ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ετοιμη η κυβέρνηση της «Χαμάς»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Στα χέρια του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς βρίσκεται η λίστα με τα ονόματα του προτεινόμενου, από τη «Χαμάς», υπουργικού Συμβουλίου, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την οριστική κατάρρευση των συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με άλλες παρατάξεις. Ο Αμπάς, μέχρι σήμερα το βράδυ, θα συγκαλέσει το Κεντρικό Συμβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) για να συζητηθεί το θέμα.

Εφόσον εγκριθεί, θα παραπεμφθεί για ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η «Χαμάς» έχει επιλέξει 14 υπουργούς από τη Δυτική Οχθη και 10 από τη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ αυτών 1 χριστιανός και 1 γυναίκα. Ο Μαχμούντ Ζαχάρ αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, ο Σαΐντ Σιγιάμ το υπουργείο Εσωτερικών ενώ ο, μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη, φυλακισμένος Ομάρ Αμπντέλ Ραζέκ, διδάκτορας Οικονομικών σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών.

Ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι άσκησαν πιέσεις στις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις για να μη συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέρριπταν κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με κυβέρνηση της «Χαμάς». Η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τόνισε ότι «η ΕΕ περιμένει να δει πώς θα δράσει η νέα κυβέρνηση ελπίζοντας, τελικά, σε συνεργασία».

Ολα αυτά συνέπεσαν με δημοσκόπηση που εμφανίζει το 75% των Παλαιστινίων να επιθυμεί διαπραγματεύσεις «Χαμάς» - Ισραήλ για συνέχιση της «ειρηνευτικής διαδικασίας», που στηρίζεται από το 63%. Είχαμε όμως και σοβαρά επεισόδια μεταξύ ενόπλων και αστυνομικών σε διάφορα κυβερνητικά κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, με τους πρώτους να ζητούν καταβολή δεδουλευμένων και εγγυήσεις ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις τους στα Σώματα Ασφαλείας. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

  • Η ΕΕΔΔΑ, σε ανακοίνωση με αφορμή την ισραηλινή επίθεση στην Ιεριχώ την περασμένη εβδομάδα, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το Ισραήλ είναι δύναμη κατοχής και η κυβέρνησή του υπεύθυνη για τη ζωή των Παλαιστινίων, είτε εντός φυλακών είτε εντός της «μεγάλης φυλακής» των παλαιστινιακών εδαφών».
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Αποστολή στρατιωτών απ' την ΕΕ;

Πιθανή συμμετοχή και Ελλήνων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στην αποστολή δύναμης περίπου 1.500 στρατιωτών από χώρες της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας...) στη ΛΔ Κονγκό ενόψει των εκεί προεδρικών εκλογών του Ιούνη προσανατολίζονται οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Αμυνας, Φραντζ - Τζόζεφ Γιουνγκ, το Βερολίνο «συμφώνησε να ηγηθεί» αυτής της αποστολής που θα παίξει «προληπτικά» ρόλο ενίσχυσης των 16.500 κυανοκράνων του ΟΗΕ σε περίπτωση εκδήλωσης βίαιων επεισοδίων κατά την περίοδο των κογκολέζικων εκλογών με στόχο την απομάκρυνση των κυανοκράνων και των ξένων εκλογικών παρατηρητών. Εδρα της ευρωενωσιακής στρατιωτικής αποστολής στη Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό θα είναι το Πότσνταμ (κοντά στο Βερολίνο). Περίπου 450 (οι περισσότεροι Γάλλοι) εκ των 1.500 θα έχουν τη βάση τους στην κογκολέζικη πρωτεύουσα, Κινσάσα, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο μερικές εκατοντάδες να εδρεύουν σε γειτονική αφρικανική χώρα...

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι τέλος βδομάδας απ' τις κυβερνήσεις της ΕΕ μετά απ' την προχτεσινή ενημέρωση του επικεφαλής για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, στους 25 υπουργούς Εξωτερικών αναφορικά με τις «εγγυήσεις» που έλαβε απ' τον προσωρινό Πρόεδρο της ΛΔ Κονγκό Τζόζεφ Καμπίλα.

Στην αποστολή των 1.500 στρατιωτών της ΕΕ αναφέρεται πως θα συμμετάσχουν η Ισπανία και η Πολωνία (με 100 στρατιώτες εκάστη) η Σουηδία και το Βέλγιο (με 50 στρατιώτες εκάστη) και άλλες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία. Η Βρετανία προτίμησε «να βοηθήσει στο σχεδιασμό της επιχείρησης», δηλώνοντας δυσκολίες λόγω της μεγάλης αποστολής στρατιωτών της στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Η θητεία της στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ λέγεται πως θα είναι τετράμηνη, καθώς μεγάλος αριθμός χωρών διστάζει σε χρονικά μεγαλύτερη εμπλοκή σε μια αποστολή που θεωρείται απρόβλεπτη και επικίνδυνη...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Υπεραμύνεται του εγκλήματος ο Μπους

Στην τρίτη επέτειο της εισβολής, ο Αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε ότι έχει γίνει «πρόοδος» και εξήρε τις αιματηρές ισοπεδωτικές επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υπεραμύνθηκε, όπως αναμενόταν, της εισβολής και της κατοχής του Ιράκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος σε ομιλία του που συνέπεσε με την τρίτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου. Ο Μπους υποστήριξε ότι «έχει γίνει σημαντική πρόοδος», παρά τις «βάρβαρες πράξεις βίας που σημειώνονται σε διάφορα σημεία της χώρας».

Επίσης, εξήρε τις εγκληματικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων, αναφέροντας ως παράδειγμα «πραγματικής απελευθέρωσης» το Ταλ αλ Αφάρ που σχεδόν ισοπεδώθηκε. Την ίδια ώρα, βέβαια, εκτός από τους Ιρακινούς και τον υπόλοιπο κόσμο, ο Μπους δε φαίνεται να πείθει ούτε τον αμερικανικό λαό, που πλέον σε ποσοστό 65% διαφωνεί με την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ.

Από την άλλη, το «πρώην καλό παιδί» της Ουάσιγκτον και «υπηρεσιακός πρωθυπουργός» Ιγιάντ Αλάουι, σε δύο συνεντεύξεις του, επιμένει ότι το Ιράκ «βρίσκεται ήδη σε εμφύλιο, έστω και αν δεν είμαστε στο σημείο που δεν μπορεί να αποτραπεί κάτι». Ο Αλάουι μίλησε για «εθνοκάθαρση», για «παραστρατιωτικούς που ελέγχουν τη χώρα», για «μηδενική οικονομία» και προειδοποίησε ότι «η κρίση απειλεί ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Αντίθετα, ο Πρόεδρος Ταλαμπανί και ο πρωθυπουργός Τζαφάρι «τίμησαν» την επέτειο της εισβολής μιλώντας για πρόοδο και δημοκρατία. Χτες, σε δύο επιθέσεις κατά Ιρακινών αστυνομικών και στρατιωτών στη Χίλα και στη Χαουζία, σκοτώθηκαν 6 μέλη των σωμάτων ασφαλείας, ενώ στην Ντουλουίγια ξεκληρίστηκε άλλη μια οικογένεια από κατοχικά πυρά.

  • Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την εισβολή στο Ιράκ, η ΕΕΔΔΑ καταγγέλλει την κατοχή ότι «μεθοδεύει και το διαμελισμό της χώρας με πολιτικές και συνταγματικές ρυθμίσεις».
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον Μπλερ;

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι μισοί Βρετανοί πολίτες θέλουν ο Τόνι Μπλερ, που συμπληρώνει εννέα έτη στην πρωθυπουργία, να πάψει να πρωθυπουργεύει οπωσδήποτε εντός του ερχόμενου δωδεκάμηνου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του BBC. Το 52% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι άλλαξαν γνώμη για τον Μπλερ εξαιτίας του τελευταίου πολέμου στο Ιράκ και μάλιστα, ένα ποσοστό 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η βρετανική εμπλοκή «αποτέλεσε εσφαλμένη απόφαση».

Στο μεταξύ, μία ακόμη δημοσκόπηση για λογαριασμό των «Τάιμς» της Κυριακής καταδεικνύει ότι ο Μπλερ «πληρώνει» την υπόθεση των μυστικών δανείων των Εργατικών, καθώς μόλις το 36% εγκρίνει τις ενέργειές του. Αντίθετα, το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι ποτέ δε διόρισε ένα λόρδο με αντάλλαγμα χρήματα, έναντι 14% που πιστεύουν τις πρωθυπουργικές δηλώσεις για το ζήτημα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή και υπό την πίεση των Μέσων Ενημέρωσης, η ηγεσία των Εργατικών παραδέχτηκε προεκλογικά δάνεια ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό εισπράχθηκε τμηματικά καθ' όλη τη διάρκεια του 2005. Ο ίδιος ο Μπλερ έκανε λόγο για «φίλους δωρητές» τα στοιχεία των οποίων ωστόσο, δεν έχουν ανακοινωθεί.

Την προηγούμενη βδομάδα για πρώτη φορά στη Βουλή των Κοινοτήτων ένα εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, πολύ προσφιλές στον ίδιο τον Τόνι Μπλερ, εγκρίθηκε με ψήφους των βουλευτών των Συντηρητικών. Εναντιώθηκαν 51 βουλευτές των Εργατικών.

Επίσης, η βρετανική κυβέρνηση καλείται να λογοδοτήσει για τις τηλεφωνικές υποκλοπές που πραγματοποιήθηκαν από τον αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου Ιαν Μπλερ, αλλά και τις μυστικές εργασίες κατασκευής νέων πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Τύπου, Βρετανοί επιστήμονες εδώ και ένα χρόνο συνεργάζονται μυστικά με τις ΗΠΑ για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού όπλου.

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Νέες απειλές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για να «προστατεύσουμε την ασφάλεια ενός συμμάχου, τόσο σημαντικού όσο το Ισραήλ, θα χρησιμοποιήσουμε ακόμα και βία κατά του Ιράν» απείλησε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπους, σε ομιλία του, επανέλαβε, βέβαια, ότι «στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, στόχος είναι η διπλωματική λύση» και συμπλήρωσε ότι η αναφορά στο Ισραήλ έγινε επειδή «η ιρανική ηγεσία απειλεί να το καταστρέψει».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Σοβαρές καταστροφές από τον κυκλώνα «Λάρι»

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε χτες ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, μετά το σαρωτικό πέρασμα του τροπικού κυκλώνα «Λάρι», που προκάλεσε χιλιάδες άστεγους, σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστροφές σε καλλιέργειες, τον ελαφρύ τραυματισμό μόλις 30 ατόμων (!) και πολύωρα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το πέρασμα του κυκλώνα πάνω απ' τις παραλιακές κατοικημένες περιοχές έμοιαζε με «τρομακτικό πέρασμα ατμομηχανής»...

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε, προκειμένου να συμβάλει ο στρατός στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, στην αποκατάσταση των σοβαρότερων ζημιών, αλλά και να προλάβει πιθανά σοβαρά προβλήματα από το πέρασμα του κυκλώνα στην ενδοχώρα.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ