ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΕΔΥΕ
Η τρομοκρατία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δε θα περάσει

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε ανακοίνωσή της, σχετικά με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο που προωθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, σημειώνει τα παρακάτω:

«Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την προσπάθεια συγκεκριμένων αντιδραστικών κύκλων να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης το σχέδιο απόφασης και το ανάλογο σχέδιο σύστασης σχετικά με «την ανάγκη διεθνούς καταδίκης του κομμουνισμού».

Πρόκειται για ένα απαράδεκτο κείμενο, το οποίο προσβάλλει την ιστορική μνήμη των λαών, καθώς εξομοιώνει το ναζισμό με τον κομμουνισμό. Επιχειρεί έτσι να διαγράψει από την ιστορία τα εκατομμύρια των νεκρών της Σοβιετικής Ενωσης και των αντιφασιστικών λαϊκών κινημάτων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ειρήνη.

Το εν λόγω σχέδιο απόφασης στρέφεται στην πραγματικότητα ενάντια σε όποιον αμφισβητεί την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, ενάντια σε όσους αγωνίζονται ενάντια στο δόγμα του προληπτικού πολέμου που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ, το NATO και η ΕΕ και βάσει του οποίου ετοιμάζονται να εξαπολύσουν τους επόμενους πολέμους με στόχο το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής, τον έλεγχο των σημαντικότερων πλουτοπαραγωγικών πηγών και την καταλήστευση των λαών.

Το σχέδιο απόφασης για την καταδίκη των δήθεν εγκλημάτων του κομμουνισμού έχει ως στόχο την τρομοκράτηση των λαών, τη συκοφάντηση των προοδευτικών ιδεών. Δεν είναι τυχαίο ότι στο σχετικό κείμενο γίνεται επιτηδευμένη προσπάθεια να ταυτιστεί ο κομμουνισμός με την τρομοκρατία.

Παράλληλα, το αντικομμουνιστικό αυτό ντοκουμέντο αποτελεί προανάκρουσμα νέων επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, προκειμένου να εμποδιστούν οι λαοί να χαράξουν μόνοι τους το μέλλον που επιθυμούν. Είναι φανερή η έγνοια των συντακτών του κειμένου, οι οποίοι ανησυχούν για τη «νοσταλγία του κομμουνισμού» που παρατηρείται σε πολλές πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Το ντοκουμέντο αυτό, αν τελικά υιοθετηθεί, θα σημάνει διώξεις σε βάρος κάθε δημοκράτη και πατριώτη, θα οδηγήσει στη δημιουργία σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος επιτροπών «μακαρθικού» τύπου.

Είναι βέβαιο ότι το αντικομμουνιστικό ντοκουμέντο θα χρησιμοποιηθεί για να εξαπολυθούν νέες επιθετικές ενέργειες σε βάρος των λαών της Κούβας, της Βενεζουέλας, του Βιετνάμ, της ΛΔ της Κορέας, της ΛΔ Κίνας, θα χρησιμοποιηθεί επίσης στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνιστών, προκειμένου να ασκηθούν ποικιλόμορφες πιέσεις στη Ρωσία.

Πρόκειται τελικά για ένα απαράδεκτο, φασιστικής έμπνευσης κείμενο, το οποίο πρέπει να αποσυρθεί και να καταδικαστεί στη συνείδηση των λαών.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση και τους Ελληνες βουλευτές να απαιτήσουν την απόσυρση του αντικομμουνιστικού σχεδίου απόφασης και σε κάθε περίπτωση να το καταψηφίσουν και να αντιταχθούν έμπρακτα σε τέτοιες λογικές.

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι λαοί και τα φιλειρηνικά κινήματα θα συντρίψουν τις άθλιες, βάρβαρες επιδιώξεις των αρχιτεκτόνων της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων που επιχειρούν να προωθηθούν είτε με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» είτε με την ένταση του αντικομμουνισμού και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας.

Η τρομοκρατία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δε θα περάσει»!


ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων

Πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα εκδίδουν αποφάσεις και ψηφίσματα καταδίκης του αντικομμουνιστικού μνημονίου:

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, με ανακοίνωσή της ζητάει να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια προώθησης και ψήφισης του μνημονίου. «Οι λαοί της Ευρώπης, τονίζεται, με την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά έχουν ξεχωρίσει και κατατάξει σε διαφορετική σελίδα της ιστορίας και της μνήμης τους, τους κατακτητές, το φασισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, από τους πατριώτες, τους αγωνιστές της δημοκρατίας και της ζωής».

Και καταλήγει: «Η επιμονή στην ψήφιση ενός τέτοιου μνημονίου είναι πολύ πιθανό να μην αφορά το παρελθόν αλλά το μέλλον, έτσι ώστε μετά από ευνοϊκές οικονομικές ή πολιτικές συγκυρίες να είναι εφικτό ο χαρακτηρισμός κομμουνιστές, δηλαδή "εγκληματίες", για όλους όσοι με αγώνες θα διεκδικούν εργασιακά, κοινωνικά, δικαιώματα, καθώς και τα όποια κινήματα ειρήνης, τα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, και γενικά την όποια διεκδίκηση, την όποια διαφορετική φωνή διαμαρτυρίας από την κρατούσα άποψη ή την άποψη της κρατικής εξουσίας».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αποφάσισε ομόφωνα να καταδικάσει το αντικομμουνιστικό μνημόνιο και καλεί όλα τα σωματεία να συνεδριάσουν, να το φέρουν σε γενικές συνελεύσεις, να γίνει συζήτηση και με αποφάσεις τους ή άλλες δράσεις να εκφράσουν την καταδίκη και την αντίδρασή τους. «Με αυτό το κατάπτυστο κείμενο, τονίζεται, αποδεικνύεται ότι στόχος δεν είναι μόνο το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, αλλά η προσπάθεια ποινικοποίησης της λαϊκής αγωνιστικής δράσης της πιο πρωτοπόρας δύναμης του πλανήτη των κομμουνιστικών κομμάτων, αλλά και των άλλων προοδευτικών και λαϊκών κινημάτων που εξακολουθούν να είναι το ανάχωμα για την επέλαση του νεοταξικού ολοκληρωτισμού. Στοχεύει στην ποινικοποίηση της δημοκρατικής δραστηριότητας και στρέφεται ευθέως ενάντια στις ελευθερίες και στα δικαιώματα των λαών». Και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σήμερα έχουν σειρά οι κομμουνιστές, αύριο οι συνδικαλιστές και όσοι αντιστέκονται στην παγκοσμιοποίηση, μεθαύριο άραγε ποιος θα έχει σειρά;».

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου επισημαίνει ότι πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη και αναφέρεται ιδιαίτερα στις συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους λαούς γενικότερα που θα έχει η ενδεχόμενη ψήφιση του αντικομμουνιστικού αυτού μνημονίου. «Αν ψηφιστεί, σημειώνεται, σημαίνει ότι στην Ευρώπη και παγκόσμια θα παρθούν νέα μέτρα κατά των λαών και του λαϊκού κινήματος. Σημαίνει κήρυξη διώξεων ενάντια όσων είναι κομμουνιστές, προοδευτικοί πατριώτες, δημοκρατικοί άνθρωποι. Το μνημόνιο προσπαθεί να αλλάξει την ιστορία, να τη διαστρεβλώσει, να εξισώσει τους απελευθερωτές δηλαδή τους αγωνιστές ΕΑΜ - ΕΛΑΣ με τους δοσίλογους και συνεργάτες των Γερμανών. Η καμπάνα χτυπάει για όλους τους εργαζόμενους, για όλους τους λαούς. Δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές, αφορά γενικότερα τη δημοκρατία. Θέλουν να σκύψουν το κεφάλι οι εργαζόμενοι και οι λαοί, να πάψουν να σκέφτονται και να αγωνίζονται ενάντια στους εκμεταλλευτές».

Το ΕΚ Αγρινίου καλεί τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς της περιοχής στη σύσκεψη που διοργανώνει την Κυριακή 22 Γενάρη και ώρα 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων ζητά με ανακοίνωσή του την άμεση απόσυρση του αντικομμουνιστικού μνημονίου. «Το μνημόνιο αυτό, τονίζεται, είναι άκρως επικίνδυνο για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των λαών και βάζει ουσιαστικά στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα, που αντιδρά - και αυτοί είναι σίγουροι ότι οι λαοί στο μέλλον θα αντιδράσουν δυναμικά - στην αφαίρεση κατακτήσεων και δικαιωμάτων, δικαιώματα και ελευθερίες που τόσο ακριβά πλήρωσαν οι λαοί της Ευρώπης από τις φασιστικές και ναζιστικές ορδές». Και προσθέτει: «Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν προβάλετε το αντικομμουνιστικό σκιάχτρο ετοιμάζονται δεινά για τους λαούς και όλες οι αντιδημοκρατικές και αντιδραστικές εκτροπές ξεκινούν στο όνομα της κομμουνιστικής απειλής και έχουν τελικό επιστέγασμα δικτατορίες, χούντες, πολέμους».

Το Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, τονίζει ότι η υπόθεση του μνημονίου «θέτει όλους ενώπιον σοβαρών ζητημάτων συνείδησης, ανεξάρτητα από τις πολιτικοϊδεολογικές πεποιθήσεις και εκτιμήσεις του καθένα». Και σημειώνει: «Η προσπάθεια εξομοίωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό, αποτελεί πρόκληση προς την ιστορική μνήμη και προμηνύει κλιμάκωση της επίθεσης κατά των εργαζομένων, του δικαιώματος κάθε λαού ν' αποφασίζει για την τύχη του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ