Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Οχτώβρη 2005 - αριθ. φύλλου: 9311

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2006"
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του 2006

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η ΚΕ του ΚΚΕ, με εσωκομματική της απόφαση, συζήτησε σε όλες τις Κομματικές Οργανώσεις για την τακτική του Κόμματος στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβρη του 2006. Οι βασικές κατευθυντήριες επιλογές που περιείχε το κείμενο της ΚΕ εγκρίθηκαν. Η ΚΕ και οι τοπικές οργανώσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουν προτάσεις και υποδείξεις που έγιναν για την καλύτερη οργάνωση της μάχης.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι εργαζόμενοι μπροστά στις κάλπες πρέπει να σκεφτούν συνολικά την κατάσταση και τα προβλήματα που βιώνουν. Η μάχη των επικείμενων Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών του 2006 παίρνει, από τα ίδια τα πράγματα και τις εξελίξεις, γενικό πολιτικό χαρακτήρα. Θα γίνουν σε συνθήκες γενικευμένης πολιτικής αντιπαράθεσης, εξαιτίας της όξυνσης όλων των λαϊκών προβλημάτων, από τις συνεχιζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο κύριος όγκος των λαϊκών προβλημάτων είναι πανελλαδικού χαρακτήρα, απορρέουν από τη γενική πολιτική που ακολουθείται. Ο διαχωρισμός της πλειοψηφίας των προβλημάτων σε γενικά και τοπικά είναι τεχνητός και αποπροσανατολιστικός. Δεν έχει βάση ο διαχωρισμός των προβλημάτων σε προβλήματα εργασίας και σε προβλήματα στο χώρο κατοικίας, ούτε των προσώπων από τα κόμματα και την πολιτική τους, σε ό,τι αφορά στελέχη των κομμάτων που είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες.

  • Η ανεργία και η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και μεροκάματα, οι συντάξεις πείνας των εργατοϋπαλλήλων.
  • Τα βάσανα των αυτοαπασχολουμένων, των μικροεπαγγελματιών και της φτωχής αγροτιάς.
  • Οι απολύσεις και η εργοδοτική τρομοκρατία, οι νέες ανισότητες που προστέθηκαν στις γυναίκες.
  • Η ωμή επίθεση που δέχεται η νεολαία στο δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά.
  • Η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας Παιδείας, της Υγείας - Πρόνοιας.
  • Οι γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις.
  • Η διάδοση των ναρκωτικών σε παιδιά ακόμα στην προεφηβία.
  • Η καταστροφή του περιβάλλοντος.
  • Η έλλειψη δημόσιων έργων που αφορούν το λαό όπως είναι αυτά της αντισεισμικής θωράκισης, τα αντιπλημμυρικά, το οξύ πρόβλημα των απορριμμάτων.
  • Η έλλειψη έργων αποχέτευσης.
  • Η έλλειψη έργων για την πανελλαδική διαχείριση του νερού.
  • Το αβάσταχτο βάρος των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, που επιβαρύνει τη λαϊκή πλειοψηφία, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής της, καθώς και η συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Τα πλούτη που συγκεντρώνει η ολιγαρχία του πλούτου, οι επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές της.

Τα παραπάνω προβλήματα και πολλά άλλα δεν είναι προβλήματα στενά τοπικά, αλλά προβλήματα που εκδηλώνονται με τη μια ή την άλλη μορφή παντού.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΜΟΧΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) έχει εξελιχθεί σήμερα σε πολύ ισχυρό και αποτελεσματικό μηχανισμό του κράτους, που υλοποιεί για λογαριασμό της κεντρικής διοίκησης επιλογές σε βάρος των εργαζομένων, διασφαλίζει και σε τοπικό επίπεδο τα κέρδη της ολιγαρχίας.

Οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν από το 1994
  • Βοηθούν την κεντρική εξουσία να προωθεί την πολιτική του κεφαλαίου (ιδιωτικοποιήσεις, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, ανταποδοτικότητα σε όποιες υπηρεσίες προσφέρουν κλπ.) και να αποποιείται των ευθυνών της για την ικανοποίηση μεγάλων λαϊκών προβλημάτων, να αποδεσμεύεται από παροχές κοινωνικού χαρακτήρα.
  • Προωθούν την επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων στο λαό δήθεν «για έργα ή υπηρεσίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, στην ανάπτυξη της περιοχής τους», δηλαδή για τα πάντα.

Με το νέο Σύνταγμα καταργήθηκε η ευθύνη της κεντρικής εξουσίας να παρέχει αυτή τους αναγκαίους πόρους στην ΤΑ. Αντί αυτού, η εκάστοτε κυβέρνηση φροντίζει να εξασφαλίζονται αυτοί οι πόροι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, μέσω ανταποδοτικών τελών και από τοπική φορολογία σε βάρος των δημοτών. Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν σημαντικοί πόροι και επεκτάθηκε η δυνατότητα να εκποιούνται περιουσιακά στοιχεία της ΤΑ προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και του κινήτρου της επιχειρηματικότητας για την ΤΑ.

  • Τα έσοδα του Α΄ βαθμού ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι στο εξευτελιστικό ποσοστό του 2,5% - 3% και για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (ΝΑ) στο 6 τοις χιλίοις. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν αναγνωρίζουν τα χρέη τους προς την ΤΑ.

«Αναβάθμισαν» την ΤΑ σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Της αναθέτουν αρμοδιότητες, όπως η φορολογική εξουσία, που βοηθούν τη συντήρηση, τη λειτουργία, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος. Ενίσχυσαν τις κατασταλτικές δράσεις (Δημοτική Αστυνομία). Εδωσαν ακόμη και αρμοδιότητες τομέων αποκλειστικής ευθύνης του κράτους, όπως Παιδεία και Υγεία. Αρμοδιότητες που συμβάλλουν στη διάσπαση του δημόσιου ενιαίου χαρακτήρα τους και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίησή τους. Προώθησαν την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Με τις «Τοπικές Πρωτοβουλίες Ανάπτυξης», κουρελιάζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καταστρατηγούν το οχτάωρο, εισάγουν τη μερική απασχόληση και την ανασφάλιστη εργασία.

Με το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ γίνεται ένα ακόμα συγκεκριμένο βήμα στη σύνδεση της Αυτοδιοίκησης με το μεγάλο κεφάλαιο και προωθείται η παραπέρα αφαίρεση ακόμα και θεσμοθετημένων πόρων από την ΤΑ. Πιο συγκεκριμένα:

α) Το ΕΑΠΤΑ (Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΤΑ) I και II και ΕΠΤΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΤΑ), περιορίζει τη συμμετοχή του κράτους στις δαπάνες της ΤΑ στο 35%, όταν τα προηγούμενα χρόνια έφτανε στο 80%.

β) Και αυτά τα χρήματα, με τα οποία συμμετέχει το κράτος, προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Δεν είναι χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή, έχουμε αφαίρεση πόρων της ΤΑ.

γ) Το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ είναι μικρότερο των προηγουμένων.

δ) Οι στόχοι και οι προτεραιότητές του θα καθοριστούν από την κυβέρνηση και στα βασικά κριτήρια ένταξης των έργων και άλλων ενεργειών είναι η σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο, δηλαδή, περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.

Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ.

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

- Η θεσμοθέτηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έγινε με τρόπο που προκάλεσε σημαντικά προβλήματα, όπως μεταβολές στα διοικητικά όρια νομαρχιών και δημιουργία μηχανισμών που αποτελούνται από περισσότερες της μιας νομαρχίας για λόγους πολιτικούς και μεταβολής του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων. Καμία σχέση δεν έχουν οι επιλογές αυτές με τις λαϊκές ανάγκες της κάθε περιοχής.

Είναι στα πλαίσια των αλλαγών στη διοικητική δομή της χώρας στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ για να εναρμονίζονται καλύτερα και να εφαρμόζεται πιο αποτελεσματικά η αντιλαϊκή πολιτική, για να διαμορφώσουν πιο συγκεντρωτικούς μηχανισμούς ελέγχου και υλοποίησης των αποφάσεών τους προς όφελος των μονοπωλίων. Πάνω σ' αυτή την αντίληψη αναπτύσσονται οι εναλλακτικές προτάσεις, για την κατάργηση της εκλεγμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και την αντικατάστασή της από τη λεγόμενη Μητροπολιτική Διακυβέρνηση στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα, όπως Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, ίσως Πάτρα, Ηράκλειο. Το ίδιο ισχύει και για τη διαφοροποίηση του ρόλου της Περιφέρειας με εκλεγμένο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά με διορισμένο τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας. Αυτές οι συζητήσεις είναι σε πρώτο στάδιο. Δεν έχουν ακόμα αποκρυσταλλωθεί. Οταν διατυπωθούν οι τελικές προτάσεις, το ΚΚΕ θα δώσει ολοκληρωμένα τις θέσεις του γι' αυτές τις αλλαγές.

Τα Νομαρχιακά Συμβούλια αναδεικνύονται σε μηχανισμούς επικύρωσης ειλημμένων αποφάσεων και επιλογών από τα όργανα της κρατικής εξουσίας. Στα πλαίσια αυτών των κατευθύνσεων, η οργανωτική υπανάπτυξη της ΝΑ δεν ανταποκρίνονται ούτε σε έναν εύρυθμο διοικητικό μηχανισμό. Οι προϋπολογισμοί της ΝΑ επιστρέφονται εφόσον παρουσιάζουν αποκλίσεις από τις κατευθύνσεις, το περιεχόμενο, αλλά και τον τύπο ακόμη του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα έργα τους καθορίζονται από ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πλήρως εναρμονισμένο με τις εντολές, προτεραιότητες και την «επιλεξιμότητα» των έργων και παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στον ίδιο στόχο είναι ενταγμένες οι αναζητήσεις για έναν νέο «Καποδίστρια» για τη διόρθωση δυσλειτουργιών από τις αναγκαστικές συνενώσεις - «Καποδίστριας» - που προωθήθηκαν. Γίνεται λόγος για νέες συνενώσεις δήμων, νομών και για μείωση του αριθμού των Περιφερειών. Ετσι κι αλλιώς, πρόκειται για μηχανισμούς ικανούς να στηρίξουν - περάσουν την αντιλαϊκή πολιτική των αναδιαρθρώσεων.

Με πρόσχημα την αντιμετώπιση διαχειριστικών προβλημάτων στους μικρούς δήμους, προωθούν την αναγκαστική διαδημοτική συνεργασία «Συμπολιτεία», στην οποία πρωτίστως εντάσσεται η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας και η οικονομική συνδιαχείριση πολλών ΟΤΑ.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ

Το ΚΚΕ δεν ακολουθεί τη διγλωσσία των άλλων κομμάτων, που τρέχουν από τώρα να αποσπάσουν πολιτικά - κομματικά κέρδη από τις τοπικές εκλογές, ενώ από το λαό ζητούν να ψηφίσει με τοπικά κριτήρια, με κριτήριο τα πρόσωπα και όχι τις πολιτικές δυνάμεις που τα στηρίζουν. Θέλουν η λαϊκή δυσαρέσκεια να μείνει στο ράφι και να μην εκφραστεί στις εκλογές.

Με πολιτικά κριτήρια πρέπει να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ΕΒΕ, οι νέοι, οι γυναίκες, όλοι όσοι πλήττονται από την πολιτική των μονοπωλίων και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά τους. Ολα όσα λέγονται για «τοπικές κοινωνίες», για «επιτροπές πολιτών» είναι για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων. Οι ψηφοφόροι να αξιολογήσουν τους υποψήφιους και τα κόμματα που θα τους στηρίξουν από τις θέσεις τους στα προβλήματα που βασανίζουν την εργατική και λαϊκή οικογένεια. Για την ακρίβεια, την ανεργία, τη λιτότητα, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας - Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, τα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών. Από τη στάση και το ρόλο τους στην πολιτική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της ελληνικής συμμετοχής στους πολέμους.

Η ΝΔ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη λαϊκή ψήφο ως ψήφο εντολής και ανοχής στη λεγόμενη πολιτική των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να κάνει νέα επέλαση σε βάρος του λαού, των εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών μικροεπαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στην πόλη, των φτωχών μικρομεσαίων αγροτών, των γυναικών και της νεολαίας που ανήκουν στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα. Θέλει τοπικές αρχές προσηλωμένες όχι μόνο στη γενική πολιτική, αλλά και αποφασισμένες να περάσουν τις κεντρικές επιλογές τοπικά, να αλιεύσουν νέα εκλογική πελατεία για το κυβερνητικό κόμμα.

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αυξήσει τις δυνάμεις του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο να υποκλέψει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ενώ δεν έχει ουσιαστικές διαφορές με τη ΝΔ. Το κύριο για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές έχασε τη διακυβέρνηση.

Ενδιαφέρεται, μέσω της μάχης των τοπικών εκλογών, να συγκαλύψει τις ευθύνες του, να ανακτήσει τη χαμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να συνεχίσει την ίδια πολιτική, να έχει κομματικό σύμμαχο τις τοπικές αρχές στην αύξηση της εκλογικής πελατείας.

Και τα δύο κόμματα υιοθέτησαν εκείνες τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που διευκολύνουν την υλοποίηση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων παντού και στον τομέα της Παιδείας, της Υγείας, της κοινωνικής πολιτικής, της εκτεταμένης ιδιωτικής εκμετάλλευσης της γης, δασικών εκτάσεων και παράκτιων περιοχών.

Σ' αυτή τη λογική βάδισε και προχωρά και σήμερα ο ΣΥΝ. Είναι συνοδοιπόρος του δικομματισμού στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Και τα τρία κόμματα συμφωνούν απολύτως, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να γίνει νέα αύξηση της τοπικής φορολογίας, να συγκεντρώνονται χρήματα, για να πληρώνονται ακριβά οι τοπικοί επιχειρηματίες που λυμαίνονται τα τοπικά έργα.

Η μάχη των τοπικών εκλογών πρέπει να εξελιχθεί σε μάχη καταδίκης του δικομματισμού στο γενικό πολιτικό και το τοπικό πεδίο.

Η αποδυνάμωση αυτών των κομμάτων, η αισθητή μείωση των θέσεών τους σε πολλούς δήμους και νομαρχίες, θα διαμορφώσει μια διαφορετική πολιτική ατμόσφαιρα, θα αφυπνίσει, θα συσπειρώσει ευρύτερες λαϊκές μάζες, θα γίνει εφαλτήριο για μια ορατή αποτελεσματική αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος, των λαϊκών μαζών που υποφέρουν.

Η απάντηση στην κοινή πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην ΤΑ, είναι η ενίσχυση των ψηφοδελτίων αγωνιστικής συνεργασίας που θα στηρίξει το ΚΚΕ.

Αν αυτή η θέληση πάρει τα χαρακτηριστικά μαζικής καταδίκης των ψηφοδελτίων που στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τους εταίρους τους και στους δύο γύρους, θα ανοίξει μια νέα σελίδα για το λαό, το κίνημα, την προοπτική των συνεργασιών που αμφισβητούν τη σημερινή τάξη πραγμάτων και είναι σε θέση να την αντιπαλέψουν.

Οσο περισσότεροι κομμουνιστές, αγωνιστές, ριζοσπάστες, αριστεροί δήμαρχοι, νομάρχες, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι αναδειχτούν τόσα περισσότερα μέσα θα αποκτήσει ο λαός στην πάλη του για σταθερή και μόνιμη δουλιά, για εισοδήματα και συντάξεις που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, για δημόσια Παιδεία και Υγεία, για κοινωνική πολιτική δωρεάν για όλους.

Μπροστά στην κάλπη οι ψηφοφόροι πρέπει να σταθμίσουν όλους τους παράγοντες, γενικούς και τοπικούς, που ευθύνονται για την υποβάθμιση της ζωής του, για την αφαίρεση δικαιωμάτων στο χώρο εργασίας και κατοικίας.

Πρώτον, έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ, που αντικατέστησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Υιοθέτησε όλους τους νόμους που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ ακόμα και εκείνες τις επιλογές, στις οποίες ασκούσε κριτική ως αντιπολίτευση. Συνεχίζει ακάθεκτη, με μεγαλύτερη ταχύτητα και ένταση, την επίθεση στα δικαιώματα του λαού προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, με το παραπλανητικό επιχείρημα «ανάπτυξη προς όφελος όλων».

Ψήφισε τον τελευταίο χρόνο νομοσχέδια, με τα οποία συρρικνώνει ακόμα παραπέρα όχι μόνο μισθούς και μεροκάματα, αλλά και τις πολιτικές, συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας. Ψήφισε το νέο νόμο για τις «Συμπράξεις του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα», που αφορά όχι μόνον σε μεγάλα συγκοινωνιακά έργα, αλλά και τεχνικές κοινωνικές υποδομές για την Παιδεία, την Υγεία κλπ., καθώς και τις υπηρεσίες των Δήμων και να δοθούν όλα στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στο διάστημα που πέρασε, η ΝΔ είχε πιο ενεργό συμμετοχή από ό,τι πριν στην υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ π.χ. με την υπερψήφιση της Συνταγματικής Συνθήκης, αλλά και την παραπέρα συμπόρευση με την πολιτική των ΗΠΑ. Δεν είναι μόνον η ταύτισή της στα αντιτρομοκρατικά δόγματα των ιμπεριαλιστών, αλλά και ο προσανατολισμός για νέες αγορές, νέα οπλικά συστήματα, κλπ. Οδήγησε σε αυξημένη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε χώρες όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ιμπεριαλιστική επέμβαση, όπως στο Αφγανιστάν, στα Βαλκάνια και αλλού. Αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες και τις δυνάμεις καταστολής.

Προετοιμάζει αρνητικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, για την καλύτερη προώθηση της γενικότερης πολιτικής των αναδιαρθρώσεων. Για το σκοπό αυτό, διευρύνει και τον αριθμό των, υψηλά αμειβόμενων, στελεχών στην Αυτοδιοίκηση (αντιδήμαρχοι -επιστημονικοί σύμβουλοι), για να έχει περισσότερα στελέχη της αποκεντρωμένης διοικητικής μηχανής, τα οποία θα μάχονται για την προώθηση της γενικότερης πολιτικής της αστικής τάξης, του ιμπεριαλισμού όχι μόνον στην ΤΑ αλλά και γενικότερα.

Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, ενώ συμφωνεί στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα με την κυβέρνηση της ΝΔ και τη στηρίζει σ' αυτά, αναπτύσσει δημαγωγική αντιπολίτευση, διαμαρτύρεται σε θέματα διαδικασίας, για να κρύψει τη συμφωνία του στα θέματα ουσίας.

Στις επιλογές της ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και ενώσεων υπερθεματίζει. Ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και σε ζητήματα διαδικασιών και διαφάνειας. Στην ουσία, ενώ συμφωνεί με τη ΝΔ, χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, για να αποπροσανατολίζει και να εκτονώνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων να στρέφονται σε ανώδυνους και αδιέξοδους δρόμους.

Η υποκρισία του δεν έχει όρια, αφού με θράσος μιλά για την ακρίβεια και για το καλάθι της νοικοκυράς, για την ανεργία, αλλά και χύνει «κροκοδείλια δάκρυα» για το κλείσιμο εργοστασίων, αποσιωπώντας τις αιτίες αυτών των προβλημάτων και αποδίδοντάς τα κατ' αποκλειστικότητα στη ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που, ως κυβέρνηση, προώθησε τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στην ΤΑ, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΣΥΝ. Σήμερα, επιμένει σ' αυτή την πολιτική με νέο στοιχείο την αποκέντρωση της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων, ώστε αυτές να υλοποιηθούν πιο αποτελεσματικά.

Τρίτον, ο ΣΥΝ κινούμενος στον αστερισμό της συναίνεσης και της πάση θυσία συμμετοχής στη διαχείριση ψήφισε όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούσαν στις ιδιωτικοποιήσεις μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της φορολογίας. Δεν περιορίστηκε στην ψήφο. Πήρε ενεργό μέρος στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων είτε μέσα από τα κοινά ψηφοδέλτια συνεργασίας και συνδιαχείρισης με το ΠΑΣΟΚ είτε ως συναινετική αντιπολίτευση.

Επιδιώκει να συσκοτίζει τα προβλήματα. Η δήθεν φιλολαϊκή φρασεολογία του ΣΥΝ είναι άσφαιρη, από τη στιγμή που ο γενικός προσανατολισμός του, αλλά και η θητεία του στην ΤΑ, βρίσκονται κάτω από τη συμφωνία του Μάαστριχτ, της απελευθέρωσης των αγορών. Είναι άσφαιρη, από τη στιγμή που συνδέει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των κερδών. Ενώ εξυμνεί το ΟΧΙ του γαλλικού και ολλανδικού δημοψηφίσματος, ενώ χαιρετίζει κάθε εκδήλωση αποσκίρτησης από το δικομματισμό, στήνει δίχτυ εγκλωβισμού των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην κλασική πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας. Επιδιώκει να διαχειριστεί προς όφελός του αυτή την πολιτική.

Το γεγονός ότι και τα τρία κόμματα συμφωνούν στα βασικά φαίνεται από τη διαχρονική συναίνεσή τους σε όλες τις κρίσιμες επιλογές στα πανελλαδικά όργανα της ΤΑ, όπως είναι η ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας), η ΕΝΑΕ (Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας) και στα πιο πολλά αντίστοιχα περιφερειακά, τοπικά. Ο ΣΥΝ που εμφανίζεται ως κόμμα της απλής αναλογικής δεν τη στηρίζει ως εκλογικό σύστημα στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα οποία συμμετέχει.

Οι μόνοι που μειοψήφησαν σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο ήταν οι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια συνεργασίας που στήριξε το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ και οι δυνάμεις που συνεργάστηκαν μαζί του προτίμησαν το δρόμο του αγώνα, στο πλευρό της πλειοψηφίας των εργαζομένων που υποφέρουν. Κάθε ΟΧΙ συνοδευόταν με το ΝΑΙ σε μέτρα φιλολαϊκά με κριτήριο τι έργα και μέτρα χρειάζεται ο εργάτης, ο μικροεπαγγελματίας, ο φτωχός αγρότης, οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα. Στο κέντρο της προσοχής τους ήταν τα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, φροντίζουν ηλικιωμένους με συντάξεις πείνας, άρρωστους που το σύστημα υγείας δεν είναι σε θέση να τους παράσχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες κοντά στον τόπο διαμονής τους.

Το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενοι ενημέρωναν το λαό, πρότειναν λύσεις, αντιπρότειναν έργα και δραστηριότητες που αν γίνονταν θα βελτίωναν τις συνθήκες ζωής και δουλιάς. Αρνήθηκαν την αύξηση της τοπικής φορολογίας, την ανάθεση έργων στους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για το κέρδος τους και όχι για το λαό. Αρνήθηκαν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, την ιδιωτικοποίηση ή την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων.

Αποκάλυψαν τη σχέση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήμου και νομαρχίας, με τα τοπικά επιχειρηματικά τρωκτικά. Απέδειξαν ότι τα κοινοτικά κονδύλια δε δίνονται απλόχερα για το λαό και τις τοπικές ανάγκες, αλλά για τους επιχειρηματίες, τους εργολάβους. Ξεσκέπασαν το θεσμό των χορηγών που εναγκαλίζονται την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο να διευρύνουν την πελατεία στα εμπορεύματά τους.

Δε φοβήθηκαν να πουν καθαρά στο λαό ότι ο χώρος της ΤΑ διαθέτει μηχανισμούς εξαγοράς συνειδήσεων, χειραγώγησης. Εκεί που ανθεί η εξαγορά και η χειραγώγηση εκεί ανθεί και η διαφθορά και η διασπάθιση του χρήματος που βγαίνει με τον ιδρώτα του λαού.

Το ΚΚΕ θα συμβάλει στη συγκρότηση ψηφοδελτίων συνεργασίας και συσπείρωσης

Το ΚΚΕ μόνιμα και σταθερά παλεύει για τη συσπείρωση και συνεργασία λαϊκών δυνάμεων, πολιτικών κινήσεων και ομάδων, πολιτικών σχηματισμών και τοπικών κινημάτων παντού, πανελλαδικά και τοπικά.

Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του να συναντηθούν ευρύτερες δυνάμεις και αγωνιστές -αγωνίστριες σε συσπειρώσεις συνεργασίας, από τις οποίες θα προκύψουν και ψηφοδέλτια. Θα συντονιστεί με δυνάμεις που συνεργάστηκε και στις προηγούμενες τοπικές εκλογές, στα διάφορα μέτωπα πάλης. Επιδιώκει να συναντηθεί και με νέες δυνάμεις, που αναδείχτηκαν μέσα από τους πρόσφατους αγώνες. Με όλους εκείνους και εκείνες που συμφωνούν ότι η μάχη των τοπικών εκλογών πρέπει να δώσει σαφές πανελλαδικό μήνυμα κατά της πολιτικής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Να προβληθούν πλατιά οι θέσεις του Κόμματος και να ενισχυθεί η παρουσία και δράση των ενωτικών αγωνιστικών νομαρχιακών και δημοτικών Κινήσεων. Να διαμορφωθεί ένα ισχυρό αγωνιστικό ρεύμα, που θα εκφραστεί στα ενωτικά ψηφοδέλτια τα οποία θα στηρίξει το ΚΚΕ. Θα εκφραστεί και στα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης με αυξημένα εκλογικά ποσοστά, συσπείρωσης και κατάκτησης νέων θέσεων σε βάρος των κομμάτων του δικομματισμού και των συμμάχων τους.

Η κοινή δράση και συνεργασία δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι όρος, για να δυναμώσει το εργατικό κίνημα, το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών της πόλης, το κίνημα της αγροτιάς, το κίνημα της νεολαίας και των γυναικών, το κίνημα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για τις δημοκρατικές ελευθερίες, τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα. Για να αποκτήσει δυναμική το κίνημα καταπολέμησης όλων των ναρκωτικών, για την άνθηση του πολιτισμού, για την αύξηση του ελεύθερου χρόνου. Για να αποκτήσει δυναμική το κίνημα υπέρ της ισορροπημένης και με μακροχρόνια πρόβλεψη επίδρασης της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό και ευρύτερο περιβάλλον.

Απορρίπτει συμμαχίες που εκφράζουν συναλλαγή με την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Απορρίπτει συνεργασία με τις δυνάμεις της συναίνεσης και του συμβιβασμού, με τις δυνάμεις της διγλωσσίας.

Αρνείται συμμαχίες που υποκύπτουν στο προσωρινό κέρδος και βάζουν τορπίλη στο κίνημα αύριο. Απορρίπτει συμμαχίες που έχουν στόχο τη διανομή αξιωμάτων στην υπηρεσία της κυρίαρχης πολιτικής. Διεκδικεί συμμαχίες και ψήφο για αξιώματα που θα τεθούν αποκλειστικά και μόνο στην υπηρεσία του λαού.

Το ΚΚΕ έχει ενιαία πολιτική συμμαχιών σε όλα τα μέτωπα πάλης, στο εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα, στον αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό αγώνα, στη μάχη ενάντια στον περιορισμό δημοκρατικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών. Ενδιαφέρεται για την κοινή δράση της εργατικής τάξης με τη φτωχομεσαία αγροτιά και τους μικροεπαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους. Ενισχύει και στηρίζει κάθε κίνημα, κάθε κίνηση αντίστασης στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Κάθε δράση ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Δεν απαιτεί οι συνεργαζόμενοι να συμφωνούν με το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, με το σοσιαλισμό. Επιδιώκει συμμαχία και κοινή δράση με εκείνες τις δυνάμεις που αντιπαλεύουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, τις επιλογές της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

Συνεπώς και στην πορεία προς τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές θα ενισχύσει και θα στηρίξει λαϊκές αγωνιστικές συσπειρώσεις, που θα έχουν στόχο τους την αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την ενίσχυση του ριζοσπαστισμού.

Δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία του ΚΚΕ σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ ούτε άμεση ούτε έμμεση. Με τα κόμματα αυτά έχουμε ριζικές διαφορές και στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα, οι αγωνιστικές δυνάμεις είναι περισσότερες από την προηγούμενη περίοδο. Και αυτές μπορεί να εκφραστούν σε κοινή συσπείρωση και δράση, να δώσουν ένα γενικότερο μήνυμα ελπίδας ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία ικανή να διαμορφώσει ένα καλύτερο κλίμα για το λαό, τους αγώνες του, για το άμεσο μέλλον, για τη συνολικότερη προοπτική τους.

Αντίσταση, Δράση ενάντια σε αντιλαϊκές επιλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάλη για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ έχει επίγνωση ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη φύση του και ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές που έγιναν από το 1994 και μετά στέκεται αρνητικά στα λαϊκά αιτήματα, στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενοι μαζί του αποτελούν εγγύηση ότι θα βάζουν εμπόδια στο αντιλαϊκό πλαίσιο της ΤΑ. Υπάρχουν δυνατότητες και σοβαρές ελπίδες με αποτελεσματική αντίσταση, να αποσπαστούν παραχωρήσεις κάτω ασφαλώς από την αγωνιστική διεκδίκηση και πάλη. Να εμποδιστούν, σε κάποιες περιπτώσεις, αντιλαϊκές επιλογές. Να διεκδικηθούν κατακτήσεις.

Αυτό μπορεί να συμβεί με μια προϋπόθεση, να εκλεγούν σε όσο γίνεται πιο πολλούς δήμους και νομαρχίες περισσότεροι κομμουνιστές και συνεργαζόμενοι. Να διαμορφωθεί πανελλαδικά και τοπικά μια δύναμη αντιπολίτευσης στην κεντρική εξουσία και την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν, διά μέσου της ΤΑ τα άλλα κόμματα. Μια δύναμη ισχυρή, συσπειρωμένη, δεμένη με το λαό και τις ανάγκες του. Οι κομμουνιστές και συνεργαζόμενοι ως δύναμη πλειοψηφίας ή δύναμη αντιπολίτευσης στα θεσμικά όργανα θα είναι δύναμη διεκδίκησης.

Το ΚΚΕ καταθέτει στη μάχη των τοπικών εκλογών το σύνολο των προτάσεων του για τα δικαιώματα των εργατοϋπαλλήλων, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, των μεταναστών, των νέων και των γυναικών. Για τη δημόσια αποκλειστικά Παιδεία και Υγεία, για τις συντάξεις και την προστασία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, την τρίτη ηλικία. Για την ανάγκη αποκλειστικά δημόσιων υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, διαχείρισης των υδάτων, μεταφορών. Για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών και αντιδημοκρατικών νόμων στο όνομα της τρομοκρατίας. Για την απαγκίστρωση από τις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ, για τη διασφάλιση των συνόρων στο Αιγαίο, την επίλυση του Κυπριακού. Για μια πολιτική που θα φέρει την Ελλάδα στο πλευρό των λαών και των χωρών που αντιστέκονται στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Για τη διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη στους λαούς, που υποφέρουν από την επέμβαση των ΗΠΑ και τους συνενόχους τους. Καταθέτει την πρότασή του για την ενίσχυση των μετώπων συσπείρωσης και συνεργασίας που υπάρχουν, τη διαμόρφωση νέων, για το κτίσιμο του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, που προβάλλει ως λύση προοπτικής τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Οι εκλεγμένοι δήμαρχοι, νομάρχες και δημοτικοί σύμβουλοι με τα ψηφοδέλτια συνεργασίας που στηρίζει το ΚΚΕ θα στηρίζουν τους αγώνες των εργαζομένων, θα στηρίζουν τα αιτήματά τους, θα στηρίζουν κάθε προσπάθεια αντίστασης όχι με λόγια αλλά με συγκεκριμένα έργα. Θα υπακούουν στις ανάγκες του λαού και όχι στις επιλογές της κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρηματιών.

Οι εκλεγμένοι αγωνιστές κομμουνιστές, συνεργαζόμενοι, γυναίκες και άνδρες, νέοι στην ηλικία θα βοηθήσουν, στο πλαίσιο της πάλης του λαού, να αναδεικνύονται νέες μορφές οργάνωσης, φύτρα νέων λαϊκών θεσμών.

Η πρόταση προοπτικής του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία και οικονομία περιέχει και την αναγκαιότητα ανάδειξης νέων θεσμών μέσω των οποίων ο λαός συμμετέχει στη λαϊκή εξουσία, την ελέγχει.

Το ΚΚΕ, στα πλαίσια της γενικότερης πάλης για τα δικαιώματα του λαού, για ουσιαστική αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας, αγωνίζεται και προτείνει:

  • Θεσμικά μέτρα που θα κατοχυρώνουν τη λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο σ' όλα τα επίπεδα της ΤΑ.
  • Εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων της με έμμεση εκλογή του δημάρχου και του νομάρχη.
  • Κατάργηση μιας σειράς αναχρονιστικών και αντιδημοκρατικών νόμων που αφορούν στην εκλογή, στη δομή και λειτουργία των συλλογικών οργάνων της όπως ΤΕΔΚ - ΚΕΔΚΕ - ΕΝΑΕ.
ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

Η οικονομική επάρκεια της ΤΑ εξασφαλίζεται μόνον όταν οι πόροι της προέρχονται ως σημαντικό ποσοστό του συνόλου του Κρατικού Προϋπολογισμού. Δεν αρκεί η επαρκής χρηματοδότηση. Σημασία έχει αν αυτή υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Απόψεις που υποστηρίζουν ότι η ΤΑ αποκτά οικονομική αυτοτέλεια με την ανάληψη φορολογικής εξουσίας, προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική της πρόσθετης φορολογίας, που αναπτύσσεται και με τη μορφή των κεφαλικών φόρων. Συγκαλύπτουν τις αντιλαϊκές πολιτικές και μεταφέρουν στην ΤΑ τις ευθύνες των κυβερνήσεων και της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ. Παλεύουμε ενάντια στην ανταποδοτικότητα, στα τροφεία για τους Παιδικούς Σταθμούς, στη λογική της πληρωμής στον αθλητισμό και πολιτισμό που παρέχουν οι δήμοι.

Με τον τρόπο που γίνεται η είσπραξη και κατανομή των εσόδων, βαθαίνει και οξύνεται η οικονομική διαφοροποίηση υπέρ των δήμων με υψηλές τιμές ακινήτων.

Οι χρηματοδοτήσεις από κοινοτικά προγράμματα αποτελούν ένα μικρό μόνο τμήμα των απωλειών που έχει η χώρα μας από τις ανισότιμες σχέσεις της με την ΕΕ. Χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένους σκοπούς και κυρίως για την προώθηση της πολιτικής της ΕΕ, για την ενσωμάτωση της χώρας και για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των επιχειρηματιών. Τα προγράμματα αυτά δεσμεύουν πολιτικά και οικονομικά, εμπλέκουν πρόσωπα και φορείς σε παρασιτικές λογικές στην ιδεολογία των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ. Μέσω των χρηματοδοτήσεων, μεθοδεύεται η χειραγώγηση του λαού.

Το ΚΚΕ, έχοντας βασικό του στόχο την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, επιδιώκει ταυτόχρονα, όσο η χώρα παραμένει στον ιμπεριαλιστικό αυτό οργανισμό, και αυτά τα θέματα να αποτελούν πεδίο πάλης, σε σχέση ιδιαίτερα με την κατεύθυνση και τον τρόπο χρησιμοποίησης των πόρων αυτών.

Η απορρόφηση και αξιοποίησή τους απαιτείται να γίνεται σε έργα και επενδύσεις, που είναι απαραίτητα και προς όφελος της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων και της αγροτιάς, της πλειοψηφίας του λαού. Αγωνιζόμαστε, ώστε αυτά τα κονδύλια να διατίθενται για κοινωνικές υποδομές και σκοπούς, για αντιπλημμυρικά έργα, για την αντισεισμική θωράκιση και προστασία, για Παιδικούς Σταθμούς κλπ.

Ο έλεγχος να ασκείται από αιρετά όργανα και να γίνεται δημόσιος απολογισμός για τα αποτελέσματά του, ώστε αυτά να μη χρησιμοποιούνται για διαφθορά ατόμων και φορέων, άμβλυνση συνειδήσεων, εξαγορά ψήφων.

Δε συμβιβαζόμαστε με τους εξευτελιστικούς πόρους της ΤΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Αντιπαλεύουμε τις αυθαίρετες παρακρατήσεις. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους. Αφαιρούνται, άμεσα ή έμμεσα, από το εισόδημά τους, αφού λείπουν από έργα και κοινωνικές υπηρεσίες προς αυτούς. Κανένας συμβιβασμός από το δικαίωμα διεκδίκησης για την επιστροφή τους.

Δημοτικές Επιχειρήσεις

Το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο σε κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα, που αναπτύσσεται για να υποκαταστήσει την ΤΑ, τα αιρετά όργανά της στο ρόλο τους, στη λειτουργία και δράση τους, γιατί: Μεταφέρει βασικές αρμοδιότητές της σε ιδιώτες. Αντιμετωπίζει τη διαχείριση κοινωνικών υπηρεσιών, όπως πολιτισμός, παιδεία, αθλητισμός, περιβάλλον, κοινωνική μέριμνα (ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί) με βάση το κέρδος. Προωθεί τις Τοπικές Πρωτοβουλίες Ανάπτυξης σε βάρος των εργαζομένων, των κατακτήσεών τους και του λαού. Χρησιμοποιούνται για να παίζουν το ρόλο του ενδιάμεσου με το μεγάλο κεφάλαιο και για την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων μέσω προσλήψεων και ειδικών αμοιβών.

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε έργα και υπηρεσίες αρμοδιότητας της ΤΑ, να κλείσουν και οι εργαζόμενοι σ' αυτές να ενταχθούν σε αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας.

Για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στη δράση του ΚΚΕ και των συμμάχων του για να ανταποκριθεί στον ουσιαστικό της ρόλο η ΤΑ, βασικό παράγοντα αποτελεί το ανθρώπινο δυναμικό της, οι εργαζόμενοι σ' αυτήν. Απαιτείται μαχητικός αγώνας για την ποιοτική αναβάθμισή τους, την κατοχύρωση της παραγωγικής τους αξιοποίησης και εξέλιξης.

Σε όλες τις βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή, το προσωπικό αντιμετωπίζει προβλήματα, που δημιουργούν οι αντεργατικές κατευθύνσεις της ΕΕ και η αντιλαϊκή πολιτική των εθνικών κυβερνήσεων: Αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, αποπροσανατολιστική, διασπαστική, επιδοματική πολιτική μισθών, μεγάλα κενά σε οργανικές θέσεις, πελατειακές σχέσεις, που λειτουργούν εκβιαστικά και συχνά αμβλύνουν συνειδήσεις.

Σαν αποτέλεσμα της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, το έκτακτο προσωπικό της ΤΑ, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, αποτελεί σήμερα το 30% περίπου στο σύνολο των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση.

Συντονισμός, κοινή δράση με το εργατικό και το γενικότερο λαϊκό κίνημα. Οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος και στους χώρους των εργαζομένων στην ΤΑ δρουν σε συντονισμό με το ταξικό εργατικό κίνημα, στην κατεύθυνση διεύρυνσης και κατοχύρωσης των εργασιακών τους δικαιωμάτων, για να περιοριστούν οι συνέπειες και να ανατραπούν εκ βάθρων:

  • Η στρατηγική της Λισαβόνας και άλλες αντεργατικές επιλογές της ΕΕ.
  • Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η κατεδάφιση και των τελευταίων κατακτήσεων που απέμειναν.
  • Οι ρυθμίσεις για τη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις στην κοινωνική πολιτική.

Υποστηρίζουν την κατάκτηση του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων. Την πλήρη κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων σύγχρονου οργανισμού λειτουργίας και αμοιβή στη βάση των σύγχρονων αναγκών τους. Αγωνίζονται για τη μόνιμη και σταθερή δουλιά όλων των εργαζομένων στην ΤΑ και για να σταματήσει το καθεστώς των συμβασιούχων. Να μπει φραγμός στις ρουσφετολογικές, πελατειακές σχέσεις, στην αποδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΤΑ.

Να ανοιχτεί μέτωπο με τις δημοτικές αρχές, οι οποίες στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, αλλά και με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες αυτών των δυνάμεων, για τη μεγάλη ευθύνη που έχουν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και για τα εκφυλιστικά φαινόμενα που εμφανίζονται σε εργαζόμενους, αλλά και για τον αποπροσανατολισμό των κινητοποιήσεών τους. Κανένας εφησυχασμός και συμβιβασμός δεν πρέπει να υπάρχει. Οπως σε όλο το δημόσιο τομέα, οι κομμουνιστές πρέπει να κρατούν ανοιχτό μέτωπο σε κάθε αρνητικό φαινόμενο.

Η συνάντηση και κοινή δράση των εργαζομένων στην ΤΑ με τις δυνάμεις που υποστηρίζει το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενοι μ' αυτό, δυναμώνει τις θέσεις του κινήματος, αποτελεί προϋπόθεση για να μπουν σε φιλολαϊκό δρόμο αντιμετώπισης τα προβλήματα της χώρας.

Παλεύουν για την υπεράσπιση της ειρήνης και την ανάπτυξη πλατιού φιλειρηνικού κινήματος, κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Αντιτάσσονται σε κάθε μορφή εμπλοκής και συμμετοχής της χώρας σε επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ. Αγωνίζονται για να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ.

Προωθούν πρακτικά μέτρα για την ανάπτυξη φιλίας και συνεργασίας των λαών όλων των χωρών της Βαλκανικής, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, σε ισότιμη βάση, μακριά από εθνικιστικές αντιλήψεις. Ενάντια στην πολιτική της «οικονομικής διείσδυσης».

Για τα προβλήματα του περιβάλλοντος, για τοπικά έργα που βελτιώνουν τη ζωή του λαού

Πάλη για τα μεγάλα προβλήματα των αστικών κέντρων, το νέφος, το κυκλοφοριακό, το θόρυβο, τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, την απαράδεκτη κατάσταση στον πολεοδομικό και χωροταξικό τομέα. Αγώνας για μέτρα, που ανακουφίζουν τη ζωή των κατοίκων. Πάλη ενάντια στην κερδοσκοπία στη γη και την κατοικία. Για μέτρα υπέρ των περιφερειών και περιοχών που έχουν οξυμένα προβλήματα.

- Για τα τεράστια προβλήματα των βιομηχανικών περιοχών, που αποτελούν συνεχή κίνδυνο για την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων, από την ανεξέλεγκτη δράση του κεφαλαίου, κατά παράβαση ακόμη και διεθνών συνθηκών.

- Για τους ελεύθερους χώρους που τσιμεντοποιούνται, το περιαστικό πράσινο, τους ορεινούς όγκους και τα δάση που δίνονται για διαχείριση στους επιχειρηματικούς ομίλους, ντόπιους και ξένους. Ενάντια στην τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων που απομακρύνονται.

- Για συγκοινωνιακό έργο ενιαίο, δημόσιο, εξυπηρετικό, με φτηνό εισιτήριο. Για αστικές συγκοινωνίες δωρεάν για τους εργαζόμενους στις ώρες προσέλευσης και αναχώρησης από την εργασία τους.

- Για την προστασία και ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

- Για τα προβλήματα των γεωργικών και κτηνοτροφικών περιοχών, για τις τιμές των προϊόντων, για την αναγκαστική συρρίκνωση της παραγωγής (με βάση τις οδηγίες της ΕΕ), την ερήμωση από την αναγκαστική μετανάστευση στο εσωτερικό ή το εξωτερικό:

- Για την εκπόνηση φιλολαϊκού σχεδίου για τη διαχείριση του υδάτινου πλούτου της χώρας.

- Για τα προβλήματα στα νησιά: Τις τεράστιες ελλείψεις στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών (Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας) σ' αυτά, την επικοινωνία μεταξύ τους όσο και με τα αστικά κέντρα, μέσω ενός εθνικού δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που θα προωθούσε την επίλυσή τους με χαμηλό εισιτήριο και ναύλο και θα εξασφάλιζε το δικαίωμα εργασίας, τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών.

- Για τα προβλήματα στην ύδρευση και στην αποχέτευση, εκεί που ακόμα δεν έχουν επιλυθεί.

- Για την Ενέργεια, που γοργά συντελείται η ανάθεσή της σε ιδιώτες.

Αγώνας για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την τελετή της πολιτικής κήδευσης και για τη νομοθετική ρύθμιση ζητημάτων που σχετίζονται με την καύση των νεκρών, για όσους το επιθυμούν.

Δεν υπάρχουν ζητήματα κοινωνικής φροντίδας, ποιότητας ζωής, παιδείας, που δεν μπαίνουν στο κέντρο της προσοχής τους.

Οι κομμουνιστές και συνεργαζόμενοι:

Ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τα προβλήματα του πλανήτη και τους καλούν σε συλλογική πάλη ενάντια στην καταστροφική δράση των πολυεθνικών και των πολέμων που αναπτύσσουν οι ιμπεριαλιστές.

Υποστηρίζουν και διεκδικούν έργα βελτίωσης του περιβάλλοντος στην περιοχή τους και ευρύτερα, εναντιώνονται μαχητικά στην κερδοσκοπία της γης και τις καταπατήσεις.

Εναντιώνονται στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας και δημοτικής γης και στην εκχώρησή της στους ιδιώτες.

Αντιτάσσονται στον περιορισμό ή την κατάργηση και αυτών των ελάχιστων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.

Απαιτούν και παλεύουν για απομάκρυνση των ιδιαίτερα οχλουσών και επικίνδυνων δραστηριοτήτων από τον αστικό ιστό.

Παλεύουν για τον περιορισμό χρήσης του ΙΧ με την προνομιακή μεταχείριση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων για τη μείωση των απορριμμάτων, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων.

Αντιπαλεύουν την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και την καύση τους. Απαιτούν την υλοποίηση από την κυβέρνηση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων, περιλαμβανομένων και των ιατρικών.

Συμμετέχουν ενεργά στην προστασία του δασικού πλούτου από πυρκαγιές, απαιτώντας τη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης, αλλά και τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για τον περιορισμό των πυρκαγιών. Αντιπαλεύουν την ιδιωτικοποίησή τους και τη διαχείρισή τους από το κεφάλαιο.

Απαιτούν άμεσα μέτρα και τη διάθεση από την κυβέρνηση όλων των απαραίτητων κονδυλίων για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

Παλεύουν για τη λήψη ειδικών χωροταξικών και πολεοδομικών μέτρων στις επικίνδυνες σεισμογενείς περιοχές.

Απαιτούν τον αντισεισμικό έλεγχο όλων των χώρων μαζικής συνάθροισης και ιδιαίτερα των χώρων όπου σπουδάζει και διασκεδάζει η νεολαία.

Διεκδικούν τη σύνταξη και ανάπτυξη προγράμματος Λαϊκής Στέγης, που θα καλύπτει ποσοτικά και ποιοτικά τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων με χαμηλό κόστος.

Διεκδικούν ειδικά μέτρα και έργα για την προστασία από πλημμύρες.

Αντιτίθενται σε ρυθμίσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση αποποιείται των ευθυνών για την αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών και ρίχνει τα βάρη στους κατοίκους.

Παλεύουν μαζί με τους εργαζόμενους για:

  • Δημόσιους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς δωρεάν και σε αριθμό που θα καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων. Με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, σε κτίρια που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και την ασφάλεια των παιδιών, με προσωπικό που θα καλύπτει την πλήρη λειτουργία τους. Διεκδικούν:
  • Δωρεάν ισότιμο Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλο το λαό. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας. Ο κοινωνικός εθελοντισμός και η «φιλανθρωπία» δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την κρατική υποχρέωση. Να πληρώσουν τα βάρη το κράτος, αφού μέσα από τη φορολογία προεισπράττει τις σχετικές δαπάνες, και η εργοδοσία, μέσα από τα υπερκέρδη της.
  • Ιδιαίτερη φροντίδα για τους χρονίως πάσχοντες και τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες.

Αγωνίζονται για τα προβλήματα των γυναικών, που υφίστανται πρόσθετες και οξυμένες συνέπειες εξαιτίας της ανισότιμης θέσης τους, της διπλής καταπίεσης. Ενισχύουν τον αγώνα τους ενάντια σε ρυθμίσεις και μέτρα, που δυσκολεύουν και εμποδίζουν την ανεύρεση δουλιάς, την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, τη δυνατότητα να έχουν ελεύθερο χρόνο.

Αγωνίζονται για τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας. Εναντιώνονται σε μέτρα και προγράμματα, όπως «Βοήθεια στο σπίτι», με τα οποία προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό και βοηθούν την κυβέρνηση να αποποιηθεί των οικονομικών ευθυνών της για την κοινωνική προστασία της γυναίκας, της νεολαίας, της τρίτης ηλικίας, της οικογένειας, των ΑΜΕΑ.

Για την Παιδεία

Αγωνίζονται για ουσιαστική διεύρυνση της μορφωτικής στάθμης του λαού μας, με την καθολική συμμετοχή των νέων στη δωδεκάχρονη εκπαίδευση, η οποία στην εποχή μας αποτελεί προϋπόθεση κάθε επαγγελματικής ειδίκευσης:

  • Για την καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και Ενιαίου 12χρονου Βασικού Υποχρεωτικού Σχολείου κοινού για όλους τους νέους,

χωρίς ταξικές, φυλετικές, γεωγραφικές, θρησκευτικές ή άλλες διακρίσεις.

Αντιπαλεύουν κάθε είδους, άμεση ή έμμεση, ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Παιδείας, αγωνίζονται για τη γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών.

Ενισχύουν τις διεκδικήσεις των Συλλόγων Γονέων, των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων στα σχολεία, για πλήρη κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό με μόνιμες θέσεις εργασίας, πλήρη και σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, ώστε όλα τα σχολεία να είναι πρωινά και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα στους 15 για το Δημοτικό και στους 20 για το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Μαζί με τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, παίρνουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες, στηρίζουν τις μορφωτικές, αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες, τη σύνδεση του σχολείου με την κοινωνική ζωή.

Αντιστέκονται στη χρησιμοποίηση της ΤΑ, μέσω της «αποκέντρωσης», ως μοχλού για την ανταποδοτική λειτουργία των σχολείων, τη διαφοροποίηση του προγράμματός τους και την ταξική τους κατηγοριοποίηση, χωρίς βέβαια να απεμπολούνται τα δικαιώματα και η ευθύνη που έχει στο χώρο της Παιδείας.

Για τη νεολαία

Απευθύνονται σε όλους τους νέους και τις νέες, εργαζόμενους, σπουδαστές, άνεργους, να παλέψουν μέσα από τη συλλογική δράση για ένα καλύτερο μέλλον, για ό,τι τους ανήκει:

  • Για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη σταθερή δουλιά για όλους, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, για δημοκρατικές ελευθερίες, για τα δικαιώματα των στρατευμένων.
  • Για να έχουν τον ελεύθερο δημιουργικό χρόνο που τους κλέβουν, για μια ζωή σε ανθρώπινο περιβάλλον, με δυνατότητα άθλησης, ψυχαγωγίας, συμμετοχής στον πολιτισμό και την τέχνη.
  • Προωθούν την πάλη ενάντια στα ναρκωτικά, με εμμονή στα προγράμματα πρόληψης, ενάντια στις απόψεις διαχωρισμού τους, στη μετατροπή του κράτους σε «έμπορα» ναρκωτικών. Αναδεικνύουν τα αίτια και τους υπεύθυνους. Απαιτούν συστηματική δίωξη των εμπόρων. Προβάλλουν την αγωνιστική στάση ζωής χωρίς ναρκωτικά.

Ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη, την απεξάρτηση των χρηστών και κοινωνική επανένταξη.

Ενισχύουν την πάλη των κοινωνικών δυνάμεων, ενάντια σε φαινόμενα παρακμής και εκφυλισμού, στη συκοφάντηση οραμάτων και αξιών, που οδήγησαν σε λαϊκές κατακτήσεις στον 20ό αιώνα.

Παλεύουν για την ενθάρρυνση των δημιουργικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα της νεολαίας.

  • Η ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους, σε αντίθεση με τον «αθλητισμό», που υπηρετεί οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των επιχειρηματιών και των πολυεθνικών.

Για τη διεκδίκηση της ελεύθερης αξιοποίησης, χωρίς επιβάρυνση, των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων από τη νεολαία της χώρας, απ' τα λαϊκά στρώματα που έχουν ανάγκη τη μαζική άθληση.

Διεκδικούν πολλαπλάσιους χώρους φυσικής αγωγής και άθλησης, ελεύθερους χώρους, γυμναστήρια με οργάνωση, με υποδομή για όλους τους κατοίκους δωρεάν.

Επιδιώκουν το συντονισμό των αθλητικών περιηγητικών και εξωραϊστικών συλλόγων για συνδυασμένη ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού.

Αναδεικνύουν τη σημασία και ανάγκη για φυσική αγωγή, για την προστασία του δικαιώματος άθλησης, ενάντια στη χρήση των αναβολικών, για αθλητισμό μέσο ειρήνης, γνωριμίας, αλληλοκατανόησης, άμιλλας και όχι αντιπαλότητας.

Είναι αντίθετοι με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και με τις απόψεις ότι αθλητισμός σημαίνει πρωταθλητισμός.

  • Υποστηρίζουν ότι ο πολιτισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα σε κάθε εργαζόμενο, που δεν πρέπει να γίνεται παθητικός δέκτης, αλλά δημιουργικός συμμέτοχος.

Ενθαρρύνουν και ενισχύουν την ανάδειξη και προβολή της ερασιτεχνικής δημιουργίας.

Απαιτούν την ενίσχυση της αισθητικής αγωγής και της καλλιτεχνικής παιδείας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Προωθούν την ανάδειξη του πολιτισμού της εργατικής τάξης, του κόσμου της δουλιάς.

Απαιτούν τη διαμόρφωση συνθηκών και υποδομής, για να απολαμβάνουν το δικαίωμα στον πολιτισμό και την τέχνη όλοι οι εργαζόμενοι και αντιτίθενται σε διαδικασίες και δράσεις που ιδιωτικοποιούν τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Προωθούν δράσεις για τη διατήρηση και ανάπτυξη της μνήμης, της ιστορίας των αγώνων των κατοίκων, της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης σε κάθε περιοχή.

Είμαστε αντίθετοι στη χρησιμοποίηση της ΤΑ ως μηχανισμού ενίσχυσης της αστυνομικής καταστολής του κράτους. Ενάντια στη διαμόρφωση μηχανισμών πληροφοριοδοτών της Ελληνικής Αστυνομίας (όπως οι «εθελοντές αστυνομικοί»). Ενάντια στη λειτουργία των «Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας».

Οι κομμουνιστές, κομμουνίστριες, οι συνεργαζόμενοι μαζί τους, δεν υπόσχονται, αλλά δεσμεύονται για την ανάπτυξη της πάλης μαζί με τους εργαζόμενους για τα μεγάλα προβλήματα.

Η αξιοπιστία και η συνέπεια απέναντι στους εργαζόμενους δεν έχει σχέση με υποσχέσεις, αλλά με συνεχή δράση για τα προβλήματά τους.

Μόνο με την ανάδειξη τέτοιων δυνάμεων, μόνο με την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορεί να αναπτυχθεί συμμαχία των εκλεγμένων με τους εργαζόμενους, ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Αλλαγή συσχετισμών παντού και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συμμαχία, που διεκδικεί κατακτήσεις για το λαό. Διεκδικεί μιαν άλλη εξουσία, που θα προωθεί τη λαϊκή οικονομία.

15 Οκτώβρη 2005

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ