ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κλιμάκωση με γενική απεργία και νέες διαδηλώσεις

Μερική άποψη της μεγάλης συγκέντρωσης του Σαββάτου

Associated Press

Μερική άποψη της μεγάλης συγκέντρωσης του Σαββάτου
ΠΑΡΙΣΙ.-

Γενική εικοσιτετράωρη απεργία την επόμενη βδομάδα αποφάσισαν, τελικά, τα εργατικά συνδικάτα στη Γαλλία, μετά την εκπνοή, χωρίς αποτέλεσμα, του 48ωρου τελεσιγράφου που είχαν δώσει το Σάββατο στην κυβέρνηση ντε Βιλπέν να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη νεανική απασχόληση. Μετά τις μαζικότατες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, σε δεκάδες γαλλικές πόλεις, με αιχμή, όπως, αναμενόταν, το Παρίσι, ο πρωθυπουργός είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των φοιτητών και των συνδικάτων, αλλά και της εργοδοσίας - MEDEF - ενώ σήμερα και την Πέμπτη αναμένονται νέες διαδηλώσεις.

Η 24ωρη γενική απεργία προγραμματίστηκε για τις 28 Μάρτη και χαρακτηρίστηκε από τα συνδικάτα ως «πρώτο βήμα» κλιμάκωσης ενάντια στο «Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης». Την ίδια ώρα, φοιτητικές αντιπροσωπείες από πολλά πανεπιστήμια της χώρας συνεδρίαζαν στο Ντιζόν για να συντονίσουν τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.

Η χθεσινή απόφαση των συνδικάτων, παρά τη διστακτικότητα που εξέφρασαν αρκετά ηγετικά τους στελέχη, λήφθηκε μετά την αδιαλλαξία που φαίνεται να επιδεικνύει η γαλλική κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι ότι, χθες, εκπρόσωποι της ομοσπονδίας εργοδοτών - MEDEF - συναντήθηκαν με τον ντε Βιλπέν και φέρονται να πρότειναν «συμβιβαστικές λύσεις», όπως είναι η υποχρέωση δικαιολόγησης κάθε απόλυσης, καθώς και η μείωση της δοκιμαστικής περιόδου σε 1 από 2 χρόνια.

Οπως διαρρεόταν, οι εργοδότες υποστήριξαν ότι «θα πρέπει να βρεθεί τρόπος αποκλιμάκωσης». Ο πρωθυπουργός, όμως, φέρεται να τους κάλεσε να μην ανακοινώσουν δημόσια καμία από τις προτάσεις τους, ενώ επέμεινε στις θέσεις του, όπως έπραξε και λίγο αργότερα μιλώντας με φοιτητές και συνδικάτα.

Την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό εξέφρασε, πάλι, ο Πρόεδρος Σιράκ, καλώντας, βέβαια, σε «ανοιχτό διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους», όπως και ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Ντουστ Μπλαζί, από τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι «σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν παρόμοιες νομοθεσίες, όπως π.χ. στη Βρετανία, όπου γίνονται απολύσεις χωρίς αιτιολόγηση τον πρώτο χρόνο πρόσληψης, ή στη Γερμανία, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός σχεδιάζει ανάλογη νομοθεσία περί 24μηνης δοκιμαστικής περιόδου για τους νέους».

Το σκεπτικό του Ντουστ Μπλαζί ολοκλήρωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτηρίζοντας «αναπόφευκτες τις μεταρρυθμίσεις σαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο». Ετσι, απέδειξε με τον σαφέστερο τρόπο ότι το «Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης» δεν είναι καπρίτσιο του ντε Βιλπέν, αλλά εντάσσεται στις κατευθύνσεις της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

Εντυπωσιακό «παρών»

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους, το Σάββατο, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο «Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης». Σε πολλές δεκάδες χιλιάδες καταμετρήθηκαν οι διαδηλωτές σε Μασσαλία, Λιόν, Λιλ, Τουλούζη, Πουατιέ, Τουλ, Ρεν, Μπορντό, Πο, Ρουέν, Χάβρη. Οπως αναμενόταν, η πολυπληθέστερη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, πολιτικών νεολαιών, κομμάτων και συνδικάτων.

Ανάμεσα στα συνθήματα, ξεχώρισαν τα: «Αρκετά πια, δεν είμαστε στυμμένες λεμονόκουπες για πέταμα», «Οχι σε εργασιακές συνθήκες που μας κάνουν σκουπίδια», «Σε αυτούς που θέλουν να υποτάξουν τους νέους, οι νέοι απαντούν με αντίσταση». Ενδεικτικά, ίσως, είναι ορισμένα σχόλια γαλλικών εφημερίδων την επομένη των μεγάλων συλλαλητηρίων: «Διαδήλωση με συμμετοχή από 7 έως 77 χρόνων». Με βάση τις πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το 68% των Γάλλων επιθυμεί απόσυρση του νομοσχεδίου και το 71% εκτιμά ότι «οι τρέχουσες κινητοποιήσεις εκφράζουν μια πολύ βαθύτερη πολιτική κρίση που θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις τους επόμενους μήνες».

Ο όγκος και η μαχητικότητα των διαδηλώσεων δεν μπόρεσαν να αμαυρωθούν από τα εκτεταμένα επεισόδια, που σημειώθηκαν, κυρίως στο Παρίσι, μετά το τέλος της διαδήλωσης με επίκεντρο την Πλατεία του Εθνους. Εγιναν 167 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν 34 αστυνομικοί και 18 διαδηλωτές. Χθες, μάλιστα, επιβεβαιώθηκε ότι ένας 39χρονος συνδικαλιστής νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση από χτυπήματα αστυνομικών.


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ούγο Τσάβες: «Είστε γαϊδούρι, κ. Μπους»

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες Φρίας αποκάλεσε την Κυριακή «γάιδαρο», «δειλό» και «μέθυσο» τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, ανταπαντώντας στην έκθεση του Λευκού Οίκου, που τον περιέγραψε ως «δημαγωγό».

Μάλιστα, ο Ούγο Τσάβες, μιλώντας στα αγγλικά, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής εκπομπής του «Alo Presidente», την Κυριακή, τόνισε ότι ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της παγκόσμιας κοινής γνώμης εναντιώνεται στον πόλεμο κατά του Ιράκ: «Ο πλανήτης είναι ενάντια στον πόλεμό σας, κ. Κίνδυνε», τόνισε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, αναφερόμενος στον Μπους με το προσωνύμιο που χρησιμοποιεί συχνά προσθέτοντας: «Θα σας πω κάτι, κ. Κίνδυνε... Είστε δειλός, το γνωρίζετε αυτό; Γιατί δεν πάτε ο ίδιος στο Ιράκ να διοικήσετε τις Ενοπλες Δυνάμεις σας; Είναι πολύ εύκολο να δίνετε διαταγές από μακριά».

«Είστε γαϊδούρι, κ. Μπους», συνέχισε ο Τσάβες καταλήγοντας: «Είστε αλκοολικός, κ. Κίνδυνε, ή μάλλον, είστε μέθυσος». Μετά την ομιλία Τσάβες, προβλήθηκαν ρεπορτάζ από τις πρόσφατες αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, αλλά και στο Καράκας έξω από την αμερικανική πρεσβεία, παιδιά που λαμβάνουν μέρος σε ειρηνοδρομίες και διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης σε αντιπαράθεση με εικόνες φρίκης του πολέμου στο Ιράκ και τις κατοχικές δυνάμεις εν δράσει.

Στην πρόσφατη έκθεση του Λευκού Οίκου για την «προληπτική χρήση ισχύος» - τις επιθέσεις εναντίον όσων αντιστέκονται στις βουλές της Ουάσιγκτον - ο Τσάβες απεικονίζεται ως «δημαγωγός», ο οποίος χρησιμοποιεί τον πετρελαϊκό πλούτο της Βενεζουέλας - μιας χώρας που βρίσκεται στην πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου στον κόσμο - για να «αποσταθεροποιήσει τη δημοκρατία στην περιφέρεια», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τις τοποθετήσεις του εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ ως μια «ρητορική που έχει στόχο να ενισχύσει τον εθνικισμό πριν τις προεδρικές εκλογές του Δεκέμβρη» στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η φραστική επίθεση Τσάβες συνέπεσε με τη δημοσίευση, από την εφημερίδα «Ελ Ουνιβερσάλ», συνέντευξης του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα Ουίλιαμ Μπράουνφιλντ, στην οποία ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε τις «εντεινόμενες ανησυχίες» της κυβέρνησής του για τις σχέσεις της Βενεζουέλας με το Ιράν και την Κίνα.

Τέλος, χτες η Βενεζουέλα επικύρωσε εκ νέου το αίτημα απέλασης του Λουίς Ποσάδα Καρίλες, του εγκεφάλου πολλών εγκληματικών και τρομοκρατικών ενεργειών και της ανατίναξης του αεροσκάφους της «Κουμπάνα», το 1976. Οπως δήλωσε ο πρέσβης της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, Μπερνάντο Αλβαρες, η Βενεζουέλα επικύρωσε γραπτώς και επισήμως το αίτημα απέλασης κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον αρμόδιο υφυπουργό, Τόμας Σάνον.


Το δίκιο και η προοπτική είναι με τους εργαζόμενους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις μεγάλες μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης στη Γαλλία, των νέων εργατών, μαθητών, φοιτητών.

Εκφράζει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του στην πάλη τους κατά των αντιδραστικών μέτρων που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση και πλήττουν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των νέων εργατών, υλοποιώντας τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχει ως στόχο την άνοδο της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Οι κινητοποιήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα στη Γαλλία έρχονται να συναντηθούν με τους ταξικούς αγώνες που αναπτύσσονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως και στην Ελλάδα. Ενισχύουν το ελπιδοφόρο μήνυμα πως και το δίκιο και η προοπτική είναι με τους εργαζόμενους και όχι με τον καπιταλισμό, τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Αποκαλύπτουν πόσο προσχηματικά είναι τα ιδεολογήματα που χρησιμοποιούν οι πολιτικές δυνάμεις, συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές, σε κάθε χώρα που εφαρμόζουν ανάλογα μέτρα ως απάντηση στην ανεργία.

Στην Ελλάδα είναι πολλαπλώς εκτεθειμένοι και η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που προτείνει ως ριζοσπαστικά μέτρα για την πρώτη δουλιά των νέων ανάλογα μέτρα μ' αυτά που έχουν ξεσηκώσει την οργή του γαλλικού λαού.

Η όξυνση της ταξικής πάλης σε ολόκληρη την Ευρώπη φέρνει στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των παιδιών της, που συνδέονται με τα αιτήματα της σταθερής εργασίας για όλους, με διεύρυνση του ελεύθερου χρόνου και με σύγχρονα δικαιώματα.

Η πάλη της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να γίνει ισχυρή όταν είναι ενιαία, συντονισμένη και αποφασιστική και έχει αντικαπιταλιστική προοπτική, με στόχο ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ