ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ηχηρό «όχι» από φοιτητές - μαθητές

Εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν σε περισσότερες από 200 γαλλικές πόλεις κατά του νομοσχεδίου που τους θέλει αναλώσιμο υλικό για τους εργοδότες

Το Παρίσι πλημμύρισε χτες από οργισμένους νέους

Associated Press

Το Παρίσι πλημμύρισε χτες από οργισμένους νέους
ΠΑΡΙΣΙ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές κατέκλυσαν χτες τους δρόμους δεκάδων γαλλικών πόλεων κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους στο νομοσχέδιο για την πρώτη απασχόληση, που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να απολύουν, χωρίς αποζημίωση και αιτιολογία, τους νέους μέχρι 26 χρόνων κατά την πρώτη διετία εργασίας τους. Οι διαδηλώσεις ήταν ογκώδεις και μαχητικές, με αποτέλεσμα να τεθούν στο περιθώριο τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε κάποιες από αυτές, από ολιγομελείς ομάδες που αποσπάστηκαν από τον κορμό των διαδηλωτών. Νέο ραντεβού, πλέον, φοιτητές και μαθητές δίνουν το Σάββατο, μαζί με όλα τα εργατικά συνδικάτα.

Σε περίπου μισό εκατομμύριο τοποθετεί τον αριθμό των διαδηλωτών σε ολόκληρη τη Γαλλία, η Φοιτητική Ενωση Γαλλίας, ενώ, ως συνήθως, η εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών μειώνει τον αριθμό των συμμετεχόντων, σε εθνικό επίπεδο, στις 300.000. Η μεγαλύτερη διαδήλωση, όπως αναμενόταν, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με τη συμμετοχή, κατά τους φοιτητές, τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων. Κυρίαρχο το αίτημα απόσυρσης του νομοσχεδίου και βασικό σύνθημα το «Βιλπέν κάηκες, οι φοιτητές είναι στους δρόμους», αλλά και το «Αρνούμαστε να ζήσουμε με το μαχαίρι στο λαιμό».

Μετά το τέλος της πορείας, μια ομάδα φοιτητών προσπάθησε να προσεγγίσει, εκ νέου, τη Σορβόνη, που παραμένει υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό. Εκεί σημειώθηκαν ορισμένα μικροεπεισόδια. Τα μεγαλύτερα όμως, σημειώθηκαν μεταξύ ολιγομελών ομάδων και ειδικών δυνάμεων κοντά στην «Πλας ντ' Ιταλί», στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα και στην ευρύτερη περιοχή του Καρτιέ Λατέν, όπου πυρπολήθηκαν και ορισμένα υποστηρίγματα εφημερίδων. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα αλλά και λαστιχένια σφαιρίδια απέναντι στους νεαρούς.

Διαδηλώσεις έγιναν σε άλλες 200 μικρότερες και μεγαλύτερες πόλεις. Οι μαζικότερες πραγματοποιήθηκαν σε Γκρενόμπλ, Μπορντό, Μασσαλία, Νανσί, Ναντ, Λιόν, Ρεν και Τουλούζη. Στις δύο τελευταίες σημειώθηκαν, επίσης, επεισόδια μεταξύ ομάδων νεαρών και αστυνομικών, τα οποία στην Τουλούζη ξεκίνησαν όταν φοιτητές προσπάθησαν να καταλάβουν το Πανεπιστήμιο, όπου είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις. Συνολικά, αναφέρθηκαν 8 τραυματισμοί αστυνομικών στο Παρίσι καθώς και ενός μαθητή λυκείου, ενώ άλλοι 10 τραυματίες αστυνομικοί αναφέρθηκαν στις άλλες πόλεις.

Αυξάνονται οι καταλήψεις σε Πανεπιστήμια και σχολεία

Η Φοιτητική Ενωση Γαλλίας ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των Πανεπιστημίων που βρίσκονται υπό κατάληψη και πλέον έχει φτάσει στα 69 από τα 84 πανεπιστήμια της χώρας. Η Ενωση επιμένει ότι πρόκειται για καταλήψεις και όχι απλώς για κινητοποιήσεις, όπως διατείνεται το υπουργείο Παιδείας. Στο χώρο των καταλήψεων εισέρχονται, πλέον, και τα λύκεια. Στην περιοχή της πρωτεύουσας, 80 λύκεια τελούν υπό κατάληψη και οι συνελεύσεις συνεχίζονται.

Ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν, πάντως, επανέλαβε και χτες ότι οι νέοι «είναι παραπληροφορημένοι και δε συνειδητοποιούν την ανάγκη εφαρμογής του νομοσχεδίου», αρνούμενος να το αποσύρει, κάτι που ζητούν φοιτητές, μαθητές, συνδικάτα και οψίμως ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σήμερα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί το βράδυ με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων, η πλειοψηφία των οποίων ζητά απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.

ΣΛΟΜΠΟΝΤΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Υστατος αποχαιρετισμός από χιλιάδες Σέρβους

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Στο «Μουσείο της Επανάστασης» στο Βελιγράδι, αντί της σκηνής έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου, εκτίθεται τελικά, από νωρίς χτες το πρωί, η σορός του πρώην ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε λαϊκό προσκύνημα δεκάδων χιλιάδων Σέρβων.

Πριν από την εναπόθεση της σορού στο χώρο του μουσείου, που επιλέχθηκε ως «συμβιβαστική λύση» από τον Σέρβο πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα έπειτα από την άρνηση της δημοτικής αρχής του Βελιγραδίου και της διοίκησης των μεγαλύτερων συνεδριακών κέντρων και σταδίων να φιλοξενήσουν την τελετή ύστατου αποχαιρετισμού στο Βελιγράδι, χιλιάδες Σέρβοι έσπευσαν έξω από το νεκροτομείο του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας». Φωνάζοντας συνθήματα «Σλόμπο ο Σέρβος» και «Σλόμπο σήκω» μέσα στους δρόμους, όπου σε κάθε γωνιά και σχεδόν σε κάθε τοίχο υπήρχαν μεγάλες αφίσες με τη φωτογραφία του πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

Το λαϊκό προσκύνημα δεκάδων χιλιάδων Σέρβων θα συνεχιστεί και σήμερα στο «Μουσείο της Επανάστασης». Εστω και εάν χρειαστεί αναμονή πάνω από μια ώρα έξω στην ουρά...

Ομως, σκηνές ύστατου αποχαιρετισμού στον ηγέτη που αντιστάθηκε σθεναρά στις ΝΑΤΟικές επιδρομές του '99 και στα περαιτέρω σχέδια διαμελισμού της χώρας του, εκτυλίσσονται από χτες και στη γενέτειρά του, Ποζάρεβατς (που έχει κηρυχτεί σε κατάσταση πένθους), αλλά και στη Μπάνια Λούκα, πρωτεύουσα της «Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας»... Πλήθη λαού εναποθέτουν λουλούδια, γραπτά μηνύματα και ανάβουν κεριά στη μνήμη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς...Εως ότου αύριο (Σάββατο) το μεσημέρι, κλείσει η αυλαία με την επίσημη τελετή αποχαιρετισμού στο δημαρχείο του Ποζάρεβατς και την ταφή του στην πίσω αυλή του πατρικού του, κάτω από μιαν αιωνόβια φλαμουριά...

Αντιδράσεις...

Η απόφαση του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα να παραχωρηθεί ο χώρος του «Μουσείου της Επανάστασης» για την έκθεση της σορού του Μιλόσεβιτς προκάλεσε θόρυβο στις αντιδραστικότερες δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνησή του. Το κόμμα της «Αστικής Συμμαχίας» χαρακτήρισε την απόφαση «απαράδεκτη» με τη γνωστή (διαστρεβλωτική της Ιστορίας) ατάκα «ο Μιλόσεβιτς ήταν δημιουργός όλων των πολέμων στα Βαλκάνια»... Βουλευτές του «Δημοκρατικού Κόμματος» (του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς) σχολίαζαν σαν ...«σκάνδαλο» ακόμη και την απόφαση δικαστηρίου του Βελιγραδίου για την άρση του εντάλματος σύλληψης κατά της χήρας του αποβιώσαντος, Μιριάνα Μάρκοβιτς.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΟΣΣΟΒΟ
Δεύτερος γύρος «παζαριών»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΙΕΝΝΗ.-

Στη Βιέννη ξαναξεκινά σήμερα ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, με τη διαφορά πως επικεφαλής της αντιπροσωπείας από την Πρίστινα... χρίστηκε ο Χασίμ Θάτσι, αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης(!) και πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ.

Η προκλητική επανεμφάνιση του Θάτσι, που ερμηνεύεται ως ένα από τα αποτελέσματα των ανακατατάξεων στη νέα «κυβέρνηση» με πρωθυπουργό τον Αγκίμ Τσέκου (επίσης πρώην στελέχους του ΟΥΤΣΕΚΑ), προκάλεσε τις αντιδράσεις του Βελιγραδίου. Ο Θάτσι δήλωσε χθες ότι θα απορρίψει οποιεσδήποτε προσπάθειες δημιουργίας εθνοτικά «καθαρών» δήμων και κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο και αντ' αυτού θα πιέσει για ...«ενσωμάτωση» των μειονοτήτων στους «θεσμούς» του προτεκτοράτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ, δεν είναι τόσο η ομάδα διαπραγματευτών του Αχτισαάρι, αλλά ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις συνομιλίες Φρανκ Ουίσνερ, που πιέζει για μία «συμφωνία» μέχρι το τέλος του μηνός, προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι «οριζόντιοι» (μεταξύ σερβοκατοικούμενων κοινοτήτων) και «κάθετοι» (επικοινωνία αυτών με το Βελιγράδι) «δεσμοί» των περιοχών, όπου κατοικούν Σέρβοι και άλλες μειονότητες. Εάν τώρα κανείς συνυπολογίσει την προχτεσινή δήλωση του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών πως τα Τίρανα «δε θα ανεχθούν το απαραβίαστο των συνόρων τους» με το Κοσσυφοπέδιο και το αλβανοκατοικούμενο τμήμα της ΠΓΔΜ εάν το Κοσσυφοπέδιο διχοτομηθεί, τότε ίσως οι πληροφορίες των σερβικών ΜΜΕ να έχουν κάποια βάση...

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην κηδεία

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αναχωρεί σήμερα το πρωί για το Βελιγράδι, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα, σ' αυτή θα συμμετέχουν ο Στρατής Κόρακας και ο Γιώργος Χαβατζάς, ο οποίος θα εκπροσωπήσει και την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συναντηθεί με την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, με το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, με τη Διεθνή Επιτροπή για την Υπεράσπιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ΣΛΟΜΠΟΝΤΑ και με άλλους παράγοντες της Σερβίας.

Αύριο, Σάββατο 18 του Μάρτη, η αντιπροσωπεία θα πάρει μέρος στις επίσημες τελετές που οργανώνονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας στο Βελιγράδι και στη γενέτειρα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Ποζάρεβατς.

ΕΔΥΕΘ

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας καλεί η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης, αύριο Σάββατο στη 1 μ.μ. στο προξενείο της Σερβίας και Μαυροβουνίου (Κομνηνών 4).

«Ο λαός της πατρίδας μας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, οι νέοι και οι νέες, οι φορείς της πόλης, που με τον αντιπολεμικό τους αγώνα έγραψαν τις λαμπρότερες σελίδες διεθνιστικής αλληλεγγύης, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν απαθείς απέναντι στη βρώμικη και προδοτική πράξη της εξόντωσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τη νέα φωτιά που απειλεί την περιοχή μας. Καλούμε όλους στο μαχόμενο Κίνημα Ειρήνης, να αγωνιστούμε και να διαμορφώσουμε από κοινού, με τους άλλους λαούς της περιοχής, το ειρηνικό μας μέλλον, με φιλία και ισότιμη συνεργασία», τονίζεται στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ