ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΣΕΒ
Οραμά τους η δουλοπαροικία!

Απαιτούν εργασιακό «μεσαίωνα» και προαναγγέλλουν συμφωνία με τη ΓΣΕΕ για αυξήσεις-«ψίχουλα». Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ζήτησε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το «γαλλικό» μοντέλο, ν' ανοίξει το Ασφαλιστικό και πολλά άλλα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια μέρα μετά την ηχηρή απεργιακή απάντηση των εργαζομένων, ο ΣΕΒ προσπάθησε να δείξει ότι δεν κάμπτεται, εξαπολύοντας μια ακόμη απεχθή επίθεση «εφ' όλης της ύλης» στα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Ετσι, για τους βιομηχάνους: Στο Ασφαλιστικό θεωρείται μονόδρομος η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Για τις απολύσεις, πρέπει να είναι «ευέλικτες» προκειμένου να ...μπορούν οι εργοδότες να κάνουν ...προσλήψεις. Οι αυξήσεις στους μισθούς πρέπει να είναι από μηδενικές έως ελάχιστες ώστε οι άνεργοι να ...βρουν δουλιά. Ακόμη και την Παιδεία έπιασαν στο στόμα τους, θεωρώντας ότι πρέπει να είναι δημόσια, αλλά όχι και δωρεάν!!! Η παρέμβαση του ΣΕΒ παλινδρόμησε χτες από τις απειλές μέχρι και την επίδειξη «κοινωνικής ευαισθησίας». Ειπώθηκε, για παράδειγμα, ότι με τους σημερινούς μισθούς δεν μπορεί να ζήσει κανείς, αλλά ο πρόεδρος των βιομηχάνων, Οδ. Κυριακόπουλος, χαρακτήρισε «γενναιόδωρη» την πρόταση για αυξήσεις 2,8%!!! Συγκεκριμένα, η ηγεσία του ΣΕΒ:

Για τις αυξήσεις στους μισθούς είπε ότι «οι προσδοκίες της ΓΣΕΕ απέχουν πολύ από τις σκέψεις, τις προσδοκίες και τις αντοχές της οικονομίας», αλλά και από τις αναγκαιότητες που θέτουν ζητήματα όπως η απασχόληση και η ανεργία. Σ' αυτό το σημείο επανέφερε την πρόταση για διαφορετική αντιμετώπιση των εργαζομένων και των ανέργων σε περιοχές που πλήττονται από την ανεργία, μέσα σε ένα κλίμα φτηνού μελοδραματισμού και εκμετάλλευσης του πόνου των ανέργων.

Ενδεικτική της λογικής των βιομηχάνων είναι η πορεία της σκέψης τους στη διάρκεια της συνέντευξης: Συνέδεσαν το πάγωμα μισθών (και λίγο μετά την επιλεκτική μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών) με τις περιοχές όπου η ανεργία αυξάνεται και στη συνέχεια με αυτές που έχουν ποσοστό ανεργίας 15%. Πρόσθεσαν αργότερα ότι οι μικρές αυξήσεις ή και το πάγωμα μισθών πρέπει να ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις που έχουν ζημιές, οι οποίες αποτελούν το 30% των μελών του ΣΕΒ. Συμπλήρωσαν με ...νόημα ότι άλλο ένα 37% είχε μείωση κερδών και σε κάποιο σημείο της συνέντευξης ο Οδ. Κυριακόπουλος έφτασε να μιλήσει ακόμη και για ...περιστασιακή εμφάνιση κάποιας επιχείρησης που έχει κέρδη!!!

Συμπερασματικά, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει κάποιου είδους πρόβλημα που θα πρέπει να το επωμιστούν οι εργαζόμενοι με περικοπές μισθού ή με το να μη πάρουν αυξήσεις και με το γενικότερο «ψαλίδισμα» των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον του ΣΕΒ για τους άνεργους και ειδικά τους νέους, που θα έβλεπε θετικά την εφαρμογή στην Ελλάδα ενός νόμου σαν αυτόν στη Γαλλία, όπου θα μπορούν να απολύονται χωρίς αποζημίωση και αιτιολογία οι νέοι! Εκθείασε και την προεκλογική πρόταση του Γ. Παπανδρέου για 4χρονη ανασφάλιστη εργασία των νέων!!!

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας οι βιομήχανοι εξέφρασαν αισιοδοξία - γνωρίζουν εξάλλου με τι ΓΣΕΕ έχουν να κάνουν - ότι «θα εξασφαλίσουμε την εργασιακή ειρήνη και το κλίμα που βοηθά στην ανάπτυξη». Η επόμενη συνάντηση για τη σύμβαση είναι την ερχόμενη Τετάρτη. Ο ΣΕΒ είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί, αλλά στην ερώτηση πού βλέπει να «κλείνει» η σύμβαση ο Οδ. Κυριακόπουλος είπε - οργισμένος - ότι δεν μπορεί να είναι μακριά από αυτό που προτείνει και από τη δημοσιονομική πολιτική, από αυτό που δίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη (είχε μιλήσει προηγουμένως για αυξήσεις ...2,1% και 2,3% σε άλλες χώρες). Οι βιομήχανοι επιχειρούν ταυτόχρονα να διαχωρίσουν την υπογραφή της Εθνικής Σύμβασης από την υπογραφή των κλαδικών και επιχειρησιακών. Το μήνυμά τους είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις γι' αυτές τις συμβάσεις πριν ακόμη υπογραφεί η Εθνική Σύμβαση! Μέσα σε όλα αυτά αναφέρθηκε επίσης ότι οι μικρές αυξήσεις επιβάλλονται και από το μεγάλο κόστος παραγωγής!

Στο Ασφαλιστικό ο ΣΕΒ θεωρεί ότι η λύση είναι πολυσύνθετη, περνά όμως μέσα από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης! «`Η θα πρέπει να αυξήσουμε τις συνεισφορές στο σύστημα ή να δουλέψουμε παραπάνω, είναι πασιφανές», τόνισε ο πρόεδρος των βιομηχάνων και μίλησε για το παράδειγμα της Γερμανίας και τα «2 - 2,5» χρόνια αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο ΣΕΒ έκανε και χτες σαφές ότι τα θέλει όλα, αλλά προς το παρόν θα ικανοποιηθεί με τη συμφωνία για αυξήσεις-«ψίχουλα» και «εργασιακή ειρήνη», ελπίζοντας μετά από όλα αυτά να την υποδεχτούν οι εργαζόμενοι με ...ανακούφιση. Η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, χτες μετά τη συνέντευξη των βιομηχάνων, ο οποίος είπε ότι ο ΣΕΒ προτείνει αλλά η κυβέρνηση νομοθετεί και ότι οι πρωτοβουλίες της για την αγορά εργασίας έχουν ολοκληρωθεί, δείχνει πόσο στημένο είναι το παιχνίδι. Οπως και η άρνησή του να σχολιάσει τις θέσεις του ΣΕΒ για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, παροτρύνοντάς τον να τις θέσει στο «διάλογο»!

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Λιγότερο κράτος και περισσότερος... Λάτσης

Ενισχύει την παρουσία του ο Λάτσης στον όμιλο επιχειρήσεων «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» (ΕΛΠΕ), μετά την εξαγορά ενός πακέτου μετοχών στο τελευταίο διήμερο, που αντιστοιχεί σε περίπου 1,2% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ. Αυτό προκύπτει από σχετική επιστολή που έστειλε χτες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η εταιρία «Paneuropean Oil & Industrial Holdings» (συμφερόντων Λάτση), η οποία είναι μέτοχος των ΕΛΠΕ και μέχρι προχτές κατείχε το 33,1406% των μετοχών των ΕΛΠΕ. Η αθόρυβη εξαγορά πακέτων μετοχών των ΕΛΠΕ από τον Λάτση, αποκαλύπτει - εμμέσως πλην σαφώς - τα σχέδιά του να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο ολόκληρο τον ενεργειακό όμιλο και πιθανότατα να αναλάβει τη διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Οπως προκύπτει από τη χτεσινή επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά την αγορά νέου πακέτου μετοχών των ΕΛΠΕ, το ποσοστό συμμετοχής της «Paneuropean Oil & Industrial Holdings» επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου των ΕΛΠΕ από 33,1406% ανέβηκε στο 34,3207%. Ομως ο έλεγχος του Λάτση στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ - άρα και ο λόγος στα κέντρα λήψης αποφάσεων - είναι ακόμη μεγαλύτερος. Κι αυτό, γιατί, σ' αυτό το 34,3% των μετοχών των ΕΛΠΕ που κατέχει μέσω της «Paneuropean Oil & Industrial Holdings», πρέπει να συνυπολογιστούν και τα πακέτα μετοχών των ΕΛΠΕ που κατέχουν άλλες επιχειρήσεις του ομίλου Λάτση, όπως η Eurobank κλπ.

Στην ανακοίνωση, δεν αναφέρεται το αντίτιμο που καταβλήθηκε από την εταιρία συμφερόντων Λάτση, για την εξαγορά των μετοχών των ΕΛΠΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιδοτεί «μικρομέγαλους»...

Με έμφαση ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση την έγκριση χρηματοδότησης 1.661 επιχειρηματικών σχεδίων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας «μικρομεσαίων» και πολύ μικρών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ. Τα σχέδια αυτά (σε σύνολο 2.220 αιτήσεων) θα χρηματοδοτηθούν με 239 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί ενημέρωση του πρωθυπουργού για το πρόγραμμα από τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα. Τη συνάντηση απασχόλησαν και ενεργειακά θέματα.

Η έγκριση των σχεδίων εμφανίστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ως μια επιβεβαίωση της επιτυχίας της πολιτικής της υπέρ των «μικρομεσαίων. Ωστόσο, το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων εξακολουθεί να μην έχει «στον ήλιο μοίρα» - παρά τα ...τόσα λεφτά που «μοιράζει» η κυβέρνηση - επιβεβαιώνει απλώς ότι οι χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται σε επιχειρήσεις που μόνο στο όνομα είναι «μικρομεσαίες» ή «πολύ μικρές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ