ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Διαρκές σκάνδαλο η πολιτική του

Παραιτήθηκε το περασμένο Σάββατο ο Α. Οικονομόπουλος από τη θέση του προέδρου του Οργανισμού

Το μεγάλο σκάνδαλο στον ΟΕΚ είναι αυτό που εκτυλίσσεται σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, που από το υστέρημά τους πληρώνουν τις εισφορές τους, ενώ τα κεφάλαια, αντί να πηγαίνουν στη λαϊκή στέγη, ενθυλακώνονται από τους επιτήδειους, με πολιτική ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων
Το μεγάλο σκάνδαλο στον ΟΕΚ είναι αυτό που εκτυλίσσεται σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, που από το υστέρημά τους πληρώνουν τις εισφορές τους, ενώ τα κεφάλαια, αντί να πηγαίνουν στη λαϊκή στέγη, ενθυλακώνονται από τους επιτήδειους, με πολιτική ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων
Παρελθόν για τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) αποτελεί, από το περασμένο Σάββατο, ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρός του Α. Οικονομόπουλος, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του. Αν και στην ανακοίνωση του υπουργείου Απασχόλησης το Σάββατο υποστηριζόταν ότι η παραίτηση - η οποία και έγινε δεκτή - ήταν «για προσωπικούς λόγους», εντούτοις έγινε καθαρό ότι πίσω και απ' αυτήν την παραίτηση κρύβεται ο αδυσώπητος αγώνας για τις προμήθειες και τα δημόσια έργα.

Μάλιστα ακριβώς την επομένη, με νέα του δήλωση, ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος, αντιδρώντας στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρόν», έσπευσε να δηλώσει ότι η υπόθεση επιβάλλεται «να διερευνηθεί άμεσα και διεξοδικά από τον εισαγγελέα, ώστε να αποδειχθεί τι ακριβώς έγινε στην πραγματικότητα...». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο επιχειρηματίας Εμφιετζόγλου έστειλε επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου, με την οποία καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος του ΟΕΚ (χωρίς να κατονομάζεται) του ζήτησε μίζα για να δώσει εντολή εκταμίευσης για ποσό που ο Οργανισμός όφειλε στην εταιρία του.

Χτες ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΟΕΚ, σε δήλωση που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους, χωρίς, όμως, να δεχτεί καμία ερώτηση, υποστηρίζει: «Ολες οι κατηγορίες είναι εκατό τοις εκατό ψευδείς και ανυπόστατες... Δεν υπάρχει καμία καταγγελία της εταιρίας και ουδέποτε ο κ. Εμφιετζόγλου μου εζήτησε κάτι ή ήρθε σε επαφή μαζί μου». Σημείωνε, δε, ότι «δεν υπήρχε κανένας απολύτως χειρισμός εκ μέρους μου που να σχετίζεται με το θέμα». Εκανε λόγο, μάλιστα, για «ανεύθυνη εξέταση των πραγμάτων», από ποιους άραγε; Και για «πολιτικές σκοπιμότητες πριν τον αναμενόμενο ανασχηματισμό». Και σιβυλλικά ο πρώην πρόεδρος και στέλεχος της ΝΔ κατέληγε πως «αλλού ακούγονται βροντές και αλλού θα πέσουν κεραυνοί».

Πάντως μέχρι στιγμής, και στον ΟΕΚ, οι μόνοι «κεραυνοί» που έχουν δει οι εργαζόμενοι, είναι αυτοί της αντεργατικής πολιτικής που ασκείται σε βάρος των δικαιωμάτων τους. Μια πολιτική, με την οποία η ΝΔ σήμερα, όπως και του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, υποτάσσει και αυτόν τον Οργανισμό, στα συμφέροντα των κατασκευαστών, των εμποροσπιτάδων, των τραπεζιτών και των κομματικών μηχανισμών των δύο κομμάτων.

Το πραγματικό, υπαρκτό, μεγάλο και διαρκές σκάνδαλο στον ΟΕΚ, είναι αυτό που εκτυλίσσεται σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, που από το υστέρημά τους πληρώνουν τις εισφορές τους, ενώ τα κεφάλαια, αντί να πηγαίνουν στη λαϊκή στέγη, ενθυλακώνονται από τους επιτήδειους, με πολιτική ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων. Αυτό το σκάνδαλο, όμως, δεν μπορεί να το «αποκαλύψει» κανένας εισαγγελέας, αλλά μόνον η μαζική αγωνιστική δράση των εργαζομένων, για έναν ΟΕΚ που θα εξυπηρετεί τις δικές τους ανάγκες για φτηνή και ποιοτική κατοικία.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στόχος η ανακατανομή της πίτας

Κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό «Φλας» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κλήθηκε να καταθέσει και μια εκτίμηση γύρω από τη συζήτηση που διεξάγεται περί διαφθοράς, περί διαπλοκής κλπ., καθώς και για το αν στο 20μηνο της διακυβέρνησης της ΝΔ, τα πράγματα έγιναν καλύτερα ή χειρότερα, αν έχει αλλάξει κάτι ή όχι. Απάντησε:

«Κοιτάξτε να δείτε. Είναι χειρότερα με την έννοια ότι ήταν κακά και χτες. Επομένως υπάρχει μια συνέχεια και μετά από 5 χρόνια μπορεί να είναι ακόμα χειρότερα. Εδώ βεβαίως τι περίπτωση έχουμε. Δεν μπορώ να πω ότι έχω στοιχεία για να το...».

- Για να το τεκμηριώσετε...

- Α.Π.: «Για να πω κάτι βαθύτερο. Βγαίνουνε αυτά που γίνονται πιο πολύ εύκολα στον αέρα απ' ό,τι γινόταν επί ΠΑΣΟΚ».

- Αυτό είναι καλό ή κακό;

- Α.Π.: «Από μια άποψη το να βγαίνουν στον αέρα είναι καλό. Αλλά καμιά φορά βγαίνει ένα στον αέρα και κρύβονται άλλα εκατό και δεν ξέρω - να σας το πω καθαρά - αν αυτά που βγαίνουν στον αέρα και οπωσδήποτε βγαίνουν από τα πάνω, αναμεταξύ τους...».

- Είναι τα πιο σημαντικά;

- Α.Π.: «Δεν υπηρετούν πάντα καλές προθέσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αποκρύπτονται τα πράγματα».

- Καίγονται εννοείται κάποιες περιπτώσεις για να μην βγουν κάποιες άλλες οι οποίες είναι ενδεχομένως...

- Α.Π.: «Οχι μόνο αυτό. Υπάρχουν ανταγωνισμοί, διάφορα. Βλέπετε παντού πίσω από κάθε γεγονός, υπάρχουν επιχειρηματικοί όμιλοι. Και επομένως τα "άπλυτα" δε βγαίνουν στη φόρα για να υπάρξει μία εξυγίανση, αλλά για να υπάρχει μία ανακατανομή της πίτας. Σας λέω, δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, ούτε τα στοιχεία έχω, πίσω από κάθε περίπτωση να πω ότι αναπαράγεται αυτό που λέω. Αλλά αυτό είναι το κύριο. Τώρα, μπορεί σε μία περίπτωση να μην είναι έτσι».

Κληθείσα να σχολιάσει το ότι πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν κάποιες περιπτώσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως:

«Ενδεχομένως, δε βγαίνουν και τα πιο βασικά και βγαίνουνε με ελεγχόμενο τρόπο. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Την περίπτωση της ΔΕΗ. Στη ΔΕΗ υπάρχουν δύο μπλοκ επιχειρηματικών ομίλων που ανταγωνίζονται. Κανένας δεν είπε ποιοι ήταν αυτοί».

- Ειπώθηκαν, απλώς δεν ειπώθηκαν πάρα πολύ τα ονόματα...

- Α.Π.: «Δεν είναι να πεις ένα όνομα για να ξεμπερδεύεις, γιατί πολλές φορές λέμε 5 - 6 ονόματα, ενώ τα ονόματα είναι πολύ περισσότερα. Το λέω όμως με την έννοια ότι το θέμα δεν ήταν ένα ζήτημα ηθικής διαφθοράς. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι προσπαθούν να διανείμουν μεταξύ τους τα ιμάτια. Και αυτό είναι το κυριότερο. Δεν είναι το ζήτημα των ονομάτων, αλλά έχει και μια σημασία μέσα από τα ονόματα να δίνεται πώς λειτουργεί το σύστημα».

Εξάλλου, σχολιάζοντας την παραίτηση Οικονομόπουλου, από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε χτες το απόγευμα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε:

«Επί ΠΑΣΟΚ κουκουλώνονταν (σ.σ. τα σκάνδαλα), σήμερα βγαίνουν όχι τόσο από τη διάθεση της ΝΔ, αλλά νομίζω ότι γίνεται μια σκληρή διαπάλη με τη συναίνεση των δύο κομμάτων για τη διαμόρφωση ενός νέου τρόπου λειτουργίας του κράτους όπου οι πολιτικές διαφορές θα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και θα προτάσσονται τα κοινά συμφέροντα».

Αλλον ΟΕΚ έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι

Δήλωση του Γιάννη Πάσουλα, εκπροσώπου των εργαζομένων στη διοίκηση του ΟΕΚ και γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Οι εξελίξεις στον ΟΕΚ δεν είναι κάτι το ξαφνικό, αλλά απόρροια των πολιτικών που άσκησαν και ασκούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες υποτάσσουν τη δραστηριότητά του στα συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιριών, των εμπόρων, των τραπεζιτών, των εργολάβων και άλλων αρπακτικών που κινούνται γύρω του. Τα παραπάνω καταγγέλλει, με έγγραφη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΕΚ και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Γιάννης Πάσουλας.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που άσκησαν και ασκούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή, θεωρούσαν και θεωρούν τον Οργανισμό δικό τους χωράφι.

Η δραστηριότητά του πάντα υποτάσσεται στα κομματικά συμφέροντα, στα συμφέροντα των "ημετέρων", στα συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιριών, των εμπόρων, των τραπεζιτών, των εργολάβων και άλλων αρπακτικών που κινούνται γύρω του. Είναι ο κομματικός, ρουσφετολογικός, ψηφοθηρικός μηχανισμός που χρησιμοποιεί κάθε κυβέρνηση για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, για να εξαγοράσει τις συνειδήσεις τους, για να τους παρέχει το αυτονόητο, αυτό δηλαδή που έχουν πληρώσει και δικαιούνται ν' αποκτήσουν, στέγη. Ο ΟΕΚ, αντί να λειτουργήσει στη βάση προγράμματος για ν' αποκτήσουν σπίτι οι δικαιούχοι, καταφεύγει σε δραστηριότητες επιζήμιες για τον ίδιο, ξένες προς την αποστολή του και βέβαια αυτές οι δραστηριότητες απομακρύνουν ακόμα περισσότερο τους δικαιούχους από την ελπίδα ν' αποκτήσουν κατοικία.

Στα πλαίσια αυτά:

  • Ο Οργανισμός κατασκεύασε το Ολυμπιακό Χωριό (ΟΧ) για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, απαλλάσσοντας την κυβέρνηση απ' αυτή την υποχρέωση και διευκολύνοντας το κεφάλαιο να θησαυρίζει στην πλάτη των εργαζομένων. Με τα χρήματα που κόστισε το ΟΧ θα κατασκευάζονταν πολλαπλάσιες κατοικίες για να στεγάσουν δικαιούχους.
  • Παραχώρησε στον Λάτση το οικόπεδο - «φιλέτο» 34 στρεμμάτων, στη θέση Ψαλίδι Αμαρουσίου, με ύποπτες διαδικασίες εις βάρος των δικαιούχων του Οργανισμού.
  • Αγοράζει μετοχές της Εμπορικής Τράπεζας και σήμερα ετοιμάζεται να τζογάρει 2 εκατομμύρια ευρώ, συμμετέχοντας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
  • Αντί να χορηγεί δάνεια αγοράς κατοικίας στους δικαιούχους από τα δικά του κεφάλαια τους στέλνει πελάτες στις τράπεζες, επιδοτώντας το επιτόκιο για εννιά χρόνια ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
  • Εχει αποφασίσει για το 2005 την αγορά 3.000 διαμερισμάτων σε όλη την Ελλάδα από κατασκευαστικές εταιρίες με μάξιμουμ τιμή τα 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ θα μπορούσε ν' αναπτύξει ακόμα περισσότερο το κατασκευαστικό του πρόγραμμα, ώστε οι δικαιούχοι ν' αποκτήσουν φθηνή και καλή κατοικία. Η πολιτική αυτή θρέφει την αδιαφάνεια και τη ρεμούλα εις βάρος του ΟΕΚ, δημιουργεί νέους Μπολτζήδες.
  • Αγόρασε έκταση από το δήμο της Κοζάνης για κατασκευή κατοικιών με το σκανδαλώδες ποσό του 1,5 δισ. δραχμών, εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες, με αποτέλεσμα το κάθε τετραγωνικό μέτρο να φθάσει το κόστος κατοικίας στο Κολωνάκι.

Αυτό, λοιπόν, που θρέφει τη ρεμούλα, την αδιαφάνεια, τον αποπροσανατολισμό του ΟΕΚ είναι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται στη λειτουργία και τον προσανατολισμό του.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αντιστέκεται και αντιπαλεύει αυτές τις πολιτικές που χαρίζουν δισεκατομμύρια στο κεφάλαιο και είναι εχθρικές για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Τα σκάνδαλα, η σκανδαλοθηρία, το ρουσφέτι, η ρεμούλα, η απάτη είναι το λίπασμα που εκτρέφει και διατηρεί το καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε και θα εξαλειφθούν μόνο όταν στη θέση αυτού του συστήματος η εργατική τάξη αναδείξει τη δική της λαϊκή οικονομία και εξουσία. Καλούμε τους εργαζόμενους να παλέψουν για ένα Οργανισμό που:

  • Δε θα είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης
  • Την πλειοψηφία στη διοίκηση θα την έχουν πραγματικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων.
  • Τα δάνεια για την απόκτηση κατοικίας θα είναι από τα ίδια τα κεφάλαια του Οργανισμού και όχι από τράπεζες.
  • Θα πολλαπλασιαστεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα, ώστε οι δικαιούχοι να αποκτήσουν καλή και φθηνή κατοικία.
  • Θα του παραχωρηθεί δημόσια γη για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού προγράμματός του.
  • Θα αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά στο 1,5% υπέρ του και ανάλογη θα είναι και η κρατική επιχορήγηση».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρέχει να κουκουλώσει τα σκάνδαλα

Αδυνατώντας να αντιμετωπίσει την πηγή παραγωγής των σκανδάλων, που δεν είναι άλλη από την ίδια τη φιλομονοπωλιακή πολιτική που εφαρμόζει, η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι διαφέρει από τους προκατόχους της, επειδή τάχα παραπέμπει «όλες τις υποθέσεις» στη Δικαιοσύνη...

Με την αποπομπή στελεχών της και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη επιχειρεί η κυβέρνηση Καραμανλή να «πνίξει» τις καταγγελίες και να κουκουλώσει τα σκάνδαλα, που σκάνε το ένα μετά το άλλο με «κινηματογραφική ταχύτητα».

Αδυνατώντας να αντιμετωπίσει την πηγή παραγωγής των σκανδάλων, που δεν είναι άλλη από την ίδια τη φιλομονοπωλιακή πολιτική που εφαρμόζει, η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι διαφέρει από τους προκατόχους της, επειδή τάχα παραπέμπει «όλες τις υποθέσεις» στη Δικαιοσύνη, η οποία προ πολλού έχει μετατραπεί σε Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις εγκληματικές πολιτικές ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Την ίδια στιγμή, η ρητορική του Κ. Καραμανλή περί μηδενικής ανοχής σε ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα, αλλά μάλλον αποτελεί ένα βολικό άλλοθι για τη συνέχιση της ίδιας σκανδαλώδους πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, καθόλου πειστικές δεν ήταν οι απαντήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών για τους λόγους της αποπομπής του προέδρου του ΟΕΚ Αγγ. Οικονομόπουλου, μετά από πληροφορίες που δημοσίευσε κυριακάτικη εφημερίδα ότι ζήτησε «μίζα» από τον επιχειρηματία Πρ. Εμφιετζόγλου για να δώσει εντολή εκταμίευσης ποσού που όφειλε ο ΟΕΚ στην εταιρία του μεγαλοεργολάβου.

Εξόφθαλμη ήταν η αδυναμία του κυβερνητικού εκπροσώπου να απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα, όπως γιατί η κυβέρνηση παρέπεμψε ένα στέλεχός της στη Δικαιοσύνη, αν δεν ευσταθούν οι πληροφορίες της εφημερίδας, όπως διατείνεται ο πρώην πρόεδρος του ΟΕΚ και ο πολιτικός προϊστάμενός του Π. Παναγιωτόπουλος.

«Οταν υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια, ένδειξη και πολύ περισσότερο απόδειξη, η υπόθεση θα διερευνηθεί μέχρι τέλους. Και αυτή η υπόθεση θα διερευνηθεί μέχρι τέλους», υποστήριξε ο Θ. Ρουσόπουλος, παραπέμποντας συνεχώς στις δηλώσεις που είχε κάνε νωρίτερα ο υπουργός Απασχόλησης, στον οποίο πρόσφερε πλήρη κάλυψη, λέγοντας ότι «κινήθηκε ορθώς» και «στην κατεύθυνση των εντολών του πρωθυπουργού». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι δεν έχει σταλεί στον πρωθυπουργό επιστολή καταγγελίας από τον επιχειρηματία Εμφιετζόγλου.

Επίσης, ο εκπρόσωπος δεν μπόρεσε να δώσει καμία εξήγηση στο ερώτημα πώς σειρά κυβερνητικών στελεχών δε δίνουν καμία σημασία στις διακηρύξεις του Κ. Καραμανλή περί μηδενικής ανοχής στη διαφθορά και μπλέκονται συνεχώς σε τέτοιες υποθέσεις. Σχολιάζοντας τη «λίστα» με τα 33 στελέχη της ΝΔ που έχουν φύγει μέχρι τώρα από κυβερνητικά πόστα επισήμανε ότι «δεν μπορεί να μπαίνουν όλα σε ένα τσουβάλι υπονοιών», υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί που «έχουν παραιτηθεί για προσωπικούς λόγους ή γιατί αποφάσισαν να αλλάξουν πορεία στη ζωή τους»(!).

Φυσικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στο...«πολιτικώς ανεύθυνο» της κυβέρνησης για τις «πράξεις» των στελεχών της σε μια προσπάθεια να μείνει στο απυρόβλητο η εφαρμοζόμενη πολιτική και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, μετακύλησε τις ευθύνες στους υπουργούς, λέγοντας ότι «είναι αυτονόητο πως την πολιτική ευθύνη αναλαμβάνει κάθε βουλευτής και υπουργός την ώρα της ορκωμοσίας του».

Ρόλο σωματοφύλακα του πρωθυπουργού ανέλαβε ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης δηλώνοντας ότι «όσες περιπτώσεις κι αν υπάρχουν δεν ακυρώνουν την πολιτική βούληση του Κ. Καραμανλή και της ΝΔ για μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς».

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, μόνο ειρωνικά μειδιάματα προκαλεί η κατηγορητική «διαβεβαίωση» του ίδιου του Κ. Καραμανλή στην ΚΕ της ΝΔ το περασμένο Σάββατο ότι «ακολουθούμε πορεία διαρκούς μετωπικής σύγκρουσης με τα φαινόμενα της διαφθοράς και τις παθογένειες που τα αναπαράγουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ