ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Τα «μπαλώματα» δεν λύνουν τα προβλήματα

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, που περιόδευσε χτες στις πληγείσες περιοχές επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, επισήμανε τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που αντιμετωπίζουν την κατάσταση με μπαλώματα, τονίζοντας ότι το Κόμμα θα διεκδικήσει τη γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και την εκτέλεση ουσιαστικών έργων υποδομής

Στο χωριό Λάβαρα οι μετακινήσεις γίνονται με ...βάρκες!
Στο χωριό Λάβαρα οι μετακινήσεις γίνονται με ...βάρκες!
«Βάλτε μπροστά τους δημάρχους, τους συνδικαλιστές και κινητοποιηθείτε, διαφορετικά δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».

Με αυτά τα λόγια, ο Ορέστης Κολοζώφ, βουλευτής του ΚΚΕ, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του Κόμματος κάλεσε σε κινητοποίηση τους κατοίκους του Εβρου γύρω από το ζήτημα της ανάπτυξης της περιοχής, που θα δώσει λύση και στο πρόβλημα των πλημμυρών. Το κλιμάκιο του Κόμματος περιόδευσε στα Λάβαρα, στο Πύθιο, στην Κάτω Βύσσα και συνομίλησε με κατοίκους και πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο νομός εξακολουθεί να παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς σπάνε τα αναχώματα και μεγαλώνει ο κίνδυνος των πλημμυρών. Οι καταστροφές σε όλη την περιοχή είναι τεράστιες, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Ο Ορ. Κολοζώφ κατά την περιοδεία ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ και υπογράμμισε τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τονίζοντας ότι η πρακτική τους με τη συνειδητή αδιαφορία που έχουν δείξει είναι σύμφωνη με τον προσανατολισμό της ΕΕ, που θέλει τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής.

Από όπου κι αν περνά το κλιμάκιο του Κόμματος αντικρίζει εικόνες καταστροφής από τις πλημμύρες. Στα Λάβαρα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πραγματοποιεί συνάντηση με τον δήμαρχο Ορφέα. «Η κατάσταση είναι τρομακτική», σημειώνει ο δήμαρχος και περιγράφει τις δυσκολίες της αντιμετώπισης των επιπτώσεων των πλημμυρών στον οικισμό. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πληγέντες με βάση τις πραγματικές ανάγκες και στο ύψος των ζημιών.

Από τις συναντήσεις του κλιμακίου του ΚΚΕ με κατοίκους του Εβρου
Από τις συναντήσεις του κλιμακίου του ΚΚΕ με κατοίκους του Εβρου
Στο Πύθιο, το κλιμάκιο του Κόμματος πραγματοποιεί σύσκεψη με τους κατοίκους στο καφενείο του χωριού. Το νερό έχει φτάσει ως τις πόρτες των σπιτιών κι οι κάτοικοι φτιάχνουν πρόχειρα αναχώματα για να μην μπει μέσα στις αυλές... «Η καταστροφή είναι τελεσίδικη, τύπου "τσουνάμι"», λέει χαρακτηριστικά κάποιος από τους κατοίκους, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που συμφωνούν. Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή και στις αγροτικές καλλιέργειες. Εκ μέρους της ΠΑΣΥ ο Κ. Ζησίδης καλεί τους αγρότες να βάλουν ως αιχμή του συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας στις 11 Απρίλη στην Ορεστιάδα και το θέμα των αποζημιώσεων.

Μικρή σύσκεψη γίνεται, στη συνέχεια, στο δημαρχείο της Κάτω Βίσσας, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους και τον δήμαρχο. Σημειώνεται ότι η Κάτω Βίσσα κινδύνεψε να πνιγεί καθώς δημιουργήθηκε ρήγμα στο ανάχωμα από την πλευρά της Τουρκίας. Τελικά αποφεύχθηκε ο κίνδυνος, γιατί οι κάτοικοι της Ελλάδας και της Τουρκίας χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά κατάφεραν... μόνοι τους να κλείσουν το ρήγμα!

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούνταν επίσης από τους Δ. Κρεονά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Σ. Βλισίδου, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, Τ. Βλισίδη, Γραμματέα ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, και άλλα μέλη και στελέχη του Κόμματος.

Αμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Ορέστης Κολοζώφ στην Ορεστιάδα σημείωσε ότι «Η κατάσταση στον Εβρο είναι η χειρότερη από κάθε άλλη φορά» και ότι «πρέπει να συνδέσουμε το θέμα των πλημμυρών με το θέμα της ανάπτυξης της περιοχής του Εβρου».

«Τα άμεσα προβλήματα που υπάρχουν και που καίνε - επισήμανε - είναι οι αποζημιώσεις από τις ζημιές αυτές. Κι εμείς σε τέτοιες περιπτώσεις πιέζουμε να μειωθεί ο χρόνος που θα δοθούν οι αποζημιώσεις. Είναι διαπιστωμένο πια ότι υπάρχει μια γραφειοκρατία, που αργεί πάρα πολύ. Οι αποζημιώσεις να δοθούν στους αγρότες που χάσανε την υπάρχουσα παραγωγή και σε εκείνους που ακόμα δεν έσπειραν και δεν μπορούν να το κάνουν. Στα σπίτια που πλημμύρισαν, στις υποδομές των δήμων που έχουν υποστεί ζημιές. Το ύψος των αποζημιώσεων να πλησιάζει όσο είναι δυνατόν στην πραγματική ζημιά. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα».

Απαιτούνται μέτρα ανάπτυξης

«Αυτό που μας απασχολεί - τόνισε σε άλλο σημείο ο Ορ. Κολοζώφ - είναι ότι δεν μπορεί κάθε χρόνο να έχουμε αυτή την κατάσταση. Δεν μπορεί να υποβαθμίζεται συστηματικά αυτή η περιοχή. Πρέπει να ληφθούν συνολικότερα μέτρα για την ανάπτυξη της περιοχής. Η τιθάσευση των ποταμών του Εβρου ή του Αρδα δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται με μπαλώματα. Χρειάζεται το κράτος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, να σχεδιάσει και να δώσει, έστω και με μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, μία τελική λύση στο ζήτημα αυτό. Τα δεύτερο ζήτημα είναι ότι αυτός ο σχεδιασμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονομερώς από τη χώρα μας, γιατί το πρόβλημα έχει να κάνει και με τη γειτονική Βουλγαρία και με τη γειτονική Τουρκία. Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μέσα από μία συνεργασία που γίνεται σε επίπεδο νομαρχιών των τριών χωρών, που συνορεύουν με τον Εβρο. Επειδή το πρόβλημα έχει μεγάλες διαστάσεις, χρειάζεται να υπάρξουν διπλωματικές πρωτοβουλίες που να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία γύρω από το πώς θα αντιμετωπιστεί».

Σχετικά με την ανάπτυξη της περιοχής ο Ορ. Κολοζώφ επισήμανε: «Η εικόνα που έχω είναι μια συνεχής υποβάθμιση της περιοχής του Εβρου. Η περιοχή έχει αφεθεί χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξης. Κι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Η τάση της εποχής μας είναι να τα αφήνουμε όλα στις πρωτοβουλίες των ιδιωτών. Είναι κοινό μυστικό ότι οι ιδιώτες δεν πρόκειται να έρθουν εδώ να επενδύσουν. Αν δεν αποφασίσει το κράτος να πάρει την πρωτοβουλία και να ακουμπήσει το θέμα της δημιουργίας υποδομών που χρειάζονται για την ανάπτυξη της περιοχής δε θα έρθει ιδιώτης».

«Διαπιστώνω - ανέφερε σε άλλο σημείο - ότι οι κάτοικοι του Εβρου έχουν παραιτηθεί και παθητικά αντιμετωπίζουν την κατάσταση. Αυτό ίσως είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Εβρος. Υπάρχει η ανάγκη, ανεξάρτητα από την ηλικία του πληθυσμού, οι δυνάμεις που μπορούν να πάρουν την πρωτοβουλία να κινητοποιηθούν γύρω από τους στόχους που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της περιοχής. Αν δεν υπάρξει αυτή η πίεση από τα κάτω θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση: Να παίρνονται μέτρα τη στιγμή της κρίσης για να υπάρξει στη συνέχεια ύφεση και να συνεχίζεται αυτή η πορεία που αντικειμενικά φέρνει την περιοχή όλο και πιο πίσω».


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ