ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 1 Γενάρη 2006
Σελ. /32
Θύελλα αντιδράσεων ενάντια στο έκτρωμα

Το επαίσχυντο αντικομμουνιστικό μνημόνιο που εισηγήθηκε στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Σουηδός Γκ. Λιντμπλάντ και εγκρίθηκε απ' αυτήν κατά πλειοψηφία, αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια που εκτείνονται σε δέκα δακτυλογραφημένες σελίδες και φέρουν τους εξής τίτλους: «Εισαγωγή», «Γενική ανασκόπηση των κομμουνιστικών καθεστώτων», «Εγκλήματα του Κομμουνισμού» και «Συμπεράσματα».

Από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο ο συγγραφέας εξισώνει ευθέως τον κομμουνισμό με το ναζισμό, επικρίνοντας το Συμβούλιο της Ευρώπης και κάθε άλλη διεθνή διακυβερνητική οργάνωση που δεν «ανταποκρίθηκε στο καθήκον για μια γενικευμένη αποτίμηση της κομμουνιστικής εξουσίας» και στην «ανάγκη για μια σοβαρή συζήτηση για τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν στο όνομά της», παρότι «ένα άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς του 20ού αιώνα, ο ναζισμός, αποτέλεσε αντικείμενο διερεύνησης, καταδικάστηκε διεθνώς και οι υπεύθυνοι παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη».

Ανάμεσα στις αιτίες αυτής της «παράλειψης» επισημαίνει μεταξύ άλλων την ύπαρξη και σήμερα κομμουνιστικών κομμάτων που δεν έχουν καταδικάσει τα εγκλήματα του κομμουνισμού, αλλά και το ότι μερικά στοιχεία της κομμουνιστικής ιδεολογίας εξακολουθούν να «ασκούν έλξη»! Δεν είναι τυχαία η επισήμανση πως η καταδίκη των «εγκλημάτων του κομμουνισμού» έχει ιδιαίτερη σημασία για τις νέες γενιές, που συμπληρώνεται με την «προειδοποίηση» ότι σε ορισμένες χώρες είναι «ζωντανό ακόμα ένα είδος νοσταλγίας που δημιουργεί τον κίνδυνο ο κομμουνισμός να κερδίσει την εξουσία στη μια ή την άλλη χώρα». Να σημειώσουμε εδώ πως ο συγγραφέας του μνημονίου δεν αναφέρεται μόνο στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Ρητά τονίζει ότι και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν κομμουνιστικά καθεστώτα και συνεχίζονται τα «εγκλήματα στο όνομα της κομμουνιστικής ιδεολογίας».

Στο δεύτερο κεφάλαιο επιχειρείται μια ανασκόπηση των «κομμουνιστικών καθεστώτων», τα οποία κατά το συγγραφέα φέρουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως: Εξουσία ενός μοναδικού κόμματος, συγκεντρωμένη σε μια μικρή ομάδα ηγετών που δε λογοδοτούν και δεν περιορίζονται. Το κόμμα ελέγχει το κράτος και τον πληθυσμό σε κάθε πλευρά της ζωής του. Το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι είναι ανύπαρκτο, ο πολιτικός πλουραλισμός καταργημένος, ενώ τιμωρείται αυστηρά κάθε απόπειρα ανεξάρτητης αυτοοργάνωσης. Πρωτοφανής επέκταση των αστυνομικών δυνάμεων, δίκτυα πληροφοριοδοτών, ενθάρρυνση της καταγγελίας. Τα ΜΜΕ ελέγχονται από το κράτος, η ελευθεροτυπία είναι ανύπαρκτη. Η εθνικοποίηση της οικονομίας περιορίζει την ατομική ιδιοκτησία και οικονομική δραστηριότητα.

Το κεφάλαιο 3 δε χρειάζεται ιδιαίτερες «συστάσεις». Κάτω από τον τίτλο «Εγκλήματα του κομμουνισμού» αραδιάζονται «ντοκουμενταρισμένα» νούμερα, πολλών εκατομμυρίων νεκρών, εκτοπισμένων κλπ. σε όλες τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, με την επισήμανση ότι αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι. Αυτή η «εγκληματική δράση», ισχυρίζεται ο συγγραφέας, είναι αποτέλεσμα «της θεωρίας της πάλης των τάξεων που επέβαλε εκκαθαρίσεις ανθρώπων που δε θεωρούνταν χρήσιμοι στην οικοδόμηση της νέας κοινωνίας».

Φυσικό και επόμενο στα «Συμπεράσματά» του ο Γκ. Λιντμπλάντ να σημειώνει ότι «φαίνεται να επιβεβαιώνεται η εγκληματική διάσταση των κομμουνιστικών καθεστώτων (...) αποτέλεσμα συνειδητών πολιτικών επεξεργασμένων από τους θεμελιωτές τους (...) Οι ιστορικοί κομμουνιστές ηγέτες ποτέ δεν έκρυψαν τους στόχους τους, που ήταν η δικτατορία του προλεταριάτου, η εξάλειψη των πολιτικών αντιπάλων και διαφόρων κατηγοριών του πληθυσμού»! Ακόμα, συμπεραίνει πως «η κομμουνιστική ιδεολογία όπου και όποτε κι αν εφαρμόστηκε κατέληξε σε μαζικό τρόμο, εγκλήματα, μεγάλης έκτασης παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (...) Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις ομοιότητες με μια άλλη ιδεολογία του 20ού αιώνα, το ναζισμό». Επαναλαμβάνει εδώ ότι αν και οι ναζιστές έχουν λογοδοτήσει, όχι μόνο δεν έχει συμβεί το ίδιο με τους κομμουνιστές, αλλά «κομμουνιστικά κόμματα εξακολουθούν να είναι δραστήρια σε κάποιες χώρες, τα κομμουνιστικά σύμβολα χρησιμοποιούνται ανοιχτά και η δημόσια συνείδηση για τα κομμουνιστικά εγκλήματα είναι πολύ ισχνή. Η εκπαίδευση νέων γενιών σε πολλές χώρες ασφαλώς δε βοηθά να μειωθεί αυτή η απόσταση»!

Καταλήγει φροντίζοντας να σημειώσει τη διαφωνία του με όσους προτείνουν διαχωρισμό ιδεολογίας και πρακτικής, ζητώντας καταδίκη και των δύο και συστήνοντας μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Συνοπτικά, κάπως έτσι αποδίδεται το περιεχόμενο του κατάπτυστου αυτού κειμένου, το οποίο όχι τυχαία έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών από προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, των γραμμάτων και των τεχνών, συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς της εργατικής τάξης και του λαού.

Ολοι αυτοί, ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχουν οι ίδιοι για το σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα, ανεξάρτητα από ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες, πολλών μάλιστα είναι εντελώς διαφορετικές απ' αυτή των κομμουνιστών, ζητούν την απόσυρσή του καταγγέλλοντας την επιχειρούμενη παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, με την παντελή αγνόηση της τεράστιας συνεισφοράς του σοσιαλισμού στη συντριβή του φασισμού και την ταύτισή του με το ναζισμό και προειδοποιώντας πως ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» και δρομολογεί επικίνδυνες εξελίξεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει, (σελ.8-10), τη δημοσίευση δηλώσεων ανθρώπων που αντιτάσσονται στην αντικομμουνιστική μεθόδευση. Σήμερα μιλούν οι: Κώστας Καζάκος, Θοδωρής Πελεγρίνης, Γιάννης Πανούσης, Δημήτρης Μητροπάνος, Διονύσης Τσακνής, Χρήστος Παπουτσής, Γιάννης Σγουρός, Γιάννης Διακογιάννης, Δημήτρης Αρβανίτης, Βασίλης Πετρόπουλος, Βαγγέλης Κορακάκης.

Πατριδογνωμόνιο
Το άρωμα γιορτής κι η μυρουδιά της...

Εχω ένα όνειρο. Καθόλου παιδικό. Απλώς ανθεκτικό στην ηλικία και γι' αυτό τυραννικό. Οσο η πραγματικότητα. Μέρες που είναι, θα 'θελα να πιστεύω στο αφύσικο της δωρεάς. Στο δώρο. Που έρχεται από τα μέσα των αθώων, των απονήρευτων, των παιδιών. Και στήνονται στις καμινάδες, στις καλύβες, στα σκαλιά με τα λασπόνερα, στους παγερούς ουρανοξύστες και το περιμένουν. Το θαύμα δεν είναι ότι έρχεται με τη μορφή του Αϊ - Βασίλη, του Αϊ - Νικόλα, του Σάντα Κλάους (εφεύρεση της «Κόκα-Κόλα» δυστυχώς), από την Καισαρεία, την Ασία, την Αφρική ή την Αμερική. Το θαύμα είναι που τα παιδιά περιμένουν και οι μεγάλοι, με πολύ περισσότερο κόπο στους τηλεοπτικούς καιρούς, παίζουμε το απαραίτητο θέατρο, με βαθύτερο κίνητρο να συντηρήσουμε την αθωότητά τους. Των παιδιών μας. Κι εν τέλει όλων των παιδιών. Να πιστεύουν το απίστευτο. Την ικανοποίηση μιας επιθυμίας, ενός μύχιου μαγικού που είναι το απρόσμενο. Να κινηθούμε μαζί τους, για λίγο, στο λεπτό κορδονάκι της έκπληξης. Να παίρνεις αυτό που θες, που ονειρεύεσαι χωρίς τύψεις. Χωρίς να χρεώνεσαι στο δότη. Ανοιχτό είναι το παιδί, το κάθε παιδί, στην κάθε γιορτή, στη μαγεία της προσφοράς χωρίς προϋποθέσεις. Κι ας τις φτιάχνει τις επιθυμίες η αγορά, ας τις προσαρμόζει η τσέπη, η φτώχεια, η ανάγκη, ακόμα κι η αφθονία... Γιατί στις τελευταίες μέρες κάθε χρόνου, το δώρο των παιδιών είναι ότι γίνονται προτεραιότητα. Καλύπτουν άθελά τους την ανάγκη των μεγάλων να ξορκίζουν το χρόνο γυρίζοντας πίσω τα ρολόγια της πρωτοχρονιάς.

Εχω ένα όνειρο. Να γινόμουν Αϊ - Βασίλης για μια φορά. Να μπω στα παιδικά μυαλά μεγάλων και μικρών να μαντέψω μύχιες επιθυμίες του ονείρου που εκεί κοντά στα οχτώ, εννιά, δέκα αρχίζει και γίνεται σύμβαση, ψέμα, παράσταση, υποψία: Ας ζητήσω τα τρελά από τον Αϊ - Βασίλη που δεν υπάρχει μπας και φιλοτιμηθού?ν οι μεγάλοι και παίξουν το ρόλο του...

Ομως δε γίνεται σύντροφοι. Δεν μπορώ. Εχω μυρίσει θάνατο. Μαζικό. Παιδιών. Κάθε γιορτές σαν τις φετινές, τις περσινές και τις επόμενες, θα 'ρθει και θα φωλιάσει στο παιδικό μου όνειρο για το δώρο που δεν μπορεί να μαντέψει κανείς, ένα παιδί, χιλιάδες παιδιά στη Ρουάντα, στο Ιράκ, στο σέρβικο Αλέξινατς. Κι αυτή η μυρουδιά μου πνίγει την αθωότητα της αναμονής. Με ξεβράζει στις κοφτερές πέτρινες ακτές της εμπειρίας. Με σαπίζει σα φύκι που το ξερίζωσαν κύματα απελπισίας κι ανημπόριας απ' τα βάθη της αγάπης για τη ζωή. Στον ωκεανό των εικόνων του αποκτηνωμένου ανθρώπου έχω το φόβο μου για δώρο. Το φόβο πως δε γίνεται να ξεχάσω. Δεν μπορώ! Ισως και να μη θέλω, πως πίσω και δίπλα και πέρα μακριά από κάθε προσωρινά ευτυχισμένο παιδί υπάρχουν χιλιάδες άλλα απελπισμένα, τυραννισμένα, σκοτωμένα ή πεθαμένα παιδιά...

Εχω ένα όνειρο. Να μη μυρίζω τον εφιάλτη μου κάθε παιδική μαζική γιορτή. Ξέρω πως δε γίνεται. Στο παζάρι των αξιών, η ανθρώπινη ζωή δε συσκευάζεται σε γυαλιστερό πακέτο. Σε όσους μύρισαν τα «έργα» των ανθρώπων με θύματα παιδιά, το όνειρο αυτό στοιχηματίζω πως είναι κοινό. Οπως και η ευχή. Μόνη δωρεά των ενηλίκων: Ειρηνικό και ανθρώπινο 2006. Μετά λόγου γνώσεως.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Τα κάλαντα στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα ψάλουν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς σήμερα, Σάββατο 31/12, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος:

Στις 08:30 ο Ομιλος Βρακοφόρων Κρήτης.

Στις 09:00 το συγκρότημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.

ΚΚΕ
Πλατιά συγκέντρωση στις 19 Γενάρη

Στις 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα

Μια πρώτη δυναμική και αγωνιστική απάντηση στους εμπνευστές του «αντικομμουνιστικού μνημονίου» θα δώσουν κομμουνιστές και άλλοι δημοκράτες, προοδευτικοί άνθρωποι του Λεκανοπεδίου, την Πέμπτη 19 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., συμμετέχοντας στη συγκέντρωση που διοργανώνουν στα Προπύλαια οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά και Αττικής του ΚΚΕ, καθώς και το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Μετά τη συγκέντρωση, θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην Αμερικάνικη πρεσβεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ