ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Είναι ώρα αφύπνισης»

Να παλέψουν για παραμονή της ΕΑΒ στο δημόσιο, κάλεσε τους εργαζόμενους η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή της περιοδεία στην επιχείρηση

«Είναι η ώρα της αφύπνισης» τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας της στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος. Η χρονική στιγμή της επίσκεψης, με την επιχείρηση να βρίσκεται μια «ανάσα» από το ξεπούλημα σε «στρατηγικό επενδυτή», έρχεται να υποδηλώσει το ενδιαφέρον του Κόμματος για την - στρατηγικής σημασίας για την εθνική άμυνα και οικονομία - αμυντική βιομηχανία, αλλά και την ανάγκη της πάλης «για να ματαιώσουμε τα σχέδιά τους».

Σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός, υψηλή τεχνολογία, άρτια καταρτισμένο προσωπικό, είναι η εικόνα που προσλαμβάνει η αντιπροσωπεία, περιοδεύοντας στα τμήματα της επιχείρησης, όπου στήνονται συγκεντρώσεις εργαζομένων.

«Θα ήθελα να είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι οι προβλέψεις μας έπεσαν έξω. Δυστυχώς όμως, επιβεβαιωθήκαμε σε αυτό που λέγαμε από το '90, ότι δηλαδή οι δημόσιες επιχειρήσεις θα ξεπουληθούν σε ιδιώτες, σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα. Οπως επισήμανε, η πολιτική των άκρατων ιδιωτικοποιήσεων «δεν έχει να κάνει μόνο με την αύξηση της κερδοφορίας των πολυεθνικών, αλλά και με την επιδίωξη να έχουν τον πολιτικό έλεγχο».

Η Αλ. Παπαρήγα χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο το ότι θα πωληθεί μόνο το 49% των μετοχών και το 51% θα είναι στο δημόσιο και συμπλήρωσε: «Στην πράξη ο ιδιώτης θα έχει τον έλεγχο της ΕΑΒ. Θα την τεμαχίσουν σε 4 τμήματα, όχι για λόγους εκσυγχρονισμού της, αλλά για να ξεχωρίσουν τα "φιλέτα", τα κερδοφόρα τμήματα που θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες και τα άλλα θα τα κρατήσει το κράτος ή θα κλείσουν». Οπως υπογράμμισε, «η πώληση άμεση ή συγκαλυμμένη συνδυάζεται με ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με απολύσεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Αναφερόμενη η Γενική Γραμματέας στη θέση του ΚΚΕ, είπε πως «θέλουμε ΕΑΒ 100% στο δημόσιο. Δεν είμαστε αντίθετοι σε συνεργασίες, συμπαραγωγές με άλλες επιχειρήσεις, με ιδιώτες, όμως αυτές θα πρέπει να γίνονται με κριτήριο το συμφέρον της Ελλάδας, της εθνικής άμυνας, της οικονομίας, των εργαζομένων της χώρας».

Κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στα αντεργατικά σχέδια, τονίζοντας πως «μπορούμε να τα ματαιώσουμε ή τουλάχιστον να τα παρεμποδίσουμε και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για αντεπίθεση αργότερα».

Η Αλ. Παπαρήγα είχε νωρίτερα συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΑΒ, όπου ενημέρωσε για την κατάσταση και τις δυνατότητες της επιχείρησης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της ιδιωτικοποίησης και είναι χαρακτηριστική εδώ η δήλωση - ομολογία του προέδρου της ΕΑΒ, Ελ. Μοσχοπαίδη, ότι «κανείς δε γνωρίζει το 49% των μετοχών που θα πάρει ο ιδιώτης μετά από λίγα χρόνια πού θα καταλήξει. Στην ερώτησή μας πώς διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος, η απάντηση ήταν σιωπή».

Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας του Κόμματος με τη διοίκηση του Σωματείου, όπου εκφράστηκε η ανησυχία των εργαζομένων για τις εξελίξεις στο χώρο.

«Να είμαστε μια γροθιά»

Πολλά ερωτήματα και έντονος προβληματισμός των εργαζομένων

Η ανησυχία των εργαζομένων και ο έντονος προβληματισμός τους για το μέλλον της ΕΑΒ, αλλά και για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, εκφράστηκε στα πάμπολλα ερωτήματα, που τέθηκαν στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της.

«Υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις στο κόσμο. Πώς μπορεί να συμμετέχουν στο μέτωπο που προτείνετε;», ρώτησε ένας εργάτης και η Γ. Γραμματέας του απάντησε: «Ξέρουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι, τα άλλα λαϊκά στρώματα, δε σκέφτονται το ίδιο. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να παλέψουν και διαφωνούν με μας σε κάποια πράγματα. Γι' αυτό μιλάμε για μέτωπο, διαφορετικά θα λέγαμε ελάτε όλοι στο ΚΚΕ. Σε αυτό θα συνεργαστούν κοινωνικές δυνάμεις, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, αγρότες, αλλά και πολιτικές δυνάμεις και κόμματα. Η συνεργασία πρέπει να έχει βάσεις. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να συνεργαστούμε με όσους λένε να πουληθεί η ΕΑΒ. Θα έχουμε διαφωνίες στο λαϊκό μέτωπο, αλλά θέλουμε να είμαστε μια γροθιά στα μεγάλα ζητήματα».

Ενας άλλος εργάτης έθεσε το «αν θα κάνετε συλλαλητήριο για την αμυντική βιομηχανία». Απαντώντας η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι «το συλλαλητήριο είναι μια μορφή πάλης, να την κάνουμε. Ομως πρέπει να προχωρήσετε εσείς σε αγώνες και εμείς θα σας στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Το '92 είχαμε προτείνει σε ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ. να συγκροτηθεί πανελλαδική επιτροπή αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Αν ξεκινάγαμε τότε, το κίνημα θα είχε βρει τρόπους να αποκρούσει, να παρεμποδίσει πολιτικές, θα είχε διδαχθεί, αλλά δεν το θέλανε. Χάθηκε χρόνος, αλλά δεν είναι αργά».

Το ζήτημα των συγχωνεύσεων πολυεθνικών του κλάδου, έθεσε άλλος εργάτης για να ρωτήσει: «Μπορεί σε αυτό το κλίμα, να μείνει η ΕΑΒ, μόνη της;». Η Γ. Γραμματέας τού τόνισε ότι «εμείς λέμε να είναι η ΕΑΒ πραγματικά δημόσια και να λειτουργεί προς όφελος της άμυνας της χώρας. Βεβαίως και θα κάνει συμφωνίες και συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις, αλλά να είναι επωφελείς για τη χώρα. Δυσκολίες υπάρχουν, όχι όμως αδιέξοδα. Οταν πρόκειται για την άμυνα της χώρας, εμείς λέμε ο κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να χρηματοδοτεί ακόμα και μια ελλειμματική ΕΑΒ».

«Δεν υπάρχει πρότυπο, είναι άγνωστος ο δρόμος που προτείνετε», επισήμανε άλλος εργαζόμενος και η Αλ. Παπαρήγα τού απάντησε:«Ο 20ός αιώνας απέδειξε, ότι όσες κατακτήσεις έχουμε, είναι αντίκτυπο του σοσιαλισμού, είναι προϊόν πάλης. Αρα έχουμε γνωρίσει έστω και ψήγματα του άλλου δρόμου. Το ΚΚΕ λέει να βαδίσεις σε δρόμο γνωστό, να δεις και τα λάθη και να τα διορθώσεις. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια βαρβαρότητα. Λέμε να μη μείνεις με σταυρωμένα χέρια, να αντιπαρατεθείς πολιτικά. Δε λέμε να γίνεις οπωσδήποτε ΚΚΕ. Σου λέμε: "Ελα στον άγνωστο - για σένα - δρόμο του αγώνα και στην πορεία αν αλλάξεις γνώμη, μπορείς να κάτσεις στην άκρη»...

Δεν υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα χωρίς ενωμένη και οργανωμένη πάλη

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Χαλκίδα

Αν δεν παλεύει ο ελληνικός λαός συσπειρωμένος και οργανωμένος, αν δεν αμφισβητήσει τα συνολικά και τα γενικά πολιτικά πλαίσια που κυριαρχούν σήμερα στην Ελλάδα, σε όλους τους τομείς, αν δεν αμφισβητήσει τους γνωστούς ψευδεπίγραφους μονόδρομους δεν υπάρχει λύση ούτε για την ανεργία, ούτε για το εισόδημα, ούτε για ποιότητα ζωής.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στους εργαζόμενους και στον ελληνικό λαό το ΚΚΕ, όπως εκφράστηκε χτες το απόγευμα από τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλ. Παπαρήγα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, στο ξενοδοχείο «Παλίρροια».

Ξέρω ότι η Εύβοια, τόνισε η ΓΓ του ΚΚΕ, έχει το «πλεονέκτημα» να κατέχει ρεκόρ ανεργίας, στο γενικό ανεβασμένο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα. Εκτός αυτού, όμως, υπάρχουν συσσωρευμένα και οξυμένα προβλήματα σε όλους τους τομείς και θεωρούμε ότι, η ανεργία, η φτώχεια και η ανασφάλεια θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα».

Ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις στους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΑΓΝ

«Η πείρα του Κόμματός μας είναι μεγάλη και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και μπορούμε να εξηγήσουμε πώς ένας απλός εργάτης και φοβάται - δεν το λέμε με περιφρόνηση - και "πιάνεται απ' τα μαλλιά" σε κάποια στιγμή, όταν βλέπει μια πρόταση, μια ελπίδα, ένα φως».

Ετσι ξεκίνησε την απάντησή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όταν ρωτήθηκε για την κινητοποίηση των εργαζομένων στη ΒΙΟΜΑΓΝ, το διήμερο αποκλεισμό των διοδίων Σχηματαρίου και τη θέση του ΚΚΕ ότι οι εργαζόμενοι δέχτηκαν αφόρητες πιέσεις από φιλοκυβερνητικούς δημάρχους και βουλευτές, με πρωτοστάτη το βουλευτή του ΣΥΝ Β. Αποστόλου, για να σταματήσουν τον αποκλεισμό.

Συνεχίζοντας η Αλ. Παπαρήγα τόνισε, ότι, «όχι μόνο οι εργάτες της ΒΙΟΜΑΓΝ, αλλά γενικότερα η εργατική τάξη της χώρας μας έμεινε σκόπιμα ανενημέρωτη από συνδικαλιστικές ηγεσίες και κόμματα, αφέθηκε απροετοίμαστη να δεχτεί μια επίθεση αφάνταστη.

Στο συγκεκριμένο θέμα, δεν αποφάσισαν ελεύθερα και μόνοι τους οι εργάτες να εναλλάξουν τις μορφές πάλης. Πάλι τους έβαζαν στο μυαλό, την εύκολη ελπίδα, την αυταπάτη. Αυτούς που έβαλαν στο μυαλό τους αυτή την αυταπάτη, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους αποκαλύψουμε».

Σ' αυτό το σημείο παρέμβηκε ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε: «Μπορώ να πω ότι ήταν επιεικής η τοποθέτηση του "Ρ", μπροστά στο παρασκήνιο και σ' αυτά που διαδραματίστηκαν από το απόγευμα που άρχισε η κατάληψη μέχρι την ώρα που τέλειωσε. Εξασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις στους συνδικαλιστές και στους εργαζόμενους, απ' όλους αυτούς που αναφέρει ο "Ρ", για να υποχωρήσουν. Οταν ακούτε από βουλευτή του νομού σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού στις 7.30 το πρωί, να λέει "ναι θα φροντίσουμε να εκτονωθεί η κατάσταση" τι σημαίνει αυτή η έκφραση, αναρωτήθηκε ο Κ. Παρασκευάς, την ώρα που είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη κινητοποίηση και από τη μορφή της πάλης, εξαρτάται για το ποια θα είναι η έκβαση αυτού του αγώνα».

Πέρα από τις κυβερνήσεις, γι' αυτή την εξέλιξη στο Μαντούδι και οι βουλευτές έχουν μεγάλη ευθύνη και οι τοπικοί παράγοντες, για την εξαπάτηση που υφίστανται διαρκώς οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι», κατέληξε.

Τεκμηριώνοντας τη θέση περί «συνεχούς εξαπάτησης» το μέλος του ΠΓ, αποκάλυψε ότι «αυτή την ώρα (χτες το απόγευμα) συνεδριάζει το ΔΣ του ΟΑΕΔ για να τους δώσουν τα χρήματα που τους υποσχέθηκαν, που, όμως, πρέπει να έχει κηρυχτεί η εταιρία σε πτώχευση, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο».

Αργά το απόγευμα η Αλ. Παπαρήγα συμμετείχε σε σύσκεψη μελών, στελεχών και φίλων του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ