Η συρρίκνωση των ασφαλιστικών εισφορών για τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ άνοιξε την όρεξη της πλουτοκρατίας
Λίπασμα στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου αποδείχνεται η κατεδάφιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στις τράπεζες και στις πρώην λεγόμενες ΔΕΚΟ. Αυτήν την πολιτική ανοίγει την όρεξη στους μεγαλορεντιέρηδες του χρηματιστηρίου και στους επίδοξους «επενδυτές», οι οποίοι πλέον απαλλαγμένοι από ασφαλιστικές υποχρεώσεις που είχαν μέχρι και πρόσφατα ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι και τα νέα μετοχικά πακέτα μεγάλων επιχειρήσεων που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «βγάλει στο σφυρί».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδρίασε χτες η «διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων», η οποία αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης στις τράπεζες «Εμπορική» και «Αγροτική», στη «Δημόσια Επιχείρηση Αερίου» (ΔΕΠΑ) και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Η κυβερνητική επιτροπή με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, συνεδρίασε χτες με θέμα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2006 και ανακοίνωσαν τα παρακάτω:
Η διυπουργική επιτροπή δεν ανακοίνωσε ακόμη την κλιμάκωση που θα δοθεί στη συνέχεια. Γεγονός είναι πως στις αμέσως επόμενες προτεραιότητές τους μπαίνουν και οι Οργανισμοί Λιμένων της χώρας, τους οποίους εποφθαλμιούν ορισμένοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δρομολογούνται, επίσης, οι διαδικασίες για πέτρα κρατικών φορέων στην «Τράπεζα Αττικής». Ανεπίσημα, διευκρινίζουν πως η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου (σήμερα 55) στο «Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών» θα υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο έτος 2007.
Διπλασιάστηκαν το 2005 τα κέρδη από τις κλινικές του ομίλου
Μερίδιο από τη λεηλασία του τομέα της Υγείας και Περίθαλψης, στο πλαίσιο του νόμου των συμπράξεων του Δημοσίου με ιδιωτικές επιχειρήσεις, προσδοκά να αποσπάσει η ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ. Αναφερόμενος στους στόχους της εταιρίας, ο διευθύνων σύμβουλός της Γ. Κώτσαλος είπε ότι μέσα στο 2006, πρόκειται να υποβάλει σχετικές προτάσεις στο πλαίσιο των συμπράξεων με έμφαση στην υγεία, προβάλλοντας ως πλεονέκτημα τις ιδιωτικές κλινικές που διαθέτει και την τεχνολογική υποδομή.
Ο πρόεδρος του ομίλου Α. Hegarty - διάδοχος του Δ. Κοντομηνά - έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση» και «επιστροφή της εταιρίας στην κερδοφορία». Σε μια εμφανή προσπάθεια της νέας διοίκησης να αναμορφώσει το «προφίλ» της επιχείρησης δόθηκε έμφαση στην εξαγορά της ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ από την πολυεθνική ΓΙΟΥΡΙΚΟ. Πρόκειται για εταιρία με ίδια κεφάλαια της τάξης των 7 δισ. ευρώ και κύκλο εργασιών που φτάνει τα 10 δισ. ευρώ το χρόνο. Στη μετοχική σύνθεση της ΓΙΟΥΡΙΚΟ τη μερίδα του λέοντος κατέχουν η Achmea Association - η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία στις Κ. Χώρες - και η τράπεζα Rabobank Nederland που δραστηριοποιείται σε 37 χώρες.
Στο μεταξύ, η κερδοφορία που αποφέρει στις ασφαλιστικές εταιρίες η κυβερνητική πολιτική της πλήρους απελευθέρωσης των ασφαλίστρων από τη μια και της καλλιέργειας ανασφάλειας και αβεβαιότητας στους εργαζόμενους για το μέλλον τους και της υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων από την άλλη καλά κρατεί και για την ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ. Οπως ανακοινώθηκε χτες, τα κέρδη προ φόρων από τις κλινικές του ομίλου διπλαστιάστηκαν το 2005 φτάνοντας τα 5,9 εκατ. ευρώ, τα έσοδα από ασφάλειες ζωής και υγείας αυξήθηκαν κατά 3,4% φτάνοντας τα 266,5 εκατ. ευρώ, ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2004 διατηρήθηκαν τα έσοδα από ασφάλιστρα στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων.
Ακόμα πιο οξυμένα προβλήματα αναμένεται ν' αντιμετωπίσουν φέτος οι ντοματοπαραγωγοί της χώρας, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μεγάλες ποσότητες των προϊόντων τους κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετες, ενώ η τιμή όσων πουληθούν θα πέσει κι άλλο σε σχέση με πέρσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λάρισα, όπου πολλοί ντοματοπαραγωγοί δεν μπορούν να συνάψουν συμβόλαιο για τη φετινή σοδειά, όπως άλλωστε και σε άλλες περιοχές, υπολογίζεται ότι δε θα σπαρθεί το 1/3 των στρεμμάτων απ' αυτά που καλλιεργήθηκαν πέρσι, δηλαδή 7.500 στρέμματα από τα 22.500 που ήταν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία σύναψης συμβολαίων λήγει στις 10 Μάρτη και τα χρονικά περιθώρια «στενεύουν» μέρα με τη μέρα για τους ντοματοπαραγωγούς, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για την περσινή παραγωγή από τις ντοματοβιομηχανίες.
Οσον αφορά την τιμή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεταποιητικές βιομηχανίες προτείνουν 14,3 δρχ. το κιλό από 16 που ήταν πέρσι.
Την «έκρηξη» της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών προκάλεσαν τα σχόλια του προέδρου των ΕΛΠΕ, Τ. Χριστοδούλου, σχετικά με τις χαμηλές οικονομικές επιδόσεις της ΕΚΟ το 2005. Τις απέδωσε στην πολιτική χαμηλών τιμών μέσα από τη μείωση του περιθωρίου κέρδους, η οποία όμως δεν οδήγησε στην αναμενόμενη αύξηση των πωλήσεων.
Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ υπονόησε ότι οι χαμηλές τιμές της ΕΚΟ δεν πέρασαν στην κατανάλωση με ευθύνη κάποιου ενδιάμεσου κρίκου της αλυσίδας διάθεσης των καυσίμων, που έβαλε τις διαφορές στην «τσέπη». Χρησιμοποιώντας «κομψές» εκφράσεις είπε ότι η εταιρία δεν ξέρει πού πήγαν οι περικοπές και ότι για όλα ευθύνεται η «ασυναρτησία στη λιανική αγορά».
Οι βενζινοπώλες χαρακτηρίζουν «άκρως προκλητικές» τις δηλώσεις Χριστοδούλου και κατηγόρησαν το υπουργείο Ανάπτυξης ότι για τη συγκράτηση των τιμών πιέζει μόνο τους πρατηριούχους. Ενδιαφέρον έχει το ερώτημά τους: «Η χρηστή διοίκηση του προέδρου των ΕΛΠΕ έφερε την αύξηση του 161% σε σύγκριση με τα επίσης αυξημένα περσινά κέρδη ή ο αδιαφανής τρόπος διαμόρφωσης των ex refinery (προς εταιρίες εμπορίου) τιμών;». Ζητούν επίσης να τους απαντήσουν: «Τι θεωρείται αισχροκέρδεια, το 161% των ΕΛΠΕ ή το 5% μέσο μεικτό κέρδος των πρατηριούχων;».
Ελέγχους με αντικείμενο την εφαρμογή των διατάξεων που ορίζονται σε πρόσφατη αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης πρόκειται να διενεργήσουν το επόμενο διάστημα κλιμάκια του υπουργείου. Αυτό αναφέρεται σε επιστολή του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου προς τους προέδρους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ), με την οποία ο υφυπουργός συστήνει να ενημερώσουν οι δύο οργανώσεις τα μέλη τους. Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη αγορανομική διάταξη προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι στο εξής θα πρέπει να αναγράφεται στα προϊόντα και η τιμή ανά μονάδα μέτρησης του προϊόντος εκτός από την τιμή της ποσότητας που περιέχεται στη συσκευασία.