Πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ.-3 μ.μ.) σήμερα. Στις 12 το μεσημέρι, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα κεντρικά της «Γιούρομπανκ» στην Αθήνα
Η πρόσφατη μάχη στα λιμάνια επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη δύναμη που κρύβει μέσα του ο συντονισμένος ταξικός αγώνας των εργαζομένων |
Οι ταξικές δυνάμεις απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους όλων των κλάδων να μπολιάσουν με τα αιτήματα του ΠΑΜΕ τη σημερινή τους κινητοποίηση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για δυναμική κλιμάκωση του αγώνα, με επόμενο σταθμό την πανελλαδική απεργία στις 15 Μάρτη. Στην Αθήνα, η σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στο κεντρικό κατάστημα της Γιούρομπανκ (διασταύρωση Βουλιαγμένης - Καλλιρρόης). Κάλεσμα συμμετοχής στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ απευθύνει με ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους του Δημοσίου η ΤΑΔΗΣΥ. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στη 1.30 μ.μ., στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγ. Σοφίας, ενώ συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της στάσης θα γίνουν σε δεκάδες άλλες πόλεις της χώρας.
Τα διδάγματα από την πρόσφατη μάχη στα λιμάνια όλης της χώρας, τα συμπεράσματα και η πείρα από την αδιάλειπτη, συνεχή και πρωτοπόρα δράση του ΠΑΜΕ μπορούν και πρέπει να σηματοδοτήσουν και αυτή την εργατική κινητοποίηση. Η ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από το πλαίσιο διεκδικήσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αποτελεί το κλειδί για να γίνουν οι αγώνες των εργαζομένων πιο αποτελεσματικοί, να αντιστοιχηθούν στο μέγεθος της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται σήμερα τα δικαιώματά τους.
Σ' αυτή τη βάση, το ΠΑΜΕ όλες τις προηγούμενες μέρες έδωσε τη μάχη για την οργάνωση της σημερινής κινητοποίησης, με προοπτική κλιμάκωσης των αγώνων στις 15 Μάρτη. Αναδεικνύοντας τους πραγματικούς πολιτικούς ενόχους, με πρώτη την κυβέρνηση της ΝΔ, για τα αλλεπάλληλα εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης. Ξεσκεπάζοντας τη δημαγωγική ρητορεία του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων που υπηρετούν το κεφάλαιο και βάζουν ανοιχτά πλάτη στην υλοποίηση των αντεργατικών σχεδιασμών του. Οξύνοντας την αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό και την ηγεσία του, που επιχειρεί να κλείσει και αυτή την κινητοποίηση στα στεγανά της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου, προβάλλοντας αιτήματα μακριά και ενάντια στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.
Το δικαίωμα στη δουλιά διεκδικούν οι εργαζόμενοι, ενάντια στους εκβιασμούς εργοδοσίας - κυβέρνησης
Απ' τη χτεσινή συγκέντρωση των απεργών στο εργοστάσιο |
Ανάλογα σχέδια περικοπής προσωπικού είχε δρομολογήσει η εργοδοσία τη δεκαετία του 1980. Είναι φανερός ο στόχος της παράδοσης πολλών τμημάτων σε εργολάβους, όπως συμβαίνει π.χ. με τη διακίνηση των προϊόντων. `Ηδη, πολλοί πωλητές απασχολούνται με συμβάσεις, για 700 ευρώ το μήνα. Στην ειδικότητα των οδηγών δε γίνονται προσλήψεις, αφού η εργοδοσία προσδοκά να «απαλλαγεί» απ' τους εργαζόμενους με δικαιώματα, με τη συνταξιοδότηση των σημερινών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, οι κενές θέσεις στην παραγωγή θα καλυφθούν από εργαζόμενους που θα αμείβονται με μισθούς πείνας.
«Απ' ό,τι φαίνεται αυτή η πολιτική της "εθελούσιας εξόδου" δε θα σταματήσει», τονίζει στο «Ρ» ο Τ. Λεβεντέλης, οδηγός στην εταιρία για περισσότερα από 25 χρόνια. «Δεν είναι μόνο η πολιτική της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, είναι η πολιτική του ΣΕΒ, η πολιτική να σε παίρνουν με χαμηλά μεροκάματα, με μερική απασχόληση...».
Απ' τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν καμία απόλυση, να περιφρουρήσουν το δικαίωμά τους στο μεροκάματο. Είναι χαρακτηριστική η φράση ενός απ' τους εργαζόμενους που αντιστέκονται στις λυσσαλέες προσπάθειες της εργοδοσίας να ξεφορτωθεί τους εργάτες πετώντας τους ένα ξεροκόμματο: «Θέλω δουλιά, κι όχι "αποζημίωση"...».
Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια Κρήτης, σήμερα Τρίτη, στις 12.30 το μεσημέρι. Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων, στο Ασφαλιστικό και την ποινικοποίηση των εργατικών και συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων, με αφορμή και τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών.