Motion Team |
Κλιμάκιο της νομαρχίας περισυλλέγει νεκρά πτηνά στο Σταυρό Θεσσαλονίκης |
Χτες στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη γρίπη των πτηνών, με τη συμμετοχή δημάρχων και εκπροσώπων υγειονομικών και κτηνιατρικών υπηρεσιών. Οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας ανέφεραν ότι η υπηρεσία τους δέχεται βομβαρδισμό από κλήσεις για να περισυλλεγούν νεκρά πτηνά από διάφορα σημεία του νομού. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε από τους δημάρχους του νομού να προχωρήσουν άμεσα στις διαδικασίες για τη συγκρότηση συνεργείων από κτηνιάτρους που θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας.
Οι ομάδες κτηνιάτρων θα ενημερωθούν από τους συναδέλφους τους που υπηρετούν στις υπηρεσίες της Νομαρχίας, με ποιο τρόπο θα συμμετάσχουν στην περισυλλογή νεκρών αποδημητικών πτηνών. Επισημάνθηκε ακόμη ότι εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται πολίτες που έχουν οικόσιτα πουλερικά με τα μέτρα προστασίας από τη γρίπη των πτηνών και για το λόγο αυτό θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους θα συνεχίσουν να αγνοούν τις οδηγίες. Παράλληλα, από δημάρχους έγινε πρόταση να γίνει καταγραφή των πουλερικών που εκτρέφονται σε πτηνοτροφικές μονάδες, προκειμένου να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες τους που πλήττονται οικονομικά από τα μέτρα που ελήφθησαν για τη μη εξάπλωση της νόσου.
Στο Νομό Σερρών βρέθηκαν την Τρίτη δύο νεκρά πτηνά στην περιοχή των Κερδυλλίων και ένας κύκνος κοντά στη Μεσολακκιά. Αμέσως έσπευσαν κτηνίατροι από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και εστάλησαν τα πτηνά για τις απαιτούμενες εξετάσεις. Στο Νομό Εβρου προβλήματα στην καταγραφή των οικόσιτων πουλερικών παρουσιάζονται στις μεγαλύτερες πόλεις του νομού, Αλεξανδρούπολη, Νέα Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί, Φέρες. Επίσης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Κομοτηνής, σε εκατοντάδες μονάδες οικόσιτων στη Ροδόπη όχι μόνο δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας, αλλά και αγνοούνται επιδεικτικά. «Αν συνεχίσουν έτσι οι ιδιοκτήτες μονάδων οικόσιτων είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε και σε μηνύσεις», δηλώνει ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ροδόπης, Μιχάλης Διαμαντάκης.
Αυξάνονται οι χώρες στις οποίες επιβεβαιώνονται νέα κρούσματα του ιού Η5Ν1
Σε μόλις 1,9 εκατ. δολάρια (εκ των οποίων 39.300 ευρώ αναλογούν στην Ελλάδα...) θα ανέλθει η «συνεισφορά» της ΕΕ στη συγχρηματοδότηση εθνικών προγραμμάτων επιτήρησης υπαρκτών ή πιθανών κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε χτες στις Βρυξέλλες η Μόνιμη Επιτροπή για τη Διατροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων. Η επιτροπή, που ολοκληρώνει σήμερα τη συνεδρίασή της, ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση των εισαγωγών φτερών από όλες τις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πάντως, Ολλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Σουηδία και Δανία ανακοίνωσαν χτες, προληπτικώς, τον εγκλεισμό των πουλερικών σε εσωτερικούς χώρους. Οσο για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του παθογόνου ιού Η5Ν1 σε αποδημητικά πτηνά, νέες εστίες ανακοινώθηκαν σε νησιά της Δανίας, στις πολωνικές ακτές στη Βαλτική, στην Αυστρία, στη Γερμανία και στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν στον Καύκασο. Ανησυχητική διαγράφεται και η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου οι εστίες μετάδοσης του ιού -σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του ειδικού αξιωματούχου του ΟΗΕ αρμόδιου για πανδημία γρίπης Δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο - παραμένουν σε τουλάχιστον 24 χωριά της χώρας και ως εκ τούτου «η απειλή παραμένει».
Επιπλέον, στο βορειοδυτικό Ιράν επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του ιού Η5Ν1 σε πτηνά «και όχι σε ανθρώπους». Οι υγειονομικές αρχές της ιρακινής επαρχίας Μεϊσάν (κοντά στα σύνορα με το Ιράν) έθεσαν την περιοχή σε «κατάσταση εκτάκτου συναγερμού», βρίσκοντας κρούσματα του ιού σε τουλάχιστον πέντε σημεία της περιοχής. Ζήτησαν από τις κατοχικές αρχές να εμποδίσουν τη διακίνηση πτηνών εντός και εκτός της επαρχίας...
Στην Ινδονησία ανακοινώθηκαν δύο νέα κρούσματα σε μία 15χρονη και έναν 27χρονο. Το πιο ανησυχητικό ήταν η χτεσινή διαπίστωση αρμόδιων Ινδονήσιων υπουργών πως πλέον η ασθένεια στην Ινδονησία «μολύνει πιο γρήγορα περισσότερους ανθρώπους και προκαλεί περισσότερους θανάτους». Θεώρησαν την πληροφορία αυτή (που δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) ως ένδειξη πως ο ιός Η5Ν1 έχει γίνει περισσότερο παθογόνος...
Σοβαρές ελλείψεις στον τομέα ενημέρωσης και προστασίας του εργατοτεχνικού προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εμπλέκονται στην εκστρατεία αντιμετώπισης της νόσου των πτηνών, καταγγέλλει σε χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ενώ οι Δημοτικοί Υπάλληλοι καλούνται να συλλέγουν σκόρπια νεκρά πτηνά, να ανοίγουν λάκκους για τον ενταφιασμό τους, να απολυμαίνουν τους χώρους και μια σειρά άλλες εργασίες, δεν έχουν προμηθευτεί με τα απαραίτητα μέσα προστασίας - ειδικές στολές, μάσκες γάντια - δεν έχουν πραγματοποιηθεί ενημερωτικές συζητήσεις, ούτε έχουν γίνει αντιγριπικά εμβόλια. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, μπορεί το εργατοτεχνικό προσωπικό να μην εντάσσεται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όμως καλείται να κάνει τη «βρώμικη δουλιά». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Β. Πετρόπουλος, σε τηλεφωνική του συνομιλία με το «Ρ», κατήγγειλε την ανυπαρξία ενημέρωσης και λήψης μέτρων προστασίας των δημοτικών υπαλλήλων και τόνισε ότι όσοι εργαζόμενοι κληθούν να εμπλακούν σε τέτοιου είδους εργασίες, θα πρέπει να απαιτήσουν να τους παρασχεθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός και ενημέρωση.