ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ»
«Να εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου»

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Σκοπελίτη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ώστε να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων στα πτηνοτροφεία και τα σφαγεία

Associated Press

Την ανάγκη να εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως είναι οι εργαζόμενοι στα πτηνοτροφεία και τα σφαγεία, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές για τον έλεγχο από γιατρούς των μονάδων πτηνοτροφίας, ενώ κατήγγειλε ότι υπάρχουν αλλοδαποί εργαζόμενοι που αναγκάζονται να κοιμούνται μέσα σε πτηνοτροφικές μονάδες.

Ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης εκτίμησε ότι, αργά ή γρήγορα, θα υπάρξουν κρούσματα της «γρίπης των πτηνών» και στη χώρα μας. Ισχυρίστηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και είπε ότι μέχρι στιγμής στη χώρα μας δεν έχει υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα. Ακόμα, ενημέρωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα γίνουν ασκήσεις ετοιμότητας σε δύο νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό, μια και η υπόθεση πήρε έκταση πριν από αρκετές βδομάδες...

Στην επιτροπή προσήλθε και ο υπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Μπασιάκος, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Αναφερόμενος στα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στη Βόρεια Κύπρο, είπε ότι αυτά είναι πολύ μακριά από τη χώρα μας και γι' αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Αγγελος Χατζάκης είπε ότι τα στατιστικά δεδομένα συντείνουν στο ενδεχόμενο εμφάνισης πανδημίας «γρίπης των πτηνών» και σε μία τέτοια περίπτωση αναμένεται να νοσήσει το 30-50% των κατοίκων του πλανήτη. Πρόσθεσε, όμως, ότι ακόμη και σε ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ικανοποιητικά, χάρη στο «υψηλό επίπεδο ανάπτυξής της».

Στοιχεία για τα κρούσματα

Σε 160 κρούσματα, εκ των οποίων τα 85 ήταν θανατηφόρα, ανέβασε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον αριθμό των (επιβεβαιωμένων εργαστηριακά) κρουσμάτων της «γρίπης των πουλερικών» στον άνθρωπο από το 2003. Σε αυτά δε συνυπολογίζονται ο (προ 48ώρου) θάνατος μίας 15χρονης έφηβης στο βόρειο Ιράκ, ούτε οι περιπτώσεις εννιά ασθενών στην Τουρκία, τα δείγματα των οποίων υποβάλλονται ακόμη σε εξετάσεις από βρετανικά εργαστήρια.

Στο βόρειο Ιράκ, πάντως, η ανησυχία εντείνεται, καθώς παρακολουθούνται στενά οι περιπτώσεις 14 ασθενών με ύποπτα συμπτώματα, εκ των οποίων ως σοβαρότερη προβάλλει η νοσηλεία μίας 54χρονης. Δύσκολο φαίνεται, επίσης, και το έργο των τοπικών αρχών, αφού τα ιατρικά μέσα είναι σχεδόν πρωτόγονα, τα εφόδια στα αντι-ιικά φάρμακα περιορίζονται σε μόλις 50 χάπια «Ταμιφλού» (!) και οι υποσχέσεις ΗΠΑ και ΠΟΥ για την αποστολή κινητών νοσοκομειακών μονάδων μέλλει να υλοποιηθούν (προτού να είναι πολύ αργά). Προληπτικά, πάντως, συνεχίζονται οι θανατώσεις πουλερικών που μόνον χτες ανήλθαν σε 500.000.

Τέλος, στην περιοχή Αλούστα της Ουκρανίας, εντοπίστηκαν 140 νεκρά άγρια πουλιά. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, απεβίωσαν λόγω γρίπης.

ΕΣΗΕΑ
Μεθοδεύσεις σε βάρος του δημοσιογραφικού κόσμου

Ανακοίνωση της παράταξης «Μαχόμενη Δημοσιογραφία»

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να συζητήσει την «πρόταση μομφής» που έχει κατατεθεί από την παράταξη «Συσπείρωση Δημοσιογράφων» (ΣΥΝασπισμένοι) κατά του προέδρου της Ενωσης, Π. Σόμπολου, ο οποίος καταγγέλλεται για την απαράδεκτη λειτουργία της Ενωσης. Κι αυτό γίνεται σε μια περίοδο όπου είναι ανοιχτές όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ενόψει άλλων κρίσιμων εξελίξεων στο κλάδο των ΜΜΕ. Με τον τρόπο αυτό η ΕΣΗΕΑ κινδυνεύει να οδηγηθεί στη συγκεκριμένη - δύσκολη για το δημοσιογραφικό κόσμο συγκυρία - σε μεγάλη ανοιχτή κρίση.

Με ανακοίνωσή της η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» επισημαίνει τις ευθύνες των άλλων παρατάξεων - «Συσπείρωση Δημοσιογράφων» (Δ. Τρίμης), «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι» (Π. Σόμπολος) και «Επαγγελματίες Δημοσιογράφοι» (Δ. Τσαλαπάτης):

«Αφού έχουν συναποφασίσει για όλα τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα, τώρα - τάχα - έβγαλαν τα μαχαίρια!», σημειώνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Αφού έχουν βάλει από κοινού τη σφραγίδα τους για να συρθεί - για άλλη μια φορά - η Ενωση σε "διαπραγματεύσεις" με τους ιδιοκτήτες, ερήμην των χιλιάδων μελών της και όχι - με βάση τα πραγματικά σημερινά προβλήματα - σε ουσιαστικές διεκδικήσεις, οι οποίες προϋποθέτουν την ενεργό συμμετοχή των μελών (αυτό το αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι), τώρα χωρίζονται - τάχα - σε διαφορετικά στρατόπεδα! Και μάλιστα σε μια στιγμή που είναι ανοιχτές όλες οι Συμβάσεις!

Δεν είναι απλά υποκριτές. Επιβεβαιώνουν στην πράξη και ανεξάρτητα από τα παχιά και "αγωνιστικά" λόγια, ότι πάνω απ' όλα βασικός στόχος - σκοπός και των δύο στρατοπέδων, είναι η συναίνεση και ο συμβιβασμός με την πολιτική που αφαιρεί από τους εργαζόμενους και δίνει στους εργοδότες».

Η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία», τονίζεται σε άλλο σημείο, μέσα και έξω από το ΔΣ άσκησε και ασκεί δριμύτατη και οξύτατη κριτική σε όλες τις πρακτικές και τις μεθοδεύσεις, που εξυπηρετούν την πολιτική και την τακτική της συναίνεσης και του συμβιβασμού. Ομως, γι' αυτές τις πρακτικές και τις μεθοδεύσεις είναι συνυπεύθυνοι αυτοί που εκπροσωπούν τις παραπάνω παρατάξεις. Και βεβαίως, αντικειμενικά, η πρόκληση «κρίσης» με ανοιχτές όλες τις συμβάσεις και μάλιστα με τρόπο που συσκοτίζει τις πραγματικές ευθύνες, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτών, σε αυτήν τη φάση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όπου ακόμα υπογραμμίζεται: Η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» επιμένει σταθερά στο δρόμο των ουσιαστικών διεκδικήσεων, που δίνουν λύσεις στα σημερινά οξυμένα προβλήματα. Επιμένει στην αγωνιστική ενότητα του κλάδου και των εργαζόμενων στον Τύπο και τα ΜΜΕ συνολικά. Και καλείται το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, εδώ και τώρα να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις στην κατεύθυνση αυτή (κοινή διεκδίκηση αιτημάτων, συνελεύσεις σε όλους τους εργασιακούς χώρους ενόψει των συλλογικών συμβάσεων, καμπάνια ενημέρωσης του ελληνικού λαού κλπ).

Λήστευαν Πακιστανούς

Ενας Ελληνας και ένας Αλβανός υπήκοος συνελήφθησαν από αστυνομικούς καθώς λήστευαν μετανάστες. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, οι παραπάνω μαζί με έναν 45χρονο που αναζητείται και που φέρεται πως ήταν ο εγκέφαλος της σπείρας, έμπαιναν σε σπίτια μεταναστών - κυρίως Πακιστανών - και παριστάνοντας τους αστυνομικούς, τους χτυπούσαν και τους αποσπούσαν χρήματα και πιστωτικές κάρτες. Μάλιστα, τους απειλούσαν πως θα προχωρούσαν σε αφαίρεση των αδειών παραμονής τους, αν δε συνεργάζονταν μαζί τους. Από τη δράση τους, έχουν αποκομίσει περίπου 11.000 ευρώ από εννέα συνολικά ληστείες, ενώ ήδη έχουν αναγνωριστεί από τα θύματά τους.

Δέσμη μέτρων που προτείνει το ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στα Γιάννενα στις 16 Γενάρη, στο πλαίσιο περιοδείας αντιπροσωπείας του Κόμματος, είχε αναφερθεί εκτενώς στο ζήτημα της «γρίπης των πτηνών». Εκεί είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τους τρόπους αντιμετώπισής της. Συγκεκριμένα, είχε σημειώσει:

  • Λήψη μέτρων προστασίας της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  • Λήψη εξειδικευμένων μέτρων στις παραμεθόριες περιοχές, π.χ., Αιγαίο, Εβρος, λόγω του ότι βρίσκονται σε άμεση γειτονία με την Τουρκία, η οποία έχει εκτεταμένα προβλήματα.
  • Προστασία της δημόσιας υγείας σημαίνει προσλήψεις γιατρών - στην προκειμένη περίπτωση κτηνιάτρων - την εξειδίκευσή τους, τη διαμόρφωση ενός τακτικού προσωπικού, την ολοκλήρωση των εργαστηρίων που χρειάζονται στην Ελλάδα.
  • Την ανάγκη να προβληθούν και να διεκδικηθούν συγκεκριμένα μέτρα και εξειδικευμένα κατά περιοχή. Για παράδειγμα, στην Ηπειρο όπου η πτηνοτροφία είναι βασικός κορμός της οικονομίας, να παρθούν μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση όλων των ζημιών που δέχεται ο κλάδος της πτηνοτροφίας και οι συγκεκριμένες μονάδες που υπάρχουν.
  • Οι αποζημιώσεις, επιδοτήσεις και απαλλαγές, να ισχύσουν συνολικά για τον κλάδο της πτηνοτροφίας και ιδιαίτερα τις συνεταιριστικές μονάδες, όπως η ΠΙΝΔΟΣ, τις μικρές πτηνοτροφικές μονάδες και τους πτηνοτρόφους.
  • Την ανάγκη λήψης μέτρων υπέρ των εργαζομένων, ώστε να μη χάσουν τη δουλιά τους, να μη μειωθούν τα μεροκάματά τους και τα δικαιώματά τους.
Επιτέθηκαν στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ

Επίθεση από αγνώστους δέχτηκε χτες το βράδυ, περίπου στις 8.30, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Συγκεκριμένα, οι δράστες επιτέθηκαν στο αυτοκίνητό του στην οδό Ναυαρίνου. Χτύπησαν τον ίδιο και τον καθηγητή Σάββα Ρομπόλη, διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ την ώρα που μετέβαιναν στο Ινστιτούτο Εργασίας, που βρίσκεται στην οδό Μπενάκη. Και οι δύο μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στην «Κεντρική Κλινική», όπου διαπιστώθηκαν μόνο θλαστικά τραύματα. Αργά το βράδυ, η αστυνομία οδήγησε το αυτοκίνητο του Χρ. Πολυζωγόπουλου στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ