ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σχετικά με το θάνατο του Μιλόσεβιτς

Associated Press

Τις πρωινές ώρες, στις 11 Μάρτη 2006, βρέθηκε νεκρός στο κελί του, στη φυλακή της Χάγης στην Ολλανδία, ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Τον Ιούνη 2001, μετά την παράνομη απαγωγή του από φυλακή της Γιουγκοσλαβίας, μεταφέρθηκε σε φυλακή της Ολλανδίας κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου. Θα δικαζόταν από το λεγόμενο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔΧ).

Το ΔΠΔΧ ιδρύθηκε το 1993, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την επιμονή της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, στην οποία δεν έφεραν αντίρρηση οι ηγέτες των Γαλλίας, Γερμανίας, Μεγάλης Βρετανίας. Ο ρόλος του ήταν να δικάσει άτομα από τη Γιουγκοσλαβία. Στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ δεν προβλέπεται η ίδρυση τέτοιου δικαστηρίου.

Υπάρχει βέβαια και το μόνιμο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) για εγκλήματα πολέμου, που ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τέθηκε σε ισχύ το 2002. Οι ΗΠΑ όχι μόνον καταψήφισαν την ίδρυσή του, αλλά πίεσαν πολλές χώρες να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες για να μη διωχθούν, για εγκλήματα πολέμου, από το ΔΔ Αμερικανοί πολίτες.

Το ΔΠΔΧ αρνήθηκε να δεχτεί τις ευθύνες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για τις 78 ημέρες βομβαρδισμών εναντίον του πληθυσμού και των μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Γιουγκοσλαβίας.

Το ΔΠΔΧ στηρίχτηκε οικονομικά από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ καθώς και από οργανισμούς όπως του Σόρος, που είναι δηλωμένοι εχθροί του σοσιαλισμού. Οι 1.300 υπάλληλοί του είναι στην πλειοψηφία τους πολίτες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.

Από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ καταστράφηκαν 480 σχολεία, 33 νοσοκομεία, γέφυρες, δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές, εργοστάσια ακόμη και σταθμός τηλεόρασης. Ποιος θα πληρώσει γι' αυτή την καταστροφή;

Η δίκη άρχισε το Φλεβάρη 2002 και εξετάστηκαν πάνω από 300 μάρτυρες εναντίον του Μιλόσεβιτς, ο οποίος ζήτησε να υπερασπίσει μόνος του τον εαυτό του. Αυτό το δικαίωμα του το αρνήθηκε το δικαστήριο και έβαλαν δικηγόρους να τον υπερασπιστούν τους οποίους δεν εμπιστευόταν ο Μιλόσεβιτς. Ηταν πρακτικά αδύνατο, χωρίς να έχει τη βοήθεια που ο ίδιος επιθυμούσε, να διαβάσει τις 500.000 σελίδες του κατηγορητηρίου. Η δίκη αυτή μας θυμίζει τη δίκη του Δημητρώφ από τα δικαστήρια του Χίτλερ, που κατηγορήθηκε ότι ήταν υπεύθυνος της πυρκαγιάς που κατέστρεψε το γερμανικό κοινοβούλιο (Ράιχσταγκ).

Στη διάρκεια της δίκης πολλοί από τους μάρτυρες γελοιοποιήθηκαν, άλλοι από αυτούς πήγαν νομίζοντας ότι θα σώσουν το τομάρι τους και άλλοι ήταν φανατικοί εχθροί του Μιλόσεβιτς.

Επί 4 χρόνια το ΔΠΔΧ δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει με αδιάσειστα στοιχεία το κατηγορητήριο, γι' αυτό και τα ΜΜΕ, που στην πλειοψηφία τους ελέγχονται από τους ιμπεριαλιστές, απέφευγαν να σχολιάσουν τα διαδραματιζόμενα στη δίκη.

Αντίθετα, ο Μιλόσεβιτς απέδειξε, με πειστικά επιχειρήματα, τις εγκληματικές ενέργειες του ιμπεριαλισμού, που με βομβαρδισμούς κατέστρεψαν τη Γιουγκοσλαβία την άνοιξη του 1999.

Μετά τον πόλεμο, στάλθηκαν στο Κόσσοβο 20 ομάδες από το ΔΠΔΧ, για να ερευνήσουν την ύπαρξη ομαδικών τάφων. Τις ομάδες αυτές πλαισίωναν άτομα από 15 χώρες, περιλαμβανόμενων των ΗΠΑ. Δε βρήκαν ομαδικούς τάφους, αλλά βρήκαν 2.108 πτώματα σε ατομικούς τάφους και δεν ήταν γνωστό πόσοι από αυτούς τους νεκρούς οφείλονταν στους βομβαρδισμούς.

Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας δημιουργήθηκαν κρατίδια - προτεκτοράτα, ιδιωτικοποιήθηκαν τα κρατικά εργοστάσια που τώρα κατέχονται από πολυεθνικές των Γερμανίας, ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, η δωρεάν Παιδεία και Υγεία ανήκουν στο παρελθόν. Η παγκόσμια τράπεζα ανέτρεψε το τραπεζικό σύστημα της Γιουγκοσλαβίας, απολύθηκαν 525.000 υπάλληλοι σε ένα χρόνο, έπεσε κατακόρυφα το βιοτικό επίπεδο.

Οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Αυστρίας έκλεισαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιτροπών υποστήριξης του Μιλόσεβιτς. Το 1992 ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας είπε πως «ό,τι δεν κατάφερε ο Χίτλερ το 1940 - 1944 το κατάφερε ο καγκελάριος Κολ».

Στη συνάντηση του Μάαστριχτ το 1991, ο Γερμανός καγκελάριος επέμενε μόνος να αναγνωρίσει τις Σλοβενία και Κροατία ως ανεξάρτητα κράτη. Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία (ΜΒ) δεν έφεραν αντιρρήσεις. Ο πρωθυπουργός της ΜΒ Μέιτζορ κατακρίθηκε στο κοινοβούλιο της χώρας του γι' αυτή του την υποχώρηση.

Ολοι ανέμεναν ότι η αναγνώριση θα δημιουργούσε εμφύλιο πόλεμο. Ολες οι Δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας κατοικούνταν από πολλές εθνότητες. Στην Κροατία ζούσαν 150.000 Σέρβοι, στη Βοσνία ζούσαν μουσουλμάνοι (43%), Σέρβοι (31%), Κροάτες (17%), το 7% των γάμων στη Γιουγκοσλαβία ήταν από διαφορετικές εθνότητες. Ακόμη και τώρα, το 20% των κατοίκων της Σερβίας δεν είναι Σέρβοι.

Ο αμερικανικός οίκος δημοσίων σχέσεων Ruder Finn ανέλαβε να διαδώσει ότι οι Σέρβοι έκαναν εθνοκάθαρση, αντίθετα εθνοκάθαρση έγινε σε Κροατία - Βοσνία - Κόσσοβο. Τον Αύγουστο 1994, 100.000 στρατιώτες της Κροατίας εκδίωξαν 150.000 Σέρβους που ζούσαν επί αιώνες στην περιοχή Κράινα της Κροατίας.

Για να δεχτεί η κοινή γνώμη το εμπάργκο εναντίον των Σέρβων (1992), τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς (1994, 1995), το ΝΑΤΟ εγνωσμένα έσπειρε προπαγάνδα μίσους.

Εγκλήματα, κατά τη διάρκεια του πολέμου, έκαναν όλες οι πλευρές, στρατόπεδα συγκέντρωσης είχαν και οι 3 πλευρές, Σέρβοι, Βόσνιοι, Κροάτες, η μεγαλύτερη όμως καταστροφή έγινε από τις ξένες επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς των 78 ημερών το 1999.

Εχει και η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μερίδιο ευθύνης. Χωρίς να ενημερώσει το κοινοβούλιο, επέτρεψε σε χιλιάδες στρατιώτες και τανκς του ΝΑΤΟ να περάσουν, το 1999, από τη χώρα μας. Αυτό έγινε με την ανοχή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που ήταν τότε αντιπολίτευση. Τέτοια υποχώρηση δεν έκανε ούτε ο δικτάτορας Ι. Μεταξάς το 1940. Επίσης, ο Αλεξ Ρόντος, στενός συνεργάτης του τότε υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, πήγε στο Βελιγράδι για να βοηθήσει στην ανατροπή του Μιλόσεβιτς, μοιράζοντας χρήματα σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Προφανώς αυτά ήταν υπό την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, που βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία, απογειώνονταν από το αεροδρόμιο Αβιάνο της Ιταλίας με πρωθυπουργό τον «σοσιαλιστή» Ντ' Αλέμα, ο οποίος καταψηφίστηκε στις εκλογές που ακολούθησαν.

Στην εφημερίδα «Nouvel Observateur», στις 21 Αυγούστου 1995, ο εκδότης έγραψε ότι τη βόμβα στην αγορά του Σαράγεβο την έριξαν μουσουλμάνοι. Ο ρατσιστής ηγέτης της Κροατίας Φρ. Τούτσμαν, που τον στήριζε ο καγκελάριος Κολ, δήλωσε: «Είμαι ευτυχής που η γυναίκα μου δεν είναι Εβραία ή Σέρβα», ο δε ηγέτης της Βοσνίας Ιζετμπέγκοβιτς ήταν συνεργάτης των ναζί το 1940 - 1944, με αυτούς συνεργάστηκαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Το ΔΠΔΧ αγνόησε τις εκκλήσεις του Μιλόσεβιτς για ιατρική περίθαλψη, είναι και αυτό ένα δείγμα του ανθρωπισμού που καλλιεργεί η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, από ανθρώπους που προσποιούνται τους πολιτισμένους.

Η εισαγγελέας του ΔΠΔΧ Κάρλα ντελ Πόντε, πριν γίνει έρευνα από ειδικούς, δήλωσε ότι ο Μιλόσεβιτς πέθανε από φυσιολογικά αίτια ή αυτοκτόνησε. Είναι και αυτό δείγμα της αντικειμενικότητας των διορισμένων από τους ιμπεριαλιστές δικαστών.

Μια επιτροπή του ΟΗΕ, στην οποία να μετέχουν και εκπρόσωποι της οικογένειας του Μιλόσεβιτς, να κάνει έρευνα και να καταλογίσει ευθύνες για την εγκληματική αδιαφορία του ΔΠΔΧ στις εκκλήσεις του Μιλόσεβιτς για ιατρική παρακολούθηση.

Στην Ελλάδα μερικοί δημοσιογράφοι, Μ. Μορώνης, Ι. Πρετεντέρης κ.ά., θλιβεροί απολογητές της νέας τάξης, έγραψαν απαξιωτικά για τον Μιλόσεβιτς χωρίς ίχνος κριτικής για τους κύριους υπεύθυνους.

Η κριτική είναι βασικό δικαίωμα στη δημοκρατία, όμως να γίνεται διατηρώντας ένα στοιχειώδες επίπεδο αξιοπρέπειας. Ολοι απεχθάνονται τους υποτακτικούς τους που δείχνουν υπερβολική δουλικότητα.


Στρατής ΚΟΥΝΙΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ