Πάνω από 192 εκατομμύρια οι άνεργοι. Με λιγότερα από 2 δολάρια τη μέρα, ζουν 1,4 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι!
Οσον αφορά στο θέμα της ανεργίας, ο ΔΟΕ αναφέρει ότι το γενικό ποσοστό παγκοσμίως είναι 6,3%, που αντιστοιχεί σε 191,8 εκατομμύρια ανέργους. Ομως, το γεγονός ότι ο ΔΟΕ έχει υιοθετήσει τον ορισμό της εργασίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση («ως απασχολούμενοι ορίζονται όσοι έχουν εργαστεί τουλάχιστον μία ώρα τη βδομάδα»!) καθιστά τα σχετικά στοιχεία αναξιόπιστα, αφού παρουσιάζουν ένα μικρό μέρος του πραγματικού προβλήματος.
Ομως, ακόμη και από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ανάγλυφα η διαρκής επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων σ' ολόκληρο τον κόσμο. Την ώρα, μάλιστα, που η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,3%. Δηλαδή, η τεράστια αύξηση του παγκόσμιου πλούτου πήγε εξ ολοκλήρου στα θησαυροφυλάκια του μεγάλου κεφαλαίου.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία των νέων, ηλικίας έως 24 ετών. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι οι μισοί περίπου άνεργοι στον κόσμο είναι αυτής της ηλικίας. Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αν σκεφθεί κανείς ότι οι νέοι αποτελούν το 25% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Δηλαδή, οι πιθανότητες να μείνει άνεργος ένας νέος είναι τριπλάσιες, σε σχέση με τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.
Στην έκθεση του ΔΟΕ, επισημαίνεται το ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα της απασχόλησης των γυναικών, οι οποίες, αν και αποτελούν το 40% του συνολικού εργατικού δυναμικού, παρουσιάζουν ποσοστό απασχόλησης μόλις 52,2%.
Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας παρατηρείται στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, κατά 1,3 εκατ., με συνολικό ποσοστό ανεργίας 7,7%. Στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, καθώς και στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην ΕΣΣΔ), η ανεργία αυξήθηκε στο 9,7% από 9,5% το 2004. Η περιοχή με την υψηλότερη ανεργία, 13,2%, είναι η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική. Στην υποσαχάρια Αφρική, η ανεργία μειώθηκε ελαφρά στο 9,7%, αυξήθηκε, όμως, κατά 2,5 εκατομμύρια ο αριθμός των εργαζομένων, που ζουν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, δηλαδή με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα.
Στη φετινή έκθεση περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο για τις συνέπειες από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Στα συμπεράσματα αυτού του κεφαλαίου τονίζεται ότι οι συνέπειες ήταν αντιστρόφως ανάλογες με την εισοδηματική κατάσταση των κατοίκων των χωρών που χτυπήθηκαν. Δηλαδή, οι συντριπτικά περισσότερες συνέπειες έπληξαν τα φτωχότερα στρώματα.
Οι οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας. Τα περισσότερα θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων αφορούν στις δυνατότητες επενδύσεων σ' αυτές τις δύο χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.
Κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας «Πραϊσγουότερ» μεταξύ 1.410 υψηλόβαθμων στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 71% των ερωτηθέντων αναμένει να έχει επιχειρηματικές στην Κίνα, στην Ινδία, στη Βραζιλία και τη Ρωσία τα επόμενα τρία χρόνια. Το 78% θεωρεί την Κίνα ως την πιο σημαντική αγορά στον κόσμο.
Τα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης ήρθαν να επιβεβαιώσουν το δυναμισμό της οικονομίας της χώρας, η οποία αναπτύχθηκε το 2005 (τρίτη συνεχόμενη χρονιά) με ρυθμό 9,9%. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η αξία του κινεζικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος ανέρχεται σε 2,25 τρισ. δολάρια, γεγονός που φέρνει την κινεζική οικονομία στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Με την επίδοση αυτή, η Κίνα ξεπέρασε τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία.
Ωστόσο, δεν έλειψαν από τις συζητήσεις του Φόρουμ και τα θέματα που αφορούν στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις. Για τα θέματα αυτά, μίλησε η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, η οποία υπερασπίστηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα (χριστιανοδημοκρατών - σοσιαλδημοκρατών), στο οποίο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, όπως αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, «πάγωμα» των μισθών και δραστική περικοπή των επιδομάτων ανεργίας.
«FORD» - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Είκοσι πέντε έως τριάντα χιλιάδες απολύσεις ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αυτοκινητοβιομηχανία «Ford», η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου. H «Ford» ανακοίνωσε ακόμη το κλείσιμο 14 εργοστασίων της στη Βόρεια Αμερική έως το 2012. Οι απολύσεις αντιπροσωπεύουν το 20-25% του εργατικού δυναμικού της (122.000 εργαζόμενοι) στη Βόρεια Αμερική. Σημειωτέον ότι τα κέρδη της «Ford» αυξήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2005 κατά 19%.
«ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ» ΣΤΗ «DAIMLER»: Μια μέρα μετά τη «Ford», την Τρίτη, η «DaimlerChrysler» ανακοίνωσε το δικό της πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης». Η πέμπτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου ανακοίνωσε την απόλυση 6.000 εργαζομένων, με απώτερο στόχο τη μείωση του συνολικού της εργατικού δυναμικού κατά 16.500 θέσεις εργασίας έως τα τέλη του 2008. Η εταιρία υπολογίζει ότι με τις απολύσεις θα πετύχει τη μείωση του «ετήσιου λειτουργικού της κόστους» κατά 1 ακόμη δισ. ευρώ.
ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΗΠΑ: Η δήλωση του Τίμοθι Γκέιθνερ, στελέχους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί για την παγκόσμια οικονομία το διαρκώς διευρυνόμενο αμερικανικό έλλειμμα, προκάλεσε έντονη ανησυχία στις «αγορές». Ως πρώτη επίπτωση θεωρείται η νέα υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου. Το ευρώ έφτασε έως τα 1,2296 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τέσσερις μήνες, καταγράφοντας άνοδο πάνω από 1% μέσα σε μια μέρα.