ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Με ταυτότητα την εμπορευματοποίηση

Ο ιδιωτικός τομέας Υγείας και ο εθελοντισμός αναγορεύονται σε πυλώνες, προμηνύοντας την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων

Ανάμεσα στα άλλα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακάλυψε «τρικοσμική κατάσταση» στα νοσοκομεία, όταν ο προκάτοχός του, Νικήτας Κακλαμάνης, διαβεβαίωνε πώς περιορίστηκαν τα ράντζα κατά 95%...
Ανάμεσα στα άλλα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακάλυψε «τρικοσμική κατάσταση» στα νοσοκομεία, όταν ο προκάτοχός του, Νικήτας Κακλαμάνης, διαβεβαίωνε πώς περιορίστηκαν τα ράντζα κατά 95%...
Οι άξονες για την πολιτική της Υγείας που παρουσίασε χτες, για τα επόμενα δυο χρόνια, ο νέος υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφενός κινούνται στην κατεύθυνση του προκατόχου του, Νικήτα Κακλαμάνη, αφετέρου αποτελούν συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Υγείας.

Μετά τις πομπώδεις ανακοινώσεις του Δημήτρη Αβραμόπουλου για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, τις υποσχέσεις για προσλήψεις, τις διακηρύξεις για την «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» και τον εθελοντισμό, έφτανε η αποκαλυπτική, όσο και αναμενόμενη απάντηση - ήταν και ο επίλογος της χτεσινής συνέντευξης Τύπου - στο ερώτημα του «Ρ», αν θα συνεχίσει την πολιτική των εκχωρήσεων τομέων στον ιδιωτικό τομέα ή θα δημιουργήσει δημόσιες δομές: «Θα σας πω κάτι γενικότερο: Ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας πλέον συνεργάζονται. Ξέρω ότι αυτό δε σας αρέσει, αλλά αυτή είναι η αλήθεια της Ελλάδας, η αλήθεια της Ευρώπης και οι αλήθειες που είπαμε σήμερα κλείνουν αυτή τη συζήτηση», απάντησε.

Καθαρτήριο για το κεφάλαιο
και «εθελοντικές» ανατροπές

Λίγο πριν ο υπουργός Υγείας είχε διακηρύξει απροκάλυπτα: «Αξιοποιούμε την εταιρική κοινωνική ευθύνη όπως στην Ευρώπη και στις σημαντικότερες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα ήρθε η ώρα ο ιδιωτικός τομέας να προσφέρει καθοριστικό κοινωνικό έργο σε θέματα υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Διαμορφώνουμε στρατηγικό πλαίσιο για τη σύνδεση, τη ζήτηση των Κοινωνικών Υπηρεσιών με τη δωρεάν προσφορά κοινωνικού έργου με κίνητρο τη δημοσιοποίηση της προσφοράς».

Με άλλα λόγια, ο υπουργός διακήρυξε την πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει και τον τομέα της Υγείας σε ντεκόρ για τη διαφήμιση των επιχειρήσεων - με το αζημίωτο βέβαια - και σε καθαρτήριο για τη στυγνή εργασιακή εκμετάλλευση, ανοίγοντας διάπλατα μια ακόμα πόρτα στους ιδιώτες να πατήσουν πιο βαθιά το πόδι τους στην Υγεία και την Πρόνοια. Κι όλα αυτά στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, που, σύμφωνα με τον υπουργό, θα πρέπει να ευγνωμονούν για τη... γενναιοδωρία τους τους επιχειρηματίες, στα χέρια των οποίων παραδίδονται ολοκληρωτικά οι υπηρεσίες της Υγείας. Να ευχαριστούν δηλαδή τους θύτες του δημόσιου τομέα Υγείας!

Ο Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να καταστήσει τον εθελοντισμό «πυλώνα της πολιτικής μας», προωθώντας παράλληλα τη συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) στο χώρο της Υγείας, της Πρόνοιας αλλά και της κοινωνικής προσφοράς γενικότερα. «Αμεσα προχωρούμε στην αξιοποίηση εθελοντικής συμμετοχής, ειδικότερα από τους νέους για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών στους χώρους υποδοχής και στις εφημερίες των Νοσοκομειακών Μονάδων στη χώρα μας» δήλωσε. Προδιέγραψε έτσι ένα νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων, κυρίως νέων, που με το μανδύα του εθελοντή θα κληθούν να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στα ιδρύματα Πρόνοιας, προσφέροντας τζάμπα εργασία, το κέρδος από την οποία θα καταλήγει στις τσέπες των ιδιωτών που με ταχύτατους ρυθμούς βάζουν στο χέρι όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των προσφερόμενων υπηρεσιών στους δυο τομείς.

Η αναφορά εξάλλου στις ΜΚΟ, μόνο νέα προνόμια στους αετονύχηδες μπορεί να προμηνύει, αφού είναι γνωστός ο ρόλος των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο χτύπημα εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων και στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και «αποασυλοποίησης».

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για τη χρησιμοποίηση εθελοντών στα επείγοντα περιστατικά, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει για το ποια ανταποδοτικά κίνητρα θα προσφέρει στους επιχειρηματίες που θα «ευαισθητοποιηθούν» στο όνομα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Μέσα από αυτές τις επιλογές, όπως υπογράμμισε, στοχεύει σε ένα σύστημα Υγείας που θα αποφέρει έσοδα στην εθνική οικονομία.

Στη ρότα των συμπράξεων

Ετσι, όταν τέθηκε το ερώτημα από το «Ρ» πώς θα μπορέσει να έχει έσοδα, τη στιγμή που απαιτούνται έξοδα, ο υπουργός Υγείας περιορίστηκε να πει πως θα εξοικονομήσει μέσα από το νοικοκύρεμα των οικονομικών - που μεταφράζεται σε άγριες περικοπές και αποτέλεσε τη μέχρι σήμερα πρακτική των υπουργών Υγείας. Ακόμα, όταν ο «Ρ» έθεσε το θέμα της επίσπευσης από το ΑΣΕΠ και αυτών ακόμα των 4.000 προσλήψεων που καθυστερούν από το 2003 και το 2004, ο υπουργός δεν έδωσε κάποια πειστική απάντηση.

Ετσι η ταυτότητα - κατά την έκφραση του Δημήτρη Αβραμόπουλου - που αποκτά η Υγεία έχει ακόμα πιο έντονα τα χαρακτηριστικά της εμπορευματοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων τομέων και των περικοπών των κονδυλίων.

Ως προς τα υπόλοιπα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επαναλαμβάνοντας το πλαίσιο των συμπράξεων, έκανε λόγο για «εκσυγχρονισμό των υποδομών», για «πλήρη λειτουργία των ΜΕΘ», «αναβάθμιση των υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας φροντίδας» στη ρότα του αντιδραστικού νομοσχεδίου που παρουσίασε πρόσφατα ο προκάτοχός του και ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, της ιδιωτικοποίησης δηλαδή και υποβάθμισης της Ψυχικής Υγείας.

Αναφερόμενος, εξαλλου, στην - κατά πλειοψηφία - απόφαση του Δήμου Ευόσμου, με την οποία αρνήθηκε την εγκατάσταση στα όρια του δήμου ξενώνα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης για αποασυλοποιημένους αρρώστους, ο Θανάσης Γιαννόπουλος παραδέχτηκε ότι δεν υπήρξε αγωγή της κοινότητας γι' αυτό και υπήρξαν οι αντιδράσεις.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν το μάρμαρο

Σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πολιτική που ήδη είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκε από τον προκάτοχό του Ν. Κακλαμάνη.

Αυτή θα εκφραστεί με τη λειτουργία των μονάδων Υγείας - Πρόνοιας σε επιχειρηματική βάση για να "φέρει έσοδα στην εθνική οικονομία". Για ακόμα μια φορά καλούνται οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν το μάρμαρο για τις υποβαθμισμένες και ακριβοπληρωμένες κοινωνικές υπηρεσίες που τους παρέχονται.

Η εμμονή στην ανάπτυξη του εθελοντισμού έτσι όπως ήδη τον εφαρμόζουν, σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της αντιμετώπισης των εξαθλιωμένων λαϊκών μαζών που γεννά η φιλομονοπωλιακή πολιτική των αστικών κομμάτων.

Η "Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη" που αναγορεύεται σε στυλοβάτη της πολιτικής τους στην Υγεία - Πρόνοια δεν είναι άλλο από τη στήριξη των μονοπωλίων μέσω φοροαπαλλαγών και της δημιουργίας κοινωνικού - φιλανθρωπικού προφίλ στους εκμεταλλευτές του λαού.

Οσο για τις πολυδιακηρυγμένες προσλήψεις των 4.000 εργαζομένων στην Υγεία και 1.000 στην Πρόνοια, έχουν γίνει σαν το γεφύρι της Αρτας. Επίσης ο κ. Υπουργός δε δεσμεύτηκε για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων (μονίμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) με τις νέες διακηρυγμένες προσλήψεις. Εξάλλου και να πραγματοποιηθούν αυτές, είναι σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζουν όλες οι μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ευελπιστούν ότι κάτι καλύτερο γι' αυτούς θα φέρει η αλλαγή φρουράς στο συγκεκριμένο υπουργείο. Γι' αυτό πιο αποφασιστικά να εντείνουν την πάλη τους για Αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Να δημιουργήσουν το δικό τους μέτωπο αντεπίθεσης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Να παλέψουν για διεκδικήσεις που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους, την ανατροπή αυτής της πολιτικής, παίρνοντας το τιμόνι της εξουσίας στα χέρια τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ