ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Στο έλεος των πλημμυρών

Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε για άλλη μια φορά σημαντικές καταστροφές

Motion Team

Στο έλεος των πλημμυρών βρίσκεται για άλλη μία φορά ο Νομός Εβρου εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων. Και ενώ οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι εγκληματικές για την ανυπαρξία των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών υποδομών και τα δύο αυτά κόμματα δημαγωγούν και μοιράζουν υποσχέσεις εμπαίζοντας τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία των περιοχών που επλήγησαν.

Με αφορμή τη δυνατή βροχή και το λιώσιμο των χιονιών στο Νομό Εβρου δεκάδες χιλιάδες στρέμματα των παρέβριων περιοχών είναι πλημμυρισμένα, ενώ η στάθμη των νερών του ποταμού Εβρου στο Πύθιο ξεπέρασε τα όρια συναγερμού, φτάνοντας στα 6,16 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70. Για την «εκτόνωση» της κατάστασης άνοιξαν δύο θυροφράγματα και έκαναν τεχνητές κατακλύσεις στη λεκάνη Πυθίου - Σοφικού - Αμορίου - πετάλου Πέπλου, ενώ ενισχύθηκε το ανάχωμα στην Κορνοφωλιά. Επίσης, ζημιές σημειώθηκαν στη συνοικία των μουσουλμάνων στην Αλεξανδρούπολη.

Για τις πλημμύρες στο νομό, η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι ευθύνονται το ίδιο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την ίδια πολιτική με το ΠΑΣΟΚ κατέστησε το νομό ανοχύρωτο στις πλημμύρες», σημειώνει η ΝΕ σε σχετικό δελτίο Τύπου και καυτηριάζει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, που σήμερα όντας αντιπολίτευση περιδιαβαίνουν το νομό δημαγωγώντας, ενώ φέρουν σοβαρή πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. «Ολα τα κάνουν για λόγους αντιπολιτευτικούς απέναντι στη ΝΔ, το δε ενδιαφέρον τους είναι υποκριτικό», τονίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή και καλεί τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία του νομού να βγάλουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα για τα δύο αυτά κόμματα. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ και μέσα από τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια συνεργασίας του.

Η πρόταση του ΚΚΕ


Motion Team

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, οι πλημμύρες είχαν πλήξει ξανά το Νομό Εβρου. Μάλιστα, τότε, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποίησε περιοδεία μαζί με κλιμάκιο της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές συζητώντας με τους κατοίκους και παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ. Μια πρόταση που φέρνει στο επίκεντρο ως μέγιστης σημασίας έργο την ανάγκη προστασίας και ανάπτυξης των υδάτινων πόρων της χώρας γιατί αφορά την ποιότητα ζωής, την ανάπτυξη της οικονομίας, της αγροτικής παραγωγής, την προστασία του περιβάλλοντος, το μέλλον των πόλεων και της υπαίθρου.

Τότε - όπως και σήμερα - το ΚΚΕ είχε πει ότι απαιτείται η επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων. Συγκεκριμένα, πρότεινε:

  • Δημιουργία δημόσιου φορέα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας και του Νομού Εβρου με περιφερειακή και νομαρχιακή δομή.
  • Ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία - Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων, που αφορούν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων των ποταμών Εβρου και Αρδα.
  • Σχεδιασμό και εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.
  • Συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής και των προβλημάτων που δημιουργούν οι χείμαρροι.
  • Νομικό και θεσμικό πλαίσιο για ένα κρατικό κοινωνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο αγροτικό κεφάλαιο.
  • Αμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες, που να ανταποκρίνονται στο ύψος των καταστροφών.
Καταστροφές στην Καβάλα

Σοβαρές είναι οι καταστροφές και στο Νομό Καβάλας, αφού σημειώθηκαν ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ελιές, αμπέλια και κηπευτικά και πλημμύρισαν σπίτια και μαγαζιά. Στη Νέα Πέραμο και στην Ηρακλείτσα, τα νερά της βροχής μετατράπηκαν σε χειμάρρους που παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους και για άλλη μία φορά η περιοχή μετατράπηκε σε λιμνοθάλασσα.

Για τις πλημμύρες στο νομό, η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων. Και τονίζει: «Παρότι το πρόβλημα ήταν γνωστό, δεδομένου ότι η περιοχή είχε πληγεί και στο παρελθόν από πλημμύρες, που είχαν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις υποδομές και τις περιουσίες των κατοίκων, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, για την υλοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων».


ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Ξεκίνησαν οι απολογίες των κατηγορουμένων

«Είναι καλύτερα για όλους να φταίει ο Ψυχογιός. Οι ασφάλειες άλλωστε καλύπτουν μόνο περιπτώσεις ανθρωπίνου λάθους». Αυτό δήλωσε στην απολογία του ο υποπλοίαρχος Αν. Ψυχογιός φωτογραφίζοντας έτσι το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο της υπόθεσης

Το πιο σημαντικό μέρος της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ που ξεκίνησε στις 26 Μάη 2005 βρίσκεται από χτες σε εξέλιξη, με τις καταθέσεις των ανθρώπων που κατηγορούνται για τον πνιγμό των 80 επιβατών. Η αρχή έγινε με τις καταθέσεις του πλοιάρχου Βασ. Γιαννακή και του υποπλοίαρχου Αναστ. Ψυχογιού, οι οποίοι όμως δεν έριξαν και πολύ «φως» στην υπόθεση ούτως ώστε να αναδειχτούν τα πραγματικά αίτια του ναυαγίου και οι πραγματικοί ένοχοι.

Αυτό που κυριάρχησε στην κατάθεση του πλοιάρχου Β. Γιαννακή είναι η προσπάθειά του να ρίξει όλα τα βάρη στον υποπλοίαρχο Αν. Ψυχογιό. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τον πλοίαρχο το πλοίο ήταν σε καλή κατάσταση αφού είχε μετασκευαστεί, ενώ σε ό,τι αφορά το πώς βρέθηκε πάνω στις Πόρτες, είπε πως το καράβι πάντα είχε αποστάσεις ασφαλείας και μάλλον την ημέρα του ναυαγίου είχε «ξεπέσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπαινισσόμενος ότι ο υποπλοίαρχος προφανώς δεν έπαιρνε συχνά στίγμα ώστε να διορθώσει την πορεία του.

Οσον αφορά τις υδατοστεγείς πόρτες, για πρώτη φορά μετά το ναυάγιο ο Β. Γιαννακής παραδέχτηκε ότι τις είχαν πάντα ανοιχτές ενώ ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι εκείνος νόμιζε ότι τις έκλεισε, ωστόσο εκείνες ήταν ανοιχτές...

«Καλύτερα για όλους...»

«Εξιλαστήριο θύμα» χαρακτήρισε τον εαυτό του, ο υποπλοίαρχος Αν. Ψυχογιός στην απολογία του, λέγοντας: «Είναι καλύτερα για όλους να φταίει ο Ψυχογιός. Οι ασφάλειες άλλωστε καλύπτουν μόνο περιπτώσεις ανθρωπίνου λάθους», εννοώντας προφανώς ότι την εταιρία τη βολεύει να είναι ο ίδιος ο υπεύθυνος για το ναυάγιο, αφού άλλωστε έχει ήδη εισπράξει 1,2 δισ. δρχ. από την ασφαλιστική εταιρία, στηριζόμενη ακριβώς σε αυτό...

Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπήρχαν στις προπέλες του πλοίου, τόνισε πως το ΣΑΜΙΝΑ αγοράστηκε από την εταιρία με μία προπέλα (!) με αποτέλεσμα να χρειαστεί να γίνουν πολύ σοβαρές εργασίες, όπως η εξάρμοση και η χύτευση, οι οποίες όμως δεν έγιναν από πιστοποιημένο συνεργείο και δεν είχαν την πιστοποίηση του Ελληνικού Νηογνώμονα. Οπως είπε ο Αν. Ψυχογιός, κάτι τέτοιο ανακαλεί την κλάση του πλοίου. Επίσης σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο το πλοίο ακούμπησε στο βυθό - με την πρύμνη και τη δεξιά κουπαστή - δεν αποδεικνύει ότι η δεξιά προπέλα έσπασε στο βυθό. Αντίθετα από τη στιγμή που έχει σπάσει μόνο το ένα πτερύγιό της και τα άλλα δύο είναι άθικτα, ενισχύεται η εκδοχή ότι έσπασε στα βράχια.

«Πιστεύω απόλυτα ότι η δεξιά μηχανή ήταν σταματημένη όταν χτύπησε το πλοίο στο βράχο, για αυτό και έσπασε μόνο το ένα από τα τρία πτερύγια, ενώ τα άλλα ήταν άθικτα», υπογράμμισε ο υποπλοίαρχος.

Παρόλα αυτά όμως, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στη συνέχεια ο ίδιος ήρθε σε αντίφαση με τα όσα είχε πει αρχικά, αφού ισχυρίστηκε ότι το πλοίο ήταν γερό και είχε αντοχές! Παρόμοια θέση είχε και για τα γυμνάσια του πληρώματος αλλά και για την κατάσταση των σωστικών μέσων του πλοίου, τα οποία όπως είπε ήταν σε καλή κατάσταση και καινούρια...

Ολα αυτά ανάγκασαν τον εισαγγελέα Παν. Μπρακουμάτσο να του πει πως οι καταθέσεις του αλλά και η απολογία του είναι ένα «πέλαγος» αντιφάσεων. Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα με τις καταθέσεις των υπόλοιπων κατηγορουμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ