσεις στη διδασκαλία των παιδιών αλλά και στις οικογένειές τους.

Οι γονείς έθεσαν το θέμα ότι σε αντίθεση με την εικόνα που καλλιεργείται απ' την κυβέρνηση περί της αποκατάστασης των σχολείων - αλλά και με όσα έχουν ακούσει για το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Ιωνίας - υπάρχουν φόβοι ότι και απ' τη νέα σχολική περίοδο δε θα έχει γίνει αποκατάσταση είτε στη μια ή στην άλλη περίπτωση. Στην αρχή ο Μ. Μπαλτάς ανέφερε την επισκευή των 400 σχολείων απ' τον ΟΣΚ στην Αττική, ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να αντιπαρέλθει το πρόβλημα υποστηρίζοντας ότι τα σχολεία ανήκουν στην αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή είπε εκβιαστικά ότι μπορεί να αναπέμψει το θέμα στο δήμο, κάνοντας σχετική εισήγηση στο χτεσινό Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΚ.

Οι γονείς δεν μπήκαν στη λογική εκβιαστικών διλημμάτων και ζήτησαν χρονικές δεσμεύσεις και ενέργειες που να οδηγούν στην οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ετσι συμφώνησαν να έχουν το αργότερο μέχρι τις 10.3.2000 την απάντηση για την τύχη του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Στη χτεσινή συγκέντρωση ήταν παρόντες ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ν. Ιωνίας Ν. Αγγελής και ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Ιωνίας» (ΔΗΠΙ) Π. Τσουκαλάς.

Κυβερνητικό ξύλο και προεκλογικές υποσχέσεις
Σύγκρουση μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και φοιτητών, που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία και διεκδικούν τη μεταγραφή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, έγινε χτες στην Πιερία ...υπό το βλέμμα υπουργικού κλιμακίου

Το ανάλγητο πρόσωπό της απέδειξε η κυβέρνηση χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων, έξω από τη Νομαρχία Πιερίας, όταν γονείς και φοιτητές που σπουδάζουν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Γιουγκοσλαβίας απαίτησαν από κλιμάκιο υπουργών, που εκείνη την ώρα προσερχόταν στο κτίριο της Νομαρχίας, να δεχτεί να ακούσει το αίτημά τους. Οι διαδηλωτές, για άλλη μια φορά, ζήτησαν την άμεση μεταγραφή τους στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, λόγω της δύσκολης κατάστασης που υπάρχει στη γειτονική χώρα, που έχει υποστεί τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή, λόγω των βάρβαρων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

Ολα ξεκίνησαν, όταν η επικεφαλής επιτροπή σταμάτησε έξω από τη Νομαρχία το αυτοκίνητο, που μετέφερε τον υφυπουργό Υγείας κ.Κοτσώνη, με σκοπό να του επιδώσουν τα αιτήματά τους. Τότε ο υφυπουργός σε έξαλλη κατάσταση άρχισε να φωνάζει εναντίον των διαδηλωτών, αποκαλώντας τους ακόμα και «τραμπούκους», ενώ με υβριστικές φράσεις απευθύνθηκε και στις μάνες που είχαν συγκεντρωθεί. Η συμπεριφορά του κ. Κοτσώνη προκάλεσε την άμεση επέμβαση της αστυνομίας, η οποία επιτέθηκε εναντίον των διαδηλωτών με σπρωξιές και απειλές, ενώ δε δίστασαν να ρίξουν κάτω τις γυναίκες, φοιτήτριες και μάνες, προσπαθώντας να τους αποπροσανατολίσουν και να τους διαλύσουν. Παρών στα επεισόδια και ο κ.Σκανδαλίδης, ο οποίος, αντιλαμβανόμενος το τι συνέβαινε, άλλαξε δρόμο και μπήκε στη Νομαρχία από την πίσω πόρτα.

Οι διαδηλωτές, αμέσως μετά τα επεισόδια, κρατώντας μαύρες σημαίες, μπήκαν στο προαύλιο της Νομαρχίας, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, όπου η κυβέρνηση είχε διοργανώσει άλλη μια προεκλογική φιέστα, με επικεφαλής τον κ. Σκανδαλίδη και υπουργούς που δέχονταν τους φορείς της Πιερίας και συζητούσαν μαζί τους τα προβλήματά τους, υποσχόμενοι μετεκλογικούς μποναμάδες.

Στους ίδιους πάντα προεκλογικούς τόνους, η κυβερνητική κουστωδία, εκτός του κ. Κοτσώνη ο οποίος αποχώρησε, δέχτηκε την επιτροπή των γονέων και διά προσώπου Σκανδαλίδη ζήτησε «συγνώμη» για τα έκτροπα που είχαν προηγηθεί, ενώ, προκειμένου να κατευνάσουν τα πνεύματα, έδωσαν και προεκλογικές υποσχέσεις, δηλώνοντας πως άμεσα θα φέρουν το ζήτημα στον πρωθυπουργό. Κάτι, που, άλλωστε, τους είχε υποσχεθεί και ο κ.Μαγκριώτης, υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, πριν εβδομάδες, χωρίς όμως να κάνει, όπως δηλώνει η ίδια η επιτροπή γονέων, την παραμικρή κίνηση.

Η Επιτροπή Γονέων και οι φοιτητές δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω στα αιτήματά τους και δηλώνουν προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και όλους τους κυβερνητικούς εκπροσώπους πως, όπου και αν πάνε, θα τους βρουν μπροστά τους.

Και άλλα προεκλογικά εγκαίνια...

Και άλλα «ολοήμερα» σχολεία εγκαινιάστηκαν χτες από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Μπροστά σε ένα ακροατήριο εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, ο υπουργός Παιδείας εγκαινιάζοντας τα 159ο και 50ό ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία στην πλατεία Αττικής ισχυρίστηκε με θράσος ότι το ολοήμερο σχολείο - παιδικό πάρκιγκ ήταν «όνειρο της πολιτείας αλλά και ένα όνειρο και μια πρόταση των ίδιων των εκπαιδευτικών». Βέβαια, οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και οι εμπλεκόμενοι φορείς και κύρια οι γονείς κάπως αλλιώς το έβλεπαν και το βλέπουν. Οπως έχει διαπιστώσει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, τα ολοήμερα σχολεία λειτουργούν με ασαφές θεσμικό πλαίσιο για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, κάποια από αυτά δεν πληρούν την απαραίτητη υποδομή, ενώ δεν έχει γίνει ούτε ο σχεδιασμός για το πώς πρέπει να είναι τα διδακτήρια που θα στεγάζουν ολοήμερα σχολεία.

Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι λειτουργούν 1.500 ολοήμερα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ μίλησε ακόμα και για τον «εκπαιδευτικό αποκλεισμό», λέγοντας ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να βάλουμε στέρεες βάσεις από το Δημοτικό. Γιατί ο εκπαιδευτικός αποκλεισμός αρχίζει πολύ νωρίς και πρέπει από πολύ νωρίς να δώσουμε το αίσθημα της αυτοπεποίθησης στα παιδιά». Βέβαια, η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης σε όλες τις βαθμίδες κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζει τον εκπαιδευτικό αποκλεισμό, αφού ήδη μόνο από τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής της «μεταρρύθμισης», μετριούνται σε δεκάδες χιλιάδες οι μαθητές που δε συνεχίζουν τις σπουδές τους στο λύκειο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ