ICON |
Με μεγάλη δυσκολία προσπαθούν να σώσουν τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι στον Κίσσαβο |
Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση αρνείται να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νομό, με το «επιχείρημα» ότι δεν το έχει ζητήσει ο νομάρχης. Ποιος, όμως, ζήτησε από τους ιδιώτες να προχωρήσουν στην εγκατάσταση ηλεκτρογεννητριών στην περιοχή, για να θησαυρίσουν; Σίγουρα όχι οι κάτοικοι, οι οποίοι αναμένεται σήμερα να έχουν μια πρώτη δυναμική αντίδραση απέναντι στην ταλαιπωρία που υφίστανται όλες αυτές τις μέρες, συμμετέχοντας σε συγκέντρωση - συζήτηση για το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης, που διοργανώνει σήμερα, στις 5.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Αργοστολίου, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ.
Χθες αντιπροσωπεία της ΝΕ του ΚΚΕ του νομού συναντήθηκε με τον νομάρχη, Δημήτρη Λευκαδίτη, στον οποίο έθεσε το αίτημα να κηρυχτεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή οικονομικές ελαφρύνσεις, αποζημιώσεις, κλπ. Ο νομάρχης αρνήθηκε, με το σκεπτικό ότι ...δεν υπάρχει λόγος!
Την ίδια ώρα, η αβεβαιότητα των κατοίκων εντείνεται, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του ρεύματος στα νησιά, αλλά επιχειρείται να εξωραϊστεί η μέχρι τώρα διαδικασία αποκατάστασης των βλαβών.
Οι όποιες εργασίες αποκατάστασης γίνονται δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα... |
Παράλληλα, διακοπές αρχίζουν να εμφανίζονται και στην παροχή νερού, καθώς τα αντλιοστάσια δεν έχουν γεννήτριες.
Στο μεταξύ, «καταφύγιο» αποτελεί το νοσοκομείο Αργοστολίου, στο οποίο από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε λειτουργία η αυτόματη γεννήτρια, όπως επίσης και στα Κέντρα Υγείας Σάμης και Ιθάκης. Οπως μας είπε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Χρόνης Στέφανος, υπάρχει μια αύξηση στην εισαγωγή ασθενών, λόγω των προβλημάτων, οι οποίοι μέχρι χθες ανέρχονταν στους εβδομήντα. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι από την πλευρά του νοσοκομείου υπάρχει κατανόηση απέναντι στους κατοίκους και βεβαίως είναι ανοιχτό, όποτε χρειαστεί, να φιλοξενήσει κόσμο για να ζεσταθεί. Χρήση της ζεστασιάς του νοσοκομείου, αλλά και του ρεύματος για να φορτίσουν τα κινητά τους, κάνουν οι φοιτητές, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, διαμένουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία δεν έχουν, βέβαια, ούτε κουζίνα για να μαγειρέψουν. Σημειώνουμε ότι στο Αργοστόλι δεν υπάρχει φοιτητική εστία.
Eurokinissi |
Οσοι τυχεροί βρουν κάποια γεννήτρια, ίσως και να ζεσταθούν λίγο |
Αυτή τη στιγμή είναι πλέον γνωστό ότι εκτός από τους πυλώνες υψηλής τάσης καταστράφηκαν και 80 ξύλινοι στύλοι. Η κυβέρνηση απέδωσε τα προβλήματα, ακόμη και στον εντοπισμό της έκτασης των ζημιών, στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ετσι, οι δικαιολογίες πληθαίνουν ανάλογα με τον πολλαπλασιασμό των προβλημάτων και τις καθυστερήσεις. Με ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι υπήρξε ανταπόκριση στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν γενικότερα από την κακοκαιρία και αποκατάσταση των βλαβών όπου υπήρχε πρόσβαση ή όταν άνοιγαν οι δρόμοι.
Το γεγονός είναι ότι 110 τεχνικοί της ΔΕΗ που ενισχύθηκαν με άλλους 37 καταβάλλουν σκληρές προσπάθειες για την ηλεκτροδότηση των δύο νησιών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες κατά 55% μέχρι το βράδυ. Αναμένεται, επίσης, να τεθεί σε λειτουργία και το Αιολικό Πάρκο.
Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ ότι «για την Περιοχή Κεφαλληνίας και Ιθάκης αναστέλλεται για το τέλος Φεβρουαρίου η είσπραξη των λογαριασμών, με ημερομηνία λήξης Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου».
Eurokinissi |
Πολλές οι καταστροφές από τον παγετό στη Βόρεια Ελλάδα
Eurokinissi |
Το παραπάνω έργο, φυσικά, παίζεται εδώ και πολλά χρόνια και βέβαια οι αγροτοκτηνοτρόφοι γνωρίζουν ότι οι αποζημιώσεις που αφορούν τις καταστροφές στην παραγωγή και χορηγούνται από τον ΕΛΓΑ, ούτε κατ' ελάχιστο δεν αγγίζουν το πραγματικό μέγεθος των ζημιών. Και όσον αφορά τις καταστροφές στο κεφάλαιο και τις υποδομές των αγροτοκτηνοτρόφων, χρήματα που χορηγούνται μέσω των ΠΣΕΑ και προέρχονται από τις Βρυξέλλες, μπορεί να περάσουν και χρόνια, ώσπου να αρχίσουν να δίδονται τα πρώτα χρήματα.
Σχετικά τώρα με το μέγεθος των ζημιών, ακόμη δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα. Σύμφωνα πάντως με τα πρώτα στοιχεία από τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, υπάρχουν σοβαρές ζημιές στις σιτοκαλλιέργειες και στα λοιπά δημητριακά, ιδίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, στα εσπεριδοειδή, στις ελιές, αλλά και εκτεταμένες ζημιές στα κηπευτικά. Ζημιές σημειώθηκαν και στο ζωικό και στο πάγιο κτηνοτροφικό κεφάλαιο.
Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί από τον παγετό των τελευταίων ημερών σε χιλιάδες στρέμματα με κηπευτικά στο νομό Θεσσαλονίκης. Οπως δηλώνουν οι δεκάδες παραγωγοί της Νέας Μαγνησίας, που εφοδιάζουν σταθερά την Κεντρική Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, έχει «καεί» η παραγωγή κηπευτικών κι αυτό τους έχει φέρει σε απόγνωση, αφού είναι τεράστια η οικονομική καταστροφή που έχουν υποστεί.
Η κατάσταση είναι ίδια και στο νομό Πέλλας, όπου υπάρχουν καταστροφές στα οπωροκηπευτικά, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-17 σε κάποιες περιπτώσεις) είναι δυνατόν να προκαλέσουν ζημιές ακόμη στα οπωροφόρα δέντρα και στα ροδάκινα της περιοχής. Αυτό μπορεί να συμβεί, τονίζουν οι γεωπόνοι, επειδή σημειώθηκε απότομα μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας τις μέρες που ακολούθησαν τη χιονόπτωση.
Στο μεταξύ, ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που έχει προκληθεί λόγω του συνεχιζόμενου παγετού στην ιχθυοκαλλιέργεια σε ιχθυοτροφεία της Ροδόπης και Ξάνθης. Στο ιχθυοτροφείο της Μέσης στο νομό Ροδόπης, υπάρχει ολική καταστροφή στην παραγωγή τσιπούρας. Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, καθώς τεράστιες ποσότητες ψαριών έχουν νεκρωθεί.
Και τότε με κακοκαιρία όπως και σήμερα: σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, προβλήματα ηλεκτροδότησης, εκατοντάδες χωριά αποκλεισμένα. Και τότε όπως και σήμερα, η πολιτική της απελευθέρωσης και των ιδιωτικοποιήσεων ευθύνεται για την προβληματική συντήρηση και την έλλειψη υποδομών. Η μόνη διαφορά είναι ότι τότε κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ και τώρα η ΝΔ...
Τον Γενάρη του 2002 οι συνέπειες της κακοκαιρίας ήταν: Στην Εύβοια 23 χωριά, περισσότερες από 6 μέρες μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Σημαντικές ήταν οι ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Πολλοί κτηνοτρόφοι, αποκλεισμένοι στη Βόρεια Εύβοια. Χωριά, όπως Γλυφάδα, Στρόπωνες του Δήμου Διρφύου, το Μετόχι, η Λάμαρη, το Κούτουρλο, η Χιλιαδού του Δήμου Κύμης, ο Παγώντας, οι Μαρκάτες, η Αγία Σοφία, ο Λιμνιώνας, τα Πολιτικά, η Νεροτριβιά, η Δάφνη του Δήμου Μεσσαπαίων, η Αντιά, η Αμυγδαλιά, το Κομητό, ο Αγιος Δημήτριος στα Καβοντοροχώρια, παρέμειναν αποκλεισμένα για μέρες.
Δύο μονάδες του Αλιβερίου και η μεγάλη μονάδα του Λαυρίου τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην Αττική. Συγκεκριμένα, σε Αγιο Στέφανο, Εκάλη, Δροσιά, Ανοιξη, Νέα Ερυθραία, Αγ. Παρασκευή, Θρακομακεδόνες, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Μαρούσι, Πεντέλη, Πικέρμι. Διακοπές ρεύματος και στη Θεσσαλονίκη.
Τότε οι αρμόδιοι του ΠΑΣΟΚ έριχναν τις ευθύνες στη Νομαρχία, ενώ σημείωναν ότι αυτά συμβαίνουν και σε... άλλες χώρες. Χαρακτηριστική η περίπτωση του τότε προέδρου και του τότε διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Δ. Παπούλια και Σ. Νέζη, που διαχώριζαν τις ευθύνες της διακοπής ρεύματος από την κακοκαιρία.
Η κακοκαιρία είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στους νομούς Βοιωτίας, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Χανίων. Χαρακτηριστική επίσης, η περίπτωση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το υπό γερμανική διοίκηση αεροδρόμιο είχε παραμείνει κλειστό τότε λόγω... κακοκαιρίας.
Τέλος, αξίζει να θυμηθούμε και το Γενάρη του 2004. Και τότε σημαντικά προβλήματα ηλεκτροδότησης είχε ολόκληρη η χώρα. Προβλήματα στη Λήμνο, στην Ανδρο, στην Τήνο, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στην Αττική όλο το 24ωρο γίνονταν συχνές διακοπές. Για όλα τότε έφταιγαν τα δέντρα! Και το Φλεβάρη του 2004 μετά το κύμα κακοκαιρίας, σημειώθηκαν σοβαρές ελλείψεις νερού σε 15 περιοχές της Αττικής για περισσότερες από 5 μέρες. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε καταλογίσει ευθύνες στους... πολίτες.
Διαδοχική επικοινωνία με τους υπουργούς Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Την ανάγκη να κηρυχτεί ο νομός Κεφαλλονιάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επισήμανε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια χτεσινής επικοινωνίας, στους υπουργούς Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα. Παράλληλα, ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο νομό, ο οποίος περιλαμβάνει τα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.
Να σημειωθεί ότι, όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε του Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, το Κόμμα θα φέρει το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή. Συγκεκριμένα, η Αλ. Παπαρήγα, ζήτησε:
Η Αλ. Παπαρήγα ζήτησε, επιπλέον, από την κυβέρνηση να αναλάβει την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων, αφού με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν αναλαμβάνει την πραγμάτωση τέτοιων έργων. Ηδη οι ιδιώτες, προχωρούν σε εγκατάσταση ηλεκτρογεννητριών, με στόχο να θησαυρίσουν. Τέλος, κατέθεσε τη σκέψη στον υπουργό Ανάπτυξης, για την επανεγκατάσταση των αεροστροβίλων - γεννητριών της ΔΕΗ που υπήρχαν στο νησί και απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά τους, οι υπουργοί ενημέρωσαν την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, συμφώνησαν πως χρειάζεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα και τη διαβεβαίωσαν πως θα εξετάσουν σοβαρά τις προτάσεις που κατέθεσε.
ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-
Τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει για πέμπτη συνεχή μέρα ο νομός της Εύβοιας. Ετσι, και χτες δε λειτουργούσε ή λειτουργούσε με πολλά προβλήματα ο κεντρικός οδικός άξονας από την πόλη της Χαλκίδας προς Ιστιαία και Κάρυστο. Αντίστοιχα, σημαντικά παρέμεναν και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης του νομού. Συγκεκριμένα, από Χαλκίδα προς Βόρεια Εύβοια (Ιστιαία) η Εθνική Οδός παρέμενε κλειστή μέχρι και χτες στον «Αγιο». Από την άλλη, ο δρόμος Χαλκίδας - Καρύστου προχωρούσε με δυσκολίες. Το αποτέλεσμα ήταν το ΚΤΕΛ να εκτελεί δρομολόγια μέχρι Ψαχνά (προς βορρά) και μέχρι Αυλωνάρι (προς νότο).
Επίσης, πέντε χωριά των Δήμων Στυρέων, Μαρμαρίου και Καρύστου παρέμεναν και χτες χωρίς ρεύμα και ορισμένα απ' αυτά χωρίς τηλέφωνο. Αποκλεισμένα από τα χιόνια εξακολουθούν να βρίσκονται 15-20 χωριά σε όλη την Εύβοια, ενώ χτες το πρωί σε ένα από αυτά, στην Αγία Σοφία του Δήμου Μεσαππίων, έγινε μεταφορά φαρμάκων με ελικόπτερο σε ασθενείς που τα είχαν ανάγκη. Ο όγκος του χιονιού και η διάρκειά του κατέστρεψε αγροτικές καλλιέργειες, ιδιαίτερα οπωροκηπευτικά, δημιουργώντας και προβλήματα στους αγρότες, ενώ ακόμα δεν έγινε απολογισμός στην κτηνοτροφία από τον πολυήμερο αποκλεισμό των κοπαδιών.