ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ανύπαρκτη η πολιτική πρόληψης και προστασίας

Αν και η χώρα μας είναι η πιο σεισμογενής της Ευρώπης, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί!

Eurokinissi

Με τον πιο οξύ και δραματικό τρόπο ανέδειξε την ανυπαρξία μιας ουσιαστικής πολιτικής για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, αλλά και τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ στον τομέα αυτό, ο ισχυρός σεισμός των 6,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε προχτές στη 1.34' μ.μ. στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, προκαλώντας, ευτυχώς, μόνο υλικές ζημιές.

Οπως τονίζει σε χτεσινή του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς, αποτελεί για το ΚΚΕ σημαντικό έργο υποδομής, άμεσης προτεραιότητας, ενώ για την ανυπαρξία της οι ευθύνες που βαραίνουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες.

Οπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του περασμένου αιώνα, σχεδόν κάθε 1,5 χρόνο έχουμε έναν καταστροφικό σεισμό στη χώρα μας, ενώ 40 από αυτούς, εκτός από σοβαρές ζημιές σε κτίρια και υποδομές που προκάλεσαν, στοίχισαν και σε ανθρώπινες ζωές.

Πρόσφατες είναι οι μνήμες από τους φονικούς σεισμούς της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Καλαμάτας και του Αιγίου. Επίσης, πρόσφατες είναι οι ανακοινώσεις του ΤΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες για το 80% του οικιστικού πλούτου της χώρας, δηλαδή για ό,τι χτίστηκε με αντισεισμικούς κανονισμούς προ του 1985, απαιτείται προσεισμικός έλεγχος και, αν χρειαστεί, προσεισμική τους ενίσχυση.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κάνει κανένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά μόνο τον τελευταίο χρόνο:

  • Ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς έχει ομολογήσει ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός έχει μειώσει τα κονδύλια προς τον ΟΑΣΠ.
  • Το ΥΠΕΧΩΔΕ προώθησε την ουσιαστική διάλυση των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, αντί να τους αναβαθμίσει και να αξιοποιήσει το έμπειρο επιστημονικό τους προσωπικό, εφαρμόζοντας πολιτικές πρόληψης και προσεισμικών ελέγχων.
  • Αντί να εφαρμόσει προγράμματα λαϊκής στέγης, ενισχύει τις ορέξεις των κερδοσκόπων της γης, ενώ μεθοδεύει την εξαφάνιση των τελευταίων ελεύθερων χώρων (π.χ. Ελληνικό, Ελαιώνας, Γουδί κ.λπ.), που, εκτός των άλλων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν χώρους διαφυγής και εκτόνωσης σε περιπτώσεις σεισμού.

23 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» στα Μητάτα Κυθήρων, ενώ ο ναός της Αγίας Τριάδας έχει χαρακτηριστεί κατεδαφιστέος

Eurokinissi

23 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» στα Μητάτα Κυθήρων, ενώ ο ναός της Αγίας Τριάδας έχει χαρακτηριστεί κατεδαφιστέος
Κι όλα αυτά, όταν είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα δαπανώνται 150 δισ. δρχ. για αποκατάσταση των ζημιών από σεισμούς, ενώ για τους σεισμούς της Αττικής έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα πάνω από 400 δισ. δρχ. Ενα μέρος από αυτά τα χρήματα αν είχαν έγκαιρα χορηγηθεί για μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, θα είχαμε λιγότερες καταστροφές και θανάτους από σεισμούς, θα μπορούσαμε να κάνουμε πιο ανθρώπινες πόλεις.

Ευτυχώς που ήταν στη θάλασσα...

Από τους σεισμολόγους εκφραζόταν χτες η βεβαιότητα ότι ο προχτεσινός σεισμός ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς επακολούθησαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις μεγέθους γύρω στα 5 Ρίχτερ. Ολοι συμφωνούν ότι ευτύχημα αποτέλεσε το γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα και ότι το εστιακό του βάθος ήταν αρκετά μεγάλο (70 χιλιόμετρα), γεγονός που συντέλεσε ώστε να μην υπάρξουν τρομερές καταστροφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενέργεια που εκλύθηκε από το σεισμό είναι 33 φορές μεγαλύτερη από αυτόν των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το 1999 στην Αθήνα, 20 φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα και ίση με την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει η χώρα μέσα σε τέσσερις μέρες.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η περιοχή όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός της Κυριακής είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και είχε δώσει το 1903 μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Οι σεισμολόγοι και γεωλόγοι αποδίδουν το φαινόμενο αυτό στο ότι η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο της ένωσης που ενώνει την ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα, που κάθε μετατόπισή τους προκαλεί σεισμικές δονήσεις. Μάλιστα, από πολλούς, υποστηρίζεται ότι μετά τον προχτεσινό σεισμό η Αφρική μετατοπίστηκε κατά 90 εκατοστά προς την Ευρώπη.

Στο μεταξύ «κόντρα» μεταξύ σεισμολόγων, αλλά και σεισμολόγων - κυβέρνησης ξέσπασε, με αφορμή έκθεση που είχε υποβάλει ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας Β. Παπαζάχος στον ΟΑΣΠ από τις 17 - 2 - 2002, με την οποία εκτιμούσε ότι τα επόμενα τρία χρόνια (με απόκλιση συν - πλην 1,5 χρόνο) θα υπάρξει σεισμός στα Κύθηρα με μέγεθος κοντά στα 7 Ρίχτερ. Ο Β. Παπαζάχος κατηγορεί την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ότι σε συνεδρίασή της που έγινε τον περασμένο Νοέμβρη απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόγνωση. Το θέμα έγινε αντικείμενο ερωτήσεων κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος ανέφερε πως «η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει λάβει επιστολή του καθηγητή αναφορικά με την πρόγνωση σεισμών». Επίσης, ανέφερε ότι «είναι θέμα της επιστημονικής κοινότητας η κρίση αν υπάρχει ασφαλές σύστημα πρόγνωσης σεισμών». Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Κ. Μακρόπουλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γ. Σταυρακάκης υποστήριξαν ότι «δόθηκε μεγάλη σημασία στις εκτιμήσεις του».

ΚΥΘΗΡΑ - ΛΑΚΩΝΙΑ - ΚΡΗΤΗ
Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών

Μετά την αγωνία που έζησαν οι κάτοικοι των Κυθήρων τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό, σειρά πήρε τώρα η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε σε σπίτια, δημόσια κτίρια, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και λιμάνια του νησιού.

Με απόφαση του νομάρχη Πειραιά (όπου υπάγονται τα Κύθηρα) τα σχολεία του νησιού, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν και σήμερα κλειστά. Από τα 12 σχολικά κτίρια που ελέχθησαν από τον ΟΣΚ, τα 11 βρέθηκαν σε καλή κατάσταση, ενώ το νηπιαγωγείο στον Ποταμό κρίθηκε ακατάλληλο και αναμένονται προκατασκευασμένες αίθουσες από τον ΟΣΚ προκειμένου να επαναλειτουργήσει.

Από την καταγραφή των ζημιών που είχαν πραγματοποιήσει μέχρι χτες το απόγευμα τα κλιμάκια των υπηρεσιών της Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Πειραιά προέκυψε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στα Μητάτα, όπου από τα 48 σπίτια που έχουν ελεγχθεί, 23 έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα (ακατοίκητα), 18 έχουν σημανθεί με κίτρινο σταυρό, χρήζουν δηλαδή αποκατάστασης, 7 δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα, ενώ η βυζαντινού ρυθμού εκκλησία Αγία Τριάδα έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές και έχει χαρακτηριστεί κόκκινη.

Στον Ποταμό έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα εννέα κτίρια, εκ των οποίων ένα σπίτι και το καμπαναριό μίας εκκλησίας έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και πέντε σπίτια χαρακτηρίστηκαν κίτρινα. Στα Ντουριάνικα δύο σπίτια χαρακτηρίστηκαν κόκκινα και μία εκκλησία κίτρινη. Στα Λογοθετιάνικα δύο εκκλησίες κίτρινες. Στο Κουσουνάρι ένα σπίτι χαρακτηρίστηκε κίτρινο και στα Κατσουλιάνικα ένα σπίτι κόκκινο.

Προβλήματα παρατηρούνται επίσης και στο οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά Μητάτα, Βιαράδικα, Μυλοπόταμο, Αλοϊζιάνικα και Δόκανα. Στα υπόλοιπα χωριά του νησιού δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές, παρά μόνο σε μαντρότοιχους.

Τέλος, φόβοι εκφράζονται για το λιμάνι των Κυθήρων, οι ζημιές του οποίου θα υπολογιστούν μετά την ολοκλήρωση του υποβρύχιου ελέγχου.

Στη Λακωνία

Από τον «εγκέλαδο» χτυπήθηκε και ο Δήμος Βοΐων στο νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνίας. Αρκετές ζημιές σημειώθηκαν στο χωριό Βελανίδια όπου ζουν 110 άνθρωποι. Πάνω από 15 κατοικίες έχουν καταγραφεί ως «κίτρινες» λόγω ρωγμών από επιτροπή μηχανικών. Κατά μήκος του δρόμου από τη Νεάπολη προς τη συγκεκριμένη περιοχή έγιναν κατολισθήσεις και υπήρξε διάβρωση του εδάφους.

Επίσης, στο χωριό Αγ. Απόστολοι το νηπιαγωγείο κρίθηκε ακατάλληλο ενώ υπάρχουν σπίτια που έχουν ρωγμές. Στον Αγ. Νικόλαο έχει γείρει το καμπαναριό της εκκλησίας. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στην Αγ. Τριάδα. Στη Νεάπολη αν και δεν υπάρχουν σοβαρές ζημιές, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως πολλά παλιά κτίρια έχουν πρόβλημα στατικότητας και είναι επικίνδυνα αν συμβεί κι άλλος σεισμός. Τέτοια περίπτωση αποτελεί το κτίριο του Δημαρχείου. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εκτίμηση, είτε από τη Νομαρχιακή, είτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην Κρήτη

Ιδιαίτερα αισθητός, έγινε ο σεισμός και στην Κρήτη, ενώ οι ζημιές που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένες. Τα μόνα περιστατικά τραυματισμού που έχουν σημειωθεί έχουν να κάνουν με εκδηλώσεις πανικού συγκεκριμένων ατόμων στη διάρκεια του σεισμού. Πρόκειται για έναν 22χρονο από το Ηράκλειο, που στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε από μπαλκόνι πρώτου ορόφου, με αποτέλεσμα να υποστεί ελαφρύ κάταγμα στο πόδι του. Στα Χανιά μια ηλικιωμένη γυναίκα έπεσε από τις σκάλες που βρίσκονταν την ώρα που ο σεισμός ήταν σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι της. Στο Ρέθυμνο επίσης σημειώθηκε ο τραυματισμός διερχόμενου πεζού από θραύση γυαλιών τζαμαρίας που προκάλεσε ο σεισμός.

Ζημιές και ρωγμές υπέστησαν κυρίως παλιά κτίρια στην πόλη των Χανίων, όπου ο σεισμός έγινε πιο αισθητός. Στο λιμάνι κατέρρευσε βράχος από το ενετικό τείχος, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε καφετερία προκαλώντας, ευτυχώς, μόνον υλικές ζημιές. Στην κεντρική είσοδο επίσης του λιμανιού έπεσαν πέτρες από το παλιό Δημαρχείο, ενώ ζημιές υπέστησαν και τα Νεώρια που χρησιμοποιούνται για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Προβλήματα όμως παρουσιάστηκαν και στην περιοχή της Κισάμου, όταν βράχος βάρους τριών τόνων αποκολλήθηκε και κατέληξε σε σπίτι ηλικιωμένων προκαλώντας, και σε αυτή την περίπτωση, μόνο υλικές ζημιές. Τα σχολεία της πόλης χτες παρέμειναν κλειστά.

Από χτες το πρωί κλιμάκια και της Νομαρχίας Ηρακλείου επισκέπτονται όλες εκείνες τις περιοχές που βρίσκονται κτίρια για τα οποία έχουν γίνει αναφορές για ζημιές. Στο Νομό Ρεθύμνου αντίστοιχα, οι ζημιές περιορίζονται στην αποκόλληση της λιθοδομής ενός παλιού μιναρέ, προκαλώντας ζημιές σε σταθμευμένο όχημα που βρισκόταν στο σημείο, ενώ στο Νομό Λασιθίου μέχρι και χτες δεν είχε γίνει καμιά αναφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες για ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό.

Δέσμη μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς αποτελεί για το ΚΚΕ σημαντικό έργο υποδομής, άμεσης προτεραιότητας. Οι ευθύνες που βαραίνουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την ανυπαρξία της είναι τεράστιες».

Τα παραπάνω σημειώνονται σε χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα την αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

«Στη χώρα μας, που είναι η πιο σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης - τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ - εκδηλώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο η τραγική αντίφαση από τη μια η βεβαιότητα του σεισμού που θα συμβεί και από την άλλη η πολιτική της "ελεύθερης αγοράς" με την οποία αντιμετωπίζεται η αντισεισμική θωράκιση της χώρας και οι τεράστιοι κίνδυνοι που αυτή εγκυμονεί».

Ομως, όπως σημειώνει το ΚΚΕ, «η αντισεισμική προστασία και θωράκιση δεν είναι απλά μια τεχνοκρατική διαδικασία, που απαιτεί μόνο επιστημονική, ερευνητική, τεχνική προσέγγιση. Εχει σημαντικές κοινωνικοοικονομικές πτυχές». Ωστόσο, αυτές «είναι συνυφασμένες με τις καπιταλιστικές διαδικασίες παραγωγής του κτισμένου περιβάλλοντος, των κτιρίων, των έργων υποδομής. Βασίζονται στην εμπορευματοποίηση της γης, στην κερδοσκοπία πάνω σ' αυτή και οδηγούν σε άναρχη δόμηση και μεγάλες οικιστικές πυκνότητες, εντατική χρήση της γης, εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων και έλλειψη προγραμμάτων λαϊκής στέγης».

«Για την αντιμετώπιση αυτών - συνεχίζει η ανακοίνωση - απαιτείται μια τελείως διαφορετική αντίληψη και πολιτική για τη διαχείριση της γης, τη ρύθμιση του χώρου, την ανάπτυξη της κοινωνικής κατοικίας και των κατασκευών».

Το ΚΚΕ προτείνει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα μέτρα και μέτρα άμεσης απόδοσης. Συγκεκριμένα:

  • Την ανάπτυξη της έρευνας (ποσοτικά και ποιοτικά) με τη διάθεση της χρηματοδότησης, του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού.
  • Την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών, τη θέσπιση ειδικών όρων μελέτης κατασκευής ή την απαγόρευση δόμησης σ' αυτές.
  • Το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ. και τη θέσπιση ειδικών όρων για τους χώρους μαζικής συγκέντρωσης.
  • Σύνταξη μελετών χωροθέτησης των μεγάλων έργων.
  • Την προστασία και ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων.
  • Τον έλεγχο συνθηκών εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων στη βιομηχανία.
  • Τον έλεγχο των χώρων όπου φοιτά (σχολεία, φροντιστήρια), αλλά και των χώρων που διασκεδάζει η νεολαία.
  • Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου τόσο ατομικά όσο σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου.
  • Τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή του μηχανισμού επέμβασης.

«Χρήματα» - επισημαίνει σε άλλο σημείο - «υπάρχουν και σ' αυτό το έργο πρέπει να κατευθυνθούν».

Και το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταλήγει: «Για τους εργαζόμενους, η συχνά χρησιμοποιούμενη φράση "πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε σεισμούς", δεν πρέπει να σημαίνει αποδοχή των καταστροφικών συνεπειών των σεισμών που θα γίνουν, αλλά απαίτηση, διεκδίκηση της οργάνωσης της ζωής, των κτιρίων, της πόλης, της παραγωγικής διαδικασίας, της λήψης όλων των απαιτουμένων μέτρων, ώστε το φαινόμενο να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες, σημαίνει συσπείρωση και δράση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Ενα από τα πρωτοσέλιδα θέματα του «Ριζοσπάστη» (28 Ιούλη 2001), που έβαζαν την άμεση και επιτακτική ανάγκη της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας

«Πλήγωσε» μνημεία

Αυτοψίες σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους διενεργούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για να διαπιστωθεί η κατάστασή τους μετά τον προχτεσινό σεισμό.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού προκύπτουν τα εξής:

Νεώρια Χανίων: Στον τρίτο χώρο των Νεωρίων κατέρρευσε η πρόχειρη αποκατάσταση, η οποία είχε γίνει στη δεκαετία του '50 για να καλύψει κενό που είχε δημιουργηθεί από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η κατάρρευση αυτής της πρόχειρης επισκευής συμπαρέσυρε και μικρό τμήμα της καμάρας του χώρου των Νεωρίων.

Ενετικό Ναυαρχείο: Κατέρρευσε το ήδη ετοιμόρροπο τμήμα του τρίτου ορόφου όπου διευρύνθηκε και το χάσμα που υπήρχε εκεί.

Βυζαντινό Τείχος: Κατέρρευσε υπόλοιπο σύγχρονου τοίχου που είχε παραμείνει εκεί μετά την κατεδάφιση σύγχρονης οικίας που ήταν κτισμένη επί του βυζαντινού τείχους.

Μονή Γωνιάς Κολυμβαρίου Χανίων: Κατέρρευσε μικρό τμήμα του τρούλου της Μονής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ