ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Εντείνονται οι φόβοι και οι προσπάθειες «περιορισμού»

Στη γειτονική Τουρκία όλα τα οικόσιτα θανατώνονται

Associated Press

Στη γειτονική Τουρκία όλα τα οικόσιτα θανατώνονται
ΑΓΚΥΡΑ.- Οι τουρκικές αρχές ενέτειναν χτες τις προσπάθειες ελέγχου της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών, καθώς η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) προειδοποιούσε ότι η επιδημία ενδέχεται να αποκτήσει «ενδημικό» χαρακτήρα και απειλεί να «εξαπλωθεί» σε γειτονικές - Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ιράν, Ιράκ, Συρία - και ευρωπαϊκές χώρες. Ο ιός H5N1 έχει εντοπιστεί σε πτηνά στο ένα τρίτο των επαρχιών της Τουρκίας, έχει κοστίσει τη ζωή τριών παιδιών - των πρώτων θυμάτων εκτός Ασίας - και συνολικά έχει προσβάλει 16 ανθρώπους. 13 εξακολουθούν να νοσηλεύονται και 2 «αντιμετωπίζουν προβλήματα» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στην Αγκυρα, ο περιφερειακός διευθυντής της ΠΟΥ για την Ευρώπη Μαρκ Ντανζόν δήλωσε ότι «αποτελεί αναγκαιότητα μια παγκόσμια απάντηση στην κρίση αυτή». Πάντως, ο Ντανζόν πρόσθεσε πως «είμαστε ικανοποιημένοι για το είδος των μέτρων του (τουρκικού) υπουργείου Υγείας, καθώς και για το ότι η ομάδα μας έχει τη δυνατότητα να ενεργεί ελεύθερα και με διαφάνεια». Οι φόβοι εξάπλωσης εντείνονται στην Τουρκία εξαιτίας της γιορτής της Θυσίας λόγω της μεταφοράς ζώων. Καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πρόβατα και ταύροι συγκεντρώνονται σε αγροτικές περιοχές και μεταφέρονται στις πόλεις για να θυσιαστούν, υπάρχει το ενδεχόμενο τα ζώα αυτά να μεταφέρουν με το δέρμα και τα πόδια τους τον ιό, εάν έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα πτηνά.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση

Απόφαση για παράταση των προληπτικών μέτρων επιτήρησης κατά της γρίπης των πτηνών έως τις 31/12/2006, αποφάσισε χτες η Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων και Υγιεινής των Ζώων της ΕΕ υιοθετώντας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το μέτρο προβλέπει τη χορήγηση 2 εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους της Κομισιόν για συγχρηματοδότηση εργαστηριακών ελέγχων στα κράτη - μέλη σχετικά με τη γρίπη των πουλερικών. Η χορηγήση κοινοτικών πόρων ανά κράτος - μέλος θα γίνει βάσει εθνικών προγραμμάτων επιτήρησης, που πρέπει να καταθέσουν στην ΕΕ οι κυβερνήσεις των «25», έως και τις 7 Φλεβάρη...

Θανατηφόρα κρούσματα και αλλού

Ο θάνατος ενός 10χρονου κοριτσιού στη νότια Κίνα και ενός 35χρονου σε ανατολική επαρχία στα τέλη Δεκέμβρη είχε αιτία τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πουλερικών επιβεβαίωσαν χτες οι κινεζικές αρχές, ανακοινώνοντας παράλληλα πως νοσηλεύεται σε «κρίσιμη κατάσταση» και ένα 6χρονο αγόρι απ' την κεντρική επαρχία Χουνάν. Συνολικά, η γρίπη των πουλερικών είχε ως χτες προκαλέσει διεθνώς το θάνατο 78 ανθρώπων...

Επιπλέον, οι ρουμανικές αρχές έθεσαν χτες σε καραντίνα τα χωριά Τσιρέσου και Ντουντέστι (νοτιοανατολική Ρουμανία) μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων. Οι αρχές της ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας και του βορείου Ιράκ ανακοίνωσαν χτες νέα μέτρα επιφυλακής και απαγόρευση εισαγωγών από την Τουρκία.

Στη Γαλλία, ο υπουργός Υγείας Ζαβιέ Μπερτράν δημοσιοποίησε σχέδιο πολιτικής προστασίας σε περίπτωση πανδημίας γρίπης. Παράλληλα, χτες, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, υποστήριξε πως οι πατέντες φαρμακευτικών προϊόντων «δε θα σταθούν εμπόδιο» στις εισαγωγές φθηνών αντίγραφων φαρμάκων από αναπτυσσόμενες χώρες, «σε μία έκτακτη περίπτωση, όπως μία πανδημία γρίπης». Επικαλέστηκε πρόσφατη τροποποίηση συμφωνίας του ΠΟΕ που αναφέρεται στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία, σε επείγουσες κρίσεις, αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να εισάγουν φθηνά αντίγραφα φαρμάκων χωρίς να παραβιάζουν τις διεθνείς νομοθεσίες περί πατέντας...

Τέλος, ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τη γρίπη, Δρ. Ντέιβιντ Ναβάρο, δήλωσε χτες στα Ηνωμένα Εθνη πως απαιτούνται «τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια» για την προετοιμασία χωρών και οργανισμών υγείας μπροστά σε μία ενδεχόμενη πανδημία γρίπης. Ο ίδιος κάλεσε όλες τις χώρες να συμμετάσχουν γενναιόδωρα στη διεθνή συνάντηση δωρητών για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών που έχει προγραμματιστεί για τις 17-18 του μήνα στο Πεκίνο.

Παρά το γεγονός ότι ο ιός, που μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι έχει κοστίσει τη ζωή περίπου 80 ανθρώπων παγκοσμίως, μέχρι στιγμής μεταδίδεται σε ανθρώπους μόνο διαμέσου της επαφής τους με μολυσμένα πτηνά, επιστήμονες επισείουν διαρκώς, λόγω και της «υψηλής μεταβλητότητας» των ιών γρίπης, το ενδεχόμενο μετάλλαξης του H5N1 σε ένα νέο στέλεχος, εύκολα μεταδόσιμο από άνθρωπο σε άνθρωπο, που δυνητικά «θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια πανδημία με εκατομμύρια νεκρούς».


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό»

Για το «ανθρωπίνως δυνατόν όσον αφορά την υγειονομική θωράκιση της χώρας» απέναντι στην όχι «καλή εξέλιξη του φαινομένου της γρίπης των πτηνών» στην Τουρκία, μίλησε χτες ο υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης, μετά τη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή - στην οποία πήραν επιπλέον μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος.

Αυτό, όπως εξήγησε ο Νικήτας Κακλαμάνης, σημαίνει: «Ουδεμία ανησυχία επί του παρόντος. Ουδείς πανικός. Καθόλου εφησυχασμός. Πλήρης επαγρύπνηση των υπηρεσιών της πολιτείας». Και όταν ρωτήθηκε τι εννοεί με το «ανθρωπίνως δυνατόν» ο Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε... «διότι δεν μπορούν να μπουν σύνορα στον αέρα».

Κατά τα άλλα ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι τα μέτρα «είναι πλήρη και παρουσίασε ως αποδεικτικό στοιχείο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη γρίπη και το Σχέδιο Περσέας, που είναι «η επικαιροποίηση και η ενεργοποίηση των υγειονομικών σχηματισμών και, κυρίως, των νοσοκομείων».

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπάρχει έλλειψη προσωπικού και δομών, ενώ πρέπει να παρθούν μέτρα για την προστασία και ασφάλεια (πέραν της απολύμανσης) των εργαζομένων σε μονάδες εκτροφής των πτηνών. Ομως ο Νικήτας Κακλαμάνης υποστήριξε ότι όσον αφορά το υπουργείο Υγείας δεν υπάρχουν ελλείψεις, ενώ ο Ευάγγελος Μπασιάκος υποστήριξε ότι υπάρχει «σημαντική ενίσχυση, περίπου 500 κτηνιάτρων και άλλων ειδικοτήτων, σε υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των κτηνιατρικών εργαστηρίων».

Ετσι, κυρίως η δραστηριότητα της κυβέρνησης περιορίστηκε σε ενημερωτικές συστάσεις σε επίκαιρα σημεία της χώρας, όπως το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας και έγινε επιτόπια σύσκεψη.

Το υπουργείο Υγείας σε ενημερωτική αφίσα υπενθυμίζει στους ταξιδιώτες προς τις «προσβεβλημένες περιοχές» ότι απαγορεύεται να εισάγουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση πουλερικά ή άλλα πτηνά, κρέας πουλερικών, αυγά ή άλλα προϊόντα που προέρχονται από πουλερικά, όπως πούπουλα ή μη επεξεργασμένα θηράματα κυνηγών από χώρες όπως οι Ινδονησία, Καμπότζη, Καζακστάν, Κροατία, Λάος, Μαλαισία, Μογγολία, Βόρεια Κορέα, Πακιστάν, Ρουμανία, Ρωσία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ουκρανία, Βιετνάμ και Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ).

Επίσης χτες η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών κάλεσε με γραπτές οδηγίες προς όλες τις τελωνειακές αρχές της χώρας να εφαρμόζουν πιστά και σχολαστικά τις ισχύουσες διατάξεις.

Οσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στους πτηνοτρόφους, οι οποίοι υπέστησαν πρόσφατα ζημίες από τη μεγάλη υποχώρηση της κατανάλωσης λόγω της νόσου των πτηνών, όλα δείχνουν πως η υπόθεση οδεύει προς τις ελληνικές καλένδες. Πάνω από 25 νεκρά, οικόσιτα κοτόπουλα εντοπίστηκαν στο χωριό Μικρό Ελευθεροχώρι Ελασσόνας, στο Νομό Λάρισας, προκαλώντας αρχικά ανησυχία για το ενδεχόμενο να προσβλήθηκαν από τον ιό των πουλερικών. Ομως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις (ακολουθούν και άλλες εξετάσεις) των κτηνιάτρων που βρέθηκαν χτες εκεί, πιθανώς να πρόκειται για τη νόσο της ψευδοπανώλης, που δεν εγκυμονεί κινδύνους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ