ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
Σ' άλλο γήπεδο...

...το δικό σου συμφέρον

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα ΝΕΑ
Από τη μια αγωνιούν για το πώς θα ισορροπήσουν τα διάφορα συμφέροντα που το ένα υποκλέπτει το άλλο κι από την άλλη να πρέπει να ισορροπήσουν και το ταμείο. Το πρόβλημα στο ταμείο είναι επί της ουσίας και το κύριο, καθώς αφορά στη βάση του πώς «παράγονται» τα κέρδη.

Τελικά, όμως, ό,τι κι αν κάνουν η γλώσσα - αντανάκλαση της σκέψης - τους προδίδει:

Οταν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, την υποχρέωση του καπιταλιστή να διασφαλίζει τα ελάχιστα για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, την ονομάζουν «προσφορά», αποκαλύπτουν πώς βλέπουν τους εργάτες: Οχι σαν αυτούς που παράγουν τον πλούτο και τους οφείλουν τουλάχιστον «ευχαριστώ», αλλά σαν βάρος στο οποίο αυτοί οι μεγαλόψυχοι προσφέρουν.

Το αυτό ισχύει και με την αλληλεγγύη: Ανάμεσα στους εργάτες είναι αξία, γεννήθηκε μέσα στις ανάγκες της ταξικής πάλης. Για τους αστούς είναι κάτι που πρέπει να επιβληθεί. Να εξαναγκαστούν οι εργάτες, αντί να ζητάνε από το αφεντικό ένα ακόμα μέρος της υπεραξίας για να προστατέψουν μέλη της τάξης τους - που δεν μπορούν για διάφορους λόγους να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες με το μεροκάματο - να πληρώσουν οι ίδιοι για να καλυφθεί η ζημιά που προκαλεί στην εργατική δύναμη το αφεντικό.

Γιατί καταφεύγουν σε τέτοια σχήματα; Το ομολογούν: 5 χρόνια τώρα, από την έναρξη της στρατηγικής της Λισαβόνας, προσπαθούν να κάνουν την ανταγωνιστικότητα κυρίαρχη αξία. Ο ίδιος ο όρος όμως παραπέμπει σε ανισότητα μεταξύ καπιταλιστών. Οσο πιο πολύ ο εργάτης υποτάσσεται στο στόχο του αφεντικού για ανταγωνιστικότητα, τόσο μεγαλώνει η διαφορά μεταξύ καπιταλιστών, άρα νέο κυνήγι ανταγωνιστικότητας από τα μόνιμα υποζύγια, άρα πρόσθετη εξαθλίωση. Η «κοινή γραμμή ανταγωνιστικότητας» πολύ απλά δεν μπορεί να υπάρχει. Είναι ασύμβατη με τις τέσσερις ελευθερίες του κεφαλαίου που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Για τους εργάτες η λύση βρίσκεται στην ίδια την ανατροπή της συνθήκης που κατοχυρώνει τα δικαιώματα των αφεντικών.

Κι εκεί έρχεται η σοσιαλδημοκρατία που όχι μόνο δεν κρύβει λόγια, αλλά επιδιώκει να επιβάλει ως αξίες εργατών τις αξίες των καπιταλιστών. Τι λέει ο Παπανδρέου; Οτι η ΝΔ είναι κακιά γιατί κάνει επίθεση στο εισόδημα. Σωστό για όποιον ξεχνά ότι 20 χρόνια το ΠΑΣΟΚ κάνει ακριβώς το ίδιο. Το ζουμί βρίσκεται στο τι προτείνει: προστασία της οικονομίας και των θεσμών, δηλαδή προστασία των καπιταλιστικών κερδών και των αστικών θεσμών που υπάρχουν για να προστατεύουν το καπιταλιστικό κέρδος.

Οσο η συζήτηση περιστρέφεται μόνο γύρω από το πώς θα υπερασπίσουμε αστικοδημοκρατικούς θεσμούς, και δε θέτει στο κέντρο τη διεκδίκηση της άλλης, της λαϊκής - εργατικής εξουσίας, που θα δημιουργήσει και τους θεσμούς που θα αντιστοιχούν σ' αυτήν, θα παίζουμε στο γήπεδο του αντίπαλου.

Εκεί σ' αυτό το γήπεδο διεξάγεται και η συζήτηση για τις υποκλοπές.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΘΕ ΛΑΓΟΥΜΙ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΟ

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΟ: «Αυτονομημένοι πράκτορες με αυξημένη προσβασιμότητα σε ιδιωτικές εταιρίες ενέταξαν προσωπικές τους εργολαβίες πέραν της βιομηχανικής κατασκοπίας, καθώς επίσης και κύκλοι που θα ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη σημερινή κυβέρνηση. Ετσι βρέθηκε να παρακολουθείται και Ελληνας που είχε αρμοδιότητες φύλαξης ξένου "στόχου". Ενώ τηλέφωνα που πριν βρίσκονταν στα χέρια παραγόντων οι οποίοι κάτι αντιλήφθησαν εδόθησαν σε πρόσωπα χωρίς ιδιαίτερη χρηστική αξία (π.χ. καθαρίστριες) ώστε να καταστεί άκαρπη η όποια προσπάθεια ελέγχου των συνδιαλέξεων» (το νέο σενάριο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: «Σύμφωνα με πληροφορίες στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου και συγκεκριμένα στην Παιανία και στο σημείο διασταύρωσης Πέτρου Ράλλη και Κηφισού λειτουργούν δύο κέντρα της βρετανικής "Βόνταφον" τα οποία μεταξύ τους κάνουν χρέη μπακ απ (υποστήριξης) στοιχείων, αλλά και τα δύο είναι σε απ' ευθείας και συνεχή (on line) σύνδεση με τη μητρική "Ερικσον" στη Σουηδία. Επομένως, όλα τα στοιχεία για τη λειτουργία του "παράνομου" συστήματος ήταν σε γνώση της "Ερικσον" στην οποία δεν είχαν δημιουργήσει πρόβλημα, μέχρι τη στιγμή της αποκάλυψής του και της υποχρεωτικής πλέον παύσης λειτουργίας του (...) άλλες πληροφορίες από άλλες πηγές αναφέρουν ότι η λίστα των υπό παρακολούθηση ονομάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά πιθανώς και όσων δε δόθηκε, "προσομοιάζουν" με "τη λίστα Σόντερς", δηλαδή τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων που κατά πάσα πιθανότητα είχαν παρακολουθηθεί μετά τη δολοφονία του ταξιάρχου Σόντερς, στελέχους τότε της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα από τη "17 Νοέμβρη"...» (η Κύρα Αδάμ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κανένας εφησυχασμός! ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ το κίνημα κατά του μνημονίου

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δικαστικός πυρετός μετά 11 μήνες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΠΙΘΕΣΗ του ΠΑΣΟΚ κατά της δικαιοσύνης για τις υποκλοπές

Η ΧΩΡΑ: 3 πρόσωπα στην τελευταία σύσκεψη

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η σκυτάλη της ανόδου στις «μικρές» μετοχές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΝ και την αυτοκτονία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ζητούνται παραιτήσεις των εμπλεκομένων υπουργών

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΟΡΙΟΙ σε βουλευτές της ΝΔ για τα εξοπλιστικά

Η ΑΥΓΗ: Οδηγούν την έρευνα σε... αυτοκτονία

ΕΘΝΟΣ: ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ τα κεφάλια 4 υπουργών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ του ΠΑΣΟΚ στη Δικαιοσύνη

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι αλλάζει σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Η ΝΙΚΗ: Επεσαν στο λάκκο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΦΘΗΝΗ ΣΤΕΓΗ

PRESS time: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΣΤΟ «ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ»

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο,τι τους ενώνει...

«Αναφερόμενος στη στρατηγική της Λισσαβώνας ο κ. Χατζηγάκης τόνισε ότι ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός, "γιατί θα μπορούσε σε έναν βαθμό να εναρμονίσει την οικονομική σταθερότητα και να επιβάλει μια κοινή γραμμή ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο κοινωνικής προσφοράς με την επιβολή κανόνων αλληλεγγύης προς τα χαμηλά εισοδήματα και τους εργαζόμενους"» (το ρεπορτάζ στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ»).

...επίθεση στο εισόδημα και προστασία των κερδών...

«Ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επιτέθηκε στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι δύο χρόνια μετά τις εκλογές είναι καθαροί οι διαφορετικοί δρόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: "Η ΝΔ αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις, καλλιεργεί το φόβο, επιτίθεται στο λαϊκό εισόδημα, εκφράζει την αλαζονεία και τον αυταρχισμό. Αντίθετα, "το ΠΑΣΟΚ", είπε, "εγγυάται και προστατεύει την οικονομία, δίνει σιγουριά, εγγυάται τον διάλογο, τη διαβούλευση και την προστασία των θεσμών» (ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του / «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

...με χαμένους πάντα τους εργαζόμενους

«Σημαντικές περικοπές κονδυλίων, κυρίως στον τομέα κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, προβλέπει ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός των ΗΠΑ του οικονομικού έτους 2007 που παρουσίασε χθες ο Λευκός Οίκος, ενώ θεαματικά αυξημένες (κατά 6,9%) είναι οι προβλεπόμενες δαπάνες για την άμυνα (...) Ο προϋπολογισμός περιορίζει τις δαπάνες του προγράμματος Medicare - το πρόγραμμα υγείας για τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες - κατά 35,9 δισ. δολάρια την επόμενη 5ετία. Μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι κατά 3,8% είναι και οι δαπάνες για την παιδεία» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ