ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στις εκλογές παίρνουν μέρος και επιχειρηματικοί όμιλοι

Μετά τη Λάρισα, την Πάτρα, την Αθήνα, τον Πειραιά και άλλες πόλεις, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ βρέθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση με θέμα τις θέσεις και το πλαίσιο συσπείρωσης και συνεργασίας του Κόμματος για τις τοπικές εκλογές

Motion Team

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να στηρίξει το λαϊκό κίνημα και να διαμορφώσει ένα ισχυρό ρεύμα του λαού που αντιστέκεται, διεκδικεί, δε χειραγωγείται, δεν ενσωματώνεται και επομένως που συμβάλλει και επιβάλλει δυναμικές πολιτικές εξελίξεις. Και αυτές με το δικομματισμό ισχυρό δεν μπορούν να έρθουν. Οι εκλεγμένοι μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο σ' αυτή την κατεύθυνση, εφόσον το θέλουν. Αν δεν το θέλουν, θα γίνουν βίδες του συστήματος».

Τα παραπάνω σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στην κατάμεστη από κόσμο Αποθήκη 1 στο λιμάνι.

Μετά από την Αθήνα, τη Λάρισα, τον Πειραιά, την Πάτρα και άλλες πόλεις και στη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση, εκπρόσωποι πολιτικών σχηματισμών, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι δήμων της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, νέοι, γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ για να συζητήσουν και να εκφράσουν τον προβληματισμό τους ενόψει των επικείμενων τοπικών εκλογών, τον Οκτώβρη του 2006.

Οι επιχειρηματίες θέλουν να τους έχουν «στο χέρι»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Αλ. Παπαρήγα στο ενδιαφέρον και στην εμπλοκή των επιχειρηματιών στη μάχη των τοπικών εκλογών. Οπως είπε, στις εκλογές «τα τελευταία χρόνια παίρνουν μέρος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Και σε ένα μεγάλο βαθμό καθορίζουν και τη σύνθεση των ψηφοδελτίων. Θέλουν να τους έχουν στο χέρι και να τους βοηθάνε στη διανομή της πίτας. Θέλουν δημάρχους και νομάρχες που μπορεί να σχίζουν τα ιμάτιά τους για μια πλατεία, αλλά να κλείνουν το στόμα τους για το τι θα γίνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που, για παράδειγμα, πρόκειται να πουληθεί - ιδιωτικοποιηθεί».

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου και στη χτεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη για τις τοπικές εκλογές

Motion Team

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου και στη χτεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη για τις τοπικές εκλογές
Επισήμανε πως οι δήμαρχοι και οι νομάρχες πρέπει να τοποθετηθούν εφ' όλης της ύλης και για τα συγκεκριμένα προβλήματα. Να πάρουν θέση για την εισοδηματική πολιτική των κυβερνήσεων, την ανεργία και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων (π.χ., ΟΤΕ και ΔΕΗ, που οδηγεί και σε αυξήσεις τιμολογίων), για τα εξοπλιστικά προγράμματα γιατί κι αυτό έχει επίπτωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διότι εξαιτίας τους βαίνει διαρκώς μειούμενος ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες. Πρέπει να τοποθετηθούν αν τα έργα θα υλοποιούνται από το κράτος ή τους ιδιώτες, διότι έχει αποδειχθεί ότι όταν γίνονται από τους ιδιώτες κοστίζουν περισσότερο και τα πληρώνεις μια ζωή.

Αντιδραστικό πλαίσιο

Η Αλ. Παπαρήγα απάντησε και στη θεωρία που λανσάρεται ως κυρίαρχη για να περάσει ευκολότερα το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης, τη θεωρία πως εάν η ΤΑ έχει αυτοτέλεια δε θα εξαρτάται από το κράτος, και έτσι θα γλιτώσει τους εργαζόμενους από την κρατική εξάρτηση, καταδυνάστευση και ηγεμονία, από την ηγεμονία του κράτους. Και ξεκαθάρισε πως πίσω από αυτό ακολουθεί η πλήρης εξάρτηση από τους ιδιώτες (συμπράξεις, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, κλπ.) και φυσικά η επιπλέον φορολογία σε βάρος των δημοτών.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ταύτιση των δύο μεγάλων κομμάτων στις βασικές πολιτικές επιλογές όπως, π.χ., των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, κλπ. Ενδεικτικά σχολίασε τη χτεσινή τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, που δήλωσε τη συμφωνία του στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά πρότεινε τη θέσπιση κανόνων στην αγορά. «Κανόνες υπάρχουν, όμως είναι αντιδραστικοί και αντιλαϊκοί».

Να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως είναι ανάγκη η λαϊκή δυσαρέσκεια, η διαπίστωση πως ανάμεσα στα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν διαφορές, πρέπει να εκφραστεί και στη μάχη των τοπικών εκλογών, με τη μαζική στήριξη των ψηφοδελτίων που υποστηρίζει το ΚΚΕ. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε πλήρη ενσωμάτωση, σε παθητική στάση.

Επανέλαβε πως το ΚΚΕ κρατά σταθερό το μέτωπο ενάντια και στο ΣΥΝ, θυμίζοντας πως ο ΣΥΝ συνεργάστηκε στη μεγάλη πλειοψηφία των δήμων με το ΠΑΣΟΚ και εκεί που δε συνεργάστηκε έπαιξε το ρόλο της συνδιοίκησης μέσα από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.


Ανάγκη συσπείρωσης και συνεργασίας

Η ανάγκη συσπείρωσης και συνεργασίας για τη δημιουργία μετώπου πάλης που θα εκφραστεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν το κυρίαρχο στοιχείο των παρεμβάσεων που ακολούθησαν την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα.

Η Χρυσούλα Γιαταγάνα, δημοτική σύμβουλος της Κίνησης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ» και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΔΗΚΚΙ, σημείωσε - μεταξύ άλλων - ότι το ΔΗΚΚΙ συνεργάστηκε με το ΚΚΕ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και συνεχίζει τη συνεργασία, γιατί συμφωνούν στα βασικότερα ζητήματα. Εχουν στο επίκεντρό τους τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων. «Η συνεργασία μας με το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές θα είναι ακόμα πιο εποικοδομητική. Συμφωνούμε πως οι εκλογές αυτές είναι πολιτικές, πως οι αιρετοί πρέπει να πάρουν θέση για τις ιδιωτικοποιήσεις, για την τρομοεπέλαση και μέσα από την ψήφο στις τοπικές εκλογές να δυναμώσει η αντίσταση».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Δρούτσας, δημοτικός σύμβουλος της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ» και πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι οι θέσεις του ΚΚΕ πατάνε στην πραγματικότητα κι αποδεικνύουν ότι είναι ο μόνος δρόμος για το λαό: «Η πραγματικότητα έδειξε ότι τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν και διαμορφώνουν την ίδια πολιτική, που ταλανίζουν τα λαϊκά στρώματα». Απηύθυνε σε όλους τους φίλους και οπαδούς της Δημοτικής Κίνησης έκκληση αγώνα με πολιτικούς όρους στη μάχη των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών: «Η μάχη πρέπει να δοθεί μετωπικά. Να αφυπνίσουμε τον κόσμο που βρίσκεται γύρω μας, στη γειτονιά μας, να παλέψουμε μαζί του για τα όνειρά μας. Αλλιώς θα μείνουμε στον καναπέ θεατές κι όχι πρωταγωνιστές της ζωής».

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και υποψήφιος Πρύτανης, σημείωσε ότι οι υποψήφιοι συνδυασμοί των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, που προώθησαν τη λεγόμενη «αποκέντρωση» των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όντας στην πλειοψηφία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σχεδιάζουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο και θα πρέπει να καταδικαστούν. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, που έγιναν σε συνεργασία του ΑΠΘ με τοπικούς παράγοντες.

Την έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά, ενάντια στις αλλεπάλληλες διώξεις συνδικαλιστών του κλάδου, σημείωσε ο Βασίλης Αρτεμίου, από το βήμα της εκδήλωσης. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη σ' αυτό το δρόμο της έμπρακτης στήριξης των αγώνων των εργαζομένων να βαδίσουν οι αιρετοί.

  • Στη χτεσινή συγκέντρωση ανάμεσα σε άλλους διακρίναμε τους: Αντώνη Ιωάννη, δήμαρχο Κασσάνδρας, τους δημοτικούς συμβούλους Πολίχνης, Κώστα Θεοδωρίδη, Συκεών, Θεόδωρο Αποστολίδη, Σταυρούπολης, Γιάννη Καραγιαννίδη, Καλαμαριάς, Δαμιανό Παπαδόπουλο, Πεύκων Μπάμπη Βέλλη. Επίσης, τον Χαράλαμπο Ασβεστόπουλο (ΔΗΚΚΙ), τον Στέλιο Βαλανά, δικηγόρο, τον Νίκο Μήττα (Κίνηση Πολιτών), τον Μιχάλη Λιάκο Διευθυντή Κέντρου Υγείας Θέρμης, και τον Γρηγόρη Παπαδάκη (ΟΤΕ). Τους καλλιτέχνες Ανθή Τατσιούλη, Δημήτρη Νικολούδη, Ερμή Μουρατίδη και Μανώλη Αδρουλιδάκη. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ