ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Βαρίδι στα υπερκέρδη του η Κλαδική Σύμβαση

Οι μεγαλοτραπεζίτες αρνούνται προκλητικά να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις, μεθοδεύοντας ανοιχτά την οριστική κατάργησή της

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι τραπεζίτες ισχυρίζονται προκλητικά ότι περνάνε δύσκολες μέρες, γι' αυτό και μεθοδεύουν την κατάργηση της Κλαδικής Σύμβασης!
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι τραπεζίτες ισχυρίζονται προκλητικά ότι περνάνε δύσκολες μέρες, γι' αυτό και μεθοδεύουν την κατάργηση της Κλαδικής Σύμβασης!
Βόμβα στις Συλλογικές Συμβάσεις του κλάδου βάζει απροκάλυπτα το τραπεζικό κεφάλαιο, σπεύδοντας να αξιοποιήσει πρώτο τα προνόμια από την επικείμενη κατάργησή τους, όπως συναποφάσισαν προχτές οι «κοινωνικοί (συν)εταίροι», στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση.

Οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες (Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, Αλφα, Γιούρομπανκ και Πειραιώς) έστειλαν χτες επιστολές στην Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), με τις οποίες δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης, με το φαιδρό επιχείρημα ότι τα εργασιακά ζητήματα «δεν μπορούν πλέον να αποτελούν αντικείμενο κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας»!

Η ενέργεια των τραπεζιτών αποτελεί ταχύτατη υλοποίηση του ουσιαστικού περιεχομένου της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ, των βιομηχάνων και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, να ανοίξουν το δρόμο για την κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μέσα από την αναβίωση και γενίκευση των λεγόμενων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ) που έχουν θεσμοθετηθεί με το νόμο 2639/98 του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις αυτές έρχονται να εντείνουν παραπέρα την ολομέτωπη αντεργατική επίθεση στο χώρο των Τραπεζών και όχι μόνο. Μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι, η κυβέρνηση της ΝΔ, εξειδικεύοντας τον αντιασφαλιστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε στο ξεθεμελίωμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που άνοιξε το ζήτημα της απελευθέρωσης του ωραρίου και στις τράπεζες, με τις πλάτες και της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας.

Ξεπερασμένες οι Συλλογικές Συμβάσεις!

Στις επιστολές τους οι μεγαλοτραπεζίτες ομολογούν κυνικά ότι οι εργασιακές ανατροπές -και άρα και η κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων - είναι αναπόφευκτη συνέπεια των ιδιωτικοποιήσεων και του σκληρού καπιταλιστικού ανταγωνισμού στο χώρο των τραπεζών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Αλφα Μπανκ σημειώνει προκλητικά ότι «οι συνθήκες υπό τις οποίες καθιερώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον τραπεζικό κλάδο έχουν μεταβληθεί ριζικά». Ενώ ο διοικητής της Αγροτικής αποδίδει το αναπόφευκτο της κατάργησης των Συμβάσεων στις «ιδιωτικοποιήσεις, τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο τα τελευταία χρόνια» με αποτέλεσμα πλέον «το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα επιχειρηματικά σχέδια και οι χώρες εγκατάστασης και δραστηριότητας κάθε Τράπεζας διαφέρουν αισθητά, ενώ οι συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν... (να) είναι έντονες».

Ο διοικητής της Πειραιώς συμπληρώνει απροκάλυπτα ότι οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας «δεν ανταποκρίνονται στις μεγάλες προτεραιότητες του Ομίλου για την απρόσκοπτη ανάπτυξη στο εσωτερικών και το εξωτερικό». Επομένως, τονίζει, ο πρόεδρος της Εμπορικής «τα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα θα πρέπει να ρυθμίζονται κατά Τράπεζα, μέσω επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να μη νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός εις βάρος τους» (σ.σ. εννοεί των τραπεζών).

Το περιεχόμενο των παραπάνω επιστολών λέει ξεκάθαρα ότι η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που προωθήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την εξυπηρέτηση της υπερκερδοφορίας του κεφαλαίου, έχει ωριμάσει τις συνθήκες για την κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Γιατί, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, οι Κλαδικές Συμβάσεις νοθεύουν τον «υγιή ανταγωνισμό», δηλαδή εμποδίζουν την κάθε τράπεζα ξεχωριστά να επιβάλλει τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες που μπορεί κάθε φορά, ώστε να ενισχύσει τη δική της θέση στην αγορά έναντι των άλλων. Και φυσικά μετά τις Κλαδικές στο στόχαστρο θα μπουν και οι Επιχειρησιακές Συμβάσεις.

Υπόλογες ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ

Οσο για τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ, είναι αυτές που όλα αυτά τα χρόνια αποδέχτηκαν, στήριξαν και στηρίζουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και τον ανταγωνισμό. Αλλωστε, στα πλαίσια αυτά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμμετείχε στην προχτεσινή συμφωνία για τα ΤΣΑ. Ενώ ενδεικτική είναι και η χτεσινή στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, που «αντέδρασε» στην ενέργεια των τραπεζιτών, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι είναι ...παράνομη. Αποφεύγοντας ουσιαστικά να αναδείξει τις πολιτικές αιτίες και τους πολιτικά υπεύθυνους μιας τέτοιας εξέλιξης.

Τουλάχιστον υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί και η χτεσινή δήλωση του Ε. Βενιζέλου, υπεύθυνου του Τομέα Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ, που έσπευσε να παρουσιάσει την επιχείρηση κατάργησης των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ως αποτέλεσμα αποκλειστικά της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ. Ξέχασε, φαίνεται, ότι το νόμο για τα ΤΣΑ τον πέρασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις στις τράπεζες.

Μονόδρομος η ταξική απάντηση

Ο Γιώργος Ποντικός, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, σε δηλώσεις του στο «Ρ» σημείωσε:

«Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της χτεσινής συμφωνίας για τα ΤΣΑ που χτυπούνε τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Κυβέρνηση και κεφάλαιο κλιμακώνουν την επίθεση. Πρώτα ήταν το Ασφαλιστικό, μετά το ωράριο και τώρα η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας. Στόχος τους είναι να χτυπηθεί ο συντονισμένος κλαδικός αγώνας. Καλούμε τους εργαζόμενους στις τράπεζες να απορρίψουν τα ιδεολογήματα των τραπεζιτών περί ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας. Να διεκδικήσουν Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Ασφαλιστικό που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους. Με βάση αυτή τη γραμμή πρέπει να οργανώσει τον αγώνα του το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΟΤΟΕ που επί χρόνια έβαζε πλάτη να περάσει η λογική της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Να συσπειρωθούν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ για συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων απέναντι σε αυτές τις πολιτικές του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων».

Για το ζήτημα θα συνεδριάσει σήμερα η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, για να καθορίσει τα βήματα οργάνωσης του αγώνα.


ΚΕΡΔΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Πάνω από 7,7 εκατ. ευρώ τη μέρα!

Αύξηση 45% εμφανίζουν οι ισολογισμοί τους στο 9μηνο του 2005

Ολοένα και μεγαλύτερα ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο καταφέρνει και βάζει στο χέρι το τραπεζικό κεφάλαιο, αξιοποιώντας την εφαρμοζόμενη φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τα προηγούμενα χρόνια τα κέρδη των τραπεζών πέταξαν στα ύψη. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, και το 2006 θα είναι μια ακόμη χρονιά προκλητικού πολλαπλασιασμού, σε μια περίοδο που εντείνεται η λιτότητα για το λαό.

Οι 6 μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι (Εθνική, Αλφα, Γιούρομπανκ, Εμπορική, Αγροτική και Πειραιώς) στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2005 απέσπασαν αστρονομικά κέρδη πάνω από 2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 7,7 εκατ. ευρώ τη μέρα! Σε σύγκριση με το 2004 τα κέρδη τους (πριν από φόρους) αυγάτισαν πάνω πάνω από 45%, δηλαδή δέκα και πλέον φορές πάνω από τον τιμάριθμο.

Οι ισολογισμοί των τραπεζών - 9μηνο 2005 - εμφανίζουν τα παρακάτω αμύθητα κέρδη:

  • Εθνική Τράπεζα: Πέταξαν στα 734,6 εκατ. ευρώ από 446,2 εκατ. ευρώ για το 2004, με ποσοστό αύξησης 64,6%. Μετά την πληρωμή των φόρων αυξήθηκαν σε ποσοστό 86,8%, γεγονός που έχει να κάνει και με τις απανωτές φοροελαφρύνσεις σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Αλφα: Τα καθαρά κέρδη (μετά τους φόρους) που απέσπασε ο τραπεζικός όμιλος Κωστόπουλου ανέβηκαν σε ποσοστό 15,3% φτάνοντας στα 360,3 εκατ. ευρώ, από 312,5 εκατ. ευρώ για το 2004.
  • Γιούρομπανκ: Τα καθαρά κέρδη που απέσπασε ο τραπεζικός όμιλος Λάτση εκτοξεύτηκαν σε 518 εκατ. ευρώ (από 370 εκατ.) δηλαδή άυξηση κατά 40%.
  • Εμπορική: Επανήλθε σε μεγάλη κερδοφορία ύψους 95,3 εκατ. ευρώ, μετά την εμφανιζόμενη κάμψη του προηγούμενου έτους 2004.
  • Πειραιώς: Η μάζα των κερδών της (πριν από φόρους) αυξήθηκε 36,8% και διαμορφώθηκε σε 203,1 εκατ. ευρώ (από 148,4 εκατ. για το 2004).
  • Αγροτική: Τα κέρδη έφτασαν σε 118,5 εκατ. ευρώ (από 66,6 εκατ.) με εκρηκτική άνοδο 78,5%.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ