ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρκικά μηνύματα...
  • Υπογραμμίζεται το casus belli, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, στο νέο αμυντικό δόγμα της Τουρκίας
  • Προβολή των θέσεων της Αγκυρας, ενόψει και της συζήτησης που θα έχει αυτήν τη βδομάδα στις ΗΠΑ η Ντόρα Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της

Αν και για λόγους υγείας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέβαλε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, η τουρκική κυβέρνηση φρόντισε να αποσταλούν προς την Ουάσιγκτον αλλά και προς πάσα κατεύθυνση τα μηνύματα της Αγκυρας. Μηνύματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, ενόψει και της επίσκεψης της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών την ερχόμενη Τετάρτη στην Ουάσιγκτον και της συνάντησής της με την Κοντολίζα Ράις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το δόγμα εθνικής ασφαλείας, σύμφωνα με το οποίο η ενδεχόμενη επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο αποτελεί «αιτία πολέμου» για την Τουρκία και η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο εξακολουθεί να θεωρείται ζωτικής σημασίας για την Αγκυρα.

Το εν λόγω κείμενο που περιγράφει το δόγμα της τουρκικής εθνικής ασφάλειας, χαρακτηρίζεται και «μυστικό σύνταγμα» στη γειτονική χώρα, είχε πάρει την έγκριση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο οποίο κυριαρχεί η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, τον περασμένο Οκτώβρη. Στοιχεία του δόγματος είχαν διαρρεύσει στον Τύπο και τότε. Χτες, πάντως, η Χουριέτ σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία θα θεωρήσει αιτία πολέμου (casus belli) την περίπτωση που η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 μίλια».

Για το Κυπριακό, στο νέο τουρκικό δόγμα εθνικής ασφαλείας επαναλαμβάνεται ότι η λύση του προβλήματος πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο των ενεργειών των Ηνωμένων Εθνών. Υπενθυμίζεται ότι «η Τουρκία διατηρεί εγγυητικά δικαιώματα στη νήσο» και αναφέρεται ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία είναι ζωτικής σημασίας. «Η κατάσταση αυτή πρέπει να συνεχιστεί» σημειώνεται και προστίθεται ότι η Τουρκία πρέπει να ενισχύει το ψευδοκράτος μέχρι την εξεύρεση μόνιμης λύσης.

Για Αμερικανούς, Ευρωπαίους και λοιπούς γείτονες

Στο δόγμα υπάρχει αναφορά επίσης στις αμερικανοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις: «Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι ιστορικές και πολυδιάστατες. Εχει σημασία από κάθε άποψη η διαμόρφωση φιλικής προς την Τουρκία κοινής γνώμης στις ΗΠΑ. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ είναι στρατηγικές, αλλά αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως εναλλακτική πρόταση όσον αφορά τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ».

Ως προς τις εξωτερικές απειλές, αναφέρεται και το Ιράν, αφού υπογραμμίζεται ότι «το Ιράν και το Ιράκ προκαλούν αοριστία και κίνδυνο για την Τουρκία. Οι πύραυλοι Σαχάμπ του Ιράν, είναι απειλή για την Τουρκία».

Οσον αφορά στις εσωτερικές απειλές, στο δόγμα αναφέρονται ο ισλαμικός αναχρονισμός, δηλαδή η άνοδος του πολιτικού Ισλάμ, ο κίνδυνος διαμελισμού της χώρας (βλ. Κουρδικό) και η δράση των οργανώσεων της Ακρας Αριστεράς.

Ο «ενάμισης» πόλεμος

Εκτός από το δόγμα εθνικής ασφάλειας, η Τουρκία προχωρά και σε αλλαγή του αμυντικού της δόγματος.

Εδώ και πολλά χρόνια, η οροφή και η διάταξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων καθορίζονταν από την υπόθεση ότι η Τουρκία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο πολεμικά μέτωπα με εχθρικές χώρες και ένα μέτωπο εσωτερικής ασφαλείας, το οποίο χαρακτηρίζεται πόλεμος χαμηλής έντασης δηλαδή «μισός πόλεμος». Στην πράξη, το τελευταίο μέτωπο αφορά την πάταξη μιας κουρδικής εξέγερσης, όπως έγινε την περίοδο 1984 - 1999 στις συγκρούσεις με τους αντάρτες του ΡΚΚ.

Το δόγμα αυτό γνωστό και ως «Δόγμα των δυόμισι πολέμων» εγκαταλείπεται και αντικαθίσταται από νεότερο που προβλέπει την ύπαρξη ενός εξωτερικού μετώπου (αντί δύο) και ενός εσωτερικού.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του προσωπικού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και υπό το πρίσμα αυτό καταρτίζεται σχέδιο υπό την επωνυμία «Σύστημα Διοίκησης Προσωπικού 2010», με το οποίο θα αναθεωρηθεί ριζικά η πολιτική στρατολόγησης και προσωπικού στον τουρκικό στρατό. Επίσης, η νέα διάταξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα περιλαμβάνει μικρότερες και πιο ευέλικτες μονάδες, που θα μπορούν να κινητοποιούνται σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Ελληνικές αντιδράσεις

Το δημοσίευμα - μήνυμα της Χουριέτ, αναμένεται να απασχολήσει σήμερα επί μακρόν τη συζήτηση που θα έχει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ με τους δημοσιογράφους κατά την τακτική τους εβδομαδιαία συνάντηση. Χτες, πάντως, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σημείωναν πρόσφατη τοποθέτηση της υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία το τουρκικό casus belli δεν αποτελεί καλή στάση έναντι ενός γείτονα και δε συνάδει με την προσπάθεια που καταβάλλει η Αγκυρα για να ενταχθεί στην ΕΕ.

ΚΠΕ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Ούτε γάτα, ούτε ζημιά...

Σε ένα «love story» - χαρακτηρισμός που ανήκει στον Αλέκο Αλαβάνο - εξελίχτηκε η διήμερη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, όπου ελάχιστες νύξεις έγιναν στην εσωκομματική αντιπαράθεση που ξεδιπλώθηκε τις προηγούμενες μέρες και η οποία κουκουλώθηκε όπως όπως, μπροστά στην ανάγκη συζήτησης και λήψης πρακτικών μέτρων που αφορούν τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού φόρουμ. Τη δεύτερη μέρα η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα προβλήματα των εργασιακών σχέσεων και της ανεργίας.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε και συζητήθηκε συνέντευξη του Αλ. Αλαβάνου στο «Βήμα» του Σαββάτου με τίτλο «Ο Κωνσταντόπουλος είναι ο Μητσοτάκης του Συνασπισμού»! Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε τον τίτλο «πολιτική κακοποίηση», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τηλεφώνησε για να δώσει εξηγήσεις στον Ν. Κωνσταντόπουλο.

Ο μόνος που έθεσε ζητήματα που αφορούν στην εσωκομματική αντιπαράθεση και στις σχέσεις του ΣΥΝ με τα άλλα κόμματα ήταν ο ίδιος ο πρόεδρός του. Μεταξύ άλλων είπε πως δεν υπάρχουν περιθώρια μιας ευρύτερης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ αλλά ο ΣΥΝ θα επιμείνει να καταθέτει προτάσεις κοινής δράσης. Προανήγγειλε αυτόνομη κάθοδο του ΣΥΝ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ενώ κατήγγειλε για μια ακόμα φορά το ΚΚΕ για «επιμονή σε μια θέση διάσπασης των δυνάμεων της αριστεράς αλλά και της εργασίας», επιχειρώντας μάλιστα να του χρεώσει την ενίσχυση της ακροδεξιάς!

Εξάλλου, απαντώντας στις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, τους συνέστησε ουσιαστικά να μην πολυαντιδρούν καθώς ο ΣΥΝ έχει κάνει υποχωρήσεις, όπως το ότι δέχτηκε σε κάποιες νομαρχίες και δήμους να μην έχει κομματικό υποψήφιο ή ότι τροποποίησε αρχικές του κατευθύνσεις, ακόμα και με κόστος για τον ΣΥΝ, προκειμένου να βοηθηθεί η συνεργασία. Και κατέληξε επ' αυτού ότι η συνεργασία «είναι ελεύθερη κι εθελοντική» κι όχι «καταναγκαστική» και δεν πρέπει να «μπούμε στην παγίδα ενός χαρτοπόλεμου ανακοινώσεων», ούτε «κανείς να προχωράει σε δίκες προθέσεων στελεχών, είτε ανήκουν εδώ είτε οπουδήποτε αλλού».

Αναφερόμενος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές παρουσίασε την υποψηφιότητα Πανούση, με την οποία οι άλλες συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν, ως ανεπίστρεπτη και ως προσπάθεια εμπλουτισμού και ανάπτυξης των ανοιγμάτων και των συνεργασιών. Ειρωνικό μειδίαμα προκαλεί η αναφορά του Αλ. Αλαβάνου πως ο ΣΥΝ έδωσε βάρος στην «προγραμματική ριζοσπαστική αιχμηρή κατεύθυνση πάνω στα μεγάλα αιτήματα των πολιτών η οποία τους φέρνει σε σύγκρουση με τις πολιτικές του δικομματισμού», όταν στους περισσότερους δήμους και τις νομαρχίες προωθεί συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας για τα εσωκομματικά ο Αλ. Αλαβάνος, συντηρώντας τη διαμάχη με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΝ Ν. Βούτση, δήλωσε πως ο ΣΥΝ πρέπει να έχει ένα γραφείο Τύπου που να είναι του κόμματος και πως «δεν μπορεί οι συζητήσεις μέσα στην Πολιτική Γραμματεία να μεταφέρονται», ούτε «να μην έχει ο Πρόεδρος, τα στελέχη και τα μέλη της ΠΓ εμπιστοσύνη να πουν τις πιο τολμηρές, απίθανες και ακραίες ιδέες τους, και να έρχονται την επόμενη μέρα στο Τύπο».

Ως προς αυτό το θέμα έπειτα από πρόταση του Κοκκινοπράσινου Δικτύου θα συνεδριάσει το Μάη η ΚΠΕ και θα συζητήσει ζητήματα δεοντολογίας, με την επιδίωξη να καταλήξει σε έναν - κατά κάποιο τρόπο - κώδικα «καλής συμπεριφοράς».

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Αντιπερισπασμός στα εσωκομματικά με ... επίθεση στο ΚΚΕ

Κατά την παρουσίαση της πρότασης νόμου του ΣΥΝ για την πολιτική επιστράτευση χτες ο πρόεδρός του Αλέκος Αλαβάνος επιτέθηκε στο ΚΚΕ, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, «χαιρετίζουμε τη συσπείρωση και παλλαϊκή κινητοποίηση που παρατηρείται στη Γαλλία, στην οποία δεν υπάρχει η εσωτερική παθολογία που παρατηρείται στη χώρα μας με τα φαινόμενα της διαίρεσης των εργατικών δυνάμεων, που υιοθετεί το ΚΚΕ».

Με αφορμή τη δήλωση αυτή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σε σχόλιό του:

«Το ερώτημα είναι γιατί επέλεξε το θέμα της επιστράτευσης των ναυτεργατών ο πρόεδρος του Συνασπισμού για να συκοφαντήσει το ΚΚΕ. Μήπως πρόκειται για αντιπερισπασμό, μετά τις εσωκομματικές αναταράξεις σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ;

Δε γνωρίζει ο κ. Αλαβάνος πως όποιος ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της ταξικής ενότητας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής δεν μπορεί να είναι με όλα και με όλους;».

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τρίτη, στις 23.00 την εκπομπή «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος συζητά για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές με τους: Σπύρο Χαλβατζή, υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας με τη «Συμπαράταξη», Γιώργο Μαυρίκο, υποψήφιο υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά με τη ΝΑΣ και Ηλία Νικολόπουλο, υποψήφιο νομάρχη Αθήνας με τη ΝΑΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ