ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Οι εργαζόμενοι να στείλουν μήνυμα αντεπίθεσης

Κοινή ανακοίνωση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και της «Δημοτικής Κοινωνικής Κίνησης» προς τους εργαζόμενους στη νομαρχία Αθήνας και τους δήμους

Καθημερινά συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι περιοδείες σε χώρους δουλιάς των εργαζομένων στη νομαρχία Αθήνας και στους δήμους, που διοργανώνουν η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και η «Δημοτική Κοινωνική Κίνηση». Με την κοινή ανακοίνωση προς τους εργαζόμενους στη νομαρχία και στους δήμους, που έχει ξεκινήσει να μοιράζεται χέρι - χέρι, καλούν τους εργαζόμενους να ενισχύσουν αποφασιστικά τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και τους συνδυασμούς στους δήμους που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές.

Η ανακοίνωση προς τους εργαζόμενους αναφέρει:

«Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε σας που δέχεστε τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και ζείτε από τα μέσα το ρόλο που παίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υλοποίησή της, αλλά και το ρόλο των πλειοψηφιών του Νομαρχιακού και των Δημοτικών Συμβουλίων όπου κυριαρχούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ.

Για τη μάχη των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών πραγματοποιήθηκε πανελλαδική συνεργασία των δυνάμεων ΚΚΕ - ΔΗΚΚΙ - Κομμουνιστικής Ανανέωσης - Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών και άλλων ριζοσπαστών αγωνιστών. Ψηφίζουμε ενιαία σε Νομαρχία και Δήμο. Στηρίζουμε τους υποψήφιους της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας: Για την Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιά με υποψήφιο πρόεδρο το Γιώργο Μαυρίκο, για τη Νομαρχία Αθηνών τον Ηλία Νικολόπουλο, για τη Νομαρχία Πειραιά τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη. Για το Δήμο Αθήνας τον Σπύρο Χαλβατζή, υποψήφιο Δήμαρχο της «Συμπαράταξης για την Αθήνα -Δημοτικής Κοινωνικής Κίνησης (ΔΗΚΚΙ)».

Εργαζόμενοι στη Νομαρχία και στους Δήμους, οι αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις, έχουν ήδη οδηγήσει σε σοβαρές ανατροπές στα βασικά δικαιώματα της πλειοψηφίας των εργαζομένων της χώρας μας και των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξε πιλότος εφαρμογής και προώθησης των εργασιακών ανατροπών.

Εργαλείο διάλυσης των εργασιακών σχέσεων

Με μοχλό την ΤΑ υλοποιήθηκαν πολιτικές και προγράμματα κάθε είδους, με κοινό στόχο και σκοπό τη σταδιακή αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής εργασίας από την ευκαιριακή απασχόληση και με περικοπές στοιχειωδών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ) που έκαναν την εμφάνισή τους πριν μερικά χρόνια, αλλά και σήμερα οι "Τοπικές πρωτοβουλίες". Με αυτά τα προγράμματα υπονομεύουν τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και τη μόνιμη σταθερή δουλιά με δικαιώματα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, το κράτος και η ΤΑ έχουν μπει στην υπηρεσία της πλήρους ανατροπής των εργασιακών δικαιωμάτων. Η πολιτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα το 35% των εργαζομένων στους ΟΤΑ να απασχολείται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Η ΤΑ και οι δημοτικές επιχειρήσεις προωθούν προγράμματα για "ευπαθείς" ομάδες πληθυσμού όπως νέοι - γυναίκες - μονογονεϊκές οικογένειες - μετανάστες - ΑΜΕΑ κλπ., σε συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις. Προσφέρει μ' αυτό τον τρόπο στο κεφάλαιο και στους κατά τόπους επιχειρηματίες φτηνή εργατική δύναμη. Σήμερα, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις αποτελούν εργαλείο διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποίησης και επιβάρυνσης του λαού με φόρους, τέλη και πρόστιμα. Χρησιμοποιούνται για να παίζουν το ρόλο του ενδιάμεσου με το μεγάλο κεφάλαιο και για την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων μέσω προσλήψεων και ειδικών αμοιβών.

Κοινωνικές υπηρεσίες, όπως ο πολιτισμός, η παιδεία, ο αθλητισμός, το περιβάλλον, η κοινωνική μέριμνα (ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί) αντιμετωπίζονται με βάση το κέρδος.

Υπόλογοι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ

Οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ που υπηρέτησαν αυτή την πολιτική μέσα από την ΚΕΔΚΕ, την ΕΝΑΕ και τους ΟΤΑ είναι υπόλογες απέναντι στο λαό και τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΚΕΔΚΕ ψηφίστηκε η μερική απασχόληση στους Δήμους, πριν να υπάρξει ο σχετικός νόμος, με εισηγητή τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ. Πρέπει η πολιτική αυτή να καταδικαστεί από το σύνολο των εργαζομένων στην ΤΑ, ενόψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών.

Σας καλούμε να ψηφίσετε με κριτήριο τα συμφέροντά σας. Στηρίξτε και στη Νομαρχία και στους Δήμους τους αγωνιστικούς - ριζοσπαστικούς συνδυασμούς που εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ΕΒΕ, της νεολαίας, των γυναικών, των ανέργων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Για να έχουν ένα στήριγμα οι εργαζόμενοι στην πάλη για:

  • Πλήρη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κάλυψη των θέσεων εργασίας με σταθερό και μόνιμο προσωπικό.
  • 1.300 ευρώ κατώτερο βασικό μισθό - 1.050 ευρώ κατώτατη σύνταξη.
  • 7ωρο, 5ήμερο - 35ωρο.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες.
  • Ενταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που κάνουν βαριά και ανθυγιεινή δουλιά.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
  • Κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, που αναπτύσσεται για να υποκαταστήσει την ΤΑ και μεταφέρει βασικές αρμοδιότητές της σε ιδιώτες.
  • Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε έργα και υπηρεσίες αρμοδιότητας της ΤΑ, να κλείσουν και οι εργαζόμενοι σ' αυτές να ενταχθούν σε αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Οχι στους νέους κώδικες Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μετατρέπουν τους Δήμους σε ανώνυμες εταιρίες και καταργούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης

Στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές πρέπει να γίνει ένα βήμα μπροστά. Να αλλάξει ο συσχετισμός της δύναμης, να δυναμώσει η λαϊκή συσπείρωση και η πάλη. Χρειάζεται να μειωθούν οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που προωθούν αυτήν την πολιτική γενικότερα και σε επίπεδο ΤΑ. Πρέπει να τιμωρηθεί και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ που συναινεί και στηρίζει μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στα Δημοτικά Συμβούλια, στην ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ αντιλαϊκές πολιτικές. Καμία εμπιστοσύνη στη δημαγωγία του ΛΑΟΣ που κρύβει κάτω από λαϊκιστικά συνθήματα την πολιτική του υπέρ του κεφαλαίου. Τα ψηφοδέλτια αυτών των δυνάμεων στις τοπικές εκλογές προωθούν στόχους που επιβαρύνουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων και υπηρετούν τα επιχειρηματικά κέρδη.

Αν όλες αυτές οι δυνάμεις δε δεχτούν ισχυρό πλήγμα θα αποθρασυνθούν κι άλλο και θα επιταχύνουν τα αντιλαϊκά μέτρα.

Στείλτε μήνυμα αντεπίθεσης - Ενισχύστε αποφασιστικά τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και τους συνδυασμούς στους δήμους που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και άλλους ριζοσπάστες αγωνιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ