ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 1999
Σελ. /32
Χρώματα «εντός των τειχών»

 

Εργο του Δ. Κοκκινίδη
Εργο του Δ. Κοκκινίδη
Εκθεση έργων ζωγραφικής του επίτιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ Δημοσθένη Κοκκινίδη εγκαινιάζεται στις 11 Νοέμβρη στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος _ Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11). Θα παρουσιαστούν είκοσι πίνακες της τελευταίας σειράς του καλλιτέχνη, με κεντρικό θέμα την ανθρώπινη μορφή. Στα έργα αυτά ο Δ. Κοκκινίδης τονίζει την αρχέτυπη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον, με το γήινο και υδάτινο κόσμο, μέσα σε ένα δραστικό χρωματικό πεδίο οργανωμένο σε απλούς σχηματισμούς. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Δεκέμβρη.

  • Στην «Αίθουσα Τέχνης Αθηνών» (Γλύκωνος 4), φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Ανδρεαδάκη, με τίτλο « Ταμπακαριά». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Νοέμβρη. Από τις 26 Νοέμβρη έως και τις 11 Δεκέμβρη θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα σε δύο χώρους στα Χανιά: Στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Χρυσόστομος» (Χάληδων 83) και στην αίθουσα τέχνης «Τζάμια - Κρύσταλλα» (Σκαλίδη 55).
  • Εως τις 20 Νοέμβρη, στην γκαλερί «3» (Φωκυλίδου 3), παρουσιάζεται η τελευταία δουλιά της Καλλιόπης Ασαργιωτάκη με τίτλο «ΕΡΩΤΟΠΙΑ». Πρόκειται για έργα μικρών διαστάσεων με σινικές μελάνες και ακουαρέλες σε χειροποίητο χαρτί.

Ενας παλιός γνώριμος στον εικαστικό χώρο, ο Γερμανός ζωγράφος Κρίστιαν Μπέρτραμ, παρουσιάζει στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη), την 8η ατομική του έκθεση, με τίτλο «Λαβύρινθος και φως». Οπως σημειώνεται στον κατάλογο, «στα έργα του, την εικόνα συνθέτουν οι πολλές αποχρώσεις του κίτρινου, της ώχρας, του γκρίζου, οι συνεχείς εναλλαγές στρωμάτων από σκληρό και μαλακό μολύβι και οι μικρές και αδρές γραμμές του που συνοψίζουν στο ελάχιστο τα δομικά γνωρίσματά της». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Νοέμβρη.

Με τη δουλιά δύο νέων δημιουργών, της Αλεξάνδρας Ψαροπούλου και του Αλέξανδρου Λασκαρίδη , ξεκινά τη νέα εικαστική της περίοδο η αίθουσα τέχνης «Μετόπη» (Ερεχθείου και Καλλισπέρη 27). Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 8/11 (8μμ) και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Νοέμβρη.

Ζωγραφική και σχέδια

 

Συνεχίζεται μέχρι τις 30 του Νοέμβρη η ξεχωριστή εικαστική έκθεση που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 51). Πρόκειται για την αναδρομική έκθεση έργων του σημαντικού Ελληνα καλλιτέχνη Θεοχάρη Μορέ (1927 - 1992). Ο Θ. Μορές είναι ελάχιστα γνωστός στη χώρα μας, ακριβώς επειδή τα τελευταία 20 χρόνια της δημιουργίας του έζησε στη Γενεύη. Παρουσιάζονται 300 έργα - ζωγραφικά και σχέδια - επιλεγμένα από έναν τεράστιο όγκο δουλιάς. Εργα αντιπροσωπευτικά από τη μακρόχρονη πορεία του καλλιτέχνη (1959 - 1992). Οπως αναφέρει η έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης Νέλλη Κυριαζή, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση και τον κατάλογο, «ο Θ. Μορές υπηρέτησε με συνέπεια το κίνημα του υπερρεαλισμού με έναν προσωπικό τρόπο, ως προς το κλίμα, τη χρωματική γκάμα και τα θεματικά σύμβολα του έργου του. Η εργογραφία του διακρίνεται για τη μοναχική διαπραγμάτευση του υπερβατικού κόσμου του ονείρου και του παραμυθιού, τη χρωματική λαμπρότητα και τη σοφή χρήση τουυλικού....». «Αρνήθηκε επίμονα σε όλη τη διάρκεια της ζωής και της καλλιτεχνικής του πορείας του οποιοδήποτε κλισέ ή τελεσίδικο ορισμό, που θα κατέτασσε τη ζωγραφική του σε ένα καλλιτεχνικό κίνημα αμετάκλητα. Απομονωμένος είκοσι από τα τριάντα πέντε χρόνια της θητείας του στο ατελιέ του στη Γενεύη, παραδόθηκε απόλυτα στην τέχνη του, κρατώντας τη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προασπιζόμενος το δικαίωμα σε μια εξαίσια αίσθηση ελευθερίας».

Φθινοπωρινές εκθέσεις

 

  • Εκθεση γλυπτικής του Δημήτρη Κοροβέση φιλοξενείται μέχρι τις 13 Νοέμβρη στην γκαλερί «Επιστροφή » (Τάκη 6 - 8, Ψυρρή).
  • «Προσωπική μυθολογία» ονομάζεται η έκθεση έργων του Χρήστου Παλλαντζά που πραγματοποιείται μέχρι τις 13 Νοέμβρη στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4). Ο ζωγράφος παρουσιάζει τους τρόπους που η καθημερινή πραγματικότητα συνδέεται με το παρελθόν της μνήμης και των εικόνων της. Των εικόνων που είναι αινιγματικά χαραγμένες στο υποσυνείδητο. Το φως και τα χρώματα της παλέτας του είναι οι τρόποι που φανερώνονται στη συνείδηση συμβολικές και αλληγορικές παραστάσεις από τον κόσμο της χαράς και της θλίψης και των βαθύτερων επιθυμιών λύτρωσης. Τα εσωτερικά τοπία του καλλιτέχνη, γεμάτα καρπούς και χρώματα, φώτα και σκοτάδια, μορφές και αντανακλάσεις, λάμψεις και σκιές, ανοίγουν μιαν αυλαία όπου όλα έχουν αποδράσει και συνέχεια επανέρχονται, σαν όλες οι στιγμές του χρόνου και όλα τα κρησφύγετα του χώρου να είναι διαρκώς παρόντα στην καινούρια τους ζωή.
  • Στο κέντρο τέχνης «Θάνος Τράγκας » εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες έκθεση έργων της Ανδρονίκης Δεμιρτζή και της Τέτης Λυριντζή. Τίτλος της « Μεταφυσική και ιστορική πτυχή».
  • Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την ίδρυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, το Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου Ελληνίδων και το Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη παρουσιάζουν την έκθεση « Ο Γιάννης Τσαρούχης _ Ζωγράφος της λαϊκής ενδυμασίας». Στην έκθεση παρουσιάζονται δώδεκα έργα του ζωγράφου με θέμα τις ελληνικές τοπικές φορεσιές και την αναπαράστασή τους σε τρεις διαστάσεις, με αυθεντικές φορεσιές από τη συλλογή του Λυκείου Ελληνίδων. Η έκθεση φιλοξενείται στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας (Δημοκρίτου 7).
Ανθρωποκεντρικός προσανατολισμός

 

Εγκαινιάζεται την Τρίτη στην αίθουσα τέχνης «έκφραση» (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα), έκθεση έργων ζωγραφικής της Σίσσυς Χρυσοχόου. Τίτλος της ενδιαφέρουσας αυτής παρουσίασης: «Στιγμές». Θα παρουσιαστεί μια μεγάλη σειρά από σχέδια και κάποια τελάρα. Τα υλικά που χρησιμοποιεί η ζωγράφος, είναι το μελάνι, το κάρβουνο και τα ακρυλικά. Η δουλιά της Σ. Χρυσοχόου έχει ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό. Είναι βασισμένη στη μελέτη και ανάλυση της ανθρώπινης φιγούρας, όπως αυτή επιδρά και δέχεται επιδράσεις από το χώρο και το χρόνο: παραμορφώσεις, αλλοιώσεις, φθορά. Στιγμές της ανθρώπινης μορφής που συλλέγονται, περισώζονται και σταθεροποιούνται. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Νοέμβρη.

Φωτογραφικό λεύκωμα

 

«Οι τέσσερις εποχές στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του νέου φωτογραφικού λευκώματος των εκδόσεων «Τοπίο». Οι 180 έγχρωμες φωτογραφίες που περιλαμβάνονται είναι του Δημήτρη Ταλιάνη, ο οποίος καταφέρνει στο λεύκωμα αυτό να αποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ποικίλες εκφάνσεις της ελληνικής γης, όπως αυτές ντύνονται τις 4 εποχές του χρόνου. Ολόκληρη η Ελλάδα περνάει μέσα από τις σελίδες του λευκώματος, φωτισμένη από το διαφορετικό φως κάθε μιας από τις 4 εποχές, ιδωμένη με ευαισθησία και με διαφορετική κάθε φορά ματιά και διάθεση. Δέντρα, λουλούδια, πεδιάδες, βουνά, ολάνθιστοι κάμποι, φρούτα και καρποί, θάλασσες και ακρογιάλια, πόλεις και χωριά, αρχαιολογικοί χώροι, χιόνια και λιακάδες, όλα συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Ελλάδας στις τέσσερις εποχές. Το προλογικό κείμενο του λευκώματος, τα κείμενα που εισάγουν κάθε εποχή, καθώς και εννέα από τα κείμενα που συνοδεύουν τις φωτογραφίες, ανήκουν στο συγγραφέα Πάνο Θεοδωρίδη. Τα υπόλοιπα κείμενα, που συνοδεύουν τις φωτογραφίες του λευκώματος, είναι εννέα αποσπάσματα ποιημάτων της Κικής Δημουλά και 17 αποσπάσματα κειμένων του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου. Το λεύκωμα κυκλοφορεί και σε αγγλική έκδοση.

  • Εγκαινιάζεται στις 15 Νοέμβη (8μμ) στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1) η έκθεση «Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας. Τα εργαστήρια του καλλιτέχνη» . Παράλληλα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ του Πάνου Ζενέλη με θέμα τη ζωή και το έργο του ζωγράφου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Δεκέμβρη.

 

  • Στο φουαγιέ της Β' Σκηνής του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας η Ελπίδα Καραμπά επιμελείται και παρουσιάζει έκθεση της Ευγενίας Καραμούζη. Η έκθεση είναι το δεύτερο μέρος της συνάντησης που επιχειρείται στο χώρο μεταξύ καλλιτεχνών με διαφορετική παιδεία, καταβολές και σχέδια, με αφορμή το έργο του νέου Γερμανού συγγραφέα Μ. Μάγιενμπουργκ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ