ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΚΕ
Σε τέλμα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός

Την άσχημη κατάσταση των ποδοσφαιρικών ερασιτεχνικών συλλόγων στον Πειραιά καταγγέλλουν, με Επίκαιρη Ερώτηση τρεις βουλευτές του Κόμματος

Τα άλυτα προβλήματα στα ερασιτεχνικά σωματεία του Πειραιά καταγγέλλει με Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ
Τα άλυτα προβλήματα στα ερασιτεχνικά σωματεία του Πειραιά καταγγέλλει με Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ
Την άσχημη κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα ποδοσφαιρικά ερασιτεχνικά σωματεία τόσο σε 18 δήμους της νομαρχίας Πειραιά όσο και σε γενικότερο επίπεδο, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καταγγέλλουν με Επερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, Βέρα Νικολαΐδου και Αντώνης Σκυλλάκος. Στην Ερώτηση γίνεται λόγος για τις αιτίες που συνθλίβουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό από την αδιαφορία της πολιτείας, την έλλειψη χώρων, την απουσία επαρκούς χρηματοδότησης κ.ά. Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα, ο «Ρ» έχει αρχίσει μεγάλη έρευνα από τις 8 Νοέμβρη. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρει:

«Είναι γνωστά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ποδοσφαιρικά ερασιτεχνικά σωματεία, καθώς και των υπολοίπων αθλημάτων τόσο στους 18 Δήμους της Νομαρχίας Πειραιά όσο και γενικότερα. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον τομέα του ερασιτεχνικού αθλητισμού που συνθλίβεται από την αδιαφορία, την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης, την ανυπαρξία υποδομών κ.ά.

Τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία αποτελούν το φυτώριο του αθλητισμού μας και για να παίξουν το ρόλο τους χρειάζονται επαρκή χρηματοδότηση και τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών. Τη στιγμή που δαπανώνται τεράστια ποσά και χαρίζονται κατά καιρούς δισεκατομμύρια στις ΠΑΕ, οι διοικήσεις, τα μέλη και οι αθλούμενοι στα ερασιτεχνικά σωματεία αναγκάζονται να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους, όπως αμοιβές προπονητών, αγορά ιματισμού, μετακινήσεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ.

Η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία των εγκαταστάσεων που υπάρχουν, η περικοπή των ελάχιστων επιχορηγήσεων, η έλλειψη γιατρών και άλλων μέτρων στα γήπεδα είναι από τα πλέον βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το κονδύλι που προβλέπεται στο φετινό Κρατικό Προϋπολογισμό για την ενίσχυση των αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων είναι μόνο 25 εκατ. ευρώ. Φυσικά, για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι πολύ μικρότερο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ.υπουργός εάν προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την καλυτέρευση αυτού του ζοφερού κλίματος που οδηγεί τον ερασιτεχνικό αθλητισμό σε πλήρη μαρασμό και ποιος σχεδιασμός υπάρχει με ποιο χρονοδιάγραμμα και προτεραιότητες;».

ΕΘΝΙΚΟΣ - ΑΕΚ 3-4 πέναλτι (1 - 1 παρατ.)
«Παγωμένη» πρόκριση

Χρειάστηκε η «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, χτες στη Ριζούπολη, για να σφραγίσει η ΑΕΚ το εισιτήριό της για την 6η φάση του Κυπέλλου (θα παίξει με τη Ν. Βόλου). Σε μια επανάληψη της πρώτης αναμέτρησης, ο Εθνικός αποδείχτηκε πολύ «σκληρό καρύδι» και σίγουρα είναι αυτός που κέρδισε τις εντυπώσεις. Στην Ενωση θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι μόνο από την ουσία (πρόκριση). Γεγονός για το οποίο βέβαια χρειάστηκαν τη «βοήθεια» και δύο παιχτών του γηπεδούχου.

Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν από την αρχή, και διατήρησαν καθ' όλη τη διάρκεια, την εδαφική υπεροχή. Ομως έκαναν ελάχιστες ευκαιρίες, αφού (ξανα)έδειξαν ανήμποροι να δημιουργήσουν σωστές προϋποθέσεις για γκολ. Οι παίχτες του Εθνικού, με συνεχές πρεσάρισμα και μαζική άμυνα, κατάφεραν να κρατήσουν το μηδέν. Βέβαια, είχαν και τη «συμπαράσταση» του διαιτητή Κάκου, ο οποίος - κακώς - δεν υπέδειξε δύο πέναλτι (σε χέρια των Νταμιάνο και Τζήμα). Ετσι φτάσαμε στο 113' που ο Τσιρίλο, πέτυχε ό,τι δεν μπόρεσαν μέσοι και επιθετικοί. Η χαρά των φιλοξενουμένων κράτησε λίγο όμως. Στο 119' ο Χιώτης με μια «έξοδο απελπισίας» έδωσε την ευκαιρία στο Πετρόφ να ισοφαρίσει.

Από την άσπρη βούλα ευστόχησαν οι Κατσουράνης, Δέλλας, Κόντης, Τσιρίλο (ΑΕΚ) και Ντα Σίλβα, Πετρόφ, Ντόβας (Εθνικός). Το σουτ του Σέζαρ απέκρουσε ο Θωμόπουλος, ενώ η προσπάθεια του Μοράλες κατέληξε δοκάρι και άουτ και του Κουμπούλη απ' ευθείας άουτ.

ΕΘΝΙΚΟΣ: Θωμόπουλος, Παπαπαναγιώτου, Τζήμας, Βιδάλης, Ντα Σίλβα, Καλλιπολίτης (59' Μοράλες), Στρατάκης, Ανθούλης (46' Κουμπούλης), Νταμιάνο (111' Ντόβας), Καραμαλίκης, Πετρόφ.

ΑΕΚ: Χιώτης, Τζιωρτζιόπουλος (63' Γεωργέας), Κόντης, Τσιρίλο, Δέλλας, Κατσουράνης, Πλιάτσικας (91' Κυριακίδης), Ζούλιο Σέζαρ, Σοάρες (79' Βενγλίνσκι), Λάκης, Λυμπερόπουλος.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Δύο επιπλέον παίχτες θα πάρει μαζί του, στο τουρνουά που θα γίνει στη Σαουδική Αραβία (21-25/1), ο Ρεχάγκελ. Χτες, στην ήδη γνωστοποιημένη 18άδα, πρόσθεσε και τους Αλεξόπουλο, Τζιόλη. Ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ έχει ξανακληθεί, ενώ ο παίχτης του Παναθηναϊκού προβιβάστηκε από την Ελπίδων. Να θυμίσουμε ότι στο τουρνουά το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα αντιμετωπίσει, αρχικά, την Κορέα (Σάββατο 21/1) και τη Σαουδική Αραβία (Τετάρτη 25/1).

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ - ΜΠΑΣΚΕΤ
Διπλό μέτωπο

Με εντελώς διαφορετικούς στόχους Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ρίχνονται σήμερα στη μάχη της 10ης αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα αντιμετωπίζοντας την ιταλική Σιένα στο ΟΑΚΑ (20.45 Σούπερσπορτ 3) και τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας (20.45 Σούπερσπορτ 4).

Για τον Παναθηναϊκό, έχοντας εξασφαλιστεί ουσιαστικά η πρόκριση, σκοπός πλέον είναι η διατήρηση της πρώτης θέσης στον όμιλο. Μπορεί η ιταλική Σιένα να μην αποτελεί φόβητρο αφού βρίσκεται σε δεινή θέση όσον αφορά το θέμα της πρόκρισης, εντούτοις ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς συνέστησε στους παίκτες του να μην την υποτιμήσουν. Αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή του Ντέγιαν Τομάσεβιτς, ο οποίος αισθάνθηκε και πάλι ενοχλήσεις στο πέλμα και δεν «έβγαλε» την προπόνηση.

Χωρίς νίκη εκτός έδρας, αντιμέτωπη με την ομάδα που έχει 9 εντός έδρας επιτυχίες και με απόντα τον Γιάννη Μπουρούση και αμφίβολους τους Καλαμπόκη - Παντελιάδη, η αποστολή της ΑΕΚ σήμερα στο Κάουνας δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο. Πάντως, ο Λευτέρης Κακιούσης δε χάνει την αισιοδοξία του, ιδιαίτερα μετά την εντός έδρας νίκη επί της Κλιμάμιο Μπολόνια, την προηγούμενη αγωνιστική αλλά και αυτή επί του Ηρακλή για το πρωτάθλημα.

ΒΟΛΕΪ
«Πράσινο» προβάδισμα

Μπορεί χτες στη Γλυφάδα να δυσκολεύτηκε να επικρατήσει με 3-2 (25-19, 23-25, 25-17, 22-25, 15-9) σετ της πολωνικής Ολστιν, εντούτοις ο Παναθηναϊκός έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Τοπς Τιπς Καπ, ενόψει της ρεβάνς. Και αυτό γιατί η διαφορά των πόντων (+15 υπέρ του ΠΑΟ) θεωρείται ικανοποιητική και με βάση το νέο σύστημα διεξαγωγής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων προσφέρει πλεονέκτημα στην ελληνική ομάδα. Αρκεί βέβαια να μην επαναλάβει τα χτεσινά της λάθη στην άμυνα (υποδοχή - μπλοκ), κάτι που στέρησε το δικαίωμα να τελειώσει το παιχνίδι με καλύτερο τρόπο.

  • Με νέο πρόσωπο στην αποστολή τον νεοαποκτηθέντα Αργεντίνο Πάμπλο Μεάνα, αλλά και τον Κουρνέτα (το πρόβλημα στον αυχένα δε θα του στερήσει τη συμμετοχή) ο Ολυμπιακός επανέρχεται στη δράση του Τσάμπιονς Λιγκ αντιμετωπίζοντας στη Γερμανία τη Φριντρισχάφεν (21.30). Το παιχνίδι είναι κρίσιμο, αφού σε περίπτωση νίκης οι «ερυθρόλευκοι» σφραγίζουν την πρόκριση, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι πιθανότητες ελαχιστοποιούνται (μόνο σαν καλύτερη τέταρτη όλων των ομίλων προκρίνεται).
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «Ρ»
Αγώνας γιορτή με τους παλαίμαχους Καλαμάτας

Στην άκρη αφήνει τις μέχρι τώρα επιτυχίες η ποδοσφαιρική ομάδα του «Ρ», καθώς το Σάββατο, υποδέχεται την αντίστοιχη των παλαιμάχων της Καλαμάτας, που αγωνίστηκε τη δεκαετία του '70 στην Α' Εθνική. Ο φιλικός αγώνας, που θα διεξαχθεί στο παλιό γήπεδο του Ικάρου στη Ν. Ιωνία στις 7 μ.μ., γίνεται με ευκαιρία το ρεπό των γηπεδούχων στο Πρωτάθλημα Τύπου και στόχος των δύο ομάδων είναι να αποτελέσει εκτός από μια γιορτή του ποδοσφαίρου, μία σύσφιξη σχέσεων και γνώσεων.

Οι φιλοξενούμενοι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας, Γιάννη Χιώτη, έρχονται στην Αθήνα, «για να δείξουμε ότι μέσα από την πείρα και τη φρεσκάδα μας, αποτελούμε ένα δύσκολο αντίπαλο». Οσο για την αποδοχή της πρόσκλησης από την ομάδα του «Ρ», δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι η πλούσια δραστηριότητά μας θα συναντηθεί με το αγωνιστικό φρόνημα του "Ρ" και μέσα στο γήπεδο. Το παιχνίδι, αξίζει να το παρακολουθήσει ο κόσμος, καθώς, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ, Μανώλης Θεοδώρου, «πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι ότι το ποδόσφαιρο δε χωρίζει τον κόσμο. Δεχτήκαμε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση από την ομάδα σας».

Η αποστολή της ομάδας των παλαιμάχων της Καλαμάτας έχει ως εξής: Δ. Σπεντζόπουλος, Α. Σκαφιδάς, Γ. Χιώτης, Μ. Θεοδώρου, Ν. Ντονάς, Ν. Παπανικολόπουλος, Ν. Παναγόπουλος, Β. Γεωργόπουλος, Π. Σερεμέτης, Β. Μαλαφέκας, Γ. Ζήσης, Δ. Διακουμέας, Σ. Κλαδής, Γ. Κορομηλάς, Κ. Διδασκάλου, Π. Αθανασόπουλος, Ι. Αθανασόπουλος, Π. Μαχαίρας, Δ. Μαρδουνιώτης, Π. Κατζιλιέρης, Ι. Κουτσούκος, Γ. Παυλής, Α. Μαυρέας και Γ. Μπένος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ