ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
Κοινές αφετηρίες κι επιδιώξεις

Δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας πορεύτηκαν, προχτές, στα βήματα του Νοέμβρη στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και αρκετές ακόμη πόλεις σε όλη τη χώρα. Τα τηλεοπτικά κανάλια, όμως, μηδέ εξαιρουμένων και των κρατικών, δε θεώρησαν το γεγονός άξιο για να προβληθεί ως πρώτη είδηση στα βραδινά τηλεοπτικά τους δελτία. Μόνη «παραφωνία» η τηλεόραση του «902». Τη μερίδα του λέοντος στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων των υπολοίπων απέσπασε μια πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και οι «συνήθεις αψιμαχίες» των κουκουλοφόρων με τις δυνάμεις καταστολής. Κι ας ήταν αυτές εντελώς περιθωριακές στην Αθήνα και περιορισμένης έκτασης στη Θεσσαλονίκη.

Δε νομίζουμε πως το γεγονός χρειάζεται σχολιασμό. Αλλωστε, μόνον τυχαία δεν είναι η ανυποληψία των τηλεοπτικών προγραμμάτων και ειδήσεων, όπως φανέρωσαν και πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης. Θεωρούμε σκόπιμο, όμως, να σημειώσουμε το εξής: Η προαναφερόμενη, απαράδεκτη αντιμετώπιση των εκδηλώσεων για το «Πολυτεχνείο», από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, είναι μια από τις πολλές όψεις του ίδιου νομίσματος. Μια άλλη, είναι η σκανδαλολογία και ο κιτρινισμός. Υπάρχουν πολλές ακόμη. Και είτε είναι ντυμένες με τη φορεσιά του καθωσπρεπισμού, είτε του χυδαίου λαϊκισμού, έχουν κοινές αφετηρίες, τους ίδιους στόχους κι επιδιώξεις. Σε τελευταία ανάλυση, θέλουν να κρατούν το λαό στη θέση και το ρόλο του «λαουτζίκου»...

Σαν τ' κριαριού...

Σαν την ανέραστη γεροντοκόρη που, βλέποντάς τα να κουνιούνται, περιμένει «να πέσουν... τ' αχαμνά του κριαριού», ο πρόεδρος Μπους περιμένει να «πέσει» ο Φιντέλ Κάστρο, ελπίζοντας, ο δυστυχής, ότι, μαζί μ' αυτόν, θα «πέσει» και ο σοσιαλισμός στην Κούβα. Βεβαίως, δεν αρκείται απλώς να κοιτάει και να καρτερεί, αλλά, συνεχίζοντας την τακτική των προκατόχων του, κάνει ό,τι μπορεί για «να βγάλει από τη μέση» τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης. Και τι δεν έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν η CIA και οι άλλες μυστικές και φανερές υπηρεσίες των ΗΠΑ και των χωρών που συνεργάζονται μαζί τους, για να δουν τον Κάστρο νεκρό. Πάμπολλες και οι δολοφονικές απόπειρες εναντίον του. Πλην όμως, μάταιος ο κόπος. Ο Φιντέλ «ζει και βασιλεύει», αποτελώντας «αγκάθι» στα μάτια του ιμπεριαλισμού και «φωτεινό φάρο» αξιοπρέπειας και αντίστασης για τους λαούς.

Αποστολή υπεργολαβίας

«Η σταθερότητα της περιοχής είναι το πρώτο μέλημα», δήλωσε προχτές ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, σχετικά με την επικείμενη περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτη, σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Περιοδεία, η οποία θα γίνει από κοινού με τους ομολόγους του της Ρουμανίας και Κροατίας, ως άτυπη τρόικα της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε ποια σταθερότητα, όμως, αναφέρεται ο κ. Κουμουτσάκος; Προφανώς, όχι στη σταθερότητα των συνόρων και, επομένως, της λαβωμένης έτσι κι αλλιώς ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκαταλείψει τη θέση της μη αλλαγής συνόρων και συμπαρατάσσεται με την προωθούμενη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ανεξαρτητοποίηση - με τον έναν ή άλλον τρόπο και ρυθμό - του Κοσσυφοπεδίου. Εξίσου, προφανώς, αναφέρεται στη σταθερότητα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων. Η σταθερότητα αυτή αποτελεί το «πρώτο μέλημα» της κυβέρνησης. Κι όπως έχει φανερώσει η μέχρι τώρα εμπειρία, η σταθερότητα και ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων προωθείται με την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», με τη δημιουργία μικρών και αδύναμων κρατών, έρμαιων καταλήστευσης από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Αυτή την αποστολή έχει αναλάβει η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Εξωτερικών. Αποστολή υπεργολαβίας της αμερικανικής επιχείρησης «αναμόρφωσης» του βαλκανικού χάρτη...

«Μαλλιά κουβάρια» στη Λάρισα!

Οι «υπόγειες» αντιπαραθέσεις και οι δημόσιες «κόντρες» ανάμεσα στις συντονίστριες του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής ηγεσίας του Κινήματος να τις ελέγξει και να τις κατασιγάσει. Η τύχη(;) το 'φερε να τεθούν επικεφαλής των Συντονιστικών Επιτροπών του νομού και του Δήμου Λάρισας, γυναίκες, ενώ γυναίκα είναι και η συντονίστρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι τρεις συντονίστριες αρνούνται να συντονιστούν μεταξύ τους και δυσκολεύονται να συντονίσουν τις οργανώσεις του κόμματος, με αποτέλεσμα στον τοπικό Τύπο να υπάρχουν, καθημερινά σχεδόν, ρεπορτάζ που αναφέρονται σε «μαλλιοτραβήγματα».

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα οφείλεται στη «γυναικεία παρορμητικότητα και ματαιοδοξία», αλλά πολλοί εντοπίζουν τη βασική αιτία στη δυσκολία του ΠΑΣΟΚ να οργανωθεί σε νέα βάση. Μια δυσκολία που «πηγάζει» από την αδυναμία της νέας ηγεσίας ν' αποκαταστήσει τις πολιτικές σχέσεις του κόμματος με τους ψηφοφόρους, οι οποίοι οργισμένοι από την κυβερνητική θητεία κι αγανακτισμένοι από τη σημερινή «αντιπολιτευτική τακτική» του, δεν είναι διατεθειμένοι να το ακολουθήσουν.

Κι αυτό φαίνεται «διά γυμνού οφθαλμού» στις δυσκολίες που έχουν τα τοπικά στελέχη να επικοινωνήσουν με τους εργαζόμενους, τη φτωχή αγροτιά και τη νεολαία, καθώς και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ να βρει υποψήφιους που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια ανοδική και νικηφόρα πορεία του στις ερχόμενες τοπικές εκλογές...

Ψεύτες κι απατεώνες!

«Σύννεφο πάει» η κυβερνητική κοροϊδία για τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους της χώρας με τις υποσχέσεις για τα διάφορα προγράμματα, τις επιδοτήσεις και τα επιδόματα. Υποσχέσεις, που δίνονται με βαρύγδουπο συχνά τρόπο και συνοδεύονται από τα κροκοδείλια δάκρυα των κυβερνητικών παραγόντων, για το πρόβλημα της ανεργίας. Ενα ακόμα πρόγραμμα ανακοίνωσε ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος για τις γυναίκες. Μεγάλα λόγια, «κούφιες» κουβέντες, δηλαδή, αφού είναι ολοφάνερο ότι τέτοιου είδους προγράμματα είναι η προίκα που δίνει η κυβέρνηση για την κονόμα και τη μάσα των εργοδοτών, οι οποίοι και τζάμπα εργατικό δυναμικό εξασφαλίζουν, και «ζεστό» χρήμα βάζουν στην τσέπη τους. Από υποσχέσεις και τάματα «χόρτασαν» οι άνεργοι, δουλιά δε βλέπουν και παράδες δεν έχουν. Το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια» και δε θ' αργήσει ο καιρός, που οι άνεργοι μαζί με τους εργαζόμενους θα ξεσηκωθούν και θα κυνηγήσουν με τη σανίδα τους ψεύτες και τους απατεώνες της ΝΔ, όπως κυνήγησαν τους προκατόχους τους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

ΒΙΒΛΙΟ
Για την Οχτωβριανή Επανάσταση

«Ξέρουμε ότι τα θεριά του ιμπεριαλισμού είναι ακόμα ισχυρότερα από μας, μπορούν ακόμα να κάνουν ένα σωρό βιαιότητες και θηριωδίες σε βάρος μας και σε βάρος της χώρας μας, να μας προξενήσουν ένα σωρό βάσανα, δεν μπορούν όμως να νικήσουν τη διεθνή επανάσταση. Τους πλημμυρίει άγριο μίσος, και γι' αυτό εμείς λέμε: ό,τι θέλει ας γίνει, μα ο κάθε εργάτης και ο κάθε αγρότης της Ρωσίας θα κάνει το χρέος του και θα βαδίσει στο θάνατο, αν το απαιτήσουν τα συμφέροντα της υπεράσπισης της επανάστασης. Εμείς λέμε: ό,τι θέλει ας γίνει, μα όσα δεινά κι αν φέρουν ακόμα οι ιμπεριαλιστές, αυτά δε θα τους σώσουν. Ο ιμπεριαλισμός θα χαθεί, ενώ η διεθνής σοσιαλιστική επανάσταση, όπως κι αν έρθουν τα πράγματα θα νικήσει». Με αυτά τα λόγια τα γεμάτα από την αισιοδοξία του πολύ μεγάλου επαναστάτη και οραματιστή τελειώνει ο Λένιν την ομιλία του στο Εκτο Εκτακτο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ που συνέπεσε με την πρώτη επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης. Σ' αυτή την πολύ όμορφη συλλογή περιλαμβάνονται ακριβώς όλες οι ομιλίες του μεγάλου επαναστάτη που αφορούν στην Οχτωβριανή Επανάσταση στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν την επικράτησή της. Από αυτές τις ομιλίες του Λένιν, ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει πώς εξελίσσεται η ιστορία εκείνα της πρώτα χρόνια της νεαρής Σοβιετικής Ενωσης. Πώς λύνονται προβλήματα πρακτικά, της προσπάθειας οικοδόμησης του σοσιαλισμού, πώς διεξάγεται η ιδεολογική πάλη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Βλαντίμιρ Πούτιν

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Ρώσος Πρόεδρος εγκαινίασε πρόσφατα, μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ένα γεωοικονομικά και γεωπολιτικά σημαντικό αγωγό αερίου. 8 χρόνια μετά την έναρξη κατασκευής του, ο αγωγός «Blue Stream» («Γαλάζιο Ποτάμι») θα μεταφέρει 5,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία έως το τέλος του 2005 και η δυνατότητα αναμένεται να αυξηθεί, στο άμεσο μέλλον, σε 16 δισ. κυβικά μέτρα. Ο αγωγός, μήκους 1.213 χιλιομέτρων, προσφέρει κι άλλες προοπτικές - που οι ΗΠΑ δε βλέπουν καθόλου ευνοϊκά: είναι ανταγωνιστικός σε δικούς τους σχεδιασμούς και δυνητικά προσφέρει ένα σημαντικό πρόσοδο στη Ρωσία, αλλάζει, έστω εν μέρει, τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και προσφέρει φθηνή ενέργεια στις χώρες της ΕΕ - στη Μόσχα και στην Αγκυρα. Οι σχεδιασμοί τους προβλέπουν υποθαλάσσια επέκταση του «Blue Stream» έως και τη Μέση Ανατολή.

Η εξέλιξη αφορά ασφαλώς επιδιώξεις και σχέδια πολιτικών ηγεσιών πολύ πέραν των τριών χωρών που εμπλέκονται. Ετσι, παρότι με βάση αυτή - ανάμεσα σε άλλες - την εξέλιξη θα μπορούσε να προβλέψει κανείς ότι οι σχέσεις Ρωσίας, ΕΕ και Τουρκίας θα βαίνουν βελτιούμενες, δεν αποκλείεται καθόλου να ανακύψει ξαφνικά μια σημαντική κρίση με αφορμή κάποιο από τα αρκετά αντικρουόμενα συμφέροντά τους. Μια κρίση, αυθύπαρκτη ή υποκινηθείσα, είναι το τελευταίο που θέλει ο Βλ. Πούτιν, που οδεύει πια προς το τέλος της προεδρικής του θητείας. Αλλά αυτό δεν είναι και πολύ στο χέρι του...


Μπ. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ