Ο εκπρόσωπος των μεγαλοβιομηχάνων πρότεινε στη χτεσινή πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων την υπογραφή συμβάσεων με κλαδικά, τοπικά και ηλικιακά κριτήρια
Τα αντεργατικά τους δόντια δείχνουν στους εργαζόμενους οι μεγαλοβιομήχανοι, αποθρασυμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, αλλά και από τη στήριξη που παρέχει στα στρατηγικά τους συμφέροντα η συμβιβασμένη ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος. Κατά τη χτεσινή πρώτη συνάντηση μεταξύ εργοδοτών και ΓΣΕΕ για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΕΕ), ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, ούτε λίγο-ούτε πολύ, ζήτησε την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, προτείνοντας να εξαιρεθούν τμήματα των εργαζομένων από τις ΕΓΣΣΕ αλλά και τις κλαδικές συμβάσεις!
Σύμφωνα με την πρόταση-βόμβα του ΣΕΒ, όσοι εργαζόμενοι εξαιρούνται θα παίρνουν λιγότερα και από τα κατώτερα μεροκάματα που ορίζουν οι συμβάσεις. Τα κριτήρια-προσχήματα που θα χρησιμοποιηθούν γι' αυτές τις εξαιρέσεις είναι ηλικιακά, τοπικά και κλαδικά. Για παράδειγμα, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ένας νέος μέχρι 30 ετών που είναι άνεργος για δύο-τρία χρόνια θα μπορούσε να προσληφθεί με λιγότερα λεφτά απ' ό,τι προβλέπει η ΕΓΣΕΕ. Επίσης, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί για κλάδους επιχειρήσεων που είναι ζημιογόνοι, όπως η κλωστοϋφαντουργία, ή για περιοχές με μεγάλη ανεργία, όπως η Πάτρα.
Η πρόταση κινείται στη λογική της «ανταγωνιστικότητας», για την οποία κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόσο από την πλευρά των εργοδοτών, όσο και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, τα μελιστάλαχτα λόγια περίσσεψαν. Το αίτημα του ΣΕΒ οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, γεγονός που αποτελεί και τον δεδηλωμένο στόχο των μεγαλοβιομηχάνων, στην προσπάθειά τους να εντείνουν την εργασιακή εκμετάλλευση και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Τις προκλητικές προτάσεις του ΣΕΒ κατήγγειλε σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γ. Μαυρίκος, επικεφαλής της ΔΑΣ, καλώντας τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επιφυλακή. Το στέλεχος του ΠΑΜΕ σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Η προκλητικότητα του ΣΕΒ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο κατά τη σημερινή συνάντηση, που ήταν η πρώτη για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με πρόφαση την "προβληματικότητα κλάδων και περιοχών" έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη βόμβα για κατάργηση της Εθνικής αλλά και των κλαδικών συμβάσεων.
Στόχος των βιομηχάνων είναι η ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης σε βάρος της εργατικής τάξης και συγκέντρωση αμύθητου πλούτου στα θησαυροφυλάκια των βιομηχάνων μέσα από την εξατομίκευση της διαπραγμάτευσης και τις ατομικές και τοπικές και ηλικιακές συλλογικές συμβάσεις!
Καταδικάσαμε και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις επιδιώξεις του ΣΕΒ. Καλούμε την εργατική τάξη σε αγωνιστική επιφυλακή. Να συστρατευτούν με το ΠΑΜΕ και το πλαίσιο διεκδικήσεών του. Μονάχα το ΠΑΜΕ μπορεί και θέλει να οργανώσει την αντεργατική επίθεση.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ούτε θέλει, ούτε μπορεί γιατί βρίσκεται από χρόνια στο ίδιο χαράκωμα με τα αφεντικά, για την ...ανταγωνιστικότητα, ...παραγωγικότητα, ...αντοχή της οικονομίας. Γιατί οι τακτικισμοί της έχουν να κάνουν με τις αντιπολιτευτικές ανάγκες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ».
Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - διά του προέδρου της και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ - προσπάθησε προς στιγμήν να αποσιωπήσει την πρόταση των εργοδοτών, αφού στις αρχικές του δηλώσεις, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Χρ. Πολυζωγόπουλος δεν μπήκε στον κόπο να αναφέρει τίποτα από τα όσα άθλια πρότειναν οι εργοδότες. Μόνο ύστερα από τις καταγγελίες του Γ. Μαυρίκου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναγκάστηκε να αναφερθεί στην πρόταση των βιομηχάνων και να καταφύγει στις γνωστές δημαγωγικές «αγωνιστικές» κορόνες του. Ενώ ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης», Α. Καλύβης, κάλεσε τη ΓΣΕΕ να ασκήσει ...«αγωνιστική και αποφασιστική διαπραγμάτευση, ξεπερνώντας ανεπάρκειες του παρελθόντος»! Σαν να ήταν οι «ανεπάρκειες» αυτές που και στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις έδεσαν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους, και μάλιστα για δύο χρόνια, και όχι η επί της ουσίας σύμπλευση της πλειοψηφίας με τα εργοδοτικά αιτήματα.
Ακόμα αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δ. Αρμενάκης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, επισήμανε στη συνάντηση την ...ανάγκη να μένει συνεχώς ανοιχτό το Ασφαλιστικό γιατί «η κατάσταση κάθε μέρα αλλάζει». Εννοώντας, δηλαδή, τη διαρκή συρρίκνωση μέχρι την εκμηδένιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μετά το πέρας της συνάντησης οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ αρκέστηκαν σε γενικολογίες και ευχολόγια για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων, που θα συνεχιστούν στην επόμενη συνάντηση, μέχρι τα μέσα του Γενάρη.
Νέα συγκέντρωση σήμερα, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή
1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη ζητάνε ανάμεσα στα άλλα οι συνταξιούχοι, που σήμερα το πρωί κατεβαίνουν ξανά στους δρόμους του αγώνα |
«Απαιτούμε λύσεις και όχι κοροϊδία. Απαιτούμε κατώτερες συντάξεις 1.050 ευρώ που να εξασφαλίζουν ένα ανθρώπινο επίπεδο διαβίωσης και όχι συντάξεις πείνας και ζητιανιάς», υπογραμμίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές ομοσπονδίες. Καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που εφαρμόζουν μια πολιτική υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Ηδη, όπως σημειώνεται, στην τελευταία συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία συνταξιούχων (23/11) με τον πρωθυπουργό της χώρας, στα πλαίσια κινητοποίησής τους, ο δεύτερος απάντησε ένα μεγάλο «ΟΧΙ» σε όλα. Συγκεκριμένα, αρνήθηκε να χορηγήσει ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις. Αρνήθηκε να τιμαριθμοποιήσει τα φορολογικά κλιμάκια, με συνέπεια να πάρει ουσιαστικά πίσω ό,τι αύξηση - φιλοδώρημα θα δώσει το 2006 στους συνταξιούχους. Αρνήθηκε να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης.
«Συνεχίζουμε αγωνιστικά. Συγκεντρωνόμαστε στην πλατεία Κλαυθμώνος και με πορεία θα πάμε στη Βουλή, όταν θα συζητείται ο προϋπολογισμός, για να διαμαρτυρηθούμε και να απαιτήσουμε να δούμε την πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα. Να τους δώσουμε το ψήφισμα και να τους βάλουμε μπροστά στις ευθύνες τους», καταλήγουν στο αγωνιστικό τους κάλεσμα οι συνεργαζόμενες ομοσπονδίες των συνταξιούχων.