ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Πρωταγωνιστές σε θέατρο του παραλόγου

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζουν υπέρμετρα τους τόνους κατηγορώντας οι μεν τους δε για θέσεις αντιλαϊκές που και οι ίδιοι έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, επιτίθεται στον Γ. Παπανδρέου για τις προτάσεις του σχετικά με την «ανασφάλιστη εργασία» των νέων, ο Γ. Παπανδρέου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της στηρίζει τη «φτηνή εργασία» και καλεί τους νέους να ...«επαναστατήσουν με αιτία».

Δυο ολόκληρες μέρες στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «ανταλλάσσουν» δηλώσεις και επιχειρούν να εμφανιστούν ο καθένας από την πλευρά του σαν υπερασπιστής των εργασιακών δικαιωμάτων! Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η σημερινή της ΝΔ έχουν ψηφίσει πλήθος αντεργατικών νόμων, έχοντας ως πρώτιστο στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, αλλά, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και επιχειρώντας να πολώσουν το κλίμα και να εγκλωβίσουν τις λαϊκές συνειδήσεις, στήνουν δικομματικούς «καυγάδες».

Ετσι, λοιπόν, ο Θ. Ρουσόπουλος επιτέθηκε στον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος «κάλεσε τους νέους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της γαλλικής νεολαίας και να γίνουν, όπως είπε, επαναστάτες με αιτία», μεταφέροντας αυτολεξεί την πρόταση του Γ. Παπανδρέου από το Λαύριο για την ανασφάλιστη εργασία των νέων. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι τις συγκεκριμένες δηλώσεις δεν τις έκανε «ούτε ο κ. Ντε Βιλπέν ούτε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Τα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε μια επίδειξη πολιτικού σουρεαλισμού, καλεί τώρα τους νέους να επαναστατήσουν, ουσιαστικά εναντίον του, αφού αυτός ήταν φορέας τέτοιων απόψεων».

Βέβαια, ο Θ. Ρουσόπουλος δεν ανέφερε πουθενά ότι τα αντεργατικά μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ τα δυο χρόνια που είναι στην εξουσία, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, κινούνται στη λογική του Γάλλου πρωθυπουργού, ντε Βιλπέν, ικανοποιούν τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και αποτελούν συνέχεια των διαρθρωτικών αλλαγών που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο Γ. Παπανδρέου απλώς φρόντισε, με τις προτάσεις του, τις οποίες στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να «διαφοροποιήσουν», να προσφέρει απλόχερα τη συναίνεσή του για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και, μαζί με το κόμμα του και τους «πράσινους» συνδικαλιστές, να βάλει πλάτη στην κυβερνητική πολιτική, όπως έπραξε προηγουμένως και η ΝΔ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την πολιτική του «ευρωμονόδρομου», που ακολουθεί λοιπόν ο Γάλλος πρωθυπουργός, ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συμπαράσταση και του ΠΑΣΟΚ.

  • Η κυβέρνηση με το νόμο 3385/05 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ανέτρεψε το 8ωρο, δίνοντας το δικαίωμα στον εργοδότη να προσφεύγει μονομερώς. Με τον ίδιο νόμο επέφερε αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών και της αμοιβής τους, μειώνοντας το κόστος τους κατά 50%
  • Η ΝΔ με νόμο προώθησε τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ συγχρόνως φρόντισε να επεκτείνει το καθεστώς των προσλήψεων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έτσι οι νέοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται «μερικά» ή και «προσωρινά» με αποτέλεσμα να μην έχουν, ουσιαστικά, εργασιακά δικαιώματα
  • Με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ κατήργησε τη μονιμότητα, όπως εξάλλου είχαν φροντίσει και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ ουσιαστικά καταργεί και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αφού θέτει ως όρο ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και στους συνδικαλιστές, νομοθετεί η κυβέρνηση το καθεστώς των αμοιβών
  • Η κυβέρνηση αξιοποιώντας και διευρύνοντας το περιεχόμενο των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ, έβαλε στόχο την υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Την απαίτηση εξάλλου του ΣΕΒ για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε νομούς και κλάδους με υψηλά ποσοστά ανεργίας η κυβέρνηση την έβαλε σε διάλογο στην «Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης», έχοντας τη συμφωνία αρκετών «εταίρων», ενώ θετικά τάχτηκε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Τα παραπάνω μέτρα και οι νόμοι περιγράφονται με σαφήνεια και μέσα στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, που επικαλέστηκε ο Θ. Ρουσόπουλος, κινήθηκαν ακριβώς σ' αυτή την κατεύθυνση. Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γίνεται, λοιπόν, για τις διαχειριστικές τους ικανότητες, με τον Θ. Ρουσόπουλο να ισχυρίζεται ότι η «κυβέρνηση νοικοκυρεύει τα δημοσιονομικά μεγέθη, με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος», και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αμφισβητούν την έλλειψη τόλμης της κυβέρνησης στην προώθηση των αντιλαϊκών πολιτικών της...

Ο ένας αντιγράφει τον άλλο

Παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ Βέρας Νικολαΐδου σε Επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά

Τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση για να προωθήσει την αντεργατική επέλαση αξιοποιεί και στηρίζεται στους δρόμους που χάραξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τα δύο κόμματα επιχείρησαν χτες στη Βουλή να εμφανίσουν αποπροσανατολιστικά μια εικόνα διαφωνίας. Κατά τη διάρκεια συζήτησης Επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Εργασίας, ο Σ. Τσιτουρίδης ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί η αντεργατική επέλαση με τη συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» και πήρε την απάντηση από τη βουλευτή του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου ότι η σημερινή κυβέρνηση αντιγράφει όχι μόνο την ουσία, αλλά και τη μεθοδολογία των προκατόχων της.

Αμετακίνητος στην κυβερνητική πολιτική για την προώθηση των αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων» και τη δρομολόγηση χτυπημάτων στο ασφαλιστικό σύστημα εμφανίστηκε ο υπουργός Σ. Τσιτουρίδης λέγοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία για να προωθήσει αυτούς τους στόχους.

Προσπάθησε όμως να χρυσώσει το «χάπι» λέγοντας υποκριτικά ότι πρέπει με την προώθηση των αντεργατικών ρυθμίσεων να υπάρξει και «κατοχύρωση της ασφάλειας των εργαζομένων» και ανάπτυξη με κοινωνική προστασία. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ποικιλοτρόπως στηρίζει κάθε προκλητική απαίτηση του κεφαλαίου, ο Σ. Τσιτουρίδης είπε ότι «οι χαμηλόμισθοι τα έδωσαν όλα το προηγούμενο διάστημα και όσοι κέρδισαν - και κάποιοι κέρδισαν πολλά - ήρθε η ώρα να συνεισφέρουν χωρίς να προκαλούν με τις δηλώσεις τους ούτε την άλλη πλευρά, ούτε ολόκληρη την κοινωνία». Οσον αφορά το Ασφαλιστικό, είπε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες και οι λύσεις «θα εξευρεθούν από τις επόμενες κυβερνήσεις».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Γερ. Γιακουμάτος ισχυρίστηκε ότι υπήρξε δραστική μείωση της ανεργίας «στα μόλις δύο έτη της νέας διακυβέρνησης, κάτι που είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά μας» και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι ακολουθεί τις προτάσεις των βιομηχάνων (μετατράπηκε είπε σε «παπα-γαλλάκι» του ΣΕΒ) όπως φαίνεται από τις δηλώσεις Γ. Παπανδρέου στο Λαύριο.

Από άλλο πλανήτη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Σαν να ήρθαν στην Ελλάδα από άλλο πλανήτη εμφανίστηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μίλησαν στην Επερώτηση. Εσβησαν τελείως την κυβερνητική περίοδο του κόμματός τους όταν και δρομολογήθηκαν όλες οι αντεργατικές ρυθμίσεις και υποκριτικά εμφανίστηκαν ως οι αυθεντικοί υπερασπιστές των εργαζομένων και των κατακτήσεών τους. Εκαναν λόγο για καθιέρωση από τη σημερινή κυβέρνηση της «μονόπλευρης ευελιξίας των εργοδοτών», ξεχνώντας ότι το χτύπημα του οκταώρου και η «διευθέτηση» της εργασίας άρχισε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ανέφεραν ότι θεσμοθετείται μια «εργασιακή ζούγκλα» παραγνωρίζοντας ότι ο πρόεδρός τους με τις γνωστές δηλώσεις προεκλογικά στο Λαύριο υποσχόταν στους νέους εργαζομένους ένα μέλλον «μαύρης εργασίας» χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα. Μάλιστα ο Ευ. Βενιζέλος χτες στη Βουλή είπε ότι το κόμμα του προτείνει για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων (νέοι, εργαζόμενες μητέρες) να προβλέπεται για δύο χρόνια απαλλαγή από τις εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες θα καλύπτονται από τον προϋπολογισμό.

Εχουν κοινή στρατηγική

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου υπογράμμισε ότι για την προώθηση των αντεργατικών μέτρων σήμερα η κυβέρνηση αντιγράφει όχι μόνο την ουσία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη μεθοδολογία. Στόχος, είπε, είναι να εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι στον «κοινωνικό διάλογο», την ίδια στιγμή που τα αντιλαϊκά μέτρα είναι έτοιμα για εφαρμογή.

Σήμερα, τόνισε, επιχειρείται η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και στο στόχαστρο έχουν μπει όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Για την προώθηση, είπε, των αντεργατικών μέτρων επιστρατεύονται από τον Κ. Μητσοτάκη -που ζήτησε ακόμα και την κατάργηση συνδικάτων- μέχρι τον πρόεδρο του ΣΕΒ - που είπε ότι τα ψίχουλα των αυξήσεων που προτείνει είναι τρεις φορές μεγαλύτερα από αυτά της ΕΕ.

Η βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι από το 1988 μέχρι σήμερα άκουγαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι λύθηκε το Ασφαλιστικό με ορίζοντα 30ετίας και σήμερα οι κυβερνώντες ανακαλύπτουν κινδύνους για τη βιωσιμότητά του. Τα δύο κόμματα, τόνισε, παρά τις όποιες φραστικές αντιπαραθέσεις, έχουν κοινή στρατηγική αφού για την προώθηση των αντεργατικών ρυθμίσεων ισχύουν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της περιόδου 1990-93 και οι αντίστοιχοι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Επαναστάτης ... ιμιτασιόν

Σε μια όξυνση της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε την προηγούμενη Κυριακή από το Αγρίνιο τη νεολαία «να κινητοποιηθεί, να γίνουν επαναστάτες με αιτία»... Επιχειρώντας να αξιοποιήσει τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για «επικοινωνιακούς» λόγους έσπευσε να καλέσει τους νέους να «επαναστατήσουν».

Τους κάλεσε να «ανοίξουν νέους δρόμους» για τη «νέα εποχή», αλλά φρόντισε να ...μεταθέσει τις «επαναστατικές» τους διαθέσεις «απ' τις επόμενες εκλογές και μετά»! Φροντίζοντας έτσι οι κινητοποιήσεις της νεολαίας να μη σταθούν εμπόδιο στην προώθηση της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και συγχρόνως να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, που ζητάει συνεχώς ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια.

Εξάλλου ο ίδιος, την ίδια στιγμή που τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, όσο και ο πρόεδρος του ΣΕΒ επικαλούνται τις δηλώσεις του περί ανασφάλιστης εργασίας που έκανε από το Λαύριο προεκλογικά, για να εντείνουν την αντεργατική τους επίθεση, απέφυγε να τις αναθεωρήσει, ξεκαθαρίζοντας ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του κόμματός του.

Ο Γ. Παπανδρέου τότε από το Λαύριο είχε δηλώσει: «Ολοι οι νέοι απόφοιτοι Λυκείου ή ΤΕΕ μέχρι ηλικίας 25 ετών να μπορούν να προσλαμβάνονται από κάθε είδους επιχειρήσεις, χωρίς οι επιχειρήσεις ή οι νέοι να υποχρεώνονται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Για τους αποφοίτους ΤΕΙ και ΑΕΙ, το όριο ηλικίας θα μπορούσε να είναι 29 ετών».

Χτες πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, επιχειρώντας να πείσει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε ακριβώς αυτή τη δήλωση, ανέφερε ότι η κυβέρνηση τη «διαστρεβλώνει» και τη «συκοφαντεί», αλλά την ίδια στιγμή έσπευσε να σημειώσει: «Προφανώς, ασχολούνται με το Λαύριο, γιατί αδυνατούν ν' ασχοληθούν με το αύριο της χώρας. Η ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ν' αντιμετωπίσει την ανεργία των νέων»...

Το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου δεν τάσσονται κατά της προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και κάθε αντιδραστικής πολιτικής, εξάλλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιγράφοντας στο Αγρίνιο την πορεία για τον «άλλο δρόμο», τόνισε: «Θα κάνουμε τομές και αλλαγές που είναι απαραίτητες», για να προσθέσει το γνωστό «σοσιαλδημοκρατικό» σύνθημα ότι αυτές θα γίνουν «μαζί με τον ελληνικό λαό. Με σιγουριά και ασφάλεια».

Ο Γ. Παπανδρέου επανέφερε το «κοινωνικό συμβόλαιο» που θα συνάψει το ΠΑΣΟΚ με τον ελληνικό λαό μετά τις εκλογές, προκειμένου να ασκήσει μια πολιτική, όπως ισχυρίστηκε, «με σύνεση, παρρησία, δημοκρατικότητα, αποτελεσματικότητα, διαβούλευση, διαφάνεια και αλληλεγγύη».

ΠΑΣΟΚ... όπως ΝΔ!

«

Ενας διάλογος χωρίς σχέδιο δε σώζει», τιτλοφορεί το άρθρο του σε κυριακάτικο έντυπο ο Δ. Ρέππας γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Απασχόλησης και επιχειρεί να ασκήσει κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στο Aσφαλιστικό. Στην πράξη, βέβαια, η «κριτική» αυτή, πέρα από τους γενικούς αφορισμούς, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να χύνει νερό στο μύλο της αντιασφαλιστικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο Δ. Ρέππας εγκαλεί την κυβέρνηση, γιατί δε στήριξε το σύστημα της Kοινωνικής Aσφάλισης και τη νουθετεί να κινηθεί σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ιδού κατά τον κύριο Ρέππα, τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση: «Ενημέρωση και ενθάρρυνση για εθελοντική παράταση του εργασιακού βίου με κίνητρο για αυξημένη σύνταξη». Πρόκειται για αύξηση κατά δύο χρόνια από τα 65 χρόνια στα 67 του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, διάταξη που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ με το γνωστό νόμο 3029 και που ο εκπρόσωπός του στενοχωριέται, γιατί δεν «περπατάει» στην πράξη. «Ολοκλήρωση της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες», λέει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στην ουσία προτείνεται η περικοπή της λίστας υπό το πρόσχημα των «νέων συνθηκών». «Ανάπτυξη του τομέα των επαγγελματικών ταμείων με κεφαλαιοποιητική λειτουργία». Δηλαδή, ιδιωτικοποίηση της Kοινωνικής Aσφάλισης. Πρόσθετη επιβάρυνση των εργαζομένων που θα συμμετέχουν σε τέτοια Tαμεία με νέες εισφορές. Και καμία εγγύηση, εκ μέρους του κράτους, για το τμήμα της σύνταξης από τέτοιου είδους Tαμεία.

Θα ήταν περιττό να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει τίποτα περισσότερο σήμερα παρά να εφαρμόζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Τα προαναφερόμενα σε τίποτα δε βρίσκουν αντίθετη την κυβέρνηση Καραμανλή. Επιβεβαιώνουν, όμως, με τον τρόπο τους ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να απομακρύνθηκε από τη διακυβέρνηση, καθόλου όμως δεν άλλαξε χορό. Οπως και στην κυβέρνηση, έτσι και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίζει στον ίδιο αντεργατικό και αντιασφαλιστικό σκοπό.

Οσο για το ασφαλιστικό των τραπεζών, για το οποίο ο Δ.Ρέππας ανακάλυψε ότι επιβαρύνεται το ΙΚΑ, θυμίζουμε ότι και εδώ η ΝΔ δεν πρωτοτύπησε. Εφάρμοσε τον νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αποτέλεσε τη βάση εφόδου της κυβέρνησης, για να απαλλαγούν οι τραπεζίτες από τις υποχρεώσεις τους και να περικοπούν δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Και μη μας πουν στο ΠΑΣΟΚ ότι αυτοί θα εφάρμοζαν διαφορετικά τον νόμο και πως άλλα εννοούσαν, γιατί στην περίπτωση του ΤΑΠΙΛΤ, - όπου πρόλαβαν να τον εφαρμόσουν - εξασφάλισαν τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ κέρδος για την «Αλφα Μπανκ».

Παραφράζοντας τον τίτλο του άρθρου, θα λέγαμε ότι πράγματι «τίποτα δε σώζει το ΠΑΣΟΚ», από τη «δοκιμασία» να κάνει «κριτική» σε μια πολιτική, απέναντι στην οποία δεν έχει τίποτα διαφορετικό να προτάξει. Από το να ξαναγυρίζει στον τόπο του εγκλήματος και να επαναλαμβάνει - για το ασφαλιστικό και όχι μόνο - τις ίδιες ακριβώς «συνταγές», με αυτές που σήμερα η ΝΔ μετατρέπει σε κυβερνητικά μέτρα. Γιατί, «o λύκος και αν εγέρασε..!»


Γ.ΖΑΧ.

Δικομματική κοκορομαχία για τη μικρομεσαία αγροτιά

Ζητώντας από τους αγρότες να αξιοποιήσουν την πολιτική της ΚΑΠ και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τις «διαχειριστικές» και «διαπραγματευτικές» του ικανότητες, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε χτες, κατά την περιοδεία του στην Αιτωλοακαρνανία, να «αθωώσει» την αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε στο ξεκλήρισμα χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση στην ΕΕ υπέρ των καπνοπαραγωγών και γενικότερα των αγροτών, επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι δεν έδωσε τη μάχη που υποσχέθηκε ότι θα δώσει στις Βρυξέλλες, αναφέροντας ότι κατά τη διαπραγμάτευση του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης «δεν έκανε καμία προσπάθεια να ενισχύσει τον αγροτικό τομέα» και έχασε κονδύλια.

Απαντώντας στον Γ. Παπανδρέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, παραλείποντας να αναφερθεί στην ουσία της αντιαγροτικής πολιτικής που σήμερα συνεχίζει να εφαρμόζει και η ΝΔ, αρκέστηκε να περιγράψει τι πέτυχε η ΝΔ με τις διαπραγματεύσεις της, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να καταλάβει, ότι αυτοί που καλούσαν τους αγρότες "να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους" δεν μπορούν σήμερα να παριστάνουν τους τιμητές. Θα πρέπει να καταλάβει ότι, όταν με δηλώσεις της κ. Διαμαντοπούλου στις 16 και 17 Ιουνίου 2005 το ΠΑΣΟΚ θέτει τον πήχη των διαπραγματεύσεων για τα κοινοτικά κονδύλια στα 19-20 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση τον ξεπερνά, είναι τουλάχιστον φαιδρό να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν πέτυχε τους στόχους της στις Βρυξέλλες».

ΚΚΕ: Πρόκληση και κοροϊδία

Για την κοκορομαχία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη μικρομεσαία αγροτιά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε σχόλιό του:

«Αποτελεί πρόκληση και μεγάλη κοροϊδία η κοκορομαχία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη μικρομεσαία αγροτιά. Ενώ και οι δυο συμφώνησαν, ψήφισαν και εφαρμόζουν τη νέα ΚΑΠ και τον ΠΟΕ, που την ξεκληρίζει, τώρα επιχειρούν να εμφανιστούν ως φίλοι της, συναγωνιζόμενοι για το ποιος την εφαρμόζει καλύτερα! Το πρώτο βήμα για να ξεφύγουν από τα δεινά της αντιαγροτικής πολιτικής οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι να ξεφύγουν οριστικά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ