ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Νέα απάντηση στην προβοκάτσια των ΗΠΑ

ΑΒΑΝΑ.--

Τις νέες επιθετικές προκλήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ και ειδικά του Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων στην Αβάνα κατήγγειλε χτες για άλλη μία φορά ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ενόσω βρέθηκε κοντά στην παραλιακή λεωφόρο Μαλεκόν στην έδρα του αντιιμπεριαλιστικού δικαστηρίου «Χοσέ Μαρτί», όπου ξεκίνησαν εργασίες διαπλάτυνσης, που όπως είπε ο ίδιος θα είναι μια «έκπληξη».

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί διπλωμάτες όπως μεταδίδει το βρετανικό BBC έσπευσαν προκλητικά να δηλώσουν: «Φαίνεται ότι το καθεστώς θα φτιάξει ένα είδος τείχους που θα κρύβει τα μηνύματά μας. Δε μας κάνει εντύπωση».

Πρόκειται για το επόμενο στάδιο των προκλήσεων των ΗΠΑ όταν στο κτίριο της αμερικανικής αποστολής εμφανίστηκαν φωτεινά ηλεκτρονικά μηνύματα με φράσεις των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Μαχάτμα Γκάντι, Αβραάμ Λίνκολν και Λεχ Βαλέσα που... ζητάνε δημοκρατικές αλλαγές.

Ο κουβανικός λαός απάντησε δυναμικά την Τρίτη με τη διοργάνωση διαδήλωσης μπροστά από το κτίριο, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1,4 εκατομμύρια Κουβανοί. Στις χτεσινές δηλώσεις του ο Φιντέλ Κάστρο καταδίκασε τις ενέργειες του Γραφείου Αμερικανικών Συμφερόντων, που έχει γίνει το κέντρο όλων των αντεπαναστατικών ανατρεπτικών ενεργειών, ενέργειες που αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις και των πλέον βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου. Επίσης, ο ηγέτης της Κούβας καταδίκασε τις ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης, που ουσιαστικά προκαλούν την κατάρρευση των διμερών συμφωνιών μετανάστευσης, όπως την πρόκληση παράνομων εξόδων, ώστε να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους.

Επίσης προσέφερε ιατρική περίθαλψη, εντελώς δωρεάν εννοείται, προς φτωχούς και μη προνομιούχους Αμερικανούς πολίτες, όπως ακριβώς πράττει η Κούβα και σε πολίτες αρκετών αναπτυσσόμενων χωρών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρένσα Λατίνα».

ΝΕΠΑΛ
Πυρά εναντίον διαδηλωτών!

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στο Νεπάλ

Associated Press

Από τις χτεσινές διαδηλώσεις στο Νεπάλ
KATMANTOY.- Ακόμη και πραγματικά πυρά (!), πέρα από τα «συνήθη» ρόπαλα και δακρυγόνα, χρησιμοποίησαν χθες οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία, για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις εναντίον του βασιλιά Γκιανέντρα χθες. Συνολικά, σύμφωνα με διεθνή και τοπικά ΜΜΕ, συνελήφθησαν εκατοντάδες άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 24 διαδηλωτές και αστυνομικοί.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ στην πόλη Ποχάρα του δυτικού Νεπάλ για να «απωθήσει» διαδηλωτές, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με το Nepal News, μια τοπική ειδησεογραφική υπηρεσία, οι διαδηλωτές προκλήθηκαν από αστυνομικούς, οι οποίοι τους επιτέθηκαν. Από τις τουλάχιστον 20 σφαίρες που έριξαν οι αστυνομικοί, τραυματίστηκε ένας διαδηλωτής στο πόδι.

Το κύμα των διαδηλώσεων εναντίον του βασιλιά Γκιανέντρα, που σχεδόν πριν από ένα χρόνο κατέλυσε το πολίτευμα και επέβαλε πραξικοπηματικά τη διακοπή της λειτουργίας της Βουλής, διορίζοντας παράλληλα κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό, εντείνεται και, σύμφωνα με αναλυτές, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να «ελεγχθεί».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚ Νεπάλ/ Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού Πράντιπ Νεπάλ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «θέλουμε να καταδείξουμε ότι το κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί παράνομα».

Η πρωτεύουσα και οι περισσότερες μεγάλες πόλεις παρέλυσαν χθες από τη γενική απεργία που κήρυξαν τα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα της χώρας εναντίον της βασιλικής χούντας στη χώρα. Το παλάτι εμμένει - ενώ το ένοπλο αντάρτικο των μαοϊκών, που έχει συμμαχήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχει ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις του - ότι θα διοργανώσει «τοπικές εκλογές» το Φλεβάρη, κάτι που μοιάζει αμφίβολο.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αποχαιρέτησαν τον Ρουγκόβα ψάχνοντας «διάδοχο»...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Κοσσοβάροι Αλβανοί συνόδευσαν χτες τον «Πρόεδρο» του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, στο «Κοιμητήριο των Μαρτύρων» σε ένα λόφο κοντά στην Πρίστινα. Αρκετοί ήταν και οι ξένοι αξιωματούχοι που παραβρέθηκαν, σε μια κηδεία που κανονίστηκε να είναι «κοσμική και εθνική». Οι Πρόεδροι που παραβρέθηκαν ήταν «κατά σύμπτωση» εκείνων των χωρών που έχουν πάρει (περισσότερο ή λιγότερο) ανοιχτά θέση υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του προτεκτοράτου. Δηλαδή, οι Πρόεδροι της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοϊσίου, της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, της Κροατίας, Στίπε Μέσιτ, και της Σλοβενίας, Γιάνες Ντρνόβσκεκ... Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ ήταν ο υπουργός... Αστικής Ανάπτυξης, Αλφόνσο Τζάκσον, ο επικεφαλής της (άτυπης διπλωματικής) αποστολής των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, και ο Φρανκ Ουίσνερ, ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης για το Κοσσυφοπέδιο οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν στα μέσα Φλεβάρη.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, θέλησε να παραβρεθεί επειδή, όπως είχε πει, το Κοσσυφοπέδιο είναι μέρος της σερβικής εδαφικής επικράτειας, αλλά, όπως αναμενόταν, η κυβέρνηση του «πρωθυπουργού» Μπαϊράμ Κοσούμι αρνήθηκε ανακοινώνοντας πως ήταν «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Πριν την τελετή της κηδείας, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, είχε επικεντρώσει σε δηλώσεις του στην ανάγκη, όπως είπε, να παραμεριστούν οι διαφορές μεταξύ των ηγετικών στελεχών των Κοσσοβάρων Αλβανών προκειμένου να οριστεί ο «διάδοχος» του Ρουγκόβα και να προχωρήσουν στις επικείμενες συνομιλίες της Βιέννης.

Ο δε «ύπατος διοικητής» του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Σόρεν Τζέσεν Πέτερσεν, στον επικήδειο είπε πως ο Ρουγκόβα «άφησε ένα κενό αλλά και ένα όραμα... να οδηγηθεί μπροστά το Κόσσοβο».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΑ ΠΑΣ.- Ο Πρόεδρος της Βολιβίας ανακοίνωσε το διορισμό του 33χρονου Σάτσα Γιορέντι ως πρέσβη στις ΗΠΑ. Ο Εβο Μοράλες δήλωσε ότι πρώτη προτεραιότητα του διπλωμάτη θα είναι να πετύχει την έκδοση του πρώην Προέδρου στη Βολιβία, Σάντσες ντε Λοσάδα, το «ταχύτερο δυνατόν».

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.- Η μεγαλύτερη κόρη του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγούστο Πινοτσέτ, ζήτησε πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσε ο Χιλιανός υπουργός Εσωτερικών, Σαλίν Φρανσίσκο Φιντάλ. Για το αίτημα της Ινές Λουσία Πινοσέτ Ιριάρτ, ενημερώθηκε η κυβέρνηση της Χιλής από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαντιάγο. Η 64χρονη κόρη του Πινοσέτ συνελήφθη αμέσως μόλις έφθασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πτήση από το Μπουένος Αϊρες.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αυξάνονται τα προβλήματα του Μουσάραφ

ΝΤΑΒΟΣ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Δύο ακόμα κινήσεις αντιπερισπασμού έκανε χτες ο πραξικοπηματίας στρατηγός - πρόεδρος για τους φίλους - του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, σε μια προσπάθεια να «συμμαζέψει» την κατάσταση μετά τη σφαγή 18 αμάχων στο χωριό Νταμαντόλα από μη-επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA, που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από την κοσμική και την ισλαμιστική αντιπολίτευση και «ταπεινώνει» την κυβέρνησή του. Από το Νταβός, όπου βρισκόταν χτες, ο Μουσάραφ υποστήριξε ότι το Πακιστάν «ουδέποτε έδωσε άδεια» για την επίθεση στο χωριό, την οποία «καταδίκασε», σημειώνοντας όμως ότι «υπάρχουν ξένοι εξτρεμιστές στο Πακιστάν» και έκανε λόγο για «παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του» και από αυτούς! Παρ' όλους τους ισχυρισμούς του στρατηγού, όμως, οι πληροφορίες που έχει διαρρεύσει η αμερικανική πλευρά αναφέρουν ότι η κυβέρνησή του γνώριζε ότι θα γινόταν η επίθεση - και αυτό είναι που μετράει...

Η δεύτερη κίνηση αντιπερισπασμού του πραξικοπηματία στρατηγού ήταν η ανακοίνωση ότι - προφανώς κατόπιν αιτήματος του Ισλαμαμπάντ - η Ιντερπόλ ανακοίνωσε ότι καταζητεί την πρώην πρόεδρο της χώρας, Μπεναζίρ Μπούτο, και το σύζυγό της για μια σειρά οικονομικών σκανδάλων.

Αλλά οι κινήσεις του Μουσάραφ μοιάζουν να πέφτουν στο κενό: χτες η Γερουσία του Πακιστάν πέρασε μια απόφαση στην οποία καταδικάζει με προσεκτικό, αλλά έντονο τόνο την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του Πακιστάν από τις ΗΠΑ, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στο στρατηγό, ο οποίος εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από τη στήριξη της Ουάσιγκτον.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Η αιματοχυσία συνεχίζεται

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Οι «Τίγρεις των Ταμίλ», η αυτονομιστική μειονοτική οργάνωση της Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε χτες ότι ένας ανώτερος αξιωματούχος της σκοτώθηκε από οβίδες του στρατού, που βομβάρδισε στρατόπεδό της στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Αξιωματούχος του στρατού επιβεβαίωσε ότι «πολλοί αντάρτες» σκοτώθηκαν στην Μπατικαλόα, όμως δεν ανέφερε αν ο στρατός είχε εμπλοκή στο επεισόδιο. Το νέο αιματηρό συμβάν σημειώνεται ενώ οι αντάρτες συμφώνησαν με την κυβέρνηση στην πραγματοποίηση συνομιλιών στην Ελβετία για να «διασωθεί» η εκεχειρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ