ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συσπείρωση αγώνα για εκλεγμένους δίπλα στο λαό

Οι επικεφαλής των αγωνιστικών ψηφοδελτίων συνεργασίας για τη Νομαρχία και Δήμους της Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν χτες σε εκδήλωση στην αποθήκη Δ' στο λιμάνι, που γέμισε ασφυκτικά

Στο πάνελ της εκδήλωσης από αριστερά: Στέλιος Βαλανάς από την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Ναπολέων Χατζηλίας μέλος της ΚΠΕ της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. Σάκης Βαρδαλής μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Κώστας Αβραμόπουλος Γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Χρήστος Μπάλτος μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ.

Motion Team

Στο πάνελ της εκδήλωσης από αριστερά: Στέλιος Βαλανάς από την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Ναπολέων Χατζηλίας μέλος της ΚΠΕ της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. Σάκης Βαρδαλής μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Κώστας Αβραμόπουλος Γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Χρήστος Μπάλτος μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ.
Το πλαίσιο συνεργασίας για τη μάχη των τοπικών εκλογών του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών και της Κίνησης Πολιτών, καθώς και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που στηρίζουν σε 23 από τους δήμους του νομού, αλλά και ο υποψήφιος Νομάρχης, παρουσιάστηκαν χτες το βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η αποθήκη Δ' γέμισε ασφυκτικά, από ανθρώπους του μόχθου που συναντώνται στο μετερίζι του αγώνα, παλεύοντας να βρεθούν στο επίκεντρο οι ανάγκες του εργαζόμενου λαού και τα συμφέροντά του. Από ανθρώπους που στηρίζουν τα ψηφοδέλτια συνεργασίας, γιατί αναγνωρίζουν πως οι εκλεγμένοι θα υπακούουν στις ανάγκες του λαού και όχι στις επιλογές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Με τον αγώνα τους μπορούν να επιβάλουν λύσεις, να αποσπάσουν επιμέρους κατακτήσεις. Να βοηθήσουν στη λαϊκή αντίσταση, όχι με λόγια, αλλά με συγκεκριμένα έργα, να εμπνεύσουν στο λαό εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, χτυπώντας την αδράνεια, την ηττοπάθεια, τον εφησυχασμό.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι εκπρόσωποι των Κομμάτων και των Κινήσεων που συγκροτούν την αγωνιστική συμμαχία.

Παρουσίασαν το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο πέρασμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, των κεντρικών και στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου. Αναφέρθηκαν σε πτυχές της αντιλαϊκής επίθεσης που εκδηλώνεται από την Αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη και αφορά στα έσοδα των Δήμων από την τοπική φορολογία, στις τεράστιες αυξήσεις σε δημοτικά τέλη έως και 33% στο σύνολο της 4 ετίας, στην ιδιωτικοποίηση τομέων καθαριότητας, πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού, κλπ., στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσα από την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, των ωρομισθίων και των ολιγόμηνων συμβάσεων, κλπ. Ενώ την ίδια στιγμή θεωρούνται αντιπαραγωγικά και δεν προκρίνονται έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, σχολικής στέγης, κλπ. Και ξεκαθάρισαν πως αυτή η επίθεση θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Αγώνας ενάντια στη γενικευμένη επίθεση

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στη χτεσινή εκδήλωση

Motion Team

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στη χτεσινή εκδήλωση
Ο Κώστας Αβραμόπουλος, Γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε πως μπροστά έρχονται μεγάλες μάχες. «Η εποχή μας σήμερα απαιτεί ο αγώνας ενάντια στη γενικευμένη επίθεση που εξαπολύεται από τα μονοπώλια σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να αποτελέσει αναπόσπαστο στοιχείο της πάλης για αλλαγή των συσχετισμών. Αναπόσπαστο στοιχείο του αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας και της κυριαρχίας των μονοπωλίων».

Αναφερόμενος στην προοπτική ανάπτυξης σε όφελος του λαού, σημείωσε πως η χώρα, η Θεσσαλονίκη, η ευρύτερη περιοχή έχουν όλες τις προϋποθέσεις για μία τέτοια ανάπτυξη και κατέληξε: «Πλούτος υπάρχει. Για να τον καρπωθούν όμως οι εργαζόμενοι, πρέπει αυτός ο πλούτος, τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να γίνουν λαϊκή περιουσία στα πλαίσια της Λαϊκής Εξουσίας. Γιατί όσο αυτά θα βρίσκονται στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, ανάπτυξη και λύση των προβλημάτων σε όφελος του λαού δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί η οικονομία θα αναπτύσσεται με κριτήριο τα κέρδη, και όχι τις σύγχρονες ανάγκες του».

Ο Χρήστος Μπάλτος, μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, αναφέρθηκε στην πάλη για ουσιαστική αυτοδιοίκηση ως μια «θεμελιώδη διαδικασία ενός εναλλακτικού, προοδευτικού και ανθρώπινου τρόπου ανάπτυξης». Γιατί όπως είπε, «μόνο με την ανάδειξη προοδευτικών ηγεσιών που να έχουν τη διάθεση της προσφοράς στα κοινά, με εντιμότητα, δουλιά, διαφάνεια και δημοκρατία αλλά και με την έγκριση προοδευτικών προγραμμάτων και θέσεων μπορεί να ανατραπεί η συντηρητική πολιτική».

Ο Ναπολέων Χατζηλίας, μέλος της ΚΠΕ της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, σημείωσε πως η βαθιά ταξική πολιτική που υλοποιείται και από Αυτοδιοίκηση «δεν μπορεί να βελτιωθεί με διαχειριστικές παρεμβάσεις. Μπορεί μόνο να ανατραπεί με τη δημιουργία ενός μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος. Ενός μετώπου που όχι μόνο θα αντισταθεί στις επιβαλλόμενες πολιτικές και θα τις αναχαιτίσει, αλλά θα θέσει επιτακτικά το ζήτημα της επαναδημοσιοποίησης των χώρων και των λειτουργιών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί».

Ο Στέλιος Βαλανάς, από την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, έδωσε τον αισιόδοξο τόνο σημειώνοντας πως αυτή η συνεργασία και όσους συσπειρώνει σήμερα, είναι ακόμη περισσότεροι από χτες και αύριο θα γίνουν πιο πολλοί. «Γιατί το πρώτο βήμα για αλλαγές προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για απόσπαση κατακτήσεων είναι ο όσο γίνεται πιο μαζικός απεγκλωβισμός από τις δυνάμεις του δικομματισμού και τα δεκανίκια τους».

Ο Κώστας Δρούτσας, από την Κίνηση Πολιτών, έδωσε τη στόχευση της δικής τους παρέμβασης, λέγοντας: «Θα κάνουμε μια προσπάθεια απευθυνόμενοι σε μια "τάξη" που τη γνωρίζουμε πολύ καλά, αυτών που πίστευαν πως με τα Θα κυβερνήσεων "σοσιαλιστικών" προδιαγραφών, θα καλυτερεύει η ζωή τους συνεχώς και ανακάλυψαν πως καθημερινά υποβαθμίζεται. Θα τους καλέσουμε να τιμωρήσουν την πολιτική που υπόσχεται τον παράδεισο και χρόνια τώρα τους οδηγεί στην κόλαση».

Στην εκδήλωση χαιρέτισε και ο υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζιώγας: «Σπρώχνουμε - είπε - τον τροχό της πολιτικής συνείδησης των εργαζομένων να ξεκολλήσει από το βάλτο, να απεγκλωβιστούν, να γυρίσουν την πλάτη τους στους θύτες, στα κόμματα δηλαδή του δικομματισμού και των στηριγμάτων του».

  • Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη μέλος του ΠΓ, του ΔΗΚΚΙ με επικεφαλής την Χρυσούλα Γιαταγάνα, μέλος της ΠΓ της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ. Διακρίναμε μεταξύ άλλων, τον Λευτέρη Κωνσταντινίδη πρώην βουλευτή, και πολυπληθείς αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΣΕΑ των ΕΒΕ, και δεκάδες δημοτικούς συμβούλους από δήμους της Θεσσαλονίκης.
Οι υποψήφιοι

Υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης: Γιάννης Ζιώγας, νομαρχιακός σύμβουλος - πανεπιστημιακός

Υποψήφιοι δήμαρχοι:

Θεσσαλονίκης: Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος

Αγίου Παύλου: Μιχάλης Μοσχονάς, δήμαρχος

Αμπελοκήπων: Γιάννης Νομικός, δημοτικός σύμβουλος, λογιστής - φοροτεχνικός

Ευόσμου: Βασίλης Τζήκας, δημοτικός σύμβουλος - επαγγελματίας

Καλαμαριάς: Δαμιανός Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος - εκδότης βιβλιοπώλης

Κορδελιού: Νίκος Καλπακίδης, εργάτης

Μενεμένης: Λαμπρινή Παυλίδου, εκπαιδευτικός

Νεάπολης: Ρένα Τερζηβασιλειάδου, εκπαιδευτικός

Πολίχνης: Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, δημοτικός σύμβουλος, οδοντίατρος

Συκεών: Αναστάσιος Χατζηβασιλειάδης, δικηγόρος

Αξιού: Γιώργος Ρίσκος, αγρότης

Απολλωνίας: Σερασίδης Θόδωρος, αγρότης - κτηνοτρόφος

Βερτίσκου: Στέλλα Καλλινικίδου, νοσηλεύτρια

Εχεδώρου: Ανέστης Πετρίδης δημοτικός σύμβουλος - επαγγελματίας

Θέρμης: Θόδωρος Ιγνατιάδης, δημοτικός σύμβουλος -κτηνίατρος

Καλλιθέας: Γιώργος Μάνος, αγρότης

Κουφαλίων: Σάββας Μωυσίδης, εκπαιδευτικός

Μαδύτου: Μανώλης Γαλατιανός, οικοδόμος

Πεύκων: Χαράλαμπος Βέλλης, κοινοτικός σύμβουλος - χημικός

Ρεντίνας: Χρήστος Βουλγαράκης, έμπορος

Χαλάστρας: Αθανάσιος Λασιόπουλος, φυσικοθεραπευτής

Χαλκηδόνας: Κλαούντια Χουτουρίδου, εκπαιδευτικός

Χορτιάτη: Γιώτα Καναρά, εκπαιδευτικός



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ