ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Πρόκληση» και «στοίχημα» η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ!

Αποκαλυπτική συνέντευξη του υποψήφιου υπερνομάρχη του ΣΥΝ, Γ. Πανούση, στην «Αυγή»

Ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται διάφορα στελέχη του ΣΥΝ εμφανίζονται πότε ως πούροι αντι-ΠΑΣΟΚ - οι οποίοι μάλιστα έχουν πάρει και οριστικό διαζύγιο με τον κυβερνητισμό - και πότε ως έτοιμοι από καιρό να συνεργαστούν με αυτό. Συνήθως οι του αυτοαποκαλούμενου «αριστερού ρεύματος» αποδίδουν τα περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ κύρια σε προσωπικές θέσεις του Κωνσταντόπουλου και των περί αυτόν.

Η πράξη, όμως, ξανά και ξανά έρχεται να δείξει πως ο ΣΥΝ με κεντρική επιλογή πορεύεται προς αυτή τη συνεργασία. Και δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα - είναι δικαίωμα κάθε κόμματος να επιλέγει την πολιτική συμμαχιών του - αν αυτό δηλωνόταν καθαρά. Πρόβλημα υπάρχει όταν θολώνουν τα νερά, όταν παίζουν με τις συνειδήσεις ανθρώπων που νιώθουν αριστεροί και τους οποίους επιχειρούν ξανά να μαντρώσουν σε μια πολιτική που μόνο δεινά έχει φέρει. Κι αυτή είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή τη φορά η πρόκληση ξεπερνά αρκετά όρια. Σε ρόλο λαγού εμφανίστηκε στην «Αυγή της Κυριακής» ο ομόφωνα αποδεκτός από τον ΣΥΝ και τις δυνάμεις του «Φόρουμ» υποψήφιος υπερνομάρχης, Γ. Πανούσης, για να διακηρύξει πως η υποψηφιότητά του έχει έναν και μόνο στόχο: Να φέρει πιο κοντά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ «σε μια προοπτική προγραμματικής διακυβέρνησης».

Χαρακτηριστικό το εισαγωγικό της σχετικής συνέντευξης, όπου σημειώνεται: «Εχοντας ως στόχο - πρόκληση να ανοίξει ο διάλογος μεταξύ των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ σε μια προοπτική προγραμματικής διακυβέρνησης, ο υποψήφιος υπερνομάρχης του ΣΥΝ Γιάννης Πανούσης δηλώνει ότι "δεν παίζει για να χάσει"».

Στη συνέχεια ο Γ. Πανούσης αυτοανακηρύσσεται «κοινωνία» που διατυπώνει αίτημα, περνά ως αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα κόμματα της Αριστεράς και με αυταπόδεικτο τρόπο χαρακτηρίζει ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές «τεχνητά τείχη», τα οποία βεβαίως η δική του υποψηφιότητα θα «ρευστοποιήσει»!

Για να πάει πού, όλη αυτή η ρευστοποιημένη σούπα; «Σε μια μορφή συμμετοχής στη διακυβέρνηση»!

Κι όποιος δε συμφωνεί με μια τέτοια προοπτική, προειδοποιείται ότι θα βρει απέναντί του την κοινωνία, η οποία, κατά τον Γ. Πανούση, είναι «σε άλλη φάση» και ζητά - η κοινωνία! - οι αριστεροί να αποδείξουν ότι είναι αξιόπιστοι διαχειριστές!!!

Ιδού και τα σχετικά αποσπάσματα:

«Υπάρχει ένα κοινωνικό αίτημα: Να ξαναγίνουν τα κόμματα της Αριστεράς ανοιχτά στρατόπεδα (...) Ενδεχομένως η υποψηφιότητά μου να επιτρέψει να ρευστοποιηθούν τεχνητά τείχη που έχουν υπάρξει (...) Αν πράγματι η Αριστερά θέλει να συμμετέχει όχι σε ένα συνεχές καταγγελτικό σύστημα, αλλά σε μία μορφή συμμετοχής στη διακυβέρνηση (...) Αυτή τη στιγμή είμαστε σε άλλη φάση, όπου ο άλλος ζητά να δει την αξιοπιστία σου σε έναν διαχειριστικό τομέα» (απαντήσεις στην ερώτηση για τις πρώτες κινήσεις του).

Ολα τα λεφτά...

Ακόμα πιο αποκαλυπτική η συνέχεια:

«Δημοσιογράφος: -- Θεωρείτε, δηλαδή, ότι υπάρχουν στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, όπως διαφαίνεται στα λεγόμενά σας;

Γ. Πανούσης: -- Για να το δεις αυτό υπάρχει ένας τρόπος: Να το δοκιμάσεις. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να λέει ότι είμαστε 40%, να λέει ο ΣΥΝ εμείς είμαστε αριστεροί, εσείς νεοφιλελεύθεροι, άρα δε συναντιόμαστε ποτέ. Η κοινωνία δεν το θέλει αυτό. Δε θέλει τους παράλληλους δρόμους που διευκολύνουν να περνάνε νεοφιλελεύθερα και αντιλαϊκά μέτρα και να διασπώνται οι δυνάμεις. Ενας τρόπος για να δούμε πώς γίνεται είναι να δοκιμαστεί αυτή η ιστορία. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΝ λέει "προτείνω έναν άνθρωπο που δεν ανήκει στον χώρο μου, έχει ένα παρελθόν, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην ανασύνθεση, ελάτε να συζητήσουμε τρόπον τινά". Αυτό δεν πάει να πει ότι θα απορροφηθεί ο ΣΥΝ ή το ΠΑΣΟΚ ούτε ότι θα καπελώσει ο ένας τον άλλον (...) Ο μόνος τρόπος είναι κάποιος να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να είναι συγκεκριμένος σε αυτό που εννοεί (...) Αυτό θεωρώ ως πρόκληση και στοίχημα».

Κατά τ' άλλα:

«Δεν είμαι καθόλου παιδί των μίντια (...) όμως όταν θες να περάσεις ένα θέμα, μία θέση (...) πρέπει αυτό να γίνει κεντρικά και αυτό σημαίνει μίντια».

Κι επειδή το μήνυμα που περιμένουν τα μίντια (δηλαδή, οι ιδιοκτήτες τους, δηλαδή η αστική τάξη - κάτοχός τους) αργεί, ο Γ. Πανούσης αναλαμβάνει να επαναφέρει στην τάξη όσους δεν έχουν ψηθεί ακόμα:

«Το πρόβλημα με μας, λέει, είναι ότι ενώ έχουμε ξεκινήσει νωρίς, αργούμε με τις εσωτερικές διαδικασίες. Αν δεν παίξεις σε ένα επίπεδο επικοινωνιακό, που αυτό ξεκινάει από το σύνθημα, το σποτάκι σου, τη φωτογραφία, από την τηλεόραση, τα άρθρα σου, θα το κάνουν οι άλλοι και οι άλλοι έχουν πολύ περισσότερα μέσα (...) Θεωρώ ότι κάνουν λάθος που αργούν. Θέλετε να "κερδίσετε" ή να μετρήσετε; Αν θέλετε το δεύτερο, βάλτε κάποιον "δικό σας" όπως έκανε το ΚΚΕ».

Πράγματι, η τοποθέτησή του ξεχειλίζει από αριστερή αντίληψη και σεβασμό σε πράγματα που είναι στοιχειώδη για κάθε έναν που νιώθει αριστερός. Παίζει καθαρά με όρους λάσπης («πέτα τη λάσπη κι άστηνε»). Πετάει ένα «το ΚΚΕ θέλει να μετρήσει τους δικούς του ψήφους γι' αυτό βάζει έναν δικό του υποψήφιο». Και πάνω σ' αυτή τη λάσπη, κλείνει πονηρά το μάτι στον κόσμο του ΣΥΝ λέγοντάς του «με εμένα που δεν είμαι δικός σας θα κερδίσετε»!!!

Αγοραία αντίληψη; Μα ο ίδιος ομολογεί πως είναι αυθεντικό παιδί της «αγοράς». Οχι της αγοράς του δήμου, αλλά αυτής και μόνο του εμπορίου. Τι σχέση έχει αυτό με αριστερή αντίληψη; Καμία, αλλά, γιατί, μήπως έχει η ηγεσία του ΣΥΝ για να τη βρει και ο Πανούσης; Εδώ ισχύει το «όμοιος ομοίω αεί πελάζει», ή, πιο απλά, «κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι». Δικός τους, βέβαια, είναι, να τον χαίρονται...


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Συγκεντρώσεις οργανώσεων του ΚΚΕ

-- Σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Νίκαιας, η Κομματική Οργάνωση Κοκκινιάς του ΚΚΕ διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

--Αύριο Τετάρτη στις 7μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 2 - έναντι σταθμού ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας), οι ΚΟ Ν. Ιωνίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση -συζήτηση με θέμα: «Το πλαίσιο συσπείρωσης και συνεργασίας του ΚΚΕ για τις Δημοτικές - Νομαρχιακές εκλογές του 2006». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Αύριο Τετάρτη, στις 7μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ελληνικού (στην παλιά αμερικάνικη βάση) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση της ΚΟ Ελληνικού του ΚΚΕ με θέμα τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Ομιλητής θα είναι ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς Γιώργος Μαυρίκος.

-- Την Πέμπτη 2/3, στις 7μ.μ., στο Δημαρχείο Καλλιθέας η ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα: «Τα προβλήματα της Υγείας του λαού». Ομιλητές: Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, Βασίλης Δημόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας και Χάρης Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προεκλογική δραστηριότητα

Αύριο Τετάρτη, στις 7μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα (Καραολή & Δημητρίου 32-36) η «Ενωτική Παμβυρωνιώτικη Δημοτική Κίνηση» παρουσιάζει το πολιτικό πλαίσιο ενόψει των δημοτικών εκλογών, καθώς και τον υποψήφιο δήμαρχο.

Επίσης, αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ποντίων «Ο ΦΑΡΟΣ» (Σίφνου 1) στην Αγ. Βαρβάρα, η «Δημοκρατική Συνεργασία Αγίας Βαρβάρας» οργανώνει συγκέντρωση για να τιμήσει τα 10 χρόνια απουσίας του δημάρχου Μήτρου Σουλιμιώτη και για να ανακηρύξει τον υποψήφιο δήμαρχο της «Δημοκρατικής Συνεργασίας». Θα χαιρετίσει ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας, Ηλίας Νικολόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ