ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Συγκέντρωση - απάντηση τη Δευτέρα

Στις 3 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως, την ώρα της έκτης διαπραγματευτικής συνάντησης για τη Συλλογική Σύμβαση. Με όλες τις δυνάμεις και στην προετοιμασία της απεργίας στις 13 Απρίλη

Νέα σωματεία προστίθενται στην απεργιακή λίστα και από τη θεσσαλονίκη

Motion Team

Νέα σωματεία προστίθενται στην απεργιακή λίστα και από τη θεσσαλονίκη
Η απάντηση στην προκλητικότητα του ΣΕΒ, μετά και την προχτεσινή του πρόταση για «πάγωμα» των μισθών την επόμενη διετία, αποτελεί καθήκον για κάθε εργαζόμενο. Ιδιαίτερα μπροστά στη νέα, έκτη κατά σειρά, διαπραγματευτική συνάντηση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας τη Δευτέρα, όπου επιχειρείται η επικίνδυνη για τα συμφέροντα των εργαζομένων συμφωνία της ΓΣΕΕ με τους βιομήχανους. Σ' αυτή την κατεύθυνση, το ΠΑΜΕ, Ομοσπονδίες και συνδικάτα της Αθήνας απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μεθαύριο Δευτέρα, στις 3 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως, δίπλα από τα γραφεία της Συνομοσπονδίας Εμπορίου, όπου είναι προγραμματισμένη η νέα συνάντηση ΣΕΒ - ΓΣΕΕ.

Παράλληλα, κλιμακώνεται η μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 13 Απρίλη, που έχουν ήδη κηρύξει οι ταξικές Ομοσπονδίες και δεκάδες Εργατικά Κέντρα, σωματεία και συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, και η αναγκαιότητα της οποίας επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα. Στις απεργιακές αποφάσεις προστέθηκαν χτες αυτές των Εργατικών Κέντρων Ζακύνθου και Αγρινίου, καθώς και των Συνδικάτων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος Ν. Αττικής και το αντίστοιχο της Λάρισας, καθώς και, επίσης από τη Λάρισα, του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, της Ενωσης Εργατοτεχνιτών Μετάλλου και του Σωματείου Οδηγών. Απόφαση πήρε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Νάουσας.

Στη Θεσσαλονίκη, στις αποφάσεις που ήδη υπάρχουν, προστέθηκαν η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Β. Ελλάδας, το Συνδικάτο Βαφέων - Τυποβαφέων Β. Ελλάδας, η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων «Ηλιοφίν», το Συνδικάτο Επαγγελματιών Οδηγών Μακεδονίας Θράκης «Ο Ερμής», το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Υποδηματοποιίας και Δέρματος Θεσσαλονίκης και το Συνδικάτο Οικοδόμων. Για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ διοργανώνει συνδικαλιστική σύσκεψη την Τρίτη 4 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Ενώ η Ομοσπονδία Φαρμάκου, καλεί τα ΔΣ των σωματείων της Αττικής σε σύσκεψη, τη Δευτέρα, στις 6 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Να βάλουν στο περιθώριο τις δυνάμεις της συναίνεσης και να συστρατευτούν στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία στις 13 Απρίλη, καλεί τους εργαζόμενους του νομού και η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. Στην πρόσφατη ετήσια Γενική Συνέλευση του τοπικού Εργατικού Κέντρου, η συμβιβασμένη πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση για την κήρυξη απεργίας, συντονισμένη με την κωλυσιεργία και υποχωρητικότητα της ΓΣΕΕ.

Σήμερα, οι εξορμήσεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην Αθήνα συνεχίζονται, ανάμεσα σε άλλα, στα «Πράκτικερ» Αιγάλεω και Ελληνικού και στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΝΟ
Απροκάλυπτο «άδειασμα» των ναυτεργατών

Τα παζάρια με τους εφοπλιστές οδήγησαν στην αποδοχή του 4,2% σαν «αύξηση» στη νέα Συλλογική Σύμβαση

Με το ποσοστό της ντροπής του 4,5% ως... αύξηση, «έκλεισε» χτες η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ναυτεργατών που είναι μπαρκαρισμένοι στα ακτοπλοϊκά πλοία! Η πλειοψηφία αυτή, ξεπουλώντας ξεκάθαρα τα αιτήματα των ναυτεργατών, συμφώνησε για μια ακόμα χρονιά σε αυτό το άθλιο ποσοστό με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, ολοκληρώνοντας το παζάρι που είχε ξεκίνησε σε βάρος των ναυτεργατών αυτής της κατηγορίας πλοίων. Ταυτόχρονα με αυτή τη συμφωνία, «υποθηκεύει» τις Συλλογικές Συμβάσεις των ναυτεργατών και των υπόλοιπων κατηγοριών, αφού αυτή η Σύμβαση θα αποτελέσει πλέον «μπούσουλα».

Και ενώ οι ναυτεργάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων θα δουν και φέτος αυξήσεις - ψίχουλα στους μισθούς τους, όταν η ακρίβεια καλπάζει, οι εφοπλιστές συνεχώς αυξάνουν τα κέρδη τους. Είναι ενδεικτικό ότι για την εταιρία «Μινωικές Γραμμές», όπως η ίδια ανακοίνωσε, το 2005 ήταν χρονιά με τον υψηλότερο κύκλο εργασιών από την ίδρυσή της, ύψους 204,2 εκατομμυρίων ευρώ! Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 94,7% από το 2004 και ανήλθαν στα 17,6 εκατομμύρια ευρώ το 2005, από 9 που ήταν τον προηγούμενο χρόνο!

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καταγγέλλουν με δελτίο Τύπου την τακτική της συναλλαγής και του συμβιβασμού της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και επισημαίνουν ότι στηρίζει την όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποτελεί συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, την ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολυθεί στα μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών για την εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων συνολικά του κεφαλαίου. «Η πολιτική του "κοινωνικού διαλόγου" - συνεχίζουν - και των "κοινωνικών εταίρων" που διαλαλούν και στηρίζουν ΠΝΟ - εφοπλιστές - ΥΕΝ, τα πολιτικά κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, οι συνδικαλιστικές τους παρατάξεις ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΑΠ και επικροτούν τις επιλογές και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι ενάντια στις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, των εργαζομένων για την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών τους».

Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες, συνολικά τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, για την ανατροπή των συσχετισμών, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, να ανοίξουν το δρόμο για μια φιλολαϊκή πολιτική. Καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της 13ης Απρίλη.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Να προκριθεί η ανυπότακτη στάση ζωής

Την Κυριακή στο γήπεδο 5Χ5 του Δήμου Ιλίου οι αγώνες που διοργανώνει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

Να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, αντιπαλεύοντας κάθε προσπάθεια ποδηγέτησης που στήνει η κυρίαρχη τάξη για «να τους βάλει στο χέρι», καλεί τους εργαζόμενους και άνεργους νέους η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ μέσα από τις εκδηλώσεις που οργανώνει ενάντια στα ναρκωτικά, οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο, Κυριακή 2 του Απρίλη, με το τουρνουά ποδοσφαίρου. Στο τουρνουά, το οποίο θα αρχίσει στις 10 π.μ., στο γήπεδο 5Χ5 του Δήμου Ιλίου (λεωφόρος Χασιάς 130), θα συμμετάσχουν: Οι ομάδες των Επιτροπών Νέων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Συνδικάτου Οικοδόμων Μενιδίου, του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Πειραιά και του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Επίσης, οι ομάδες από τις Θεραπευτικές Κοινότητες ΝΟΣΤΟΣ, ΣΤΡΟΦΗ, ΔΙΑΒΑΣΗ, των Σπουδαστών από το ΤΕΕ του ΟΑΕΔ της Παλλήνης και η ομάδα «Καφέ 3». Στο χώρο θα υπάρχει περίπτερο της Ομάδας Γονέων της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΣΤΡΟΦΗ».

Κάθε πρωτοβουλία μέσα απ' την οποία επιδιώκεται η ενημέρωση της νεολαίας για την τοξικοεξάρτηση και την απεξάρτηση δυναμώνει τους θεραπευόμενους, «δυναμώνει το κίνητρό τους. Καταλαβαίνουν ότι σ' αυτό που κάνουν δεν είναι μόνοι τους», επισημαίνει μεταξύ άλλων στον «Ρ» η Αννα Μαΐσογλου, κοινωνική λειτουργός στη Θεραπευτική Κοινότητα «18 ΑΝΩ».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ αποτελεί απάντηση σε όσους ευθύνονται για τον αποκλεισμό των νέων απ' το δικαίωμα στην άσκηση, για την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. «Δε δίνουν ευκαιρίες σ' όλα τα παιδιά να εκφραστούν σ' αυτό τον τομέα... Τα παιδιά δεν έχουν αθλητικούς χώρους στις γειτονιές... Δημιουργείται η επικινδυνότητα της ματαίωσης για πολλούς», αφού καλλιεργείται ο ανταγωνισμός, κυριαρχούν ζητήματα, π.χ., για «το τι μάρκα παπούτσι φορά κανείς», σημειώνει η κοινωνική λειτουργός. Αυτός ο αποκλεισμός μπορεί να συμβάλει στο γενικότερο αποκλεισμό ενός νέου, ακόμα και στην «παγίδευσή» του στη μάστιγα των ναρκωτικών, καταλήγει.

Κάτι θα ξέρει...

Από τη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόταν, ο υπουργός Εθνική Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, έριξε χτες το «σύρμα» για την επικείμενη νέα συνάντηση ΓΣΕΕ - ΣΕΒ. «Ελπίζουμε να βρεθεί μια λύση τη Δευτέρα ώστε αυτό το μέτωπο να κλείσει και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάταση της οικονομίας», είπε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μια σύνθεση που θα είναι προς όφελος της οικονομίας γενικότερα». Κάτι παραπάνω θα ξέρει η κυβέρνηση, η οποία άλλωστε διατηρεί και ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τους «κοινωνικούς εταίρους» της...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ