ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2006
Σελ. /40
Στο δρόμο οι απαντήσεις

Του ΣΤΑΘΗ από την«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του ΣΤΑΘΗ από την«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Κάποτε ήταν σε ισχύ ότι τα «γραπτά μένουν» κι αυτό λειτουργούσε κάπως σαν αυτοπεριορισμός για όποιον έβαζε την υπογραφή του σ' ένα κείμενο. Ηταν λίγο πιο σφιχτά τα πράγματα για τους γραφιάδες σε σχέση μ' όσους κινούνταν στο χώρο του «έπεα πτερόεντα». Βέβαια, επίσης, πάντα ίσχυε ότι πρέπει να διαβάζεις και πίσω από τα κείμενα, να μην καταπίνεις αμάσητο ό,τι διαβάζεις, αλλά αυτό δεν άλλαζε τον κανόνα που ξεχώριζε τα λόγια του αέρα από τα κείμενα.

Σήμερα, φτάσαμε σε ένα καθεστώς όπου τα ίδια τα κείμενα οδηγούν τον πτερόεντα λόγο. Παίρνει τη σκυτάλη ο ένας, και δε λέει απλά, αλλά γράφει, δηλαδή αποτυπώνεται ο λόγος του, ότι το παιδί του αντάρτη γίνεται τακίμι με αυτό του ταγματασφαλίτη, όχι ως τυχαία συνάντηση μεταξύ αγνώστων, αλλά ως συγκεκριμένη εμπορική πράξη, όπου εμπόρευμα γίνεται ο ίδιος ο τάφος του αντάρτη. Εδώ δε σηκώνει να ρωτήσεις αν επικοινωνεί το μυαλό του με τον αφαλό του. Εδώ ακόμα και οι μπουνιές «σηκώνουν τα χέρια ψηλά».

Στο ίδιο μοτίβο, συνεχίζει αυτός που χύνει ακόμα μαύρο δάκρυ γιατί η αντίσταση των Κρητικών έκαψε την Κάνδανο (όχι οι Ναζί, η αντίσταση προκάλεσε τα αντίποινα που έκαψαν το χωριό, αυτή είναι η άποψή τους), αξιώνει να ζητήσουν συγνώμη τα θύματα από τους θύτες. Αιδώς; Ποιος την έχασε για να τη βρει ο «πρωινός καφές» του Καραμανλή;

Το θέμα, τελικά, δεν είναι απλά τι γράφουν «σύγχρονοι αριστεροί» και «φωτισμένοι δεξιοί». Είναι ότι δουλεύουν μαζί, αλληλοσυμπληρώνονται, δουλεύουν με σχέδιο και συγκεκριμένο στόχο: Τα μυαλά των παιδιών. Ξέρουν πως το διάβασμα, το ψάξιμο, είναι κουραστικά πράγματα, γνωρίζουν τη δύναμη μιας πιασάρικης «παρόλας». Κι επενδύουν σε μη πραγματικά γεγονότα για να κτίσουν μια πραγματικότητα που η επικράτησή της σημαίνει περισσότερα κέρδη.

Σκοτάδι για τα πραγματικά δεδομένα σημαίνει να σου ανακοινώνουν ότι το παιδί αυτοκτόνησε πάνω στο δρομολόγιο της πρέζας και του εμπορίου ανθρώπινης σάρκας. Σκοτάδι είναι να σου μιλάνε για έναν εγκληματία χωρίς να έχει γίνει καν δίκη. Σκοτάδι είναι να επικαλούνται «πανεπιστημιακή έρευνα» για να δημιουργήσουν τρόμο.

Οταν και τα γραπτά σε πουλάνε, κριτήριο αναδεικνύεται η πράξη, όπερ έχεις πολύ μαλλί να ξάνεις.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΑΔΙΚΑ ΥΠΟΨΙΑΖΟΝΤΑΙ; «Επιμένει στην εκδοχή της δολοφονικής ενέργειας, απορρίπτοντας την επίσημη εκδοχή της αυτοκτονίας, η οικογένεια του έφεδρου αξιωματικού Δημήτρη Σούρα, που βρέθηκε νεκρός παραμονή Πρωτοχρονιάς, σε μικρή απόσταση από το φυλάκιο Πυθείου στον Εβρο όπου υπηρετούσε (...) οι συγγενείς του άτυχου έφεδρου αξιωματικού υποψιάζονται ότι ο 21χρονος βρέθηκε μπροστά σε κάποια συναλλαγή εμπόρων ναρκωτικών στα σύνορα ή έγινε μάρτυρας σε διακίνηση λαθρομεταναστών από κάποιο πέρασμα, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσουν για να μην ανοίξει το στόμα του» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΠΟΣΕΣ «ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ» ΕΤΣΙ; «Ως προϊστάμενος της έρευνας ο εισαγγελέας οφείλει να ερευνά και τα "εάν". Εάν ο Ρώσος δεν είναι ο δολοφόνος της άτυχης γυναίκας στην Κέρκυρα και κάποιος γνωστός μηχανισμός κατασκευής ενόχων τον βάφτισε στυγερό δολοφόνο, ρίχνοντάς τον με ισόβια στη φυλακή, ποιοι είναι οι πραγματικοί ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας των δύο αστυνομικών από έναν αγανακτισμένο αλλοδαπό;» (ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»).

ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ: «Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνέλαβε και ανέκρινε Πακιστανούς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η μυστική επιχείρηση έγινε στον Ασπρόπυργο και στο Νέο Κόσμο, ύστερα από επίσημο αμερικανικό αίτημα, και εκτελέστηκε - αυτή τη φορά - με το γράμμα του νόμου. Μπορεί να σχεδίαζαν - κατά τους Αμερικανούς - χτύπημα κατά της πρεσβείας τους» (η είδηση στο «ΒΗΜΑ»).

ΣΕΝΑΡΙΑ: «Ανά πάσα στιγμή, μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια, θα γίνει ο πλέον καταστροφικός σεισμός στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, η οποία θα κινδυνεύσει με κατάρρευση. Το συμπέρασμα περιλαμβάνεται σε έκθεση του Πανεπιστημίου Purdue της Ινδιάνας, που δημοσιοποίησε χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (...) ο σεισμός θα ισοπεδώσει 50.000 κτίρια της Κωνσταντινούπολης και θα αφήσει πίσω του χιλιάδες νεκρούς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το νότιο τμήμα της Κωνσταντινούπολης θα καταστραφεί» (η καταγραφή στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΡΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΟΔΙΑ: «Με βάση τη θεωρία αυτή έγιναν προβλέψεις από τον Μαξ Βις για μεγάλο σεισμό στην Κρήτη, τη δεκαετία του '80, ο οποίος όμως δεν έγινε, αλλά αναμένεται να γίνει - σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας - μετά από 200 ή 20.000 χρόνια» (η αναφορά στη «ΧΩΡΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): αντικομμουνιστικό μνημόνιο ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ στη συνείδηση των λαών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Θυσίες για 5 χρόνια υποδεικνύει το ΔΝΤ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 6,9 ΣΕΙΣΜΟΣ σωτήρας

ΤΑ ΝΕΑ: Τύχη... βουνό αλλά και 48ωρο αγωνίας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΩΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΣΠΙΔΑ Η ΘΑΛΑΣΣΑ

ΕΘΝΟΣ: ΛΑΧΤΑΡΑ μας έσωσε η θάλασσα και το μεγάλο εστιακό βάθος

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η ΘΑΛΑΣΣΑ έπνιξε τα ρίχτερ

Η ΧΩΡΑ: Κινδυνεύουν χιλιάδες σπίτια

PRESS time: ΤΡΟΜΟΣ περιμένουν κι άλλο μεγάλο σεισμό

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΕΙΣΜΟ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ μέχρι 2.511 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Φόνος εξ αμελείας» από Βουλγαράκη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Περιορισμένη η κάθαρση στη Δικαιοσύνη

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Ναι σε όλα στον Μπους

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Ομερτά με το Λονδίνο

ΤΟ ΒΗΜΑ ( κυριακάτικο): Γιατί πάει στον Πρόεδρο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Γράφει η «σύγχρονη Αριστερά»

«Γίνονται καινούριοι δρόμοι στον Γράμμο, θα γίνει νέα Ελβετία. Εδώ θα στήσουν μαζί τουριστική μονάδα ο εγγονός του αντάρτη και του ταγματασφαλίτη. Για να τελειώνουμε επιτέλους με τον εμφύλιο πόλεμο...» (ο Ανδρέας Ρουμελιώτης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Και συμπληρώνει η «φωτισμένη Δεξιά»

«Στον Περισσό θα πρέπει κάποτε να κάνουν την αυτοκριτική τους (...) μπορεί η θεωρία των Γάλλων, που πάει να περάσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης, να είναι όντως υπερβολική, όχι όμως και να εμφανίζονται οι φίλοι του Περισσού ως θύματα και διωκόμενοι!» (ποιος άλλος; ο Μανώλης Κοττάκης στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)...

Υπερ-φίαλος, ιερός δούλος και φραγκοφονιάς

«Ωπ-ωπ! "ηθική βλάβη" αξίας 200.000 ευρώ υπέστη ο κ. Πρετεντέρης, κατ' εκτίμησίν του, στην (τρέχουσα) τιμήν του κι ως εκ τούτου έκαμε αγωγή στο ΠΑΡΟΝ και απαιτεί το εν λόγω ποσόν! Καλά να πάθει το ΠΑΡΟΝ. Με το δημοσίευμά του φαίνεται να έθιξε (πάντα κατά κ. Πρετεντέρη) τη θέση (του κ. Πρετεντέρη) στην ιεραρχία του "Βήματος". Λογικόν: ιεραρχία, ιερά θέσις, ιερόν πρόσωπο, ιερός δούλος (αξίας 200.000 ευρώ), ιερή αγελάδα (γνωστόν, επίσης ότι το πρώτον νόμισμα ου μην και μονάς μετρήσεως αξιών ήτο το βόδι), ιερά συμμαχία, ιερός πόλεμος (364 π.Χ.), ιερά σινδόνη, ιερή γάτα (στην Αίγυπτο), ιερά Εξέτασις, ιερόν οστούν - μ' έναν λόγο ιερατείο. Ολα εκ του ιερός - λέξη αμφιβόλου ετύμου, ήτις στα σανσκριτικά σήμαινε και ισχυρός (όταν μάλιστα πετούσε φιάλες και υπερ-φιάλος). Από την εποχή των σανσκριτικών όμως έχει περάσει πολύς καιρός, αλλάζουν οι λέξεις τη σημασία τους με τα χρόνια, άλλο φράγκος φονιάς κάποτε κι άλλο φραγκοφονιάς σήμερα...» (ο Στάθης Σ. στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Καθαρίζουν λερωμένες φωλιές

«Λίγο προτού διαλυθεί, το απερχόμενο κοινοβούλιο της Βολιβίας φρόντισε να αμνηστεύσει τους ντόπιους που πιθανόν αναμείχθηκαν στη δολοφονία του Τσε το 1967» (η είδηση στο ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ