Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στις 10 Φλεβάρη διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Ηρακλείου και οι εκπαιδευτικοί φορείς του νομού (Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων, ΕΛΜΕ, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος», οι τέσσερις Ενώσεις Γονέων στο νομό), καλώντας γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και όλο λαό του Ηρακλείου, να κινητοποιηθεί ενάντια στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης, στην προσπάθεια παραπέρα εμπορευματοποίησης της Παιδείας.
Σε κοινή σύσκεψη όλων των εκπαιδευτικών φορέων του νομού, μετά από παρακίνηση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων (ώστε το συλλαλητήριο να πάρει πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα) αποφασίστηκε τελικά να προχωρήσουν από κοινού με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου.
Αποφασίστηκε τη μέρα του συλλαλητηρίου να γίνουν τρίωρες στάσεις εργασίας δασκάλων και καθηγητών, ενώ καθορίστηκαν και δύο προσυγκεντρώσεις, στη Χανιώπορτα και η άλλη λιμάνι στα ΚΤΕΛ. Επίσης, εκλέχτηκε Συντονιστική Επιτροπή του αγώνα, αφού αποφασίστηκε οι κινητοποιήσεις να κλιμακωθούν στις 20 Φλεβάρη, με μονόωρες συμβολικές καταλήψεις σε Νομαρχία και Δήμο.
Για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, η «Δημοκρατική Συσπείρωση Γονέων» και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, καλούν κάθε λαϊκή οικογένεια να δώσει μαζικό και δυναμικό «παρών», στέλνοντας μήνυμα αντίστασης στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική, τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ. Με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός χώρος συνδέονται άμεσα με τα γενικότερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που βιώνει κάθε οικογένεια, τα οποία εκφράζονται και μέσα από την εκπαίδευση με τη μορφωτική υποβάθμιση, τις άθλιες κτιριακές και υλικοτεχνικές συνθήκες, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, τη χειραγώγηση της νέας γενιάς.
Καλούν δε, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τη νεολαία να παλέψουν για Ενιαίο Δημόσιο και Δωρεάν Υποχρεωτικό Σχολείο, 15% για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, Δίχρονη Υποχρεωτική Δημόσια και Δωρεάν Προσχολική Αγωγή, όχι στην εφαρμογή της ευέλικτης ζώνης που καταλύει τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, Επαναφορά της επετηρίδας και κατάργηση του ΑΣΕΠ, μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, απόρριψη κάθε αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας, γνήσιες και ουσιαστικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πλήρη μισθολογικά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σχολικά κτίρια σύγχρονα και ασφαλή, πρωινά με αναγκαία υποδομή και εξοπλισμό σε εργαστήρια, χώρους άθλησης, βιβλιοθήκες, αύλιους χώρους, κ.ά.
Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη, στις 9 Φλεβάρη, σχεδιάζουν τα Πανελλαδικά Συντονιστικά Πανεπιστημίων και ΤΕΙ
Προς υλοποίηση των αντιδραστικών νόμων για την ανώτατη εκπαίδευση που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, οδεύουν κάποια ΤΕΙ και πανεπιστήμια, παρά τις σοβαρές αντιδράσεις του μεγαλύτερου μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας. Χτες ήταν η καταληκτική ημερομηνία, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας προς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, προκειμένου να κάνουν αίτηση για ίδρυση Ινστιτούτου Διά Βίου Εκπαίδευσης (ΙΔΒΕ) και κάποια ιδρύματα «πρόλαβαν» εντός της προθεσμίας, να εξασφαλίσουν στις Συγκλήτους και τις Συνελεύσεις τους την απαραίτητη έγκριση για μια τέτοια αίτηση. Τα ΤΕΙ Καβάλας, Σερρών, Δυτ. Μακεδονίας, Ηπείρου, Λάρισας, Πάτρας, Καλαμάτας, Κρήτης και Πειραιά, έχουν πάρει απόφαση για ίδρυση ΙΔΒΕ, όπως και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ενώ σήμερα συνεδριάζει για να αποφασίσει σχετικά η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών.
Οι αρνητικοί συσχετισμοί στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα ήταν σε πολλές περιπτώσεις το καθοριστικό στοιχείο για να παρθούν τέτοιες αποφάσεις. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι στη Συνέλευση του ΤΕΙ Λάρισας καθώς και στη Σύγκλητο του ΑΠΘ, οι δυνάμεις της ΔΑΠ καταψήφισαν την ίδρυση ΙΔΒΕ, αλλά η κυβέρνηση βρήκε ένθερμο υποστηρικτή της πολιτικής της την ΠΑΣΠ, που με τις δικές της ψήφους πέρασαν οι σχετικές αποφάσεις.
Ακόμα, φαίνεται πως αυτοί οι αρνητικοί συσχετισμοί στο κίνημα, ενθαρρύνουν ταλαντεύσεις και πισωγυρίσματα στο χώρο του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ιδρυμάτων. Για παράδειγμα, η Σύγκλητος του ΑΠΘ ήταν από αυτές που είχε σταθεί αρχικά αρνητικά απέναντι στους νόμους της κυβέρνησης, με βάση την πλειοψηφία των αποφάσεων Σχολών και Τμημάτων του ιδρύματος που δήλωναν ότι δε θα εφαρμόσουν τους νόμους που ψηφίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι, αλλά τώρα, η ζυγαριά των συσχετισμών έγειρε υπέρ των υποστηρικτών της κυβερνητικής πολιτικής.
Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στους νόμους που υποβαθμίζουν κατάφωρα και οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση την ανώτατη εκπαίδευση καλούν τα Πανελλαδικά Συντονιστικά Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ορίζοντας την Πέμπτη 9 Φλεβάρη, ως μέρα δράσης σε κάθε πόλη, τόσο ενάντια στα ΙΔΒΕ (όπου έχουν ψηφιστεί) όσο και ενάντια στο νέο αντιδραστικό νόμο πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Κλεισίματα δρόμων, μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των ιδρυμάτων και κινητοποιήσεις πλατιάς ενημέρωσης των φοιτητών, είναι μερικές από τις δράσεις που σχεδιάζονται και θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες.
Μεταθέτει για τον Απρίλη το ...ενδεχόμενο κινητοποίησης των εκπαιδευτικών
Ενώ τα προβλήματα της εκπαίδευσης συνεχώς εντείνονται και η κυβέρνηση έχει έτοιμους στα συρτάρια νέους αντιδραστικούς νόμους και ρυθμίσεις, η συμβιβασμένη πλειοψηφία ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), φρόντισε με τη χτεσινή απόφασή της να δώσει νέα περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση, μεταθέτοντας τις όποιες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών για... το Πάσχα.
Στο υποτιθέμενο πρόγραμμα δράσης που προτείνει το ΔΣ της ΔΟΕ στους συλλόγους, προβλέπονται εκδηλώσεις ενημέρωσης γονιών και εκπαιδευτικών σε τοπικό επίπεδο για τα προβλήματα, προσπάθεια διοργάνωσης συλλαλητηρίων σε μεγάλες πόλεις μαζί με την ΟΛΜΕ, συμμετοχή στο έτσι κι αλλιώς αποφασισμένο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, την Κυριακή 5 Φλεβάρη, γενικές συνελεύσεις στις 13-17 Μάρτη και Ολομέλεια προέδρων στις 19 Μάρτη που θα εκτιμήσει τη μέχρι τότε πορεία και αν υπάρχει δυνατότητα θα προτείνει απεργία... Για άλλη μια φορά, δηλαδή, περιορίζει τις δυνατότητες αντίδρασης του κλάδου σε μια «εθιμοτυπική απεργιακή ντουφεκιά» λίγο πριν το Πάσχα, απορρίπτοντας την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για γενικές συνελεύσεις άμεσα, απεργιακή κινητοποίηση στο δεύτερο δεκαήμερο του Φλεβάρη και Γενικές Συνελεύσεις από 22 ως 25 Φλεβάρη για αγωνιστικές αποφάσεις που θα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις.
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι η ΔΟΕ σχεδιάζει συντονισμό των βημάτων της μόνο με την ΟΛΜΕ (σήμερα έχουν σχετική κοινή σύσκεψη) κι όχι συνολικά με τους εργαζόμενους, τους μαθητές, τους γονείς κλπ. Οσο για το διεκδικητικό πλαίσιο, διαμαρτύρονται για τη μείωση του προϋπολογισμού, αλλά δε δέχονται το αίτημα για 15% του προϋπολογισμού στην Παιδεία, καταγγέλλουν την άρση της νομιμότητας που συζητιέται στο πλαίσιο της αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν καταγγέλλουν όμως την αναθεώρηση του άρθρου 16, ενώ η όποια αναφορά τους στα ευρωπαϊκά προγράμματα που τείνουν να κυριαρχήσουν και να αλλάξουν το χαρακτήρα του σχολείου, γίνεται απλώς για να υποβαθμίσουν τη σημασία τους...
Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη απόφαση, ο Κ. Παπλωματάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, είπε ότι πρόκειται για μια «εκστρατεία» δίμηνης ενημέρωσης σε εκπαιδευτικούς και γονείς χωρίς ουσιαστική πρόταση αγώνα ώστε να προχωρήσει απερίσπαστη η κυβέρνηση στις αναδιαρθρώσεις που προωθεί.
Αφού η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης έχει ανοίξει για τα καλά, δε θα μπορούσε να λείπει από την κυβερνητική προπαγάνδα η... πινελιά του δήθεν ανεξάρτητου προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Θ. Βερέμη, που με προχτεσινή συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» υπεραμύνεται των ιδιωτικών πανεπιστημίων της... Τουρκίας! Ο Θ. Βερέμης λέει ουσιαστικά ότι η ανώτατη εκπαίδευση είναι ένας εξαιρετικά κερδοφόρος τομέας για το κεφάλαιο.
Το θράσος του όμως, διογκώνεται όταν δηλώνει ανοιχτά το θαυμασμό του για τα ωραία ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας, που προήλθαν από τα τρελά κέρδη που κατάφεραν κι έβγαλαν οι επιχειρηματίες της Τουρκίας σε ένα στρατοκρατικό καθεστώς όπου: δεν υπήρχε επί 20 χρόνια συνδικαλισμός, οι στρατιωτικοί δεν επέτρεπαν αριστερές συσσωματώσεις πουθενά!! Για να ξεπλύνουν, λοιπόν, αυτά τα βρώμικα κέρδη οι κροίσοι της Τουρκίας, έφτιαξαν κάποια ιδιωτικά πανεπιστήμια να τους δίνουν αίγλη και κύρος και να συνεχίζουν μέσα από αυτά την ...κονόμα. Ορίστε το εκπαιδευτικό όραμα του προέδρου του ΕΣΥΠ!
Συγκέντρωση - ημερίδα ενάντια στα ναρκωτικά με σκοπό τη συγκρότηση τοπικής επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη, στη Λευκάδα. Στη συγκέντρωση, που θα γίνει στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, θα μιλήσει ο Ηλίας Μιχαλαρέας, διδάκτωρ ψυχολογίας και πρόεδρος του ΕΣΥΝ. Την πρωτοβουλία αυτής της διοργάνωσης ανέλαβαν το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν. Νοσοκομείου Λευκάδας και ο Σύλλογος Σπουδαστών ΙΕΚ, που απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στους κατοίκους του νησιού.