ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χειροτερεύει η κατάσταση στη δημόσια υγεία

Συνέντευξη Τύπου χτες, με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να μην παραπλανηθούν από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για δήθεν ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά να εντείνουν την πάλη τους, διεκδικώντας αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας, απηύθυναν εκπρόσωποι της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες.

Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, Κική Σκυλλάκου και Θ. Βασιλείου, μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες, γίνεται φανερό πως χειροτερεύει η ήδη δραματική κατάσταση στις υπηρεσίες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, των Κέντρων Υγείας και των αγροτικών ιατρείων. «Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - σημείωσαν - όλα αυτά τα χρόνια εξαγγέλλουν μέτρα, φτιάχνουν νόμους για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όμως τα λαϊκά στρώματα συνεχίζουν να βιώνουν τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρωτοβάθμια περίθαλψη και αποκατάσταση».

Υπογράμμισαν, επίσης, ότι από το σχέδιο εξοβελίζεται στην κυριολεξία η πρόληψη και η προαγωγή υγείας, ενώ όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις των υπουργών Υγείας και Απασχόλησης η χρηματοδότησή του θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας. Και πρόσθεσαν πως στις συνθήκες εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με τα εξαγγελθέντα μέτρα θα χειροτερέψει η ήδη δραματική κατάσταση των υπηρεσιών υγείας και αυτό αποδεικνύεται από την ιδιαίτερη αναφορά που έγινε για σύνταξη μελέτης κόστους - οφέλους για να υπολογίζεται το κόστος της θεραπείας μιας ασθένειας και ανάλογα να καλύπτεται ή όχι από τις υπηρεσίες υγείας.

Καταλήγοντας, οι εκπρόσωποι της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ τόνισαν ότι ο αγώνας για να αποκτήσει ο εργαζόμενος λαός ένα κρατικό - δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι αναγκαίος σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΙΑΣΩ» - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Εσπασαν ξανά το συνδικαλιστικό «άβατο»

Την ασφάλεια του νοσοκομείου και την αστυνομία επιστράτευσε η διοίκηση του μαιευτηρίου, προκειμένου να εμποδίσει εξόρμηση στο χώρο

Η επέμβαση της αστυνομίας και της ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης δεν κατάφερε να φιμώσει τη φωνή των συνδικαλιστών και των εργαζομένων που βρέθηκαν χτες στο «Ιασώ»
Η επέμβαση της αστυνομίας και της ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης δεν κατάφερε να φιμώσει τη φωνή των συνδικαλιστών και των εργαζομένων που βρέθηκαν χτες στο «Ιασώ»
Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο «Ιασώ», με αίτημα την επαναπρόσληψη των καθαριστριών στις ειδικές μονάδες, που απολύθηκαν την Πρωτοχρονιά, αλλά και για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, πραγματοποίησαν χτες στο μαιευτήριο οι απολυμένες εργαζόμενες, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών, στελέχη του ΠΑΜΕ, αλλά και εκπρόσωποι σωματείων των νοσοκομείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Σπάζοντας την τρομοκρατία της διοίκησης του «Ιασώ», που επιστράτευσε την ιδιωτική φύλαξη και την αστυνομία και έκλεισε τις ηλεκτρονικές πόρτες της εισόδου, προκειμένου να εμποδίσει τη δράση των συνδικάτων, οι συνδικαλιστές έζωσαν απ' άκρη σε άκρη το κτίριο του «Ιασώ», ενημερώνοντας τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες και τους ασθενείς. Για περισσότερη από μια ώρα οι συνδικαλιστές διαδήλωναν στην είσοδο, ενώ άλλοι εργαζόμενοι μπήκαν σε όλους τους ορόφους του «Ιασώ» και μοίρασαν την ανακοίνωση της ΟΣΝΙΕ.

Κάλεσαν στους εργαζόμενους να σπάσουν την τρομοκρατία της εργοδοσίας, να παλέψουν μαζί με τις απολυμένες καθαρίστριες του «Ιασώ» και «Ιασώ General» για την ανάκληση των απολύσεων και για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, προτού «χτυπήσει το καμπανάκι και γι' αυτούς», να συσπειρωθούν γύρω από τη Σωματειακή Επιτροπή και το κλαδικό σωματείο τους.

«Η εργοδοσία του "Ιασώ" - αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΣΝΙΕ - με τις πλάτες και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ επιχειρεί να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία. Αυτή είναι η ιδιωτική Υγεία, η επιχειρηματική δράση. Μετατρέπει ασθενείς και εργαζόμενους σε εμπορεύματα». «Καμία αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρχουν σε κανένα συνάδελφο. Το σενάριο του "Ιασώ" θα έχει και συνέχεια. Με την κουζίνα, τα πλυντήρια, τους σεκιούριτι, τα εργαστήρια. Το καμπανάκι χτυπά για όλους!», επισημαίνει η ΟΣΝΙΕ και καλεί τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τα εργοδοτικά σωματεία στο «Ιασώ» και «Ιασώ General», να συσπειρωθούν γύρω απ' το κλαδικό τους σωματείο και να παλέψουν για την ανάκληση των απολύσεων και για τα δικαιώματά τους.

Στην κινητοποίηση πήραν μέρος εκπρόσωποι των σωματείων των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Αιγινήτειο», «Ερρίκος Ντυνάν», «Μαρίκα Ηλιάδη», «Κυανός Σταυρός», «Σισμανόγλειο», «Σπηλιοπούλειο», «Αγία Ελένη».

Εξάλλου, την περασμένη Πέμπτη οι απολυμένες εργαζόμενες του «Ιασώ», η ΟΣΝΙΕ και το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης. Οι εργαζόμενες και οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γεράσιμο Γιακουμάτο, ο οποίος αρκέστηκε να ενημερώσει ότι θα προχωρήσει σε συνάντηση με την εργοδοσία.


ΔΟΛ - ΘΗΒΑ
Να μπει φρένο στην τρομοκρατική επίθεση

Επίκαιρη Ερώτηση για τις ομαδικές απολύσεις που έκανε ο μεγαλοεργολάβος Γ. Κούκιας - δραστηριοποιείται στις εγκαταστάσεις του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) στη Θήβα - κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλο.

«Πριν από τις αρχαιρεσίες του σωματείου - επισημαίνει ο βουλευτής - η εργοδοσία είχε εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση και απειλούσε ανοιχτά ότι θα απολύσει τους εργαζόμενους που θα έπαιρναν μέρος στις εκλογές. Η ένταση των εκβιασμών και των πιέσεων, αποτυπώθηκε με τη συμμετοχή τελικά, 21 μόνο ψηφισάντων σε σύνολο άνω των 150 εργαζομένων στην επιχείρηση. Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων "IRIS", την παραμονή του νέου έτους, τέσσερις εργαζόμενοι πήραν την απόλυση στα χέρια τους, επειδή συμμετείχαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του συνδικαλιστικού τους οργάνου, ενώ ένας από αυτούς είναι και εκλεγμένος».

«Η εργοδοσία ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας, όταν εμφάνισε τις καταστάσεις ψηφισάντων στις εκλογές του σωματείου, στις οποίες αναγράφονταν και τα ονόματα των τεσσάρων απολυμένων. Το κλίμα όμως τρομοκρατίας και ο κίνδυνος γενικευμένων απολύσεων εντείνεται, μια και η εργοδοσία συνεχίζει ασύδοτη τις διώξεις, αφού άλλοι τέσσερις εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις εκλογές, ειδοποιήθηκαν ότι επίκειται και η δική τους απόλυση», υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Και ρωτά τον υπουργό Απασχόλησης, ποια άμεσα μέτρα θα πάρει ώστε να ανακληθούν όλες οι απολύσεις των εργαζομένων και να υποχρεωθεί ο εργοδότης να τους επαναπροσλάβει.

ΜΕΘ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΙΟΥ
Επιτακτική ανάγκη η απρόσκοπτη λειτουργία της

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με το εσπευσμένο «λουκέτο» στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Τάκης Τσιόγκας, σημειώνοντας ανάμεσα στα άλλα ότι η συγκεκριμένη μονάδα εγκαινιάστηκε με τυμπανοκρουσίες μόλις τον περασμένο Νοέμβρη (16/11) και από τότε ουσιαστικά υπολειτουργούσε ως Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Η μονάδα έκλεισε λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς λειτουργούσε με 4 από τις 8 νοσηλεύτριες και με ένα μόνο κρεβάτι. Παρόλο που εξαρχής υπολειτουργούσε, η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε στα εγκαίνια δίνοντας μεγάλη δημοσιότητα. Χορηγός των εγκαινίων ήταν η εταιρία «Goody's» και μάλιστα το γεγονός αξιοποιήθηκε για να διαφημιστεί ο ...κοινωνικός ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ Δυτ. Πελοποννήσου, δημόσια και απροκάλυπτα, παραδέχτηκε ότι υπήρχε δέσμευση προς τη χορηγό «Goody's» και γι' αυτό έγιναν τα εγκαίνια χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις λειτουργίας!

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν στην Ερώτηση ότι «για μια ακόμη φορά έρχονται στην επιφάνεια οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στο χώρο της υγείας, με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, τη συνεχώς μεγαλύτερη διείσδυση του κεφαλαίου, τη λειτουργία με βάση τους "κανόνες" της αγοράς και του κέρδους και την πλήρη υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων προς όφελος των ιδιωτών».

Και ρωτούν τον υπουργό: «Τι μέτρα θα πάρει ώστε να λειτουργήσει άμεσα η ΜΕΘ Νεογνών στο ΠΠΓΝΠ σωστά και ολοκληρωμένα, με πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού), καθώς και για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ