ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
«Μοχλός» για οπισθοδρόμηση

«Επιστέγασμα των μεταρρυθμίσεων σε κράτος και οικονομία» η αναθεώρηση, δηλώνει ο Κ. Καραμανλής, ερμηνεύοντας τη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΕΒ ως «αξίωση των πολιτών»

«Οχημα» για τη συναινετική προώθηση και «νομιμοποίηση» των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί για την κυβέρνηση η προωθούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πετύχει και άλλους «επιμέρους» στόχους.

Τόσο από το «πλαίσιο» που έχει θέσει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής όσο και από τις προτάσεις που έχουν σπεύσει να καταθέσουν κυβερνητικά στελέχη προκύπτει αβίαστα η εκτίμηση ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα είναι ένας ισχυρός μοχλός για την ταχύτερη επιβολή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, προσφέροντας το απαραίτητο νομικό «κέλυφος» στην οπισθοδρόμηση, τον εργασιακό μεσαίωνα και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος σε επίπεδο δικομματικής διαμάχης για την εξουσία, επιχειρώντας να δείξει ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και ελέγχει το παιχνίδι και να «στριμώξει» το ΠΑΣΟΚ. Με βάση τις υπάρχουσες τοποθετήσεις του Γ. Παπανδρέου, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί δεδομένη τη συναίνεσή του στις «αλλαγές» που θα προτείνει στο Σύνταγμα, ενώ αναμένει και πλειοδοσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για αλλαγές σε πιο αντιδραστικές κατευθύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής επιδιώκει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα. Ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς περιλαμβάνει, όπως ανέφερε χτες ο εκπρόσωπός του, και τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με την οποία θα έχει αύριο συνάντηση, ενώ ενημέρωσε την περασμένη βδομάδα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ. «Σε κάθε περίπτωση η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια διαδικασία συναίνεσης και αυτή τη συναίνεση επιζητά η κυβέρνηση της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, η κυβέρνηση επισπεύδει τις κινήσεις της, συγκαλώντας την ερχόμενη βδομάδα την Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να γίνει μια αναλυτικότερη παρουσίαση των θέσεων του κυβερνώντος κόμματος, ενώ τον ερχόμενο Απρίλη αναμένεται να γίνει η συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής που θα καταλήξει στις αναθεωρητέες διατάξεις, η συζήτηση των οποίων στη Βουλή δεν πρόκειται να αρχίσει πριν το φθινόπωρο.

«Η μεγαλύτερη θεσμική πρωτοβουλία»

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνέδεσε ευθέως τη συνταγματική αναθεώρηση με τις «μεταρρυθμίσεις», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι πρόκειται για λαϊκή απαίτηση! Η αναθεώρηση του Συντάγματος «είναι το επιστέγασμα των μεταρρυθμίσεων που προχωρούν σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου και βέβαια είναι και βασική προϋπόθεση, ώστε οι επιμέρους τομές στο κράτος, την οικονομία, την Υγεία και την Παιδεία να αποδώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα για τον τόπο και τους πολίτες», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «είναι η μεγαλύτερη θεσμική πρωτοβουλία της νέας διακυβέρνησης».

Εκλαμβάνοντας την υποστήριξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΕΒ ως υποστήριξη... της κοινωνίας, αποφάνθηκε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά νομίζω και των πολιτικών δυνάμεων, αναγνωρίζουν την ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών που «αξιώνουν αλλαγές παντού». Κάνοντας το μαύρο - άσπρο σε ό,τι αφορά τους επιδιωκόμενους στόχους, είπε ότι «το αναθεωρημένο Σύνταγμα θα παρέχει σε όλους τους πολίτες περισσότερες ευκαιρίες για δημιουργία, προκοπή και ευημερία» και ειδικότερα θα «απελευθερώνει τη δύναμη της Παιδείας για τη χώρα και την κοινωνία, θα διασφαλίζει στο μέγιστο βαθμό τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο και θα προστατεύει αποτελεσματικά, να αναβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον».

Ηδη όμως υπουργοί της κυβέρνησης, στο πλαίσιο ενός εσωτερικού καταμερισμού εργασίας, έχουν σπεύσει να καταθέσουν επιμέρους «εξειδικευμένες» προτάσεις, που κραυγάζουν για τον βαθύτατα αντιδραστικό προσανατολισμό της προωθούμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Χαρακτηριστική είναι η πρόταση του Γ. Αλογοσκούφη να αφαιρεθεί από τα δικαστήρια η αρμοδιότητα να επιδικάζουν αναδρομικά για μισθούς και συντάξεις στο όνομα της «προστασίας της δημοσιονομικής διαχείρισης»(!). Οι αποφάσεις για τη μισθοδοσία στο Δημόσιο είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης και της Βουλής αποφάνθηκε σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή». Επίσης ο υπουργός Οικονομίας άφησε σαφώς να φανεί το περιεχόμενο των ολέθριων «αλλαγών» σε ό,τι αφορά την... προστασία του περιβάλλοντος, λέγοντας πως «η προστασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να λειτουργεί ανασταλτικά για τις επενδύσεις»(!). Μάλιστα έδειξε προς την κατεύθυνση του περιορισμού του ρόλου των ανώτατων δικαστηρίων αναφέροντας ότι πρέπει «να βελτιώσουμε τη λειτουργία των δύο ανώτατων δικαστηρίων», δηλαδή του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου.

Από την πλευρά του ο Β. Μεϊμαράκης φρόντισε να βάλει στο «πακέτο» της αναθεώρησης και την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αναμασώντας το γνωστό νεοφιλελεύθερο σλόγκαν πως «το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής» και άρα εκεί πρέπει να εστιαστεί η αναθεώρηση. «Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα με ασάφεια, όπως είναι το θέμα για τις δασικές εκτάσεις ή το ζήτημα που πρέπει να δούμε στα πλαίσια ενός διαλόγου για το θέμα της μονιμότητας ή όχι ή για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων», είπε χαρακτηριστικά στον «Φλας» ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Πρ. Παυλόπουλος, που ενημέρωσε «πιο διεξοδικά» για το θέμα χτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έθεσε το βασικό πακέτο της αναθεώρησης του Συντάγματος: Καθιέρωση μη κρατικών ΑΕΙ, «το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και θέματα που αφορούν το πολιτικό χρήμα, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τις προεκλογικές δαπάνες των υποψηφίων και το Πόθεν Εσχες». Επίσης θέματα ασυμβιβάστων, όπως των βουλευτών και το ζήτημα της δημιουργίας Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο «θα έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ιδίως σε θέματα που αφορούν και το πολιτικό χρήμα και τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων διαφάνειας του πολιτικού χρήματος».


Ετοιμο να συναινέσει το ΠΑΣΟΚ

Ετοιμο να συναινέσει είναι το ΠΑΣΟΚ σε μια αναθεώρηση του Συντάγματος που θα τεθεί στην υπηρεσία της προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στηρίζοντας πλήρως την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Μπορεί χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, σχολιάζοντας τη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αναθεώρηση, να δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός «αντιμετωπίζει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος με όρους επικοινωνιακούς», αλλά σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «τοποθετηθεί θετικά στο θέμα της αναθεώρησης».

Το ΠΑΣΟΚ μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος θα στηρίξει την προώθηση κάθε αντιλαϊκής πολιτικής και μάλιστα χτες ο Ν. Αθανασάκης εγκάλεσε την κυβέρνηση για «ανυπαρξία» στο πεδίο των «μεταρρυθμίσεων», είτε για «μεταρρυθμίσεις» που κινούνται σε «λάθος κατεύθυνση». Ο ίδιος έφτασε σε σημείο να καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς και να μεταθέσει τις «μεταρρυθμίσεις» για μετά την αναθεώρηση, τονίζοντας ότι «σε τίποτα δεν εμποδίζει το Σύνταγμα της χώρας την κυβέρνηση να εφαρμόσει εκείνες τις πολιτικές που έχει ανάγκη η χώρα»...

Εξάλλου χτες η Β. Παπανδρέου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, υπερασπιζόμενη το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και δείχνοντας το δρόμο στην κυβέρνηση, στήριξε τις επιλογές της τονίζοντας μάλιστα ότι «η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και των δημοσίων επιχειρήσεων, ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ». Βέβαια, η ίδια εντελώς προκλητικά υποστήριξε ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής από τη ΝΔ «είναι επεμβάσεις στο χώρο των τραπεζών και των δημοσίων επιχειρήσεων, με στόχο να τα ξεπουλήσει».

Την ίδια στιγμή και ενώ ο Γ. Παπανδρέου προχωρεί σε αλλαγές προσώπων στο ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να πείσει ότι το κόμμα του «ανανεώνεται», με στόχο την ανακατάληψη της εξουσίας, ο Ευαγ. Βενιζέλος ανεβάζοντας τους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, με συνέντευξή του στο «Εθνος» δήλωσε ότι το «με τέτοια κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ δε δικαιούται να χάσει τις εκλογές».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας αιχμές για τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου και για την «ανανέωση» που προωθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι οι πολίτες ζητούν από το ΠΑΣΟΚ «πέρα από έναν εναλλακτικό πρωθυπουργό, και μια εναλλακτική ομάδα βασικών κυβερνητικών στελεχών».

Ο ίδιος συγχρόνως υποστήριξε ότι πρέπει να «διεξαχθεί ένας διάλογος άλλου τύπου ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το ΣΥΝ και όλες τις άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς». Μέσα από αυτόν το «διάλογο», όπως ισχυρίστηκε, θα αρθούν «παρεξηγήσεις και στερεότυπα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ